Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Porsche Design AOC Agon Pro PD49

Blændende billede og flot design

AOC og Porsche Design samler højteknologi og sporty design i en fabelagtig gamingskærm.

Skrevet af / 14/06/2024 - 09:18
Porsche Design AOC Agon Pro PD49
Geir Gråbein Nordby

OLED-teknologien er endelig på vej ind i gaming-skærme, og selv om der stadig er relativt få modeller på markedet, har vi allerede set bundsolid kvalitet fra de første producenter, der har introduceret teknologien. Uanset om de kommer fra Asus, Philips, MSI eller Samsung, har de leveret på højeste niveau, og det er især sortniveauet og farvegengivelsen, der nærmest blæser os bagover i stolen. Den absolutte lysstyrke er normalt ikke så høj som på traditionelle monitorpaneler, men forskellen er, at hvid står i så stor kontrast til det bælgmørke sortniveau, og desuden helt uden strølys fra bagbelysningen, som LCD lider under. Simpelthen fordi OLED ikke bruger nogen bagbelysning i det hele taget. Hver eneste pixel er nemlig sin egen lyskilde! Det betyder, at lysstyrken virker meget mere blændende på OLED. 

Porsche Design AOC Agon PD49 front angle
Foto: AOC / Porsche Design

49-tommers superbredskærm

Porsche Design AOC Agon Pro PD49 er en skærm på hele 49 tommer diagonalt i formatet 32:9, som er det bredeste format på markedet i dag. Det svarer til to 27-tommers 16:9-skærme, som er limet sammen til en bred, kurvet skærm. Opløsningen er også derefter – 5.120 x 1.440 pixels. Til spil og underholdning er dette en fantastisk løsning! Du slipper for sammenføjningen mellem to skærme, og du får en sømløs oplevelse fra kant til kant. Og du kan få et fantastisk perspektiv, hvis du spiller i fuldskærmsformat. Et eksempel er Red Dead Redemption 2, som udnytter hele skærmfladen til at tegne et fængslende stort landskab op omkring hovedpersonen i midten af billedet. 

AOC_PD49_QDOLED-panel
Kvanteprikker (Quantum Dots) som farvefilter giver spektakulære farver. Illustration: AOC / Porsche Design

Kvanteprikker

Skærmen bruger et såkaldt QD-OLED-panel, en teknologi der blev introduceret af Samsung, men som allerede benyttes af flere konkurrenter. Den bruger kvanteprikker (quantum dots) som farvefilter til de oprindelige blå OLED-pixels til at generere de to andre grundfarver rød og grøn. Fordelen ved denne teknologi fremfor hvid OLED-teknologi (WOLED, hvor pixlerne skinner hvidt, og der bruges farvefilter til alle tre farver), er øget lysstyrke, at kvanteprikkerne ikke nedbrydes over tid, som pigmenter gør, og desuden en helt utrolig betragtningsvinkel.  

Spiloplevelsen er fantastisk, når kontrasten er så uendelig, og farverne så kraftige og dynamiske. 

Billedopdateringen på PD49 er på hele 240 hertz, så spillene flyder silkeblødt over den store skærm. Med en responstid på 0,03 millisekunder oplever man heller ikke nogen forsinkelse eller bevægelsesslør. 

Porsche 911 S 2.4 Targa 1972
Porsche 911 S 2.4 Targa 1972 har været en inspiration i udviklingen af PD49-skærmen. Foto: Porsche

Porsche i designet

Designmæssigt har AOC og Porsche Design gjort et godt stykke arbejde. Skærmen har efter sigende designelementer fra Porsche 911 S 2.4 Targa, uden at jeg helt kan se, hvor de to ligner hinanden. Men lækker er den helt klart. Med en strømlinet og dynamisk form, og med køleriller som med lidt god vilje kan minde om lamellerne på luftindtaget til en kraftfuld sportsvogn.  

Selve skærmen ser næsten ud til at svæve med en rammetykkelse på kun 5 millimeter på det tyndeste sted. Detaljer og kurver er også gennemtænkte, uanset hvilken vinkel man ser skærmen fra.  

Det flotte stativ kan både drejes og vippes samt justeres i højden.

Porsche Design AOC Agon PD49 swivel stand
Stativet har gode justeringsmuligheder. Foto: AOC / Porsche Design

Godt kalibreret fra fabrikken

Skærmen leveres med en kvittering fra fabrikken, der viser, at farverne er kalibreret individuelt for hver enhed. Og det er en god ting, for det er svært at kalibrere den selv, også hvis man har et colorimeter fra Datacolor eller Calibrite. Der er nemlig ingen OLED-profilering i deres software, så man er enten nødt til at forlade sig på fabrikskalibreringen eller forsøge sig med at indstille den manuelt. Held og lykke med det.   

Med en opgivet farverumsunderstøttelse på over 100 procent for både sRGB og DCI-P3 er skærmen som udgangspunkt også fin til billedbehandling. Her anbefaler jeg Gamma 2-profilen, som er tættest på den 2,2-værdi, vi ønsker til denne type arbejde. Vil du selv foretage justeringer, skal du bruge Standard billedindstilling (Eco Mode). Den ville jeg bruge, hvis der ikke skal justeres noget. 

Porsche Design AOC Agon PD49 rear
Foto: AOC / Porsche Design

Fantastisk spiloplevelse

Spiloplevelsen er simpelthen magisk. Jeg har kastet mig ud i alt fra rolige strategispil som Civilisation VI til hektiske førstepersons skydespil som Destiny 2 og Red Dead Redemption 2. Især sidstnævnte trives i det ultrabrede format, hvor man ser meget mere af omgivelserne på begge sider. Det er en virkelig filmisk oplevelse, så det er nedtur at gå tilbage til 16:9 eller endda 21:9.   

Sortkontrasten og farverne betyder, at alle detaljerne kommer godt frem, selv i mørke områder, og takket være den lynhurtige responstid og billedopdatering flyder alt silkeblødt. Og hvis du bliver skudt og dræbt, kan du være sikker på, at det er din egen responstid, der er årsagen – ikke skærmens!     

Med HDR aktiveret springer special effects og eksplosioner endnu mere ud af skærmen. Jeg må dog indrømme, at jeg har et ambivalent forhold til hele HDR-tingen på PC, da der er så stor forskel fra app til app på, hvordan billedet ser ud i HDR-tilstand. 

Porsche Design AOC Agon PD49 CONNECTIONS
Porsche Design AOC Agon Pro PD49 har en hel række tilslutningsmuligheder, deriblandt en 90 watt USB-C-indgang. Foto: Geir Gråbein Nordby

Stort arsenal af tilslutninger

Når det gælder tilslutninger, kan PD49 dække de fleste behov: En DisplayPort 1.4, to HDMI 2.1, fire USB 3.2 og ét USB-C-stik, som også kan oplade en tilsluttet laptop med hele 90 watt. Det gør det muligt at nøjes med et enkelt kabel til laptoppen og stadig kunne styre alle ind- og udgange fra skærmen. Derudover får du hovedtelefonudgang og mikrofonindgang. 

Ikke en kontorskærm

PD49 har dog én svaghed, og det har med QD-OLED-teknologien at gøre. Det skyldes, at subpixelstrukturen er i et helt mønster, hvilket betyder, at især hvid tekst på sort baggrund ser mere pixeleret ud end normalt, og man kan også se både grøn og magenta i det hvide. Lille skrift får dermed en sløret, næsten regnbuefarvet kontur, som kan være trættende at læse i længden.  

Porsche Design AOC Agon PD49 white fonts on black
Hvid skrift på sort baggrund ser ikke fantastisk ud. Foto: Geir Gråbein Nordby

Årsagen er, at farvepixlerne i panelet ikke er korrekt justeret i forhold til den hvide skrift, der skal vises. Problemet er værre i Windows end på Mac, fordi Windows kompenserer for den sædvanlige RGB-pixelstruktur og derfor klarer sig ekstra dårligt med forskellige pixelstrukturer. Mac har slet ingen kompensation, så subpixlerne skimtes uanset struktur. Men i mindre grad.   

Hvad jeg prøver at sige er, at hvis du vil bruge en QD-OLED-skærm til tekstbehandling og internetbrowsing, så brug en Mac. Men til det brug ville jeg stadig foretrække en LCD-skærm, f.eks. med et IPS-panel. Lad i stedet QD-OLED-skærmen være en ren gaming- og videoskærm. 

Porsche-Design-AOC-Agon-PD49-SPREAD.jpg
Foto: AOC / Porsche Design

Porsche Design AOC Agon Pro PD49: Konklusion

Porsche Design AOC Agon Pro PD49 er en fantastisk gamingskærm, der virkelig viser styrken ved QD-OLED-teknologi med et skærmformat på 32:9. Designet er smukt, ydelsen er i top, og funktionaliteten giver dig alt, hvad du har brug for til at optimere din spiloplevelse.    

Prisen er noget pebret sammenlignet med eksempelvis Samsung Odyssey OLED G9 G93SC, som giver næsten præcis samme billedkvalitet til en lavere pris. Men her får du ikke det samme gennemførte design. Hvis du er villig til at betale for lidt ekstravagance, er PD49 et fantastisk valg til gaming og andre underholdningsformål. Du skal bare ikke forvente, at den er lige så velegnet til kontorarbejde.  

Karakter
Porsche Design AOC Agon Pro PD49
High End

Home mener

QD-OLED-panelet leverer bælgmørkt sortniveau og spektakulære farver. 240 Hz skærmfrekvens giver meget glidende bevægelser. Knivskarpt og krystalklart billede i HDR! Strømlinet design. Indbygget USB-hub. Ikke så velegnet til kontorarbejde, da den anderledes pixelstruktur gør, at lille skrift ser uskarp ud, med tydelig magenta og grønt omkring hvide pixler. Ret dyr.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?

Så meget gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Kun god til én ting

Disse gamingskærme får dig til at tabe kæben

Første test: Vildeste gamingskærm til dato

Scroll to Top