TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Lenovo Legion Go

En håndholdt computer, som faktisk kan det hele

Markedet for håndholdte gaming-computere er brandvarmt, og nu melder Lenovo sig ind i kampen med store Legion Go, der deler pris, hardware og styresystem med Asus ROG Ally.

Af / 23/12/2023 - 13:22
Lenovo Legion Go

Home mener

  • Skærmen er større og bedre end konkurrenternes. Indbygget mus. Trådløse controllere. Fed performance for en håndholdt. Samme pris som Asus ROG Ally. Kan bruges med eksterne grafikkort.
  • Den er tungere end konkurrenterne. Knappernes placering er meget rodet. Man skal forvente de typiske Windows 11-udfordringer. Batteritiden er kort.

På papiret ligner Lenovo Legion Go en maskine, som vil snuppe kunder fra den gennemførte Asus ROG Ally ved at være lidt større og kunne lidt mere. Prisen, styresystemet og meget af hardwaren er præcis den samme som i ROG Ally, så det burde være nemt at overbevise kunderne. Men Legion Go har en meget anderledes tilgang til fusionen mellem computer og håndholdt konsol, end Asus har.

Legion Go vil nemlig gerne være en helhedsløsning, og det går ud over det praktiske ved en håndholdt maskine.

Kort fortalt får du mere fra Lenovo Legion Go end fra Asus ROG Ally. Skærmen er større og bedre, der er flere knapper, du kan tage controllerne af, den har en indbygget mus(!) og der er en god stander på bagsiden. Men der er også mere Windows-indblanding, mere rod, mere vægt, mere larm og mere varme.

Lenovo Legion Go anmeldelse
Controllerne er ikke lige så nemme at få af og på som med en Nintendo Switch. Foto: Lasse Torp Hansen

Less is a bore

Når man åbner pakken, fanges blikket straks af den store skærm i det sorte plastikkabinet. Skærmen er en af de helt store grunde til at vælge Legion Go. Den er på hele 8,8 tommer og har en opløsning på 2.560 x 1.600 pixel. Et stort trumfkort over Asus ROG Ally, der må nøjes med 7 tommer med 1.920 x 1.080 pixel opløsning. For slet ikke at nævne Steam Decks skærm, som har en opløsning på 1.280 x 800.

Du finder ikke en bedre skærm på en håndholdt PC. Den har endda en uhørt høj opdateringshastighed på hele 144 Hz, som igen overstiger de 120 Hz, man finder hos ROG Ally og de 60 Hz i Steam Deck (Den nye Steam Deck OLED er opdateret til at klare 90 Hz).

Annonce

Bag skærmen har Legion Go samme AMD Ryzen Z1 Extreme Processor og Integreret AMD Radeon-grafik som Asus ROG Ally. Kompetent hardware, der i testen af ROG Ally rykkede min opfattelse af, hvad man kan forvente af en lille, håndholdt PC.

Den anden del af konstruktionen er controllerne, som er aftagelige og bor på siden af det store kabinet med skærmen. På dem finder du lidt RGB-lys og et utal af knapper i en asymmetrisk opsætning. Og her menes ikke kun, at styrepindene er asymmetriske som på en Xbox-controller. Nej, her er der nemlig både forskel på, hvor mange knapper hver controller har, og hvor de sidder.

Det virker meget rodet, men giver mening, når man opdager den store overraskelse i Legion Go. Nemlig at den ene controller kan laves om en trådløs, vertikal mus! Sensoren sidder på undersiden af højre controller, og påsat en medfælgende magnetisk plastikstander, kan du altså spille hurtige skydespil med den slags præcision, som kun en mus kan give. En ret vild løsning, der giver lidt mere fleksibilitet.

Der er også en stærk udfoldelig fod på bagsiden af Legion Go, så skærmen kan stå selv. Noget du nok får brug for, da den er mærkbart tung, når man løfter den op af den medfølgende transporttaske. 854 gram lyder ikke af så meget, men det næsten 250 gram mere end Asus ROG Ally, hvilket gør en forskel, hvis man skal holde den i hænderne i lang tid.

