Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL X955

En betagende filmoplevelse!

TCL har tidligere imponeret os med sine prisbillige storskærme. Men har de, hvad der skal til for at klatre op i high-end-klassen? Topmodellen X955 i 98" og 115" giver os svaret.

Skrevet af / 18/04/2024 - 07:05
TCL X955
Audun Hage

Der er allerede skrevet meget om den nye TV-kolos TCL X955. Men Lyd & Billede er blandt de første i verden til at teste den nye topmodel, både i 98- og 115-tommer. Sidstnævnte er en helt ny og spændende skærmstørrelse, som henvender sig til de mest hardcore film- og TV-entusiaster.

Grunden til, at disse enorme TV-skærme er blevet så populære i Norden, er sandsynligvis, at vi er blandt de få i verden, der er “skøre” nok til at købe et så stort TV, og som også har plads nok i vores stuer.

At teste så store skærme giver også nogle logistiske udfordringer – men ømme knoer og stive rygge er hurtigt glemt, når man får dem op på væggen.

Det er ikke billige fladskærme vi taler om her: X955 på 98 og 115 tommer koster henholdsvis 99.999 og 199.999 kroner (vejledende udsalgspris), så TCL X955 skal virkelig levere varen, når det gælder billedkvalitet. Desuden spekulerer vi selvfølgelig på, om det er værd at gå efter den ekstreme størrelse på en 115-tommer kolos!

Artikelforfatter Audun Hage foran det 115″ store TCL X955. (Foto: Amund S. Hammeren)

 

TCL 98X955 og 115X955 MAX: Kolossale TV til hjemmebiografen

Den nye topmodel fra TCL bruger et avanceret 144Hz 4K LCD-billedpanel med MiniLED-baggrundsbelysning og local dimming.

Den største forskel mellem denne og mere prisvenlige TCL-modeller ligger i baggrundsbelysningen. Skærmene er tæt pakket med lysdioder på indersiden, opdelt i omkring 20.000 dæmpningszoner afhængigt af skærmstørrelsen. X955 skulle være i stand til at levere en lysstyrke på op til 5.000 nit ved fuld styrke, hvilket skulle gøre skærmene velegnede til sport, spil og film med blændende HDR-effekter.

TCL X955 er et stort, tungt og pladskrævende TV. Alene 98-tommeren er cirka 2,2 x 1,3 meter bred/høj og vejer 70 kilo. Den store 115-tommeren topper med 2,5 x 1,5 meter og en vægt på omkring 98 kilo. TCL-skærmene er også betydeligt tykkere end f.eks. et OLED-TV. Men hey – man køber ikke et 98 eller 115 tommer på grund af en slank formfaktor!

På plussiden er X955 faktisk relativt let at sætte op, når du først har åbnet kassen. TCL har sørget for, at fødderne kan monteres, mens TV’et ligger i kassen. Så er det bare at løfte det på plads. Den tunge 115″-model kommer med sine egne bærehåndtag, som skrues fast i siderne.

 

Her kan du se de fysiske mål på TCL-skærmene.

98X955 har 171,6 cm fast afstand mellem benene, mens 115X955 har 205,5 cm. Benene kan justeres i højden, så der er plads til en soundbar.

Læs også Her er TCL 115X955 MAX Der var brug for hjælp til at pakke TV-kassen ud, for at sige det mildt ...

Brugervenlighed og finesser

Brugergrænsefladen svarer til andre TCL-modeller: Nemlig Google TV med en bred vifte af apps og streamingtjenester. X955 leveres også med en nyere “premium”-fjernbetjening i børstet metal.

Vi bemærker straks, at TV’et reagerer hurtigt på kommandoer og indlæser menuer og apps meget hurtigt. TCL har dog valgt en lidt underlig placering af volumenknapperne, som er placeret på siden af fjernbetjeningen. Men det er nok mest et spørgsmål om at vænne sig til det.

TCL-skærmene understøtter en opdateringshastighed på op til 144 Hz, så de kan håndtere de mest intense pc-spil og give mere jævne bevægelser (interpolation) på forskellige typer TV-indhold. X955 understøtter også spil ved 120 Hz med Dolby Vision HDR – noget vi fik bekræftet på vores Xbox Series X.

TCL X955 understøtter også populære billed- og lydformater som Dolby Vision, HDR10+ og Dolby Atmos og DTS:X. Det har også et surround sound-højttalersystem fra Onkyo indeni. 98X955 har 4.2.2-kanaler, mens 115X955 MAX har 6.2.2-kanaler.

