TEST: Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T)

Ulv i fåreklæder

Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Karakter
Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T)
Lyd & Billede mener
Kompakt, lynhurtig og lækker ultrabook. Og med grafikforstærkeren monteret klarer den de tungeste spil – og professionel grafik. 4K touch-skærm.
Den koster rigtig mange penge! Man er nødt til at vælge imellem en hurtig skærm og høj opløsning.
Specifikationer

PC

 • Processor: 3,3 GHz AMD Ryzen 9 5980HS octa-core (16 tråde)
 • Skærm: 13,4″ 16:10, 4K (3840 x 2400), 60 Hz, 116 % sRGB, Pantone-certificeret
 • Hukommelse: 32 GB LPDDR4X
 • Lager: 1 TB SSD
 • Grafik: Nvidia GTX1650
 • Styresystem: Windows 10 Pro, 64 bit
 • Mål og vægt: 29,9 x 1,6 x 22,3 cm / 1,3 kg
 • HD-webcam, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C m. DP 1.4, USB 3.2, HDMI 2.0, ROG XG-interface, 3,5 mm audiostik
 • Pris på PC alene: 11.999 kroner

XG Mobile

 • Grafik: Nvidia GeForce RTX3080 m. 16 GB VRAM
 • Mål og vægt: 20,8 x 3 x 15,5 cm / 1,0 kg
 • DisplayPort 1.4, HDMI 2.0, 4 x USB 3.2, Ethernet, SD-kortlæser
 • Web: asus.com
Benchmarks

Vejl. pris 25999 Produktside
Annonce
Annonce
forfatter

Asus ROG Flow X13 er en ener. Så kort kan det siges. Den fylder og vejer mindre end de fleste normale ultrabooks, men når det skal være, kan den trække de nyeste spil eller de tungeste grafikprogrammer. Det får man ikke gratis, men prisen er ikke urimelig.

Bærbare computere med hurtig grafik er et paradoks. For kraftige grafikkort bruger masser af strøm, hvilket harmonerer dårligt med batteridrift. Og de udvikler voldsomme mængder af varme, hvilket betyder store og tunge kølesystemer. Vi har set eksempler på “bærbare” gaming-computere på op til otte kilos kampvægt!

Ekstern turbolader

Løsningen kan være en ekstern “grafik-turbolader”, altså et grafikkort i en separat boks, der tager slæbet. Takket være Thunderbolt og PCIe er det blevet mindre kompliceret at få de to ting til at arbejde sammen. Men jeg har aldrig set det løst så kompakt og elegant som på Asus ROG Flow X13, der kalder grafikboksen XG Mobile.

Grafikkortet bor i en separat boks, kaldet XG mobile. (Foto: Asus)

Grafikkortet, der i den testede konfiguration var et Nvidia GeForce RTX3080 med 16 gigabyte RAM, kommer i et smalt metalkabinet på blot et kilo. Det er imponerende let, især i betragtning af at strømforsyningen på 280 watt er indbygget. Jeg har faktisk mødt mange opladere til gaming-bærbare, der vejede mere end XG mobile. Det vildeste eksempel havde endda to kæmpestore opladere.

Et tykt multikabel forbinder grafikboks og computer via et specielt stik, der låses med en skydeknap. Herefter skal boksen aktiveres via en menu. Bag på XG Mobile er der udgange for DisplayPort og HDMI. Boksen giver også fire ekstra USB-porte – og et netværksstik.

Annonce
XG Mobile-grafikacceleratoren har sin egen bæretaske. (Foto: Asus)

Ultrabærbar

Selve computeren er en 13 tommers ultrabook i matsort metalkabinet på blot 1,3 kilo. Altså en maskine, som man kan have med i tasken hver dag uden at kunne mærke det på vægten eller pladsen.

ASUS ROG Flow X13 er let og kompakt nok til at være med overalt. (Foto: Asus)

Kabinettet har en let riflet overflade, der minder om kulfiber, men det er nu lavet af en magnesiumlegering. Linjerne er ikke helt så skarpskårne som på Razer Book 13, og kabinettet er ikke lige så urokkelig vridningsstabilt. Men det er tæt på. Og der er sparet 100 gram på vægten i forhold til konkurrenten fra Razer.

Selv om bogstaverne ROG står for Republic Of Gamers, er Flow X13 eksklusivt diskret nok til at kunne bruges som arbejdscomputer. Og står der tung billedredigering eller videobehandling på programmet, kan den være en relevant kandidat.

Med sine massive grafikkræfter er Asus ROG Flow X13 også interessant for kreative professionelle. (Foto: Asus)

4K touch-skærm

Ligesom vi har set det på flere andre superbærbare i år, har Asus her forladt widescreen-formatet til fordel for 16:10-formatet, der giver lidt mere skærmplads i højden.

Skærmen er på andre måder noget ud over det sædvanlige. Opløsningen er for det første på 4K – og lidt til på grund af det højere format: 3840 x 2400 punkter. Den er også med touch, og endelig er den udstyret med 360 graders hængsler, så computeren kan bruges som tablet.

Annonce

Med Pantone-certificering og 116 procent sRGB-farverum er vi oppe i en kvalitet, der godt kan bruges professionelt. På minussiden har skærmen kun 60 Hz opdateringshastighed. Det vil være en alvorlig begrænsning i nogle spil, specielt 3D førstepersons-skydespil. Men det er skærmstørrelsen på 13 tommer også. Så de fleste vil sandsynligvis supplere computeren med en eller flere store og hurtige skærme derhjemme.

Med 4K touch-skærm og 360 graders hængsler kan Asus Flow X13 bruges som luksus-tablet. (Foto: Asus)

Til pæn brug

Lidt usædvanligt for en computer, der henvender sig til gamere, har tastaturet kun hvid bagbelysning. Da lysdioder bruger nogenlunde samme mængde strøm uanset farven, er det nok et valg, der er taget for at gøre Flow X13 diskret nok til også at passe ind i professionelle miljøer.

Tastaturet har i øvrigt en forholdsvis behagelig og præcis vandring, og man mærker kontaktpunktet tydeligt, hvilket giver færre fejl. Også touchpad’en har et tydeligt klik, som gør den behagelig at arbejde med.

Til sjov

Men nok om arbejde! Asus ROG Flow X13 er skabt til at have det sjovt. Og den er virkelig sjovt selskab! Når XG Mobile-grafikboksen slås til, kommer der fart over feltet, og selv de tungeste spil flyver over skærmen, selv om grafikindstillingerne skrues helt op. Det er ekstra imponerende, fordi vi her taler om 4K-opløsning og ikke Full HD som på andre gaming-computere.

Opdateringshastigheden er rigtig nok ikke til 3D-spil som DOOM Eternal (navnlig ikke når RTX3080-kortet i den skal udfordres), men det kan løses ved at koble et par rigtige eksterne spilskærme til den.

Annonce
Læs også
Super-laptop med to skærme Hvis én superlækker skærm er godt, må to være endnu bedre. ZenBook Pro Duo er forfriskende nytænkning.

Benchmarks

Asus har valgt en AMD Ryzen 9-processor i stedet for de altdominerende Intel-processorer. Og det er et glimrende valg, da den i ydelse overgår den langt dyrere Core i9-processor.

I Geekbench 5 processortesten scorer ROG Flow X13 7.568 i multi-core og 1.259 i single-core. Det er på linje med MacBook Pro 13 M1. Og med XG Mobile monteret stiger scoren til henholdsvis 8.167 og 1.495, hvilket efterlader alle andre, herunder MacBook’en, tilbage på perronen.

Kontorprogramtesten PCMark 10 klares flot, uden dog at overgå andre PC’er i samme klasse: 5.746 som ren laptop og 6.744 med XG Mobile monteret.

Der, hvor grafik-turboladeren for alvor gør en forskel, er naturligt nok på 3D-grafik. Uden den opnås en score på 2.893 i 3DMark Time Spy-testen, mens resultatet springer til 9.857, når GeForce RTX3080-kortet kobles til. Et flot resultat, der kun er overgået af MSi GE76 Raider, som vi testede for nylig.

Batteritesten kunne kun gennemføres uden XG Mobile, da den ikke kan bruges med batterier. Men selv som ren ultrabook, frem for gaming, var resultat på tre timer og 44 minutter en overraskelse. Det er rigtig flot for en letvægts-laptop og direkte imponerende for en 4K-skærm.

Annonce

Der er altid masser konkurrence på PC-markedet. Og man kan til samme pris finde flere bærbare med tilsvarende grafiske ydelse, f.eks. MSi GE76 Raider. Man kan også finde ultratjekkede ultrabooks med 4K touch-skærm og lav vægt. Men ikke det hele på én gang.

Skærmen har en opdateringsfrekvens på 60 Hz, men de fleste vil nok alligevel kombinere maskinen med en stationær skærm i fuld størrelse. (Foto: Asus)

Konklusion

Asus ROG Flow X13 er en computer, der i lige høj grad taler til gamere og grafiske professionelle. Og tilhører du begge grupper, er den noget af et columbusæg. Prisen er voldsom, men sammenlignet med andre maskiner med samme ydelse er den faktisk billig. Du får stort set den fine 4K touch-skærm gratis.

32 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD er også i den bedste ende i forhold til prisen. Og muligheden for at lade det kraftige grafikkort blive hjemme og nøjes med at proppe en 1,3 kg computer i tasken er genial.

Hardcore 3D-spillere vil naturligvis finde 60 Hz skærmen for langsom. Men til dem findes der en udgave med 120 Hz Full HD-skærm. Samt mulighed for at bruge flere eksterne skærme. Både med grafikacceleratoren og med den “nøgne” computer.

Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.