TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST 24 iMac M1 2021

Den bedste alt-i-en-maskine

Den nye iMac er en utrolig anvendelig maskine, men der er et par ting, man bør vide, før man svinger Dankortet.

forfatter
Publiceret 01/06/2021 - 10:20
Karakter
24 iMac M1 2021
L&B mener
Beskedent fodaftryk, men rå ydelse. Meget skarp og lysstærk skærm med afbalanceret farvegengivelse. Lydløs selv under pres.
Kan ikke opgraderes efterfølgende. Mere hukommelse og SSD-lager er dyrt. Basismodellen har få tilslutningsmuligheder og mangler Ethernet.
Specifikationer
 • Skærm: 24″ LED-belyst IPS med P3-farverum
 • Opløsning: 4,5K (4480 x 2520), 218 ppi
 • Processor: 3,2 GHz Apple M1 octa-core
 • Hukommelse: 8 GB LPDDR4-RAM
 • Lager: 256 GB SSD (3,2/2,2 GB/s læse/skrive-hastighed)
 • Grafik: Apple M1 m. 7 GPU-kerner
 • Tilslutninger: 2 x Thunderbolt/USB-C4, 3,5 mm hovedtelefonudgang
 • Kamera: 1080p FaceTime
 • Mål og vægt: 46,1 x 54,7 x 14,7 cm / 4,46 kg
 • Andet: Trådløst tastatur og mus, Bluetooth 5.0, 802.11ax Wi-Fi 6, USB/Lightning-kabel, strømforsyning
 • Web: apple.com/dk

Ingen af os så det komme. Da Apple smed Intel-processorerne ud af de nye MacBooks i 2020, var vi ikke klar over, hvilken revolution det var, før vi selv fik testet det.

Den nye 13-tommer MacBook fløj ud af startblokken og clockede ind på tider, der fik mig til at gnide mig i øjnene. Den lille maskine jordede den dobbelt så dyre 16-tommer, som vi testede året før.

Læs også Hurtigste MacBook til dato Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.

Nu har Apple gjort det samme med årets nye iMac’er. Den større 27-tommer er stadig tilgængelig med Intel-processor, men den nye 24 tommers version kommer med den samme M1-processor som den MacBook, vi testede sidste år.

Det betyder, at man får en Mac, der er egnet til langt flere opgaver end web-browsing og enkel billedredigering.

Kun 11,5 mm tyk og under 5 kg tung. (Foto: Lasse Svendsen)

Den nye iMac-generation er også den første siden originalen fra 1999, som kan fås i flere farver. Præcis ligesom iPhone. Men selv om den kan bestilles i lyserød (no kidding), er denne udgave meget sejere og langt mere anvendelig.

Apple mener, at iMac er lige så velegnet på jobbet som derhjemme. Hvor den kan tackle alle opgaver fra kageopskrifter i køkkenet til skolearbejde og samtidig er kraftig nok til at kunne køre processorintensive opgaver på arbejdet.

Det sidste gør den meget overbevisende.

Nyt, slankere og pænere design, der minder om iPad Pro. (Foto: Lasse Svendsen)

Nyt design

Apple har beholdt formfaktoren fra unibody-iMac’en med en skærm, der er hængslet på en L-formet fod, hvor højttalerne sidder i den smalle flade under skærmen.

Men den nye 24 tommers iMac er endnu tyndere med en helt flad bagside, og set fra siden minder den om en iPad, der hænger på et stativ. Den vejer under fem kg og er kun 11,5 mm tyk. Mens bredden er 54,7 cm, er dybden med fod lige under 15 cm.

Basismodellen har kun to USB-porte. (Foto: Lasse Svendsen)

Vælg den rigtige udgave

Den nye M1-processor er den samme, uanset hvilken iMac man vælger, men der er to ting, der er vigtige at huske på. Og nej, det er ikke, hvilken farve der er flottest, men hvor meget hukommelse og lagerplads og hvor mange tilslutninger man har brug for.

