Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Razer Book 13

Razer trækker i arbejdstøjet

Med en velskabt lille “MacBook-dræber” viser Razer, at de godt kan lave andet end gaming-PC’er.

Skrevet af / 22/03/2021 - 11:00
Razer Book 13
John Alex Hvidlykke

Razer kender vi som mangeårig specialist i gaming-udstyr, og deres kulsorte computere med det giftiggrønne slangelogo kan kendes på lang afstand. Sejt til et LAN-party, men kikset til et kundemøde.

Razer Book 13 er en helt ny stil: En superslank og stramt designet 13 tommers ultrabook med linjer så skarpe, at MacBook-ejere må føle sig hippieagtigt usoignerede.

Kabinettet er – selvfølgelig – et unibody-design. Det vil sige, at det er fræset ud af én blok metal. Det giver et stabilt kabinet, der ikke flekser så meget som en millimeter, selv om man løfter PC’en i et hjørne. Og så ser det i øvrigt tjekket ud.

Razer Book 13 er knivskarpt stilren i sine linjer. (Foto: Razer)

Skærmen er lysstærk og farverig. Præcis hvor lysstærk og farveægte oplyser Razer desværre ikke noget om – og det kan blive et problem i den professionelle verden, som de bejler til. Men subjektivt bedømt er den i den bedre ende. Den har også en af de smalleste rammer omkring skærmen, som jeg har set, så du får virkelig meget skærmareal i forhold til computerens størrelse. Som prikken over i’et er skærmen med touch.

I pagt med 2021-moden er skærmformatet lidt højere end det widescreen-format, der har været herskende i mange år. Det giver plads til at vise lidt flere rækker i dit regneark – på bekostning af evnen til at vise film uden sorte bjælker i top og bund. Til gengæld får man faktisk en rigtig god lydoplevelse takket være de to fremadvendte højttalere – og THX Spatial Audio, som giver en vis rumlighed, uden at det skal forveksles med surround-effekt.

Tastaturet er det eneste, der afslører, at vi har at gøre med en Razer. Ikke på følelsen af tasterne, der er lidt til den bløde side i forhold til prisen, men på bagbelysningen. For når man nu hedder Razer, kan man lige så godt have individuel RGB-belysning på hver tast.

En stramt designet ultrabook med linjer så skarpe, at MacBook-ejere må føle sig hippieagtigt usoignerede.

Benchmarks

Processor og chipset i Razer Book 13 er spritnye. Henholdsvis en 11. generations Intel Core i7-1165G7, der er en 2,8 GHz quad-core-processor med otte tråde, og Intel Iris Xe Graphics.

Der er 16 gigabyte fastmonteret RAM, hvilket er fint, og en 256 gigabyte SSD, hvilket er fedtet.

I Geekbench 5 processortesten opnår Razer Book 13 et resultat på 1.563 i single-core og 5.480 i multi-core. PCMark 10-kontorprogramtesten ender med en score på 4.854. Omsat til praktiske realiteter betyder det, at vi har at gøre med en PC, der vil kunne klare alle normale kontorprogrammer uden problemer. Samtidig med at du deltager i videomøder og surfer på nettet i baggrunden. Uden at generationsskiftet i øvrigt har flyttet nogle store hegnspæle.

Skærmen er lysstærk, farverig og med touch. (Foto: Razer)

Ny Intel-grafik er helt i orden

Intel HD Graphics har været altdominerende på bærbare i årevis, da det er indbygget i chipsettet og dermed ikke koster ekstra. Men det har også altid været en flaskehals. Intel Iris Xe kan måske rette lidt op på det dårlige image. Det er faktisk et ganske acceptabelt grafik-chipset. Selv om en “rigtig” grafikprocessor, såsom Nvidia GTX 1650, som man finder i bl.a. MSi Prestige 14, ville være at foretrække.

I 3D-grafiktesten 3DMark Time Spy opnår Razer Book 13 en score på 1.778, hvilket er omkring en tredjedel ringere end tilsvarende maskiner med Nvidia GTX 1650-grafik. Til gengæld er den faktisk en lille smule hurtigere i 2D-testen Cinebench 15.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på 2:57 timer. Det er fint uden at være ekstraordinært for en ultrabook, der forventes at skulle køre en hel dag på en optankning. Det kan den dog også i praksis, da batteritesten belaster batteriet langt mere intenst end normal brug. I øvrigt er USB-C-opladeren så kompakt, at det ikke er noget stort problem at tage den med.

Razer er kendt for sine gaming-computere, men det her er noget nyt. (Foto: Razer)

Razer skal tages alvorligt

Det ville være forkert at sige, at Razer med introduktionen af Razer Book 13 er blevet voksen. For gaming er i lige så høj grad en hobby for voksne, som det er et tidsfordriv for børn (og priserne på gaming-grej er bestemt ikke for børn!). Men Razer har tydeligvis fået øje på, at det er et marked for luksusprægede computere med god ydelse til det såkaldt seriøse segment. Og måske også at nogle af de trofaste gaming-kunder gerne vil kunne vælge en arbejdscomputer fra det mærke, de stoler på.

Business-ultrabooks er også et marked med nådesløs konkurrence, hvor enhver producent har en serie af modeller i samme segment. Blandt de nærliggende konkurrenter er der MSi Prestige 14, som tilbyder lidt hurtigere grafik og 4K-opløsning, men ikke touch. Og så selvfølgelig Apple MacBook Pro 13, der i M1-udgaven er den hurtigste, men mangler touch-skærm.

Konklusion

Razer Book 13 er en flot debut på kontormarkedet for spilspecialisten Razer. Hvis du har brug for en stærk og præsentabel computer, der kan klare en hel dag med møder og arbejde og har kræfter nok til de tungere programmer, er den et relevant bud.

Intel Iris Xe-grafikken er faktisk pænt hurtig, og det gør PC’en betydelig kvikkere end de Intel HD-chipsets, der stadig findes i de fleste ultrabooks. Touch-skærmen er et klart plus, selv om jeg kunne have ønsket højere opløsning.

Karakter
Razer Book 13
Premium

Home mener

Supertjekket lille PC med en klar og lækker touch-skærm. Urokkeligt stabilt aluminiumkabinet. Skønheden har sin pris. Du kan finde kraftigere ultrabook-PC’er til færre penge.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Scroll to Top