Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: TV-mesterskab: 65″ premium LCD TV’er med 120 Hz og HDR

UEFA Euro 2024 – De bedste TV'er til fodbold-EM

14. juni går det løs. Har du husket at anskaffe dig en storskærm til fodboldfesten?

Skrevet af / 12/06/2024 - 12:00
TV-mesterskab: 65″ premium LCD TV’er med 120 Hz og HDR
Audun Hage

Produkter i denne test

Store sportsbegivenheder er ofte en god anledning til at udskifte det gamle TV med et nyt. Hvis din eksisterende ‘kukkasse’ er lille, uskarp og træg i bevægelserne, kan det nok friste med en ny og livlig storskærm, hvor du kan forvente masser af lysstyrke, knivskarpt billede og glidende bevægelser.

Denne sommer er højsæson for sport på TV, herunder fodbold-EM, Tour de France, Wimbledon-turneringen og De Olympiske Lege, hvor UEFA 2024 starter sæsonen den 14. juni. 

I Danmark vil EM i fodbold 2024 blive sendt direkte på DR og TV 2. Fodboldkampene vil også være tilgængelige for streaming på de respektive tjenester. Mesterskaberne begynder den 14. juni med åbningskampen mellem Tyskland og Skotland, mens Danmarks første kamp er mod Slovenien den 16. juni. Turneringen løber helt frem til finalen den 14. juli, sideløbende med Tour de France (29. juni), Wimbledon-turneringen (1. juli), efterfulgt af sommer-OL i Paris (26. juli).

(Foto: Amund S. Hammeren)

Euro 2024 sendes i 1080i – uden HDR

Desværre skal vi se langt for at opleve fodbold-EM i funklende 4K-opløsning: UEFA har valgt at producere årets mesterskab i Full HD (1920 x 1080 pixels) med HDR, men udsendelserne vil kun være tilgængelige i 1080i/50 SDR-format for de danske tv-selskaber DR og TV 2.

Råmaterialet vil derfor ikke være lige så knivskarpt, som vi er vant til. Men der er i det mindste udsigt til bedre kontrast og farvegengivelse, hvis du har et TV, der understøtter HDR (High Dynamic Range). Og så længe dit TV har en god videoprocessor, vil det være i stand til at opskalere HD-signalerne til 4K UHD på en effektiv måde, der sikrer skarpe og glidende billeder.

(Foto: Amund S. Hammeren).

Højere lysstyrke og glattere bevægelser – hvad skal man se efter?

Hvis du har været væk fra TV-markedet i et stykke tid, vil du sikkert opdage, at TV-skærmene er blevet mere lysstærke end tidligere: Som følge af overgangen til HDR-formatet (High Dynamic Range) stilles der højere krav til lysstyrken, og mange TV-apparater kan levere 500-1.000 nit eller mere. Det er betydeligt mere end ældre generationer og giver mulighed for mere kontrast og flere detaljer samt et klarere billede i dagslys.

Der er dog stadig stor forskel på kvaliteten, og et dyrere TV i premiumklassen har generelt en mere jævn lysfordeling og bedre kontrast end budgetvarianterne.

En anden vigtig funktion er opdateringshastigheden på 120 Hz, som giver jævnere og mere sømløse bevægelser. Selv om kun få programmer tilbyder indhold med så høj billedfrekvens (sportsudsendelser ligger typisk på 50-60 Hz), kan en god videoprocessor på TV’et hjælpe med at udfylde de manglende billeder effektivt ved hjælp af interpolation. Det er især mærkbart på større skærme,som 55-65 tommer og derover. Men det kan også mærkes på prisen, da 120 Hz-skærme koster en del mere end 60 Hz-varianterne.

(Foto: Amund S. Hammeren)

De bedste TV’er til fodbold og generelt til sport

Hvilket bringer os til månedens gruppetest. Vi har samlet nogle af de mest aktuelle TV-modeller fra førende producenter, hvor vi har sat fokus på 65 tommer og god billedkvalitet.

Alle testdeltagerne har 4K-opløsning, HDR og et LCD-skærmpanel med 120 Hz opdateringsfrekvens. Kombineret med en kraftig videoprocessor og effektiv billedbehandling – måske endda en dedikeret sportsindstilling – sikrer disse skærme rigtig god billedkvalitet til både fodbold og andre sportsgrene. Men hvilket TV i prisklassen omkring de 15.000 kroner er allerbedst og fortjener at hjemtage vindertrofæet? Det vil vi nu teste for dig.

Læs videre og se hvilket TV’er, der er klatret helt til tops i TV-mesterskabet!

De oplyste priser er vejledende og kan variere som følge af kampagner og tilbud. Lyd & Billede anbefaler, at du holder dig orienteret om prisudviklingen via tjenester som Prisjagt. Husk også, at alle de testede modeller leveres i både større og mindre skærmstørrelser. 

Hvis du er usikker på valg af skærmstørrelse, anbefaler vi at læse vores guide til skærmstørrelser.

Produkter i denne test

Samsung Q77D (TQ65Q77D)

Smart, slank og hurtig

Denne Samsung-skærm har et lækkert udseende og mange smarte funktioner, som giver en god brugeroplevelse. Men hvordan står det til med kontrasten?

Samsung Q70-serien byder på gode tilslutningsmuligheder og en meget effektiv smart brugergrænseflade.
Lysstyrke og kontrast er ikke helt på højde med de bedste i klassen.
Læs hele testen

Philips The One PUS8909 (65PUS8909/12)

Farvestrålende underholdning

Philips The One giver en flot farvegengivelse – både foran og bag skærmen – som gør dette til en engagerende TV-oplevelse.

Gode tilslutningsmuligheder, flot design og et stemningsfuldt Ambilight omgivelseslys gør dette til et spændende TV.
Til trods for fine farver er kontrasten i billedet middelmådig og giver ikke den helt store oplevelse på film.
Læs hele testen

LG QNED86 (65QNED86)

Mangler kontrast

Med tanke på LG’s succes med sine OLED-skærme havde vi forventet mere af LCD-skærmen QNED86.

Slankt design, smarte funktioner og gode tilslutningsmuligheder gør, at QNED86 virker moderne og brugervenligt. Plus for separat billedindstilling til sport.
Lysstyrke og kontrast er midt i feltet, og det resulterer i en lidt bleg billedoplevelse.
Læs hele testen

Sony Bravia X90L (XR-65X90L)

Japansk billedmester

Sony kører videre med den populære X90L-model i 2024, og med en lille prisjustering er denne billedmester fortsat et godt køb.

Sony-skærmen leverer et knivskarpt og lysstærkt billede med glidende bevægelser og flotte farver, som er velegnet til sport.
Designet er lidt klodset, og kun to af fire HDMI-indgange understøtter 120 Hz. Lidt «blooming» fra bagbelysningen trækker ned.
Læs hele testen

TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)

Fejer konkurrenterne af banen

Kinesiske TCL har lanceret flere gode og prisvenlige TV'er de seneste år, og MQLED80 er fortsat blandt de bedste, når det gælder præstation.

Krystalklar kontrast og god lysstyrke gør TCL-skærmen fremragende til både sport og film.
Støjreduktionen er ikke altid så raffineret som hos Sony og Samsung, og betragtningsvinklen kunne være bedre.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

UEFA Euro 2024 – De bedste TV'er til fodbold-EM

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

Scroll to Top