Samsung er en af verdens største producenter af TV- og PC-skærme, og nu har de fundet en måde at kombinere de to funktioner på i ét og samme produkt: Den nye M7 Smart Monitor ligner som udgangspunkt en helt almindelig PC-skærm, men under panseret har den også indbyggede smart-TV-funktioner, så den kan fungere lige godt til både arbejde og underholdning. Lidt underligt, at ingen har tænkt på det før …
Samsung M7 Smart Monitor
M-serien af smart-monitors byder på tre versioner, og her ser vi på topmodellen M7. Det er teknisk set en 32 tommers PC-skærm med 4K-opløsning, som har lånt en række funktioner fra TV-verdenen.
En PC-monitor er jo normalt et ret “dumt” og passivt produkt, som skal kobles til en computer for at vise noget. Samsung-skærmen er derimod smartere og mere alsidig.
Til at begynde med har den både fjernbetjening, indbyggede højttalere og et menusystem fuld af streaming-tjenester, sådan som vi forventer af et moderne TV. Tilslutningsmulighederne er også gode: Ud over to HDMI-indgange har den tre USB-indgange plus separat USB-C.
Samsung-skærmen mangler egentlig kun én ting for at kunne kalde sig et fuldgyldigt TV, og det er en traditionel TV-modtager. Uden antenneindgang eller programkort-slot har den stadig brug for en separat boks for at vise flow-TV. Men det behøver ikke være noget stort savn, da de fleste TV-stationer i dag tilbyder streaming via internettet.
Design
Hvad udseendet angår, er der ikke noget at udsætte på M7. Den har et slankt design i sort plast med en ultratynd ramme omkring den silkematte skærm. Foden er af metal og fylder relativt lidt på bordet.
Skærmen kan vippes, men har ikke højdejustering. Det vil nok være et savn på enkelte hjemmekontorer og afgjort i professionel sammenhæng. I sådanne tilfælde kan man overveje en monitorarm.
Understøtter skærmspejling og cloud-tjenester
Da Samsung-skærmen har indbygget Wi-Fi og Bluetooth, får den også et par interessante muligheder rent produktivt. F.eks. kan den koble sig op til Microsoft Office 365 cloud-tjenester, så man kan arbejde hjemmefra uden PC – det er nok med trådløs mus og tastatur.
En anden mulighed er Samsung DEX, der spejler skærmen fra Samsungs Galaxy-mobiler og i praksis lader én bruge telefonen som mini-PC. Man kan også spejle mobilskærmen ved at “tappe” den på siden af skærmen. AirPlay 2 til Apple-enheder er ligeledes tilgængeligt.
Det vigtigste ved Wi-Fi-tilslutningen er dog, at man får adgang til Samsungs smart-univers. Her finder man næsten alle populære streaming-tjenester inklusive Netflix, HBO Nordic, Viaplay og Disney+, bare for at nævne nogle få.
Den medfølgende fjernbetjening bruger Bluetooth og reagerer hurtigt på kommandoer. Dermed er det let at skifte fra arbejde til underholdning med et knaptryk.
Faktisk oplevede vi, at M7 indlæste menuindstillingerne lidt hurtigere og glattere end The Frame 32″, som vi testede for nylig. Det tyder på rigeligt med hukommelse og processorkraft.
Skarp skærm til PC-brug
Markedet for PC-monitors bugner af skærme i alskens størrelser og faconer, som ofte er skræddersyet til forskellige brugsområder. Samsung M7 havner derimod ikke i nogen bestemt kategori, men fremstår mere som en allround-skærm til almindeligt produktivt arbejde. 32-tommeren fungerer glimrende til tekstbehandling og internet-surfing og giver rigeligt med skærmareal at arbejde på.
Det første, vi bemærker, er den gode skarphed, eller rettere fraværet af synlige pixels. Selv når man sidder tæt på skærmen, er det svært at skelne nogen pixelstruktur. Hvis ens computer kan tackle 4K-opløsning, kan man nyde et knivskarpt og sømløst billede, der er behageligt at se på.
Farvegengivelsen er fin og neutral. Vi bliver ikke blæst bagover her, som vi blev af skarpheden; vi har set andre PC-skærme med endnu mere dynamiske farver og ikke mindst stærkere kontrast. Men M7 formår at få nuancerne frem uden at overdrive farvemætningen. Samsung-skærmen tilbyder også en øjenkomfortindstilling, der reducerer mængden af blåt lys – rart til lange, sene arbejdssessioner.
Responsen virker god, og vi kan flytte musemarkøren såvel som browser-vinduer hurtigt, uden at billedet bryder op og skaber efterslæb. Vi målte input-lag via HDMI-indgangen til ca. 30 millisekunder, hvilket er godkendt, men ikke rekordhurtigt.
Panelhastigheden (refresh rate) er imidlertid begrænset til maksimalt 60 Hz. Det vil nok skuffe en del kompetitive gamere, som foretrækker at spille med 120, 144 eller endda 240 Hz på visse skydespil. Samsung M7 har heller ikke indbygget understøttelse af Nvidia G-Sync eller AMD FreeSync, hvilket kan medføre ujævnheder og “screen tearing” med nogle spil.
Alt i alt synes vi, at Samsung M7 fungerer fint som PC-monitor, hvis man er almindelig “hjemmekontorslave” uden særlige behov. Hvis man vil have en seriøs gaming-monitor eller en superkorrekt skærm til krævende redigeringsjobs, findes der helt klart bedre (og dyrere) alternativer. Men som allround-monitor fungerer Samsung M7 glimrende, især når vi tager den gunstige pris i betragtning.
Hvad med TV-billedet?
Samsung-skærmen tager de gode egenskaber med sig, når vi skifter til TV-mode. Også her bliver vi imponeret over den gode skarphed, som gør, at vi kan sidde tæt på skærmen uden at se antydning af rudemønster. Og da TV’et understøtter afspilning af 4K-indhold via de indbyggede apps (YouTube, Netflix med flere), er der rigeligt med indhold at se! Vi startede med et antal YouTube-sekvenser i knivskarp 4K-kvalitet og blev siddende og nød det sømløse og helstøbte billede.
M7-monitoren har faktisk imponerende god billedkvalitet på mange områder, men kommer lidt til kort på ét punkt: Den maksimale lysstyrke er begrænset til ca. 250 nit. Det er ret gennemsnitligt for en monitor, men i den lave ende til krævende TV-brug – især hvis der er moderne HDR-video på menuen. Et kapabelt HDR-TV skal helst kunne klare 1000 nit eller mere, for at HDR-effekterne virkelig skal stråle.
Vores oplevelse var da også, at Samsung-skærmen i nogle tilfælde kunne se lidt bleg og udvasket ud. Ved krævende scener med meget kontrastinformation er det tydeligt, at de lyseste nuancer mangler. Ligeledes er der begrænset med detaljer i de mørkeste partier, da skærmen har et relativt begrænset sortniveau. LCD-panelet er af kant-LED-typen, uden local dimming, hvilket selvfølgelig gør, at man ikke kan forvente den vildeste kontrast.
Som med de fleste LCD-skærme skal man også tage højde for, at betragtningsvinklen er lidt begrænset: Billedet ser bedst ud, når man sidder lige foran skærmen. Det er næppe et problem, når man sidder ved skrivebordet, men det kan være rart at være opmærksom på ved TV-kiggeri. Hvis man har en sofa eller lænestol i tilknytning til kontorpladsen, vil man nok foretrække at vinkle skærmen lidt mod siddepositionen.
På plussiden er skærmoverfladen relativt mat, så man kan se film i mørke omgivelser uden at blive generet af refleksioner.
M7 har billedindstillinger svarende til mange af de TV’er, vi har testet – man kan vælge Standard, Dynamisk, Naturlig, Film og til og med den ekstra neutrale Filmmaker Mode. Den lidt svage lysstyrke gjorde imidlertid, at vi ofte foretrak standardindstillingen.
Vi taber ikke ligefrem kæben over billedkvaliteten, men det er måske også på tide med et reality check: Den sidste tid har vi svælget i dyre OLED-skærme, deriblandt LG OLED48CX, som også er rettet mod kombineret TV- og monitorbrug (specifikt til gaming). Samsung-skærmen når ikke op på samme kontrast- og sortniveau, men koster trods alt også kun en tredjedel – 3.300 kroner! Når vi tager det i betragtning, synes vi faktisk, at M7 giver et rigtig godt billede til pengene.
Lydkvalitet
Samsung M7 har også indbyggede højttalere. De gør et anstændigt stykke arbejde med at gengive musik og tale, men vi tror, de fleste vil foretrække at opgradere til en separat lydløsning – især hvis der står TV-underholdning på menuen. Den indbyggede lyd er relativt indelukket og spag i mælet, og lydeffekterne kommer aldrig helt ud af det tynde kabinet.
For at yde billedet retfærdighed skal man helt klart belave sig på et sæt separate højttalere. I den forbindelse er det rart, at Samsung-skærmen både har Bluetooth og HDMI ARC-lydudgang, hvilket gør det let at opgradere lyden. Måske ligefrem med en Atmos-soundbar?
Konklusion
Med M7 Smart Monitor har Samsung udklækket et smart produkt, der ikke er bedst til noget, men fungerer aldeles udmærket til både arbejde og underholdning. Med en pris på 3.300 kroner er denne smart-monitor ikke meget dyrere end andre 32 tommers 4K-skærme, hvilket betyder, at man næsten får TV-delen med i købet. En perfekt skærm til hjemmekontoret, med andre ord!
Selv om Samsungs monitor har nogle begrænsninger set med kræsne TV-øjne, fremstår den helt klart som et godt køb. Vi synes, det er et sjovt og praktisk produkt, som vi gerne vil se flere varianter af i fremtiden. Måske en M9-version med endnu federe lyd og billede?
2 kommentarer til “Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700)”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Hej
Findes de samme apps som på Samsung smart tv? Her tænker jeg på danske såsom drtv, TV2 play og viaplay?
Ja, har selv skærmen. Der er alle de apps som du forventer og stemmestyring via fjernbetjeningen. Perfekt hvis man har måttet stille et skrivebord op i soveværelset under corona.