TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets bedste computerprodukter 2021-2022

Arbejd overalt – men mest derhjemme! 2021 blev mere end noget andet hjemmekontorets år.

Af / 13/10/2021 - 12:00
Årets bedste computerprodukter 2021-2022

Hjemme er, hvor du hænger din hat. Og kontoret er, hvor du lige finder plads til din computer. Da kontoret flyttede hjem, blev alle vandrette flader en arbejdsplads. Og det seneste år har lært os at arbejde fra hvor som helst, der er plads til at placere en computer: Spisebordet, sengen, skødet. Overalt.

Vi har på Lyd & Billede testet og skrevet om computere af alle slags og i alle vægtklasser. For behovene er lige så forskellige som vores pengepunge. Hvad der er bedst, kommer an på dit eget behov.

Nogle har brug for en superkraftig computer, der kan redigere video i biografkvalitet og lave grafik til tryksager eller 3D-modeller. For andre handler det bare om at kunne besvare mails og skrive et par breve så simpelt og billigt som muligt. Andre igen sætter bærbarhed og lav vægt over alt andet, fordi computeren skal kunne tages med i tasken hver dag. Og så er der gamerne, der kræver de nyeste grafikkort og de kraftigste processorer.

Hjem på kontoret

Lyd & Billede er traditionelt et blad om elektronik til hjemmebrug. Men vi har i det forgangne år skrevet om computere og udstyr til kontorbrug. For når kontoret er rykket hjem, byder vi det selvfølgelig velkommen på vores hjemmebane. Vi har i den anledning testet både kontorcomputere, skærme og tilbehør – ikke mindst de webcams, der blev navlestrengen mellem arbejdspladsen og medarbejderne.

At hjemmekontoret var hot, så vi også ved, at producenter, der plejer at lave gaming-udstyr, også begyndte at tilbyde maskiner til “seriøs” brug.

Skal man sammenfatte nyhederne i forhold til tidligere år, bliver stikordene hurtigere, større, lettere. Ikke alene blev processorerne hurtigere (det gør de hvert år), men en ny generation af grafikprocessorer fra Nvidia – GeForce RTX 30xx – betød også, at grafikhastigheden blev skruet i vejret. Til glæde for både gamere og grafisk kreative.

Samtidig lykkedes det at presse den stadig kraftigere hardware ind i stadig mindre kabinetter. Så det er ikke længere en umulig drøm at have en computer med fuldvoksne kræfter, som kan være i en lomme i rygsækken.

Computerskærmene er også blevet bedre. I mange år har Full HD-skærme med en opløsning på 1920 x 1080 pixel været de mest udbredte, men nu bliver det mere og mere almindeligt at se skærme med højere opløsning. Vi har også set flere computere med OLED-skærme og touch-funktion. Det er dog stadig lækkerier, der er forbeholdt den dyreste prisklasse.

Hvad skal jeg se på, når jeg køber computer?

1. Laptops

Når du køber en laptop til arbejdet eller studiet, er det vigtigste, at den er let og kompakt (1-1,5 kg). Batterilevetiden er også vigtig, så du kan slippe for at tage opladeren med. Regnekraften er sjældent et problem, så længe den har en Intel Core i7-processor eller en AMD Ryzen. Sørg for, at maskinen mindst har 8 gigabyte RAM og en SSD på 512 gigabyte.

2. Gaming-PC

Grafikkortet er den vigtigste komponent i en gaming-computer. GeForce RTX 3070 og RTX 3080 er toppen, men man kan støde på gode tilbud på forrige generation, GeForce RTX 20xx. Sørg også for tilstrækkeligt med RAM. Mindst 16 gigabyte. Processoren bør mindst være en 10. generations Intel Core i7 eller en AMD Ryzen 9.

3. Skærme

Hvis man skal arbejde ved en bærbar i mange timer hver dag, er en ekstern skærm noget af det bedste, man kan give sig selv. En skærm på 27 tommer eller større med QHD-opløsning eller højere vil give plads til at have flere dokumenter åbne på samme tid, sammen med f.eks. et mailprogram. Og vælg en skærm, der både kan justeres i højden og vippes, så det er muligt at få en behagelig arbejdsstilling.

4. Gaming-skærme

Gaming-skærme – hvad enten de sidder på en bærbar eller er fritstående – bør have en opdateringshastighed på mindst 144 Hz og en reaktionstid på 1 millisekund. Til gengæld er Full HD-opløsning oftest tilstrækkeligt. Højere opløsning vil blot betyde, at grafikkortet skal arbejde hårdere for at beregne de mange pixels.

De nominerede til årets bedste computerprodukter

Vindere af Årets bedste computerprodukter 2021-2022

Årets Bedste Computer

Asus ProArt StudioBook 16 OLED

Drømmemaskine til de kreative

ProArt Studiobook 16 er en slank og let sværvægts-arbejds-PC til grafikere og videofolk.

Ligesom flere andre har Asus de sidste par år fået øjnene op for de såkaldte digitale kreative: Grafikere, videofolk og 3D-animatorer, der har brug for superhurtige computere med grafik i sværvægtsklassen, men som ikke har lyst til at købe en gaming-PC.

Asus ProArt Studiobook 16 er slank og let nok til at have med i tasken på pendlerturen eller til kundemødet. Men kraftig nok til krævende kreativt arbejde. Kabinettet er udfræset i ét stykke af en sortanodiseret aluminiumlegering, og den ret store computer vejer kun 2,4 kg.