TCL-skærmene kommer også med fire HDMI 2.1-indgange, men som med mange andre modeller understøtter kun to af dem 4K/120-144Hz-signaler.

STORE TV-KASSER: 98-tommeren er på ingen måde lille, men 115-tommeren var “lidt af et job” at få ind ad døren. (Foto: Audun Hage)

Film skal ses på storskærm!

Det kan virke vulgært at slæbe en 3-4 kvadratmeter stor TV-skærm ind i sit hjem. Og ja, til almindelig TV-kiggeri er det nok overkill. Men hvis du har et dedikeret rum til hjemmebiograf og seriøst filmkiggeri, kan det faktisk give mening.

Faktum er, at med spillefilm i 2.35:1-format går meget af skærmarealet til spilde i sorte bjælker, som stjæler både skærmhøjde og filmnydelse – når vi taler et almindeligt TV. Du er simpelthen nødt til at tænke stort, når det kommer til kompromisløs filmnydelse.

Bonussen ved et så stort 16:9-TV er, at du også kan se serier, sport og spil i fuldskærmsformat. Mange af nutidens serier og indhold er filmet og produceret i 4K-opløsning med en imponerende skarphed og detaljegrad, som ikke kommer særlig godt frem på en relativt lille 65″ eller 75″ skærm.

Med 85″ kommer vi tættere på, men der er stadig lang vej op til den oplevelse, man kan få fra et 98″ TV. For ikke at nævne 115 – vi taler om et TV, der virkelig kan give dig “IMAX-følelse” i dit eget hjem.

Spillefilm som Ford v. Ferrari fortjener helt klart at blive set på en stor skærm. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød: Begge TCL-skærme leverer en meget imponerende billedkvalitet, som er blandt det bedste, vi har set fra LCD. Både lysstyrke og kontrast er som forventet meget gode, men lysfordelingen er også overraskende præcis, og der er stort set ingen halo-effekt.

Takket være tusindvis af dæmpningszoner (5.184 på 98-tommeren og 20.000+ på 115-tommeren) er X955 i stand til at levere et blændende lyst og præcist billede. Den avancerede baggrundsbelysning har høj nok “opløsning” og arbejder hurtigt nok til at følge billedindholdet til punkt og prikke. Det betyder også, at sortniveauet er meget dybt og overbevisende, i mange tilfælde tæt på OLED-klassen. Mørke områder i billedet forbliver sorte.

TCL_115_vs_100_Rose.jpg TCL_115_vs_100_Tulipaner TCL_115_vs_100_Sommerfugl TCL_115_vs_100_Blomst
<
>
TCL-skærmene har et meget overbevisende, næsten OLED-lignende sortniveau. (Foto: Amund S. Hammeren)

Vi tilbragte de allerførste testdage med 98X955. Naturligvis giver det en helt anden billedoplevelse, end man kan forvente af et lille 75- eller 85-tommer.

Med et TV af denne størrelse kan du virkelig sætte pris på alle de detaljer, der ligger i 4K-formatet. Faktisk vil vi hævde, at du ikke rigtig har set 4K, før du har set på en skærm i denne størrelse! Selv ved en betragtningsafstand på lige under 3 meter er der ingen antydning af pixelering, forvrængning eller ekstra støj, medmindre det er meget fremtrædende i videosignalet.

Når billedet blæses op i så stort et format, bliver man måske mere opmærksom på komprimeringsstøj fra streamingtjenester, men TCL-X955 har et velfungerende billedbehandlingssystem med effektiv støjreduktion.

Under testen brugte vi meget HDR-videomateriale fra Netflix, HBO Max og Prime, som typisk bruger det stærkt komprimerede AV1-videocodec. Men den virkelige wow-faktor kom, da vi skiftede til 4K Blu-ray og testvideoer med lavere komprimering For eksempel UHD HDR Benchmark-testdisken fra Spears & Munsil, som indeholder videoer i 4K Dolby Vision HDR-format, mastered til 4.000 nit.

Her kunne vi nyde de ekstra farver og højlysdetaljer, der følger med HDR-formatet. TCL-skærmene har en imponerende bred farveskala og en blændende stærk gengivelse af f.eks. sollys, blå himmel, flammer og gnister. Her formår X955 at gengive mange nuancer, som går tabt på mindre lysstærke skærme. Realismen er til at tage og føle på, og i nogle tilfælde kan vi bogstaveligt talt mærke den strålende varme fra skærmene.

