TEST: Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)

En triumf for Apple

Den lille MacBook Air har gennemgået en usynlig, men gigantisk forvandling til det bedre.
Karakter
Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)
Lyd & Billede mener
Den nye M1-processor er vanvittig hurtig. Dertil kommer Retina-skærm med True Tone, lækkert design og kvalitet fra øverste hylde samt fremragende lyd.
Kun to USB-C-porte.
Specifikationer
  • Processor: 3,2 GHz Apple M1 octa-core
  • Skærm: 13,3″ LED Retina, 2560 x 1600
  • Hukommelse: 8 GB RAM
  • Lager: 256 SSD
  • Grafik: Apple M1 7-core
  • Styresystem: macOS Big Sur
  • Mål og vægt: 30,41 x 21,24 x 1,61 cm / 1,29 kg
  • Andet: 720p HD FaceTime-kamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, Touch ID, 2x Thunderbolt 3/USB-C, 3,5 mm minijack-stik
  • Web: apple.dk
Benchmarks

Produktside
Annonce
Annonce
forfatter

Har man købt en ny MacBook Air for bare få måneder siden, kan man godt begynde at ærgre sig. Faktisk bør man blive helt grøn i hovedet af frustration, for havde man bare ventet til november måned i år, kunne man have købt den bedste MacBook Air, Apple nogensinde har produceret.

Apple er nemlig begyndt udfasningen af Intel-processorer til fordel for deres egne ARM-baserede Apple Silicon-processorer, og den aktuelle MacBook Air-model er en af tre nye Mac’er med den nye såkaldte M1-processor. Der er baseret på den samme 5 nanometer arkitektur, som vi har set i de nyeste generationer af Apples tablets, f.eks. iPad Air. (MacBook Pro 13″ M1 og Mac mini er de to andre).

Med det blotte øje er det ikke til at se forskel på den nye M1-baserede MacBook Air (til venstre) og den sidste MacBook Air med Intel-processor (til højre). (Foto: Peter Gotschalk)

M1

Det betyder ikke, at MacBook Air opfører sig som en iPad med tastatur, men nogle ting er de samme. Ikke mindst er opstartstiden væsentlig kortere, når man starter computeren, og programmer og apps starter med det samme. Inklusive mange apps, man bruger på sin iPhone eller iPad, for med M1 kan MacBook Air køre iOS- og iPadOS-apps!

Men først og fremmest er M1-processoren MEGET hurtigere og en hel del mere effektiv end Intels processorer. Det betyder både rekordhøj ydelse og meget længere batterilevetid, hvilket vores benchmark-tests dokumenterer til fulde.

Blot for at nævne et enkelt eksempel, så scorede den seneste Intel-baserede MacBook Air 1.086 (single-core) og 2.393 (multi-core) i Geekbench 5, mens den nye MacBook Air med præcis samme konfiguration (på nær M1-processoren) scorer forrykte 1.712 (single-core) og 7.461 (multi-core) i samme test.

Det giver den nye MacBook Air den højeste benchmark-score for samlet ydelse (multi-core), vi nogensinde har målt, hvis vi lige ser bort fra den M1-baserede MacBook Pro 13″, som vi også lige har testet. Kort og godt tørrer Apples nye chip simpelthen gulv med alt, hvad konkurrenterne kan diske op med. Alt!

Med M1 kan MacBook Air-brugere flyve gennem projekter i iMovie og eksportere projekter op til tre gange hurtigere. (Foto: Apple)

Aldrig før har vi kunnet redigere video med MacBook Air uden at skulle vente på skærmopdatering eller rendering, og eksporten af færdige videoer går også væsentlig hurtigere, end vi har været vant til.

Og hvor batterilevetiden på den seneste MacBook Air mildest talt var til at overskue, så lader den M1-baserede MacBook Air til at kunne køre i evigheder uden at blive træt.

Det bør dog nævnes, at den nye processorarkitektur kræver, at udviklerne laver egne versioner af softwaren tilpasset Apples M1-processor for optimal ydelse.

Ellers kører Mac’en software udviklet til Intel-processoren gennem Rosetta 2 i MacOS Big Sur. Rosetta 2 “oversætter” softwaren og er nødvendigt for at kunne køre ældre software på en Mac med M1-processor. Men så får man altså ikke udnyttet den nye processors fulde potentiale.

