Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iMac 24’’ M3 (2023)

Billigste iMac med M3-processor

Apple opgraderer endelig sine iMacs med ny processor, men entry-level-modellen er måske ikke noget for dig.

Skrevet af / 11/12/2023 - 08:45
Apple iMac 24’’ M3 (2023)
Lasse Svendsen

Da Apple lancerede 24-tommer-versionen af iMac med en helt ny processor i 2020, var det den største opgradering af en iMac i årevis. Den nye M1-processor knuste Intel-processorerne i vores tests, og pludselig var den lille iMac et kraftværk.

Apples egenudviklede Apple Silicon-processor, der integrerer hukommelse, grafik og flere processorkerner i den samme 5 nanometer-arkitektur. M1-processoren blev senere erstattet af en ny kaldet M2, som blev rullet ud i alle Apple-maskiner undtagen iMac. Det har indtil for nylig været den eneste Mac med første generation af Apple Silicon, men nu er den endelig tilgængelig med den allernyeste 3nm M3-processor.

Læs også Apples nye iMac er et kraftværk Den nye iMac er en utrolig anvendelig maskine, men der er et par ting, man bør vide, før man svinger Dankortet.

iMac fås kun med en 24-tommers skærm, der er ingen 27-tommers version, og den nye M3-processor fås kun i to versioner: M3 med 8 processorkerner, 8 grafikkerner eller 8 processorkerner og 10 grafikkerner.

Begge kan konfigureres med op til 24 GB integreret hukommelse og op til 1 TB lagerplads. Indgangsmodellen, som vi tester her, har M3-processoren med 8 CPU-kerner, 8 grafikkerner, 256 GB lagerplads og to Thunderbolt 3/USB-C-porte på bagsiden.

Alle har en 3,5 mm hovedtelefonudgang, som er tilpasset til hovedtelefoner med højere impedans. Det betyder, at du kan tilslutte dine 300 ohm studiehovedtelefoner, når du mixer musik.

Plus for at du kan bruge ordentlige hovedtelefoner, når du mixer musik. Foto: Lasse Svendsen

Samme formfaktor  

Faktisk er en 24-tommers iMac et praktisk valg. Den fylder ikke så meget og er komplet lige ud af æsken. Med Apples Magic-tastatur og Magic-mus. Som Apple ikke har gidet opdatere med USB-C, som de ellers har gjort med iPhone 15. De oplades stadig med Apples proprietære Lightning-kabel.

Hvad i alverden? Et Ligtningsstik! – helt malplaceret. (Foto: Lasse Svendsen)
Indstigningsmodellen har kun to indgange hvilket hurtigt bliver for lidt. (Foto: Lasse Svendsen)

Når du går et trin op i forhold til indgangsmodellen, får du to ekstra GPU-kerner og Gigabit Ethernet, men vigtigst af alt får du også to ekstra USB-C-porte og magic keyboard med touch ID, fingeraftrykslæsning. Det kan både bruges til at låse iMac op og til at logge ind på hjemmesider og bekræfte onlinekøb.

Tastaturet på entry-level-modellen er godt, men mangler touch ID. (Foto: Lasse Svendsen)

Fantastisk skærm

Apple har ikke opgraderet skærmen, som bruger det samme 24-tommers LED-baserede panel med en opløsning på 4,5K og en maksimal lysstyrke på 500 nits. Den understøtter et udvidet P3-farverum og har Apples True Tone-farvestyring, men ikke 120Hz Pro motion.

Skærmen har ikke samme kontrast og ensartede lysstyrke som 27″ Studio Display, men til målgruppen for en iMac er den fantastisk.

Der kan tilsluttes en ekstra skærm med en maksimal opløsning på 6K.

Webkameraet ser ud til at være det samme 1080-kamera, som vi testede på iMac 24 M1, med tre mikrofoner. Kvaliteten ser ud til at være den samme, så der er ingen større opgraderinger her.

Webkameraet følger dine bevægelser, og billedkvaliteten er god. (Foto: Lasse Svendsen)

Dolby Atmos

iMac’ens seks indbyggede højttalerelementer leverer et relativt stort lydbillede med acceptabel bas og dynamik. De understøtter Spatial Audio fra Dolby Atmos, både på musik og film. Effekten er hørbar, men ret begrænset sammenlignet med hovedtelefoner eller en Dolby Atmos-soundbar.

Hvis du mixer musik eller tilføjer et soundtrack, har du stadig brug for et par ordentlige hovedtelefoner og et par gode studiemonitorer, så for den del af iMac-brugerbasen er den indbyggede lyd mindre vigtig.