Basismodellen, som vi tester her, kan det samme som den dyreste version af iMac’en med M1-processor. Men den er ret ribbet med kun to USB-porte – som også understøtter Thunderbolt – og den har ikke Ethernet til kablet tilslutning af en router. Den kommer med 8 gigabyte hukommelse og 256 gigabyte SSD-lager, og intet af dette kan opgraderes senere.

Man skal altså vælge, hvor meget lagerplads og hukommelse man skal have, og beslutte sig for en farve, før man køber.

Man kan også vælge trådløst tastatur med Touch ID. (Foto: Lasse Svendsen)

Og der er én ting til.

Hvis man vælger basismodellen, får man den samme M1-processor med otte kerner som i den dyreste version, men med syv i stedet for otte grafikkerner. For de fleste betyder det ikke så meget, men for dem, der har planer om at bruge iMac til grafikintensive opgaver, kan udgaverne med octa-core-grafik give mellem 10 og 15 procent bedre ydelse.

Man kan vælge 16 gigabyte hukommelse og op til 2 terabyte lagerplads, og hvis man går fra basismodellen til næste trin på iMac-skalaen, får man den ekstra grafikkerne, gigabit Ethernet-stik (på den eksterne strøm forsyning) og to USB 3.0-porte oveni.

Så får man også Apples trådløse Magic Keyboard i samme farve som iMac’en, med Touch ID – fingeraftrykslæser – til at låse den op og bekræfte betalinger på nettet. Blandt andet.

Magic Mouse. Men man kan vælge touchpad i stedet. (Foto: Lasse Svendsen)

Basismodellen kommer med det samme tastatur, dog uden Touch ID, og en trådløs mus, der i vanligt Apple-lingo også er magisk. Et 3,5 mm hovedtelefonudgang er placeret nederst til venstre på siden, og flere tilslutninger er der ikke.

Der medfølger et USB-C-til-Lightning ladekabel til det trådløse tastatur og musen, og det kan også oplade touchpad’en – Magic Trackpad – hvis man vælger at købe den i stedet for den magiske mus.

24-tommeren er ikke meget større end den udgåede 21,5-tommer, men skærmen er langt skarpere og mere lysstærk. Den fås også i rød, lyserød, orange, gul, blå, lilla og sølvgrå med matchende tastatur og mus.

Da iMac M1 kun er 12 mm tyk, er strømforsyningen henvist til ydersiden. På de dyrere udgaver er det her, man finder Ethernet-stikket. (Foto: Lasse Svendsen)

Mange apps præinstalleret

En ting, vi heller ikke skal undlade at nævne, er at iMac leveres med et rigtig godt udvalg af software. Eller apps, som Apple kalder det.

Ud over e-mail-app og browser er den præinstalleret med iMovie og Images til video- og billedredigering (med raw-understøttelse), regneark, tekstbehandling og præsentation – Numbers, Pages og Keynote – og Garageband til at lave musik samt Podcast-app, Apple TV-app og Musik. Blandt andet.

Tastatur, mus og touchpad i samme farve som iMac’en. (Foto: Lasse Svendsen)

Rå ydelse

Over den skarpe 24 tommers IPS-skærm på 4,5K, der understøtter P3-farverum, har Apple placeret et 1080p Full HD-kamera, der kører på M1-processoren for bedre farvegengivelse og billeddynamik.

Tre mikrofoner giver faktisk god lyd uden al den baggrundsstøj, jeg er vant til fra en ældre iMac, og afspilningen af lyd er også bedre. Der er rigeligt med bas – hvilket ellers ikke er noget, man forbinder med en Mac – og lydbilledet er åbent og klart. Den understøtter også Dolby Atmos.

Men det er ikke det, vi er mest optaget af, når vi ved, hvor sygt hurtig en Mac med Apples M1-processor kan være.

Endelig er FaceTime-kameraet noget, man ikke behøver at skamme sig over. (Foto: Lasse Svendsen)

iMac er helt på linje med ydelsen fra den bærbare MacBook Pro 13″, som vi testede i efteråret 2020, og den er til og med hurtigere end den hurtigste 27-tommer, vi har testet. Som havde en octa-core Intel-processor i en samlet pakke, der kostede det dobbelte.