Alt andet ved det gamle

Desværre kan man ikke ligefrem blære sig med sin nye superhurtige MacBook Air bare ved at tage den frem på den lokale hipstercafé, for absolut ingen kan se med det blotte øje, hvilket atomkraftværk der befinder sig under tastaturet.

På alle andre områder er den nye MacBook Air nemlig identisk med sin forgænger fra tidligere på året. Den har Retina-skærm, stor touchpad og tastatur med indbygget fingeraftrykslæser. Derudover har skærmen nu fået Pro-udgavens True Tone-teknologi, som justerer lysstyrken og hvidbalancen efter omgivelserne. Dertil kommer, at det irriterende sommerfugletastatur er udskiftet med et mere responsivt bagbelyst saksetastatur, som byder på rigtig god vandring og modstand i tasterne.

MacBook Air har nu det nye Magic Keyboard med en redesignet saksemekanisme, som giver taster med 1 mm vandring. Dertil kommer stereohøjttalere og tre mikrofoner. (Foto: Apple)

Ligesom forgængeren kan den nye MacBook Air trække hele to eksterne 4K-skærme – eller sågar en 6K-skærm, hvis man skulle have sådan én stående. Det er også muligt at bruge en nyere iPad tilsluttet trådløst som ekstern skærm ved at aktivere Sidecar i systemindstillingerne.

Læs også
Sidecar redder rejsen: Sådan bliver iPad til en ekstra skærm til din Mac Nu kan du arbejde på to skærme på farten. Bare du har en nyere iPad og en nyere Mac, der kører macOS Catalina.

Der er kun to USB-C/Thunderbolt 3-porte på maskinens venstre side, mens der på den modsatte side er et 3,5 mm stik til hovedtelefoner eller eksterne højttalere.

De indbyggede stereohøjttalere er slet ikke værst. De understøtter Dolby Atmos-lyd og leverer et fyldigt lydbillede for en laptop.

Konklusion

Er man fotograf, grafiker eller lignende, bør man vælge den nye MacBook Pro 13″ M1, der så let som ingenting kan klare at arbejde med meget tunge filer i Photoshop, Final Cut Pro eller Affinity Photo.

Men ellers er den nye MacBook Air vitterligt hurtig nok til langt de fleste brugere. Ikke alene er den LANGT hurtigere end sin egen forgænger, den er også hurtigere end de fleste Intel-baserede MacBook Pro’er, og man skal virkelig lede længe efter en Windows-baseret PC, der har skyggen af en chance for at hamle op med en hvilken som helst Apple-computer udstyret med M1-processoren.

Med andre ord er MacBook Air tilbage som den computer, de fleste bør overveje at købe. Ikke bare som en slank letvægter, man kan bruge som supplement til sin rigtige computer, men som den primære computer for alle andre end de mest krævende professionelle brugere.

Mere styrke og hastighed får man simpelthen ikke for pengene her i slutningen af 2020.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Udviklingsredaktør og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Annonce
Annonce

Læs også

Philips lancerer hovedtelefoner og hørepropper til fitness og sport.
Høretelefonerne Nova H1 er lavet til kvinder og andre, der holder af at pynte sig med øreringe.
Samsungs nye trådløse hørepropper kommer med intelligent aktiv støjreduktion.
Earins nye øresnegle lover bedre bas og lydkvalitet end konkurrenterne.
Den er ikke ligefrem sprælsk, opladning går langsomt, og den kører ikke særlig langt ad gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlæg, som mange vil misunde den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blandt de få kablede smart-ringeklokker, der duer med dansk strømforsyning. Man har heller ikke brug for et abonnement for at få fuld funktionalitet.
Audezes gaming-headset nyder godt af planar-teknologien fra firmaets luksushovedtelefoner.
Geneva er tilbage med en sprudlende stereohøjttaler i stilrent retro-kabinet.
Volvos første elbil har alt, hvad der skal til for at blive en bestseller, men der er et par ting, man skal være opmærksom på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blandt de bedste hybride bærbare, der kan købes for penge lige nu. Især skærmen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en hel del, men den tekniske ydelse gør, at prisen kan forsvares.
Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Sony har skrumpet deres bedste allround-kamera, og det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!