LegionGo2 LegionGo3 LegionGo4
<
>
Kabinettet med skærmen er meget tungt, men selve controllerne er heldigvis lette. Foto: Lasse Torp Hansen

Styresystem og muligheder for tilslutning

Styresystemet er klassisk Windows 11, og Legion Go gør ikke meget for at få dig til at glemme det.

Du opsætter den på præcis samme måde som en hver anden Windows-computer og må bruge enten touchskærmen eller den lille touchpad til at navigere musen med, hvilket er bøvlet. Forvent samme mængde små fejl og misforståelser, som man finder med en gaming laptop. Nogle gange skal vinduer minimeres og genåbnes, andre gange giver en valgt skærmindstilling bøvl med et bestemt spil. Det er hverken værre eller bedre end andre computere, men et vilkår man må acceptere, når man bevæger sig uden for konsollernes brugervenlige land.

Der er et par hjælpe-apps, der skal gøre livet med en håndholdt lidt nemmere, men du må selv installere dem. Herefter har du genvejsknapper på controllerne, som åbner Legion Space, der holder styr på dine spil, og Quick Settings, hvor du kan ændre i performance- og tilslutningsindstillinger.

Legion Go prøver ikke på at være andet end en computer, og det inkluderer også tilslutningsmulighederne. Du kan bruge den med lige den dockingstation eller det eksterne grafikkort, du ønsker. Noget der ikke er muligt på Asus Rog Ally, hvor man kun kan tilslutte et dyrt eksternt grafikkort fra Asus. En af maskinens største ulemper.

Hvis man overvejer at bruge Legion Go som sin eneste computer, er et åbent system meget appellerende.

LegionGo5 LegionGo6 LegionGo7
<
>
Hvis man forventer brugervenlighed som med en Nintendo, bliver man skuffet. Windows-brugere vil dog være vant til at skulle arbejde lidt for det perfekte resultat. Foto: Lasse Torp Hansen

Performance

Legion Go er skabt til gaming, og hardwaren leverer varen. GPU og CPU er identisk med Asus ROG Ally, så ikke overraskende er dens performance på samme niveau, når man bruger de samme skærm- og grafikindstillinger. Lignende, men ikke helt identisk.

I Far Cry 6 leverede Legion Go mellem 28-32 FPS med medium grafikindstillinger og skærmen sat til 1.920 x 1.200 opløsning (det tætteste vi kan komme på ROG Ally’s 1.920 x 1.080 opløsning). Det er lidt under de 36-42 FPS, ROG Ally leverede. Om det er den større skærm eller måske kølesystemet, der gør forskellen, vides ikke.

I Borderlands 2 er resultaterne omvendt. Hvor ROG Ally leverede ca. 60 FPS med maksimale grafiske indstillinger, imponerer Legion Go med omkring 70 FPS i 1.920 x 1.200 opløsning!

Ønsker man at få mest muligt ud af sin Legion Go, vil man naturligvis gerne have skærmen indstillet til den maksimale opløsning på 2.560 x 1.600. Det kræver meget fra den lille computer og fungerer bedst med ældre spil, der ikke er lige så krævende. Borderlands 2 kører fantastisk med mellem 40-50 FPS med skærm og grafik i højeste indstilling, men Far Cry 6 klarer kun 17-18 FPS, hvis alt skal være så smukt som overhovedet muligt. Det er ikke nok til at kunne nyde spillet, desværre! Man er nødt til at være bevidst om, at den imponerende skærm må gemmes til spil, der har et par år på bagen, eller ikke er så grafisk intense. Det er naturligvis ærgerligt, da ældre spil jo også som regel er mindre grafisk imponerende.

Batteriet holdt i 1 time og 31 minutter ved intenst gameplay. Altså nærmest identisk med ROG Ally. Ikke dårligt, når man tænker på, at Legion Go slæber rundt på en gigantisk skærm.

legion go test
Foto: Lasse Torp Hansen

Spiloplevelse og ergonomi

Ergonomi og vægt spiller en stor rolle, når man bruger en håndholdt computer eller konsol, og Legion Go er som nævnt både stor og tung. Man bliver altså hurtigere træt i hænderne, end når man gamer med Steam Deck eller Asus ROG Ally. Lydniveauet fra kølesystemet er et sted mellem de to. Ikke så irriterende som med Steam Deck, men heller ikke luksuriøst lydløst som med ROG Ally.

Ergonomien er fin uden at være strålende. Formen på controllerne passer fint i mine hænder, men man kommer ofte til at ramme de mange knapper på bagsiden. Det gør, at man helst ikke bør tilknytte handlinger til knapperne, da det er næsten umuligt ikke at trykke ufrivilligt på flere af dem, når man bruger Legion Go.

Når man tager controllerne af, er ergonomien (og vægten) meget bedre. Det ville være smart med et stykke plastik, der samler de to controllere til én, ligesom man får i en Nintendo Switch.

Sammenlignet med ROG Ally ofrer man en del lethed, ergonomi og lydløshed for at få den store skærm. Det ville være mere acceptabelt, hvis hardwaren lidt oftere kunne presse grafikken op på det niveau, som skærmen kan klare. Det giver mest mening, hvis man foretrækker at spille med skærmen stående på foden og bruger controllerne trådløst.

legion go styresystem
Legion Space holder styr på dine spil. Foto: Lasse Torp Hansen

Den specielle mus

Den vertikale mus er virkelig en overraskende tilføjelse til Legion Go. Jeg ville aldrig have gættet, at håndholdte computere skulle udvikle sig den vej. Fordelene ved den er, at den er kompakt indbygget i højre controller, så du altid har den med dig. Den skal bruge en lille adapter, som kan bo i den medfølgende taske. Legion Go er derfor utroligt mobil, og du kan nemt smide den lille, beskyttende taske i rygsækken. Selve musen fungerer præcist, som man forventer af en trådløs mus. Responstiden er rigtig god, og der er ingen slinger i valsen, når det gælder små, præcise bevægelser. Det kræver tid at vænne sig til den vertikale montering, hvis man ikke bruger det dagligt. Knapperne, som før var i vejen, er nu i en mere behagelig position.

Den har potentialet til at være en hæderlig gaming-mus, selv om jeg nok personligt hellere vil bruge en normal mus. Musen er måske ikke et must-have, men det gør Legion Go til en alt-i-en-løsning. Lige meget hvor du er, så kan du game håndholdt, trådløst eller med mus.

LegionGo11 LegionGo10
<
>
Musen er ikke specielt stor. Foto: Lasse Torp Hansen.

Konklusion

Lenovo Legion Go kan sagtens konkurrere med Asus ROG Ally, uden at den koster mere. Det er dog ingen gratis omgang, da man bytter noget af brugeroplevelsen for mere udstyr. Der er helt sikkert et publikum, som vil foretrække en større skærm og de bedre tilslutningsmuligheder frem for lav vægt og lydløs gaming.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så er Legion Go en kompetent gaming-maskine, som samtidig kan fungere som en helt almindelig computer. Skærmen stråler og er gigantisk. Det er en skam, at den kræver så meget kraft for at køre på højeste opløsning, men det er stadig en opgradering fra konkurrenterne. Er man udelukkende til håndholdt gaming, vil den blive tung i længden, men bruger man den primært trådløst, får man virkelig mere for pengene. Batteritiden er som forventet ikke strålende, og man skal helst ikke for langt væk fra stikkontakten.

Legion Go er helt sin egen, og repræsenterer i sandhed en alt-i-en-løsning.

Karakter
Lenovo Legion Go
Premium
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse er udgivet i bl.a. Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste sig desværre at være en ret tarvelig akademiker, men til gengæld vældig god til at videreformulere de universelle sandheder, som holder ham vågen om natten: Såsom det faktum, at elbiler tit deler designfilosofi med gamerudstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besættelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gaming-skærm med QD-OLED

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar