Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)

En triumf for Apple

Den lille MacBook Air har gennemgået en usynlig, men gigantisk forvandling til det bedre.

Skrevet af / 09/12/2020 - 09:06
Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)
Peter Gotschalk

Har man købt en ny MacBook Air for bare få måneder siden, kan man godt begynde at ærgre sig. Faktisk bør man blive helt grøn i hovedet af frustration, for havde man bare ventet til november måned i år, kunne man have købt den bedste MacBook Air, Apple nogensinde har produceret.

Apple er nemlig begyndt udfasningen af Intel-processorer til fordel for deres egne ARM-baserede Apple Silicon-processorer, og den aktuelle MacBook Air-model er en af tre nye Mac’er med den nye såkaldte M1-processor. Der er baseret på den samme 5 nanometer arkitektur, som vi har set i de nyeste generationer af Apples tablets, f.eks. iPad Air. (MacBook Pro 13″ M1 og Mac mini er de to andre).

Med det blotte øje er det ikke til at se forskel på den nye M1-baserede MacBook Air (til venstre) og den sidste MacBook Air med Intel-processor (til højre). (Foto: Peter Gotschalk)

M1

Det betyder ikke, at MacBook Air opfører sig som en iPad med tastatur, men nogle ting er de samme. Ikke mindst er opstartstiden væsentlig kortere, når man starter computeren, og programmer og apps starter med det samme. Inklusive mange apps, man bruger på sin iPhone eller iPad, for med M1 kan MacBook Air køre iOS- og iPadOS-apps!

Men først og fremmest er M1-processoren MEGET hurtigere og en hel del mere effektiv end Intels processorer. Det betyder både rekordhøj ydelse og meget længere batterilevetid, hvilket vores benchmark-tests dokumenterer til fulde.

Blot for at nævne et enkelt eksempel, så scorede den seneste Intel-baserede MacBook Air 1.086 (single-core) og 2.393 (multi-core) i Geekbench 5, mens den nye MacBook Air med præcis samme konfiguration (på nær M1-processoren) scorer forrykte 1.712 (single-core) og 7.461 (multi-core) i samme test.

Det giver den nye MacBook Air den højeste benchmark-score for samlet ydelse (multi-core), vi nogensinde har målt, hvis vi lige ser bort fra den M1-baserede MacBook Pro 13″, som vi også lige har testet. Kort og godt tørrer Apples nye chip simpelthen gulv med alt, hvad konkurrenterne kan diske op med. Alt!

Med M1 kan MacBook Air-brugere flyve gennem projekter i iMovie og eksportere projekter op til tre gange hurtigere. (Foto: Apple)

Aldrig før har vi kunnet redigere video med MacBook Air uden at skulle vente på skærmopdatering eller rendering, og eksporten af færdige videoer går også væsentlig hurtigere, end vi har været vant til.

Og hvor batterilevetiden på den seneste MacBook Air mildest talt var til at overskue, så lader den M1-baserede MacBook Air til at kunne køre i evigheder uden at blive træt.

Det bør dog nævnes, at den nye processorarkitektur kræver, at udviklerne laver egne versioner af softwaren tilpasset Apples M1-processor for optimal ydelse.

Ellers kører Mac’en software udviklet til Intel-processoren gennem Rosetta 2 i MacOS Big Sur. Rosetta 2 “oversætter” softwaren og er nødvendigt for at kunne køre ældre software på en Mac med M1-processor. Men så får man altså ikke udnyttet den nye processors fulde potentiale.

Alt andet ved det gamle

Desværre kan man ikke ligefrem blære sig med sin nye superhurtige MacBook Air bare ved at tage den frem på den lokale hipstercafé, for absolut ingen kan se med det blotte øje, hvilket atomkraftværk der befinder sig under tastaturet.

På alle andre områder er den nye MacBook Air nemlig identisk med sin forgænger fra tidligere på året. Den har Retina-skærm, stor touchpad og tastatur med indbygget fingeraftrykslæser. Derudover har skærmen nu fået Pro-udgavens True Tone-teknologi, som justerer lysstyrken og hvidbalancen efter omgivelserne. Dertil kommer, at det irriterende sommerfugletastatur er udskiftet med et mere responsivt bagbelyst saksetastatur, som byder på rigtig god vandring og modstand i tasterne.

MacBook Air har nu det nye Magic Keyboard med en redesignet saksemekanisme, som giver taster med 1 mm vandring. Dertil kommer stereohøjttalere og tre mikrofoner. (Foto: Apple)

Ligesom forgængeren kan den nye MacBook Air trække en 6K-skærm, hvis man skulle have sådan én stående. Det er også muligt at bruge en nyere iPad tilsluttet trådløst som ekstern skærm ved at aktivere Sidecar i systemindstillingerne.

Læs også Sidecar redder rejsen: Sådan bliver iPad til en ekstra skærm til din Mac Nu kan du arbejde på to skærme på farten. Bare du har en nyere iPad og en nyere Mac, der kører macOS Catalina.

Der er kun to USB-C/Thunderbolt 3-porte på maskinens venstre side, mens der på den modsatte side er et 3,5 mm stik til hovedtelefoner eller eksterne højttalere.

De indbyggede stereohøjttalere er slet ikke værst. De understøtter Dolby Atmos-lyd og leverer et fyldigt lydbillede for en laptop.

Konklusion

Er man fotograf, grafiker eller lignende, bør man vælge den nye MacBook Pro 13″ M1, der så let som ingenting kan klare at arbejde med meget tunge filer i Photoshop, Final Cut Pro eller Affinity Photo.

Men ellers er den nye MacBook Air vitterligt hurtig nok til langt de fleste brugere. Ikke alene er den LANGT hurtigere end sin egen forgænger, den er også hurtigere end de fleste Intel-baserede MacBook Pro’er, og man skal virkelig lede længe efter en Windows-baseret PC, der har skyggen af en chance for at hamle op med en hvilken som helst Apple-computer udstyret med M1-processoren.

Med andre ord er MacBook Air tilbage som den computer, de fleste bør overveje at købe. Ikke bare som en slank letvægter, man kan bruge som supplement til sin rigtige computer, men som den primære computer for alle andre end de mest krævende professionelle brugere.

Mere styrke og hastighed får man simpelthen ikke for pengene her i slutningen af 2020.

Karakter
Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)
Premium

Home mener

Den nye M1-processor er vanvittig hurtig. Dertil kommer Retina-skærm med True Tone, lækkert design og kvalitet fra øverste hylde samt fremragende lyd. Kun to USB-C-porte.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Trådløst internet - også I den anden ende af haven

Den bedste Mac til de fleste mennesker

Den dyreste computer vi har testet

Scroll to Top