Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Steam Deck (64 GB eMMC)

Den driver mig til vanvid – men jeg kan ikke lægge den fra mig!

Steam Deck ønsker at slå et slag for seriøs gaming på den håndholdte front. Og det betyder masser af performance, frustrerende fejl og unægtelig stort potentiale.

Skrevet af / 21/04/2023 - 09:11
Steam Deck (64 GB eMMC)
Lasse Torp Hansen

Steam Deck er en håndholdt konsol fra firmaet Valve, der forsøger at lokke de mere seriøse gamere væk fra Nintendo Switch. Resultatet er en maskine, der bedst kan klassificeres som en gaming-laptop med controller-håndtag. De er ikke de eneste på markedet med en sådan anordning, men det er Steam Deck, som baner vejen for et mainstream gennembrud!

Den fik en lidt slatten lancering i Danmark. Ikke grundet manglende interesse, tværtimod! Den længe ventede konsol ramte officielt de virtuelle hylder den 25. februar 2022, men forbrugerne blev mødt med en kombination af mangel på mikrochips og lange ventelister. Nu er den endelig nemt tilgængelig, og den har potentialet til at bringe mobil gaming ind i en ny ære. Men der skal kærlighed og knofedt til.

Tilbehør i dyre domme

Der er tre forskellige Steam Decks at vælge imellem. Vi har testet 64 GB eMMC-versionen, som også er den billigste, med en pris på 3122 kroner. Den mellemste version tilføjer et hurtigere SSD-drev med 256 gigabyte hukommelse og koster 4090 kroner. Topversionen med 512 gigabyte koster hele 5059 kroner.

Hvis du vil have den sat op til dit TV, koster dens dockingstation 745 kronor ekstra. Herefter skal du selv skaffe en ekstra controller. Det samme gælder, hvis du ønsker at bruge den med mus, keyboard og computerskærm.

Den kan sagtens fungere som en alt-i-et-løsning, men kun, hvis du er villig til at betale for det. Med i pakken får du nemlig kun Steam Deck og en praktisk taske til den.

Kort sagt kan den godt opgraderes til at konkurrere med Nintendo Switch, når det gælder fleksibilitet, men Steam Deck skal først og fremmest betragtes som en maskine til håndholdt gaming.

Steam Deck anmeldelse og test
Du får ikke meget ekstra med i købet, men tasken virker godt polstret. Heldigt, for takket være Steam Decks form er den ikke den mindste. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Styresystem og Steam

Med et tryk på startknappen bliver du mødt af et intuitivt styresystem kaldet SteamOS, som fint navigerer mellem dit spilbibliotek og steamshoppen. Ikke værst, da Valve over lang tid har gjort Steamshoppen til en uovertruffen samling af onlinespil, med alle de mods og forummer, man kunne drømme om. Hele udgangspunktet i Steam Deck er Steamshoppen, hvilket jo giver meget god mening, navnet taget i betragtning.

Steam Deck fungerer ved hjælp af Linux, og hvis du har lyst, kan du installere klassisk Windows (eller dit eget hjemmelavede system, for den sags skyld) og bruge den som en lille PC. Det ér en lille PC. Hvis det lyder besværligt, har du også fra starten adgang til Desktop-mode, der tager dig til et familiært skrivebord, som du kender det fra en computer.

Man føler sig ikke presset til at bryde ud af de trygge rammer, som er skabt til Steam Deck, men det er en mulighed.

Nogle gange (virkelig ofte) fungerer softwaren ikke perfekt, og man får en fejlmelding eller en frossen skærm i hovedet. Det kan være ret angstprovokerende, første gang man sætter den op.

Hvis man tror, at en fejl i systemet betyder, at maskinen er i stykker, når man ikke langt med Steam Deck.

Den skal tænkes på og behandles som en computer, der nogle gange går i kludder. Du kan som regel finde masser af hjælp på nettet fra andre Steam Deck-entusiaster.

Det kan være en dealbreaker for nogle, der bare vil spille og ikke gider alt det rod.