TCL X955 test (10) TCL X955 test (11)
<
>
HDR-indhold mastereret til 4.000 nit ser virkelig godt ud på TCL X955. (Foto: Audun Hage)

Fra 98 til 115 tommer

98 tommer er ikke ligefrem et lille TV, men 115 tommer er faktisk det største TV, vi har testet indtil videre! Det betød nogle nyttige testoplevelser og underholdende øjeblikke foran de to TCL-skærme.

Når man ser 98X955 og 115X955 side om side, er der ingen tvivl om familieligheden. Begge TCL-skærme leverer nogenlunde samme præstation på farvegengivelse, lysstyrke og kontrast, selvom det var tydeligt, at storebror på 115 tommer havde den højeste lysstyrke i mange tilfælde – formentlig som følge af endnu flere dæmpningszoner.

Når det kommer til billedOPLEVELSE, er der dog ingen tvivl om, hvem der er chefen i stuen, og øjet drages straks mod den største af de to, da billeder og motiver er større og mere visuelt slående.

Både 98X955 og 115X955 MAX så meget overbevisende ud, da vi testede dem med HDR-videomateriale og testbilleder, der var mastered til 4.000 nit, men selv da var det tydeligt, at “storebror” kunne klare lidt højere lysstyrke end lillebror.

98″ X955 er et stort tv, som har evnen til at engagere. Men der er ingen tvivl om, at dens storebror ser ekstra “frygtindgydende” ud. (Foto: Audun Hage)

Gaming på TCL X955

TCL-skærmene må også siges at give en formidabel spiloplevelse. Det er noget helt andet end at sidde klistret til en 30-40 tommers gaming-pc-skærm! Her kan man sætte sig tilbage i lænestolen og stadig have fuldt overblik over det miljø, man bevæger sig i.

Uanset om det er et racerbilspil, rollespil, flysimulator eller skydespil. X955 har en effektiv spiltilstand (Game Master Pro 2.0) med lav inputforsinkelse (målt til ca. 14 ms) og jævne bevægelser uden flimmer. Vi kunne spille intense bilspil som Dirt 5 på Xbox med 120 fps med skarp og jævn grafik uden at opleve irriterende screen tearing. Realismen og indlevelsen i skydespil som Gears 5 var også fremragende, med strålende skyggedetaljer selv i de mørkeste passager.

TCL X955 test (4) TCL X955 test (5) TCL X955 test (6) TCL X955 test (7)
<
>
X955 har en dedikeret spilmenu med forskellige spilrelaterede indstillinger og oplysninger.

Begrænset betragtningsvinkel

Med X955 har TCL formået at reducere mange af de klassiske svagheder ved LCD, men de har selvfølgelig ikke formået at eliminere dem helt. Det er primært synligt i betragtningsvinklen. Med et LCD-lag og LED-belysning på bagsiden bliver den vinkel, du ser fra, ret afgørende.

Når man ser på skærmen fra siden, bliver billedet mærkbart blegere med svagere farver og kontrast. Derfor bør du placere TV og sofa/stole, så seerne sidder direkte foran TV’et. Men så længe man tager disse forholdsregler, er der ikke meget at udsætte på billedkvaliteten.

Når det gælder bevægelse og nivellering (interpolation), har TCL normalt ikke været i samme klasse som for eksempel Sony, LG eller Samsung. TCL X955 ser også ud til at have nogle forbedringer her, og vi prøvede et par forskellige indstillinger for bevægelse og flimmerreduktion og fandt til sidst en god balance med jævn bevægelse uden en kunstig “sæbeopera”-effekt. Intet TV er perfekt på dette område.

Som de fleste LCD-TV ser TCL X955 bedst ud, når det ses forfra. Sortniveauet forbliver godt, selv når billedet ses fra siden, men farverne glider lidt. (Foto: Audun Hage)

Målinger

Efter et fascinerende førstehåndsindtryk tog vi måleinstrumenterne frem for at se, om TCL X955 lever op til det, det lover, når det gælder lysstyrke og farvenøjagtighed.

Målt “lige ud af æsken” i den mest præcise biograftilstand giver TCL-skærmene generelt gode målinger for MiniLED LCD’er, om end ikke helt i referenceklassen.

LCD-skærme med baggrundsbelysning er kendt for at være meget afhængige af lokal dimming for at fungere korrekt, hvilket betyder, at målingerne kan være lidt ujævne. Man kan opnå mere præcise målinger ved at slå al local dimming fra, men så mister skærmene også meget af den ekstra kontrast.

Vi målte TCL X955 til lidt over 3.000 nit (98″) og 4.000 nit (115″) i et testvindue på 10% i HDR-tilstand. Det er utvivlsomt en meget kraftig lysstyrke, men et stykke fra de specificerede 5.000 nit. Trods gentagne forsøg i forskellige vinduesstørrelser og indstillinger lykkedes det os ikke at presse de sidste nit ud.

Her må vi dog tage et lille forbehold, da det kan skyldes noget i vores valgte testtilstand, lysmåler eller billedindstillinger, og ikke nødvendigvis manglende lysstyrke i selve TV-skærmen.

Da vi kontaktede TCL om dette, påpegede de, at TV’erne stadig er meget nye, og at der kan være nyere, tilpasset software, som udnytter billedpanelets kapacitet endnu bedre. Ved en TV-event i Polen sidste år klarede et 98″ X955 lidt over 5.000 nit.

TCL X955 test (8) TCL X955 test (13) TCL X955 test (15)
<
>
Målinger TCL 98X955 TCL 115X955
(Biograf mode)
Farvegengivelse SDR 2,7 3,2
Gråskala SDR 4,3 4,9
Farvegengivelse HDR 4,8 3,3
Gråskala HDR 4,9 4,5
Lysstyrke
2 % 1.675 nit 2.675 nit
5 % 3.000 nit 4.000 nit
10 % 3.200 nit 3.740 nit
25 % 3.200 nit 2.300 nit
50 % 1.800 nit 1.300 nit
75 % 1.100 nit 1.300 nit
100 % 896 nit 890 nit

Lydkvalitet

Med TV i denne størrelse er det en klar fordel at have flere højttalere.

Begge TCL-skærme har et lidt mere overdådigt Onkyo-lydsystem med henholdsvis 4.2.2 og 6.2.2 kanaler. Det består af ekstra surroundhøjttalere på toppen og siderne samt to ekstra subwoofere på bagsiden af skærmen.

Lydgengivelsen er over gennemsnittet og får ekstra effektivitet takket være den ekstra spredning af lydkilderne. Lydbilledet er dimensioneret til at matche det massive størrelsesforhold, og når bilerne passerer pitten i Ford vs. Ferrari, får vi en god fornemmelse af surround-effekt. Talegengivelsen er relativt stærk og klar, og man får en god fornemmelse af bassen i musik og lydeffekter.

Når det er sagt, kan den indbyggede lyd ikke måle sig med en separat soundbar eller et surroundhøjttalersystem, og med et high-end TV kan du lige så godt budgettere med en seriøs hjemmebiografopsætning. Det tager vi for givet!

Konklusion

TCL har tidligere imponeret os med sine store og prisbillige LCD-skærme. Med X955-serien tager de virkelig skridtet op i high-end-klassen. Og vi må sige, at den kinesiske producent er lykkedes godt med sit største og dyreste TV til dato.

Teknisk set leverer X955 en imponerende lysstyrke og kontrast. Sortniveauet er også meget godt, med meget lidt “halo”-effekt takket være en meget præcis og velfungerende local dimming.

Gråtoner og farvegengivelse er meget nuanceret, selvom farvepræcisionen ikke er helt “studiekvalitet” ud af boksen. Det kan derfor være værd at betale for en Calman-kalibrering på denne skærm.

Alt i alt kan vi trygt anbefale TCL X955. Hvis du drømmer om din egen IMAX-biograf, kan 115″ TCL 115X955 MAX være noget for dig. Men 98″ er i sig selv vildt nok for de fleste, og det ser ud til at være det mest fornuftige valg af de to – i det omfang et 98″ TV kan kaldes fornuftigt!

115″ X955 appellerer til hjemmebiografentusiaster, men det mere kompakte 98X955 er også “stort nok” i mange sammenhænge. (Foto: Amund S. Hammeren)
Karakter
TCL X955
High End

Lyd & Billede mener

TCL X955 leverer en imponerende billedoplevelse med blændende lysstyrke, nuanceret farvegengivelse og skarp kontrast. En fantastisk stor skærm til sport, spil og hjemmebiograf. Som de fleste LCD-skærme er betragtningsvinklen relativt smal. Du får derfor den bedste seeroplevelse, hvis du sidder direkte foran TV'et.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Scroll to Top