Og så er der skærmen. Det er ganske enkelt en af de allerbedste skærme, vi har set på en bærbar computer! Billeder står farvedybe og Kodachrome-vibrerende på en måde, der får samtlige andre skærme i nærheden til at virke matte og grå. Det er en OLED-skærm i med en opløsning på 3840 x 2400 pixel. Og i fuld 100 procent DCI-P3 filmindustrikvalitet samt Pantone-valideret. Med et sortniveau, der er mørkere end bagsiden af Månen.

Professionelle grafikere kræver to ting: Præcision – det leverer skærmen så glimrende – og hastighed. Og med en ottekerners AMD Ryzen 9-processor, gavmilde 32 gigabyte RAM og et Nvidia RTX 3070-grafikkort har Studiobook 16 mere regnekraft end de fleste stationære maskiner.

Konklusion

Målt efter egen alen er Asus ProArt Studiobook 16 en rigtig lækker computer til grafisk produktion. Der er rigeligt med regnekraft, og skærmen er så farverig og lækker at se på, at man får lyst til at slikke på madbillederne på Facebook.

Drejeknappen Asus Dial og den kombinerede touchpad og tegneplade er opfindsomme indslag, som for nogle kan gøre produktionen mere effektiv og behagelig.

Årets Bedste Computertilbehør

Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)

Superstabilt hjemmenetværk

Glem de billige mesh-løsninger. Du bliver ikke tilfreds, før du tager skridtet op til Orbi AX4200.

Hvis du har en større bolig og har brug for mere end en enkelt router for at få fuld dækning, er et mesh-netværk derfor absolut nødvendigt, for at det smarte hjem kan fungere. Det er et netværk, der er udvidet med flere trådløse satellitter (nodes), som kan placeres, hvor man normalt har dårlig dækning, og dermed udvide netværket. Alle tilsluttede produkter fungerer så i ét fælles netværk, hvilket er nødvendigt i et smart-hjem.

Selve opkoblingen af netværket går let. Download Orbi-app’en til din mobil, tilslut hovedrouteren til hjemmecentralen eller til din eksisterende router (du skal muligvis sætte Orbi til AP-tilstand i indstillingerne), genstart hjemmenetværket og scan QR-koden under Orbi-routeren. Sæt derefter noden til strøm der, hvor du vil have den, og scan så QR-koden på den. Og vupti, så har du et mesh-netværk. Sådan mere eller mindre.

Konklusion

Netgear Orbi AX4200 er et dyrt mesh-netværk; mange vil nok sige megadyrt. Men det er der god grund til. Hvis du bor på mere end 150 kvadratmeter og forventer at få de fibernetværkshastigheder, du betaler for, jævnt fordelt over hele hjemmet, så holder det ikke med de billigste systemer. De er mindre stabile, og hastigheden falder som en sten, når man kommer uden for dækning af hovedenheden.

Orbi AX4200 er et meget stabilt system, som faktisk giver de hastigheder, man forventer, og det over et stort område. Efter oplevelsen med tostykspakken RBK752 kontra den billigere trestykspakke Nighthawk MK63 fra samme producent vil jeg faktisk anbefale at gå efter AX4200-systemet.

Alternativet er at købe et billigere system, blive skuffet og senere måtte bruge timer på igen at koble alle produkterne fra ét hjemmenetværk til et andet. For ja, du kommer før eller siden til at ville opgradere fra noget middelmådigt til noget godt. Jeg ved det, for jeg har selv været der.

Årets Bedste Gaming-Computer

Razer Blade 14

Skarp som en ragekniv

Med kræfter som en stationær gaming-PC er Razer Blade 14 den vildeste 14 tommers bærbare.

Razer Blade 14 er en gaming-computer, men den skilter ikke med det i unødvendig grad. Havde det ikke været for det belyste slangelogo i låget, kunne den kantede, sorte bærbare glide ubemærket ind i rækkerne af kantede, sorte ThinkPads omkring mødebordet.

Som man forventer af en luksusbærbar, er kabinettet fræset ud af ét stykke aluminium. Det hele virker superstabilt og elegant, og Razer kommer nok til at sælge lige så mange Razer Blade 14 til kreative professionelle som til gamere. Det er også bemærkelsesværdigt, at der blandt produktbillederne fra Razer ikke er ét eneste, hvor man ser et spil på skærmen.

Skærmen i 16:9-format fylder bredden på kabinettet godt ud, men er ikke så farvestrålende og lysstærk som f.eks. Asus ProArt Studiobook 16 OLED. Her handler det nemlig mere om hastighed. En opdateringsfrekvens på 165 Hz er fuldt tilstrækkeligt til spil på seriøst niveau. Især når man tager i betragtning, at opløsningen er QHD (2560 x 1440 pixel) – og ikke Full HD, som de fleste 14 tommers bærbare (og de allerfleste gaming-maskiner) stadig må nøjes med.

Razer skal have ros for tastaturet, som føles lidt mere præcist og stramt, end hvad vi ser på de allerfleste bærbare PC’er – også de dyreste. Man må dog leve med, at de yderste taster er lidt smallere end optimalt. Men det er prisen for, at vi i de nordiske lande har flere tegn i alfabetet end på det amerikanske marked, hvor de fleste maskiner sælges.

Konklusion

Razer Blade 14 er en charmerende lille slyngel af en bærbar. Bag det diskrete ydre gemmer der sig kræfter, der ikke fås magen til i den størrelse.

Hvis du har brug for regnekraft og navnlig grafiske muskler, der kan tages med overalt, er det svært at finde en direkte konkurrent. Det koster at være med i den klasse, men set i forhold til ydelsen virker prisen på ingen måde urimelig.

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse
Guide: Hvad er balanceret armatur?

Hvad er balanceret armatur?

Hvad er balanceret armatur i hørepropper?
Læs mere