På testbænken

Enkel billedredigering er helt ubeværet. (Foto: Lasse Svendsen)

Da vi testede iMac 24 med M1-processoren, indså vi, at Apple Silicon-teknologien var et stort skridt fremad for iMac’ens ydeevne. Vores Geekbench- og Cinebench-tests viste, at M1-processoren knuste den Intel-processor, Apple tidligere havde brugt.

Ydelsen var mærkbart bedre, ikke kun i Geekbench, men også i praksis.

Den nye iMac med M3-processoren er hurtigere end den tilsvarende iMac med M1, men ikke så meget hurtigere, som vi havde troet i alle discipliner. Måske skyldes det, at vores testmaskine var indgangsmodellen med 8 processorkerner, 8 grafikkerner og 8 GB hukommelse. Men vi forestillede os, at eftersom Apple sprang iMacs over med M2, ville forbedringerne i ydeevne være større over hele linjen, end det faktisk er tilfældet med M3.

Da vi testede M1-udgaven med Geekbench 5, gjorde vi det samme med M3-udgaven. I single-core-testen klarede M3 en score på 2342 mod 1740, mens multi-core gav en score på 10.622 mod 7615. Det er en forbedring på lidt over 30 procent i ren processorkraft.

I Geekbench 5 Metal fik vi 30.280 fra M3-processoren. I den tilsvarende test sluttede M1-processoren med 19.951. En betydelig forbedring for iMac med M3.

Magnetisk tilslutning af strømkablet. (Foto: Lasse Svendsen)

Vi sammenlignede også M3-processorens ydeevne i Geekbench 6 med en MacBook Air med M2, og selvom du kan se, at M3-processoren scorer højere, er forskellen ikke så stor. MacBook’en endte på 2601 i single-core-testen og 9961 i multi-core-testen. Det er en forbedring på omkring 20 procent.

Til sammenligning fik vi henholdsvis 3100 og 11.921 på iMac med M3. Det er ikke en ubetydelig forbedring – omkring 20 procent – men i Metal-testen var det MacBook, der trak det længste strå. Med 45.574 mod 41.127. Det skyldes, at MacBook’en havde to ekstra grafikkerner, hvilket er værd at bemærke for dem, der overvejer en iMac M3 til videoredigering og grafikintensive opgaver.

I Cinebench-testen (Cinebench 2024) klarede iMac’en sig bedre end de M1-processorer, vi testede. Med en single-core score på 139 point slår den faktisk en 10-core M1 Max, men ikke i multi-core testen, hvor en score på 500 er langt efter M1 Max’s ydeevne. For ikke at nævne M2 Max og M2 Ultra.

Strømforsyningen blev der ikke plads til, så den er ekstern. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Alle tallene fra testene er ikke meget værd, før du har prøvet ydelsen i praksis. For selv om iMac’en med den nye M3-processor scorer højere end M1-udgaven, er der nogle opgaver, den ikke er så velegnet til. Fotoredigering i Lightroom er ikke noget problem. Det er lynhurtigt at gemme ændringer og eksportere til andre mapper. Men det gør en M1 og en M2 også. Det er ved de mere krævende opgaver, såsom at tilføje effekter til 4K-videoer i Final Cut eller Premiere, at du bemærker, at M3-processoren har flere muskler.

Men lad være med at gøre det samtidig med andre krævende opgaver. For med 8 grafikkerner og 8 GB hukommelse støder du hurtigt på indgangsmodellernes begrænsninger: Evnen til at løse flere krævende opgaver på samme tid. Her er en M2 Pro med 16 GB hukommelse og flere GPU-kerner bedre egnet, eller en af de nye Pro- eller Max-udgaver af M3-processoren. Men de er ikke tilgængelige som ekstraudstyr på en iMac, som kun leveres med basisversionen af M3.

Til de mest krævende opgaver anbefaler vi, at du vælger en iMac med M3-processoren, som har 8 CPU-kerner, 10 GPU-kerner og 16 GB hukommelse.

Ordentlig hovedtelefonudgang med understøttelse af hovedtelefoner med høj impedans. (Foto: Lasse Svendsen)

Karakter
Apple iMac 24’’ M3 (2023)
Premium

Home mener

M3 giver mærkbart bedre ydeevne på de fleste områder. Praktisk format, lysstærk skærm med høj opløsning. Dolby Atmos-lyd. Hukommelse og ekstra lagerplads er dyrt. Stadig Lightning-stik på tastatur og mus.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Trådløst internet - også I den anden ende af haven

Den bedste Mac til de fleste mennesker

Den dyreste computer vi har testet

Kan I høre mig derude?

Scroll to Top