Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

TEST: Razer Blade 14 (RZ09-0370)

Skarp som en ragekniv

Med kræfter som en fuldstørrelses gaming-PC er Razer Blade 14 den vildeste 14 tommers bærbare, du kan finde lige nu!

Skrevet af / 26/09/2021 - 08:00
Razer Blade 14 (RZ09-0370)
John Alex Hvidlykke

Navnet Razer Blade er langtfra nyt. Det har faktisk være med siden Razers start i 2012. Og siden Razer Blade Stealth, som vi så første gang på CES-messen i 2016, har serien stået for ultralette gaming-laptops i (undskyld!) knivskarpt design.

Den nyeste inkarnation af Razer Blade 14 er selvfølgelig fyldt med opgraderet teknologi. Og hvor de oprindelige modeller krævede en ekstern grafikaccelerator via en Thunderbolt-navlestreng for at få hurtig grafik, så er det lykkedes at presse et Nvidia GeForce RTX 3080-grafikkort ned i det slanke ultrabook-kabinet.

Razer Blade 14 er en gaming-computer, men den skilter ikke med det i unødvendig grad. Havde det ikke været for det belyste slangelogo i låget, kunne den kantede, sorte bærbare glide ubemærket ind i rækkerne af kantede, sorte ThinkPads omkring mødebordet.

Selv om der er tale om en gaming-computer, har Razer tydeligvis et godt øje til kreative professionelle. (Foto: Razer)

Som man forventer af en luksusbærbar, er kabinettet fræset ud af ét stykke aluminium. Det hele virker superstabilt og elegant, og Razer kommer nok til at sælge lige så mange Razer Blade 14 til kreative professionelle som til gamere. Det er også bemærkelsesværdigt, at der blandt produktbillederne fra Razer ikke er ét eneste, hvor man ser et spil på skærmen.

Skærmen i 16:9-format fylder bredden på kabinettet godt ud. Den er ikke så farvestrålende og lysstærk som f.eks. Asus ProArt StudioBook 16 OLED. Her handler det nemlig mere om hastighed. En opdateringsfrekvens på 165 Hz er fuldt tilstrækkeligt til spil på seriøst niveau. Især når man tager i betragtning, at opløsningen er QHD (2560 x 1440 pixel) – og ikke Full HD, som de fleste 14 tommers bærbare (og de allerfleste gaming-maskiner) stadig må nøjes med.

Razer skal have ros for tastaturet, som føles lidt mere præcist og stramt, end hvad vi ser på de allerfleste bærbare PC’er – også de dyreste. Man må dog leve med, at de yderste taster er lidt smallere end optimalt. Men det er prisen for, at vi i de nordiske lande har flere tegn i alfabetet end på det amerikanske marked, hvor de fleste maskiner sælges.

 

“Var det ikke for det belyste slangelogo i låget, kunne den kantede, sorte bærbare glide ubemærket ind i rækkerne af kantede, sorte ThinkPads omkring mødebordet.”

 

Hardware og benchmarks

Hjertet i Razer Blade 14 er en AMD Ryzen 9 5900HK. Det er en 3,3 GHz processor med otte kerner og 16 tråde. Ryzen 9-processorerne har imponeret os flere gange, da de giver næsten lige så meget regnekraft som Intels tilsvarende Core i9-processorer – bare billigere.

Med en AMD Ryzen 9-processor og Nvidia GeForce RTX 3080-grafik får man fuld kraft til de tungeste spil. (Foto: Razer)

Grafikkortet er som nævnt Nvidia GeForce RTX 3080 med 8 gigabyte videohukommelse. Hvilket er det hurtigste, man i dag kan finde i en bærbar, da det endnu kraftigere GeForce RTX 3090 ikke findes i en laptop-udgave.

Med så meget processorkraft er det lidt overraskende, at der kun er monteret 16 gigabyte RAM i Blade 14. Lagerpladsen er 1 terabyte SSD.

Der er lige præcis, hvad er brug for af ind- og udgange: To USB-C-porte og to gammeldags USB-A-porte til mus, tastatur og eksterne harddiske. Der er HDMI-udgang (understøtter 120 Hz i 4K-opløsning). Skal det gå hurtigt, kan man tilslutte en DisplayPort-skærm via USB-C-porten.

Geekbench-processortesten giver på ingen måde Ryzen 9-processoren sved på panden. 7.393 i multi-core og 1.428 i single-core anbringer Blade 14 på top 10-listen. En score på 6.922 i PCMark 10-testen er også fremragende.

Men man køber ikke en gaming-bærbar alene for at lave husholdningsbudgetter i Excel. 3D-grafiktesten 3DMark Time Spy ender med et resultat på 10.069, mens den ældre Fire Strike-test ender på 22.251. Det er bedre end de allerfleste andre bærbare computere. Men det er – ikke så underligt – også på linje med andre maskiner med GeForce RTX 3080-grafik.

Batteritesten klares lidt bedre end ventet. Lige under tre timer er langt fra at være hastighedsrekord. Men mange større gaming-bærbare er bukket under efter den halve tid. Og det betyder, at man godt kan slippe fra at putte Razer Blade 14 i tasken og bruge den som arbejds- eller studiecomputer, uden at man også skal have opladeren med.

Har man brug for regnekraft og grafiske muskler, der kan tages med overalt, er det svært at finde en direkte konkurrent. (Foto: Razer)

Flest kræfter på mindst plads

Razer Blade 14 er ikke den eneste PC, der bejler til købere med behov for hurtig grafik – og med tegnebogen på rette sted. Asus ROG Flow 13 er endnu mindre og lettere, og den byder på 4K-skærmopløsning. Men her kræves en ekstern “sidevogn” til grafikkortet. Skal GeForce RTX 3080-grafikkortet indenbords, er alternativerne i 16 eller 17 tommer.

Konklusion

Razer Blade 14 er en charmerende lille slyngel af en bærbar. Bag det diskrete ydre gemmer der sig kræfter, der ikke fås magen til i den størrelse. Hvis du har brug for regnekraft og navnlig grafiske muskler, der kan tages med overalt, er det svært at finde en direkte konkurrent.

Det koster at være med i den klasse, men set i forhold til ydelsen virker prisen på ingen måde urimelig.

Karakter
Razer Blade 14 (RZ09-0370)
High End

Home mener

Lynhurtig processor og grafikkort i sværvægtsklassen. I en lillebitte laptop! Det koster penge at være med i sværvægtsklassen. Men i forhold til ydelsen er den billig.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Lyd & Billede
Scroll to Top