I Geekbench 5’s testcyklus fik vi disse tal:

 • 24″ iMac M1 2021: 1.740 (single-core), 7.615 (multi-core)
 • 13″ MacBook Pro M1 2020: 733 (single-core), 7.582 (multi-core)
 • 27″ iMac Intel 2020: 1.261 (single-core), 7.240 (multi-core)

Som man kan se, viser tallene, at den nye iMac med M1 er på linje med 13-tommeren, og den er også hurtigere end forrige generation af iMac med 27 tommers skærm.

Og det er ikke kun i Geekbench, M1-Mac’en er bedst. Da vi testede den i Cinebench R23, lagde scoren sig lige under 13-tommerens 7.758 og endte på 6.589. Sandsynligvis lidt lavere på grund af de syv vs. otte GPU-kerner.

For nu at blive endnu mere nørdet, så clockede Geekbench Metal ind på 19.951 og 17.634 i OpenCL. Tallene siger ikke så meget, men man mærker også kraften i M1-processoren i det daglige. F.eks. i kraftintensive programmer som DaVinci Resolve, Affinity Photo, Final Cut og ikke mindst Photoshop.

Man kan ikke se dem, men herunder er der seks højttaler-enheder, som spiller ned mod bordpladen. (Foto: Lasse Svendsen)

En raw-fil fra et Fujifilm GFX 100S på 610 megabyte – dvs. en fil, der er ti gange så stor som normalt fra et kamera – kørte som en drøm på iMac. Med Adobes version af Photoshop specifikt til M1-processoren slog jeg flere lag sammen og gemte filen som ukomprimeret TIFF med alle lagmaskerne.

iMac gjorde arbejdet på 7,33 sekunder, og hvis man spekulerer på, om det er hurtigere end den Mac, man allerede har, er svaret sandsynligvis ja. Sammenlignet med en 27 tommers iMac fra 2015 er hastigheden slående. Den ældre iMac brugte 22,72 sekunder på det samme arbejde.

Tænk så, når man skal gemme eller eksportere et helt billedbibliotek eller bare billederne fra den sidste “filmrulle”.

Læse- og skrivehastigheden skal have noget af æren. I Black Magic Disk Speed-testen endte iMac M1 på 2228 MB/s skrivehastighed og 2786 MB/s læsehastighed.

Så ja, den er hurtig. Det mærker man også på opstart af programmer, som sker øjeblikkeligt; på multitasking, hvor opgaver kører i baggrunden; og når man udfordrer den med krævende opgaver, som man normalt ikke forbinder med en lyserød iMac.

Den eneste knap på den nye iMac. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

For de mange iPhone-brugere derude er den nye 24 tommers iMac et aldeles glimrende valg. iPhone og iMac snakker nemlig rigtig godt sammen. Man kan let og problemfrit begynde at skrive en e-mail eller surfe på internettet på den ene og så fortsætte på den anden med Handoff-funktionen. Filer udveksles med AirDrop, og man kan kopiere mellem enhederne og endda fortsætte opkald på den anden enhed.

For de mange, der ikke er iPhone-brugere, fungerer disse funktioner ikke, men de kan også få meget glæde af den lynhurtige iMac. Som kan udføre langt flere opgaver, end man lige skulle tro.

Så spørgsmålet er ikke, om man skal købe den nye iMac, men snarere hvilken farve man skal vælge.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kreative superkræfter Der er ikke sparet på noget som helst i MSI Creator Z17. Det kan mærkes på prisen.
90'erne har ringet: Winamp er tilbage I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp, der styrede musikken til festen. Nu er afspilleren tilbage efter næsten 10 års fravær.
Nu er Samsungs nye gaming-skærm på hylderne De nye 4K-skærme Odyssey Neo G8 og Odyssey Neo G7 lover vild ydelse!
Kone dropper fast forbindelse 15 års forskning tog det, før den klassiske gamingmus Roccat Kone XP kom i en trådløs udgave.
Razers lysdrevne taster er krøbet Razer DeathStalker V2 er opdateret med lavere, lettere taster, der holder længere.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend