Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Ally

Den trækker hele genren op!

Håndholdte gamingcomputere tager et tigerspring med Asus ROG Ally, som kvaser konkurrenterne og løfter drømmen om seriøs, mobil gaming til nye højder!

Skrevet af / 02/08/2023 - 09:00
Asus ROG Ally
Lasse Torp Hansen

Leder du efter en håndholdt gaming-PC med seriøs performance og et fornuftigt prisskilt, så er Steam Deck ikke længere det åbenlyse valg. Selv om den stadig føles ny i Danmark, taler halvanden million solgte enheder deres tydelige sprog: Publikummet til en håndholdt gaming-PC er stort. Konkurrencen er officielt ankommet i form af Asus ROG Ally.

Asus vil altså have en bid af kagen, og de får nok mere end en bid.

Ser man på diverse brugtmarkeder, så flyder det over med Steam Decks, der sælges, fordi ejeren venter på at få fingrene i den nye Asus ROG Ally.

Steam Deck vil være uafhængig af Windows. Den beslutning har medført crashes og børnesygdomme. På de (endnu få) kompatible spil yder den god performance, men føles som et ufærdigt produkt.

Asus ROG Ally, derimod, er ikke noget ufærdigt produkt. Den forsøger ikke at genopfinde den dybe tallerken, og resultatet er en langt mere brugervenlig, fejlfri gaming-PC, der udkonkurrerer Steam Deck på næsten alle punkter.

Faktisk er ROG Ally så imponerende, at den måske udkonkurrerer de fleste bærbare gaming-computere i den billige ende.

Forælder Steam Deck

Der er to versioner er ROG Ally. Vi har testet topversionen med den mest kraftfulde processor. For 6.000 kroner får du en 7-tommers touchskærm med 120 Hz opdateringsfrekvens og en opløsning på 1.080p. Responstiden er på 7 ms, og lysstyrken går op til 500 nit. Du finder de forventelige knapper foran i en asymmetrisk Xbox-opsætning, samt 2 programmerbare knapper på bagsiden. Indeni finder du et intelligent afkølingssystem, der holder både temperatur og lydniveau nede, selv ved intens brug.

Den kun 608 gram tunge ROG Ally gemmer på en ny og skræddersyet AMD Ryzen Z1 Extreme processor med 8 kerner, 16 tråde og RDNA 3-grafik. Dertil får du 16 gigabyte RAM og 512 gigabyte SSD-lagerplads.

Kort sagt: Bedre opløsning, bedre performance, hurtigere skærm, lavere vægt, lysere skærm og bedre køling end den dyreste Steam Deck. Alt det for kun 1.000 kroner mere. På papiret ser det ud til, at Steam Deck allerede er forældet. Og så har vi ikke engang taget højde for alle de softwareproblemer, der plager Steam Deck.

Selve byggekvaliteten er solid uden at være overvældende. Knapperne er robuste og giver et behageligt klik. Man er bestemt ikke bange for at ødelægge den hårde plast. Steam Deck er et lidt bedre produkt, både når det gælder ergonomi og knappernes kvalitet, men ikke nok til at gøre en stor forskel. Er du til programmerbart RGB-lys, får du også det med i ROG Ally.

Hvis prisen er lidt for høj, kommer der en billigere version af Asus ROG Ally til august. I den version har processoren 6 kerner med 12 tråde. Prisen er nede på 5.299 kroner.

Skærm Asus Rog Ally
På en mindre skærm ser 1080p ud af langt mere! (Foto: Lasse Torp Hansen)

Velkendt og fleksibelt styresystem

En af de helt store fordele ved ROG Ally er, at den er baseret på gode, gamle Windows 11. Det velkendte system er ikke perfekt, men nemt at forholde sig til. Jeg oplevede ingen udfordringer med at bruge systemet på den håndholdte maskine.

Det kan være akavet at bruge touchskærmen og styrepindene til at styre rundt i Windows. Heldigvis behøver du slet ikke bekymre dig om det, hvis du bare vil spille. Asus har tilføjet Armoury Crate til festen, hvilket vil sige, at du med et klik har adgang til de vigtigste spilbiblioteker, som Steam og Origin. Genvejen har sin egen knap foran på ROG Ally. Når du bruger Steam App’en fungerer det via Big Picture Mode, der er skabt til at blive brugt med én controller og se godt ud i fuld skærm.

Det er ikke for at træde i det, men selv Steam kører bedre på ROG Ally end på Steam Deck! Og alle spil er understøttede på Windows 11, i modsætning til på Steam Decks.

Både Steam og Windows er efterhånden blevet gode til at integrere brugen af en controller, så det er en gnidningsfri oplevelse at bruge ROG Ally til håndholdt gaming.

Bruger du i stedet mus og tastatur, kan du ignorere Armory Crate og bare bruge det normale skrivebord. Det er det bedste fra begge verdener og en fantastisk ukompliceret løsning.

Gaming Asus Håndholdt
Selv om det kan være akavet at skifte mellem touchskærm og en controller til at styre musepilen, så kører Windows som smurt på den lille maskine. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Performance i en anden liga

Asus ROG Ally leverer, når det gælder performance. Ikke nok med, at den trumfer Steam Deck med længder. Den er på et sådant niveau, at man overvejer at købe den i stedet for en traditionel bærbar gaming-computer!

Du har forskellige indstillinger i ROG Ally. Du kan vælge i mellem Silent, Performance og Turbo. Sætter du din ROG Ally til stikkontakten, får du ekstra hestekræfter i Turbo-mode. Den blev testet med spillene Far Cry 6 og Borderlands 2.

I Turbo-mode, men uden tilsat strøm, fik jeg mellem 36-42 FPS ud af Far Cry 6 på medium indstillinger og fuld 1.080p opløsning. Det visuelle strålede på den lille skærm, og FPS omkring de 40 er nok til, at det ikke forstyrrer indlevelsen.

I det ældre og mindre grafisk krævende Borderlands 2 fik jeg over 60 FPS på alle tidspunkter ved maksimale grafikindstillinger. Og den brokker sig ikke, når du presser den. Faktisk er den næsten lydløs. Den bliver ikke engang uudholdeligt varm. Den indbyggede afkøling er gennemtænkt og en undervurderet luksus.

Hvis du virkelig jagter FPS, har du to muligheder med ROG Ally.

Først og fremmest kan du sætte skærmen til 720p. Det gør en markant forskel. Med samme indstillinger som før fik jeg pludselig 70-80 FPS i Far Cry 6 og 120 FPS i Borderlands 2, hvilket er det maksimale, skærmen kan klare.

Selvfølgelig skal du lige vænne dig til den lavere opløsning, men husk på, at 720p er normalen i Steam Deck eller Nintendo Switch OLED. Hvis enheden er sluttet til strøm, er det sjældent nødvendigt at nægte sig selv den fulde skærmoplevelse, medmindre du spiller meget tunge spil og insisterer på at have mindst 60 FPS.

Den anden mulighed er en smule dyrere, men måske en god langsigtet investering. Du har nemlig muligheden for at tilslutte et eksternt ROG XG Mobile grafikkort til din ROG Ally og dermed få seriøs performance samt ekstra kabeludgange. Det er virkelig ikke en billig løsning, men en mulighed for at sikre, at din ROG Ally ikke er outdated om nogle år.

Gaming Håndholdt mobil gaming
Selv moderne AAA-spil kører upåklageligt, og man er ikke tvunget til at skrue grafikindstillingerne i bund for at få en acceptabel framerate. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Batteri er den eneste svaghed

Fordelene ved en håndholdt PC eller konsol er ikke kun, at du kan tage den med på farten, men det er unægtelig en stor del af appellen. For mange er det den primære årsag til at vælge håndholdt.

Prisen for performance er batteritid, og sådan er det også med Asus ROG Ally. I performance mode og med skærmen på 1.080p fik jeg ca. 1 time og 30 minutters intenst gameplay ud af den. Det er ikke ret lang tid. Kort nok til, at man ikke helt kan slappe af – af frygt for, at den pludselig løber tør.

Tiden er sammenlignelig med bærbare gaming-computere. Steam Deck og Nintendo Switch holder meget længere, delvist grundet deres lavere performance. Hvis du udelukkende ønsker en konsol til lange roadtrips eller flyture, så mangler ROG Ally altså tilstrækkelig batteritid.

Selv om batteritiden givetvis vil afskrække nogle, er det værd at nævne, at håndholdte konsoller er mere end bare praktiske. Det er indlevende at sidde med skærmen lige foran dig, og du optager ikke hele TV’et, mens du gamer. Alle dine spil er pludselig tilgængelige fra din seng eller dit bagsæde.

Jeg ville ønske, at man kunne tilkøbe et eksternt batteri, man kunne fastspænde bagpå. Så ville ROG Ally i sandhed være fleksibel nok til at kunne bruges i alle ønskede scenarier. Indtil da må man spørge sig selv, om den opfylder ens behov. Hvis man godt kan lide følelsen af at game på en håndholdt, kan den håndholdte konsol være et reelt alternativ til en bærbar computer.

Batteri Asus ROG Ally
Den er perfekt til gaming på altanen, hvor en stikkontakt ikke er for langt væk. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Konklusion

Med Asus ROG Ally tager hele den håndholdte genre et tigerspring. Du får utroligt meget for pengene, både når du sammenligner med andre håndholdte konsoller, og når du sammenligner med klassiske bærbare computere. Den har en god pris, fantastisk performance og et simpelt, velfungerende styresystem. Vi må håbe, at dette er det første træk i en lang pris- og udviklingskrig inden for håndholdte computere.

Karakter
Asus ROG Ally
Premium

Home mener

Pris, hardware og software går op i en højere enhed. Klassisk Windows som styresystem, så den kan dermed bruges som en almindelig PC. Afkølingen er effektiv og lydløs. Kan trække krævende AAA-spil uden problemer. Hvad mere kunne man ønske sig til den pris? Batteritiden er det største minus, og en af de få potentielle dealbreakers. Knapperne bagpå er ikke altid nemme at benytte.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?

Så meget gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Kun god til én ting

Disse gamingskærme får dig til at tabe kæben

Første test: Vildeste gamingskærm til dato

Spil med fornuft

Bedste Alienware hidtil

Asus får Steam Deck til at ligne en dinosaur

Oversavet tastatur

Lyd & Billede
Scroll to Top