TEST: Xbox Series X

Spilkonsol med PC-ydelse

Microsofts nye spilkonsol byder på fornem grafik og fede spiloplevelser – som skabt til at nydes på en stor, skarp TV-skærm!
Karakter
Xbox Series X
Lyd & Billede mener
Xbox Series X er en kompakt konsol med toptrimmet ydelse – klar til både nuværende og kommende spiltitler med knivskarp og superglat grafik.
Selv om ydelsen virker god, klør det i fingrene efter at teste, hvad de nye Xbox-titler har at byde på. Konsollen har kun én HDMI-udgang.
Specifikationer
  • Operativsystem: Xbox OS
  • Processor: 3,8 GHz AMD Zen 2 octa-core
  • Videoprocessor: AMD Radeon RDNA 2
  • Hukommelse: 16 GB GDDR6 SDRAM
  • Lager: 1 TB NVMe SSD
  • Opløsning: Op til 8K 60 fps eller 4K 120 fps
  • Tilslutninger: 1 x HDMI (2.1), 3 x USB 3.1
  • Mål og vægt: 15,1 x 15,1 x 30,1 cm / 4,45 kg
  • Andet: Lager kan udvides op til 2 TB
  • Web: xbox.com
Annonce
Annonce
forfatter

Microsoft lancerer deres nye generation af spilkonsoller den 10. november, og timingen kunne næppe have været bedre. For hvad er vel mere passende end gaming-sjov på hjemmebane, mens coronavirus hærger udenfor?

Monsterversionen Xbox Series X og den lettere nedskalerede Series S skal tage konkurrencen op mod PlayStation 5, som også lanceres i disse dage. Begge Xbox-modeller byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik, men det er selvfølgelig topmodellen Series X, der er de højeste forventninger til. Microsoft har lånt os X-modellen til test, og her deler vi vores første indtryk!

Xbox Series X er let at placere, og vi sætter umiddelbart pris på den smarte, kompakte udformning. Men man skal stadig sørge for, at konsollen har godt med ånderum! (Foto: Audun Hage)

Kompakt, men kraftfuld konsol

For en moderne konsol proppet med hardware virker den nye Xbox relativt kompakt med sine 15 x 15 x 30 cm. Den kan stilles enten vandret eller lodret, og i sidstnævnte position har den et meget lille fodaftryk. Indvendig er den opbygget som en mini-PC med dedikeret processor, grafikkort og harddisk. Lagerkapaciteten er 1 terabyte, hvilket er praktisk, da downloadede spil let kan fylde 70-80 gigabyte!

Xbox Series X har en stor blæser, der trækker frisk luft ind i bunden og blæser den varme luft ud på toppen og i siden. Under testen oplevede vi, at konsollen blev “lunken”, men aldrig varm. Blæserkølingen er også relativt stille – en lettelse for os med følsomme ører.

Konsollen bør alligevel stå frit for at sikre bedst mulig køling og gerne højt oppe på en hylde, så man undgår at spilde væske på den – en væltet sodavand eller kaffekop kan hurtigt ende med at løbe ned i konsollen …

Annonce
Xbox-Series-X-unboxing
<
>
Det følger med i æsken: Spilkonsollen leveres med et strømkabel, en trådløs controller og en Quick Start-guide. Microsoft har også været så venlige at vedlægge et “Ultra High Speed” HDMI-kabel, der sikrer stabil overførsel til moderne TV-skærme. Kablet er imidlertid ikke særlig langt, så man er nødt til at placere konsollen relativt tæt på skærmen. (Foto: Audun Hage)

 

Hurtig opstart

Den nye Xbox er let at sætte op. Når alt er tilsluttet, downloader man Xbox-app’en for at knytte den til sin Microsoft-konto. Derefter er det bare at indsætte eller downloade spil! Vi anbefaler imidlertid, at man har en hurtig internetforbindelse, ellers må man væbne sig med tålmodighed, mens spillene downloades! Vi kunne godt have tænkt os nogle præinstallerede spildemoer at starte med.

Bagudkompatibel

Xbox Series X vil være bagudkompatibel med mange ældre Xbox-titler. En række populære spil bliver desuden relanceret i X/S-optimerede versioner, hvor man kan drage fordel af den meget kraftigere grafikprocessor. Spil med ikonet “Optimized for X/S” vil have hurtigere indlæsningstider, forbedret 4K-grafik og framerates op til 120 fps.

Xbox Series X har kun én HDMI-udgang og mangler dermed mulighed for at udsende lyd- og billedsignaler separat (til surround-anlæg og lignende). Derfor er man nødt til at slutte konsollen direkte til TV’et og hente lyden ud derfra (via HDMI eARC) eller køre AV-signalerne gennem en kompatibel receiver. Det kan give problemer, hvis receiveren ikke understøtter 4K 120 fps signaler. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

For nye brugere kan Xbox-hovedmenuen virke lidt uoverskuelig i starten, men så snart man bliver fortrolig med controlleren, er den let at navigere i. Vi bemærker også, at konsollen indlæser hurtigt og kan skifte meget hurtigt mellem apps og spil.

Der er kort vej til Microsoft Store, hvor man kan downloade spil og apps. Ud over spilfunktionerne fungerer Xbox også som en komplet medieafspiller med apps som Netflix og understøttelse af 4K-opløsning og Dolby Vision HDR-format. Det forventes, at flere apps kommer til med tiden.

Annonce

Xbox Series X har også indbygget 4K Blu-ray-afspiller for dem, der gerne vil se spillefilm i den bedste tilgængelige kvalitet.

Den nye Xbox-controller er kompatibel med både Xbox Series X og S, såvel som den ældre Xbox One. Den kan også bruges til Windows-PC’er, Android og iOS. Til Series X medfølger der en controller i sort, mens S-versionen naturligt nok er hvid. En blå version er også tilgængelig. Controlleren bruger AA-batterier og Bluetooth Low Energy, og kan opdateres via USB-C. Den parres hurtigt med konsollen og reagerer hurtigt på kommandoer. (Foto: Audun Hage)

Lækker og skarp grafik

Et af højdepunkterne ved Xbox Series X er selvfølgelig at kunne spille nye spil (såvel som opgraderede/optimerede titler) i knivskarp opløsning. Konsollen understøtter spilgrafik i 4K-opløsning med HDR (High Dynamic Range) og op til 120 billeder i sekundet – men ikke nødvendigvis alt sammen på én gang.

Vi startede testen med det velkendte racerspil Forza Horizon 4, som producenten Turn 10 Studios lige har lanceret i en finpudset og optimeret version til Xbox Series X/S. For virkelig at få en fornemmelse af ydelsen har vi sammenlignet direkte med PC-versionen af samme spil kørt på en kapabel gaming-PC. Og vores første indtryk er, at Xbox Series X fungerer imponerende!

Den nye Xbox-version af FH4 må ganske vist nøjes med 60 fps mod 120 fps på PC-versionen. Men når det er sagt, så kører spillet meget glat og sømløst. Vi kunne tage sving efter sving i høj fart, uden at billedet hakkede, laggede eller brød op på nogen måde.

Responsen fra controlleren er også meget hurtig. Vi skiftede frem og tilbage mellem Xbox og PC, og selv om PC’en virker lidt mere smoothe, kommer konsollen imponerende tæt på. I betragtning af hvad PC’en kostede i sin tid, virker Xbox Series X umiddelbart som et godt køb rent præstationsmæssigt.

Annonce

Ud over Forza-spillet har vi også tjekket Xbox Series X med skydespillet Gears 5, som nu understøtter op til 120 fps i Multiplayer Versus-mode. Og her kommer Xbox Series X om muligt endnu tættere på PC-følelsen! Responsen er øjeblikkelig, og man kan bevæge sig lynhurtigt, uden at billedet bryder op eller virker hakkende. Grafikken er meget glat og samtidig skarp.

Et andet spil, der er høje forventninger til, er bilspillet Dirt 5, som også understøtter billedfrekvenser/refresh rates på op til 120 fps. Vi ser frem til at teste det ved lanceringen den 10. november.

Xbox-Series-X-Forza-Horizon-4 Xbox-Series-X-Forza-Horizon-gameplay
<
>
Den nye Xbox-version af Forza Horizon byder på 4K-opløsning, HDR og 60 billeder i sekundet. Det ser virkelig lækkert og realistisk ud! (Foto: Audun Hage)

Hvor godt et TV har jeg brug for?

For os på Lyd & Billede var det selvfølgelig ekstra interessant at teste Xbox Series X sammen med de nyeste TV-modeller på markedet. Der vil sikkert være en del gaming-entusiaster derude, som planlægger at købe et nyt TV i forbindelse med konsolskiftet. Og der er ingen tvivl om, at Xbox Series X gør sig ekstra godt på et moderne TV med ydelse i top!

Vi har bl.a. koblet spilkonsollen til modeller som LG OLED CX, Samsung Q950TS, LG NANO99 og Sony ZH8 (test på vej). Disse modeller udmærker sig ved at understøtte HDMI 2.1, som kræves for at have gavn af 4K-opløsning med 120 billeder i sekundet (4K 120 fps). Det store spørgsmål er, om det har noget at sige.

Vores foreløbige svar er både ja og nej. Der er ingen tvivl om, at 4K-grafik med 120 fps føles hurtigere og mere responsivt, med glattere og mere sømløs grafik på de titler, der understøtter det. Hvis du overvejer at købe et nyt TV, vil vi helt klart anbefale, at du vælger et, der understøtter HDMI 2.1 og 4K 120 fps!

Annonce

Når det er sagt: Hvis du har et ældre 4K-TV, som du er godt tilfreds med (og som kun understøtter HDMI 2.0 og 4K 60 fps), kan du tage det helt roligt. Xbox Series X fungerer glimrende i 60 fps tilstand, og mange titler understøtter alligevel ikke mere end 60 fps. I sådanne tilfælde kan man måske også nøjes med den nedskalerede lillebror Xbox Series S.

Hvad med lyden?

Xbox Series X byder også på mange muligheder på lydfronten: Enkelte spiltitler understøtter Dolby Atmos 3D-lyd! Hvis man vil have fuldt udbytte af lydegenskaberne, bør man helt klart supplere med en Atmos-kompatibel soundbar.

Hvis du vil have fuldt udbytte af Xbox Series X, anbefaler vi et TV, der understøtter 4K med 120 Hz billedfrekvens. (Foto: Audun Hage)

Konklusion

Denne første test er kun et tidligt kig på Microsofts nye topkonsol. Men allerede nu er der meget at glæde sig over: Xbox-fans får her en opgraderet konsol, der kan køre de spil, de elsker, med højere ydelse. Hardwaren lader til at være i orden, og vi kan godt lide den kompakte formfaktor og det faktum, at konsollen virker relativt støjsvag.

Samtidig venter vi på nogle ordentlige “next gen”-titler, der virkelig viser, hvad maskinen kan! En spilkonsol er ikke bedre end de spil, man rent faktisk kan spille på den, og da det her er en tidlig test, har vi ikke kunnet testet så mange spil (flere bliver tilgængelige efter lanceringen den 10. november).

Vi vil inkludere Xbox Series X i vores referenceudstyr og bruge den som tjekpunkt for kompatibilitet i fremtidige TV-tests.

Annonce

Tøv ikke med at kontakte os, hvis har spørgsmål relateret til gaming på TV!

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare højttaler imponerer på integration og bekvemmelighed.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.