Steam Deck som computer
Nu ser det hele lidt mere hjemmevant ud. Desktop-mode understreger virkelig, at du kan og bør behandle maskinen som en computer. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Spilbibliotek

Steam har det største bibliotek tilgængeligt, med over 30.000 spil. Hvis du allerede bruger Steam på din PC, kan du fortsætte, hvor du slap. Praktisk, hvis du kun bruger Steam Deck på farten, og en PC derhjemme. Det betyder naturligvis også, at alle de spil, du gennem livet har samlet sammen i Steam, er tilgængelige på din Steam Deck.

Du skal være opmærksom på, om spillene er gjort kompatible til Steam Deck. I teorien kan du spille alle spil på Steamshoppen (og den kan køre chokerende mange af spillene), men du løber nok ind i nogle softwareudfordringer, hvis der er ikke gjort et forarbejde for at få skærm, controllere, styresystem og spil til at samarbejde.

Steamshoppen gør et stykke arbejde for at guide dig til, om de forskellige spil virker på Steam Deck. Nogle spil er optimeret helt perfekt, mens andre slet ikke er testet endnu. De fleste spil er midt imellem, hvilket kan være forvirrende. Spil, der på mange måder virker, men hvor du måske advares mod, at dialogen ser lidt sjov ud, eller at touchskærmen skal bruges for at starte menuen ordentligt.

Du bliver nødt til at vove dig ud i ukendt farvand, hvis du vil have mest muligt ud af din konsol, da der kun er få spil med en ‘grøn’ vurdering, der betyder perfekt kompatibilitet. De fleste spil med en ‘gul’ vurdering har kun få irritationsmomenter. Men måske de crasher uventet og uforklarligt. Hvem ved?

Folkene bag arbejder konstant på at optimere flere spil til Steam Deck. Det er værd at huske på, at Steam vil refundere dine køb inden for 14 dage, hvis du har spillet dem mindre end 2 timer. Du kan derfor sagtens prøve spil af og se, om de kører som de skal.

Du kan ikke få fysiske spil til din Steam Deck, og moderne spil fylder meget. Sørg for at købe en version med nok indbygget hukommelse, eller sæt et SD-kort i maskinen.

Spil til Steam Deck
Maskinen guider dig til at finde ud af, om et spil fungerer optimalt på Deck, og hvad der eventuelt kan være en udfordring. Du bør dog ikke stole alt for meget på dens vurdering. (Foto: Tim Torp Hansen)

Byggekvalitet og ergonomi

Selve konstruktionen er af let, men hård plastik, hvilket hjælper på komforten, når man sidder med den i hænderne. Det kan føles en smule billigt, men til gengæld er kvaliteten af knapper og skærm i ekstremt høj kvalitet. Ergonomien er i top, og hele systemet smelter sammen med dine hænder, hvorefter du slet ikke ligger mærke til, at den er der. De runde joysticks er fintfølende og præcise, og knapperne føles tilfredsstillende at klikke. Den haptiske feedback er førsteklasses og bidrager sammen med højttalerne til fornemmelsen af kompromisløshed. Der er virkelig kælet for alt, hvad der har med spiloplevelsen af gøre.

Der er fire ekstra knapper bagpå, der giver dig ekstra muligheder for programmering, men man kommer nemt at trykke på dem ved et uheld, når man knuger hele maskinen til sig i kampens hede.

Steam Deck kan som udgangspunkt kun spilles håndholdt, men den er virkelig også optimeret til det.

Performanceangst

Performance er alfa og omega, og hele maskinen virker fokuseret på at maksimere netop det. Og i de flygtige øjeblikke, hvor alting virker ordentligt, leverer Steam Deck en af de bedste gaming-oplevelser, jeg har været ude for. Maskinen følelses fantastisk i hænderne, og hardwaren får det bedste ud af spillene. Den kan sagtens køre helt tunge spil som Metro Exodus eller Cyberpunk 2077.

Klassikere som Borderlands 2 føles lige så hæsblæsende vanvittigt, som det gør på en PlayStation 4. På skærmen ser det også lige så godt ud! Der er super hurtig responstid, og det mindste input bliver besvaret af med en resolut og tilfredsstillende bevægelse.

