Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)

En værdsat opdatering af PlayStation 5

Den nye, mindre PlayStation 5 er klar til at overtage efter den første, gigantiske PS5. Det nye ydre er heldigvis ikke i fare for at spolere vinderopskriften.

Skrevet af / 25/03/2024 - 09:10
PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)
Lasse Torp Hansen

PlayStation 5 er klar til at blive udfaset til fordel for den nye ”Slim”-version af konsollen, der dermed bliver den eneste PlayStation på hylderne. Slim er ikke længere en officiel betegnelse fra Sony, men navnet hænger ved, og flere af de store butikker bruger stadig navnet i deres markedsføring. Det gør det unægtelig nemmere at differentiere mellem modellerne, så her holder vi også fat i øgenavnet.

PlayStation 5 Slim beholder den samme kompetente indmad som originalen, men i en ny og ca. 30% mindre indpakning. Den kan stadig købes med eller uden diskdrev. Vi tester her versionen med. Vægten på denne model er svunden fra 4,5 kilo til 3,2 kilo.

Systemet høstede 5 velfortjente stjerner tilbage i 2020, og imponerede med bl.a. ray-tracing, en innovativ ny controller og muligheden for at drive spil i helt op til 8K. Sammen med konkurrenten fra Xbox cementerede PlayStation 5, at der ikke var så langt fra konsoller til gaming PC’er, som man skulle tro. Især prisen taget i betragtning.

PS5_Slim_2 PS5_Slim_1
<
>
Designændringerne er subtile, men størrelsesforskellen er markant! (Foto: Lasse Torp Hansen)

Designet

Men PS5 var gigantisk! Ikke nok med, at den var stor, designet var også meget frembrusende og ikke til at tage fejl af. Den kunne ikke gemme væk, i modsætning til det grå, firkantede alternativ fra Microsoft.

Selvom PS5 Slim ikke blot er en nedskaleret version af den gamle model, så er designfilosofien den samme. Der er et par detaljer hist og her, som gør det nemt at kende forskel på den nye og den gamle version. Praktisk, hvis du regner med at købe din PlayStation brugt. Kabinettet er opdelt, og topdelen er nu blank plast, i stedet for mat. Hvis du ikke er fan af det hvide eksteriør, kan du som før købe et farverigt alternativ hos Sony.

Alle de tidligere generationer af PlayStations har gennemgået en slankekur i deres levetid, og ud over at blive fysisk mindre, så er slim-modellen også en chance for at rette et par dårlige løsninger.

Playstation 5 slim anmeldelse
Installationen af diskdrevet er så godt som plug-and-play. Efter at du har registreret drevet online, naturligvis. (Foto: Sony PR)

Aftageligt diskdrev

Først og fremmest er diskdrevet med den indbyggede UHD Blu-ray afspiller nu blevet aftageligt. Det betyder, at der ikke er nogen rigtig forskel på disk- og digital-versionen af PS5 Slim, ud over prisen. Hvis man gerne vil bruge fysiske spil, kan man simpelthen sætte diskdrevet direkte på siden af maskinen.

Skal man købe drevet, koster det omkring 1.100 kroner. En PS5 Slim Digital edition koster 3.899 kroner, hvilket vil sige, at du sparer ca. 500 kroner ved at købe din PS5 med drevet præinstalleret.

Drevet skal registreres online til din PlayStation, så hvis du køber diskversionen, fordi du bor i en hytte uden Wi-Fi, så må du ud og finde en internetcafe før du kan game.

PS5 Slim byder også på 1 TB lagringsplads i stedet for 825 GB. Praktisk, da moderne spil nemt kan fylde over 100 GB. Hvis det ikke er plads nok, er det heldigvis gjort relativt nemt at installere et kompatibelt M.2 solid state-drev.

ps5 slim test playstation 5 slim anmeldelse
Fødderne hjælper med at folde PS5 Slim stabil, men er ikke strengt nødvendige. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Stander koster ekstra

På den negative side følger der ikke længere en praktisk stander med, som gør det muligt at placere din PlayStation på højkant. Der følger små fødder med til den horisontale position, men skal den stå lodret, må du tilkøbe Sony’s dedikerede stander. Jovist, din PlayStation 5 Slim kan sagtens stå op af sig selv helt stander-løs, men standeren sikrer angiveligt bedre køling.

Tilslutningsmulighederne er blevet ændret en lille smule. Specifikt er der ikke længere nogen USB-A indgang foran på konsollen, men i stedet en sekundær USB-C-port. Bagpå finder du stadig to USB-A indgange. Knappen, som skubber din disk ud er flyttet til siden, så den nu sidder på det aftagelige drev.

playstation 5 slim test
Den er blevet mere kompakt, men den specielle form slipper du ikke for. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Frygt ej, den spiller som den skal

På performancesiden har PS5 ikke ændret sig siden vi testede den sidst. Indmaden er den samme, og der virker ikke til at være kølingsproblemer, selvom system er blevet mere kompakt.

Maskinen har det med at spinne op og lave en smule bekymrende lyd, når man åbner et spil eller downloader en opdatering, men den går hurtigt tilbage til at være stort set lydløs. Det gælder også når man spiller nyere, tunge spil, som God of War Ragnarök og Cyberpunk 2077. Systemet virker ikke presset over de strukturelle ændringer, og føles gennemtestet. Testen gav ikke anledning til at tro, at der er udfordringer med performance, sammenlignet med den originale PS5. Det er imponerende, når man tænker på, hvor meget mindre den er blevet.

Konklusion

PlayStation 5 Slim er en værdsat opdatering af den gamle PS5. Ekstra hukommelse og et smartere diskdrev er fornuftige fremtidssikringer. Selvom nogle måske er ligeglade med, at den er blevet mindre, så er det en stor fordel for andre. Det var stort set umuligt at gemme den originale PS5 væk i en skuffe eller bag et TV. Det er det ikke længere, hvilket især kommer pladsbegrænsede teenage- og kollegieværelser til gode.

Med den nye model er en PlayStation 5 et endnu nemmere valg, og det gør ikke noget, at den originale PS5 udfases.

Karakter
PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)
High End

Home mener

Den famøse og gigantiske PlayStation 5 er nu ikke længere gigantisk. Diskdrevet er aftageligt og kan installeres på digital versionen efterfølgende. Du får 175 gigabyte mere hukommelse end i den udgående model. Standeren medfølger ikke længere.

1 kommentar til “PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)”

  1. Sorry to burst your bubble
    Men jeg har den første der er udgivet og har købt en slim til konen.
    Slim larmer meget mere som i meget udgiver gerne en video med dem begge side om side.
    Hvis i kan anskaffe den første model så gør det

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?

Så meget gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Kun god til én ting

Disse gamingskærme får dig til at tabe kæben

Første test: Vildeste gamingskærm til dato

Spil med fornuft

Bedste Alienware hidtil

Asus får Steam Deck til at ligne en dinosaur

Oversavet tastatur

Lyd & Billede
Scroll to Top