Lige indtil alting går galt og crasher, hvilket ikke er en sjældenhed. Det skete umiddelbart kun på de spil, der var markeret med gult.  Man bliver advaret, når man starter et ‘gult’ spil. Markeringen betyder, at spillet kan køres, men ikke er perfekt optimeret til Steam Deck. De fleste spil er ‘gule’, men fungerer med minimale gener. Det tror man i hvert fald, lige indtil alting crasher hvert 5. minut. Eller hvert minut. Eller først efter 5 timer. Man får ikke engang en error-kode i hovedet, man kan bruge til at løse problemet.

Der er masser af behjælpelige forummer, og hvis man elsker at finde løsninger, og måske endda kan udvikle nogle selv, så er Steam Deck mere end i stand til imponere. Men fra 1. minut har den givet problemer og afbrudt spil midt i det hele.

Valve Steam Deck test
Blæseren larmer en del, og man tager sig selv i at tænke: Skal den lave den lyd? (Foto: Tim Torp Hansen)

Man kunne selvfølgelig holde sig til de ‘grønne’ spil, som der også burde blive flere af efterhånden. Men det er et begrænset bibliotek, hvor kun 13 ud af mine 50 spil var perfekt kompatible. Det er simpelthen ikke nok, og lige nu føles Steam Deck mere som en lovende prototype frem for en konkurrencedygtig bærbar konsol.

På trods af det er den svær at lægge fra sig. Når man først har følt, hvor medrivende håndholdt gaming kan være, er det svært at gå tilbage. Man får lyst til at arbejde videre på at få det bedste ud af den. Især med et system, der tydeligvis er lavet til at blive ‘moddet’, hacket og eksperimenteret med. En frustrerende rejse, der måske er besværet værd, venter den, der tør give Steam Deck en chance.

Konsol Steam Deck anmeldelse L&B Home
Smuk er den ikke, men der noget dramatisk over designet og de muskler, der gemmer sig bag den grå yderskal. (Foto: Tim Torp Hansen)

Konklusion

Steam Deck er en kraftfuld, ergonomisk gamer i topklasse. Når den altså virker. Dens åbne system og aktive brugerbase gør potentialet noget nært uendeligt, men den kræver, at du lægger en del energi i at få den til at fungere gnidningsfrit. Hvis du bare vil spille og ikke ønsker at udforske selve teknologien på hobbyplan, bliver du hurtigt frustreret. Du har adgang til tusindvis af spil, men indtil videre er kun få optimeret til platformen. Jeg glæder mig til at se, hvad fremtiden bringer for Steam Deck.

Karakter
Steam Deck (64 GB eMMC)
Premium

Home mener

Utroligt kraftfuld. Konsollen kan give den mest vidunderlige og indlevende spiloplevelse, hvor verden omkring dig forsvinder. Folkene bag samt store online-fælleskaber arbejder aktivt på at gøre Steam Deck bedre og bedre. Systemet er åbent og kan behandles som en PC, hvilket giver dig en del muligheder for at tilpasse den, hvis du vil bruge tiden på det. Det er stadig et work in progress, og kun få spil virker helt gnidningsfrit. I værste fald er der jævnligt uforklarlige crashes, som det kræver en del research og tests for at få til at gå væk. Det er ikke en konsol, du bare kan overlade til sig selv. Den kræver meget arbejde at få det bedste ud af.

Også i denne test:

Steam Deck vs. Nintendo Switch OLED

Nintendo Switch OLED

Ældes som god vin eller gammel vin på nye flasker?

Den nye Nintendo Switch OLED er en gave til gameren på farten, og den bygger videre på den elskede Switch-formular. Men vær på vagt, den kan som kryptonit også være en svaghed.

Den charmerer med sit legende design og sine kreative løsninger, f.eks. de aftagelige controllere. Den er en glæde at bruge i hjemmet, og skærmen imponerer på farten. Analoge spil gør det nemt at købe brugt eller prøve sine venners. De eksklusive Nintendo-spil er næsten grund nok til at købe den.
Merpris for online-spil er en uskik. Til skydespil er knapperne og responstiden desværre ikke på et niveau, hvor man glemmer konsollen og lader sig suge ind i spillet.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?

Så meget gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Kun god til én ting

Disse gamingskærme får dig til at tabe kæben

Første test: Vildeste gamingskærm til dato

Spil med fornuft

Bedste Alienware hidtil

Asus får Steam Deck til at ligne en dinosaur

Oversavet tastatur

Lyd & Billede
Scroll to Top