Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Lenovo ThinkPad X1 Fold

Design-ikon med udfordringer

Levovo ThinkPad X1 Fold er vildt fed, men processoren er forældet, og prisen er helt på Månen.

Skrevet af / 13/04/2024 - 14:00
Lenovo ThinkPad X1 Fold
John Alex Hvidlykke

Hold k…, hvor er den da fed!

Som PC-tester får jeg hele tiden masser af nye computere på besøg på skrivebordet. Og mange af dem repræsenterer det bedste, teknologien formår. Men der er ærlig talt langt mellem de virkelig spændende og fornyende ideer.

Sådan en er Lenovo ThinkPad X1 Fold. Den er ganske enkelt noget af det mest sexede, jeg har set indenfor bærbare PC’er. Og så endda fra Lenovo, der ellers især er kendt for sin konservative stil.

Hele overfladen på ThinkPad X1 Fold er dækket af skærm. (Foto: Lenovo)

Alle laptops er foldbare i den forstand, at de kan klappes sammen. Men ThinkPad X1 Fold er noget ganske andet. Hele enheden er én stor touchskærm, der kan foldes på midten. Når computeren er foldet sammen, ligner den med sin strukturerede, sorte kulfiberoverflade en kina-notesbog. Hvad den på sin vis er. Men uendelig meget mere avanceret – og dyrere.

Når enheden åbnes, afsløres en 16 tommer stor, næsten kvadratisk OLED-skærm. Skærmen kan foldes helt ud eller stå halvt åben som en vanlig bærbar. I sidstnævnte tilfælde kan et skærmtastatur kaldes frem.

Overvældende skærm

Skærmen er skarp og farvemættet, som kun OLED kan være det. Og folden virker tillidsvækkende solid og helt jævn i udfoldet tilstand.

Skal der skrives mere end bare korte noter, vil man nok tage det medfølgende tastatur i brug. Det er et ca. fem millimeter tykt tastatur i genkendelig ThinkPad-stil – inklusive det klassiske røde TrackPoint i midten. Selv om tastaturet er tyndt, er tasterne forholdsvis behagelige at skrive på. Desværre mangler den forholdsvis lille touchpad haptisk feedback. Det gør det svært at vide, om man har klikket eller ej; især fordi forsinkelsen mellem klik og handling på skærmen er ret lang.

Selv om tastaturet er tyndt, er tasterne forholdsvis behagelige at skrive på. Desværre mangler den forholdsvis lille touchpad haptisk feedback. (Foto: Lenovo)

En støttefod til skærmen kan klikkes magnetisk fast på tastaturet og låses i alle vinkler. Desværre er magneterne svage, så tastaturet går ofte løs, mens man prøver at justere vinklen.

Skærmen kan anbringes på højkant eller vandret, og oplevelsen af at arbejde på computeren, når den er opstillet fuldt udfoldet som laptop, er ganske enkelt formidabel. Hvilket til dels er er et synsbedrag, der kommer af, at skærmarealet er dobbelt så stort som tastaturet. Ud fra en kynisk betragtning er skærmen på ThinkPad X1 Fold jo ikke større end på andre store bærbare. Og opløsningen på 2.560 x 2.040 pixel er også ret dagligdags, uanset at skærmaspektet er usædvanligt.

21_Thinkpad_X1_Fold_Hero_Front_KB_Attached 19_Thinkpad_X1_Fold_Hero_Front_Flat
<
>
Den udfoldede skærm kan placeres vandret og på højkant ved hjælp af en støttefod. (Foto: Lenovo)

Udvalget af porte er hurtigt overstået: Der er nemlig kun tre USB-C-porte. Intet andet. Og der ligger ingen HDMI- eller lydadaptere i kassen. Til en pris, der modsvarer en hæderlig brugt familiebil, kunne man forvente mere!

Fremtidens PC – med forrige års hardware

Man kan ikke sætte en finger på designet på Lenovo ThinkPad X1 Fold. Det er banebrydende. Helt så nyskabende er hardwaren under overfladen ikke.

Læs også Laptopbrugere bliver afhængige Lenovo ThinkVision M15 optager næsten ingen plads eller giver øget vægt i computertasken, og den giver en ny dimension til arbejdet.

Processoren er en Intel Core i7-12650U. Læg mærke til de to første cifre i modelnummeret: Det er en 12. generations-processor. Altså det, der var højeste mode for to år siden. Det betyder, at antallet af kerner (10) er mindre end det, vi ser i dag. Og mens konkurrenterne (og også Lenovos andre maskiner) kan prale af Intel Core Ultra-processorer med AI-funktioner og navnlig Arc-grafik, må X1 Fold nøjes med den gamle Iris Xe-grafik.

Det er ikke første gang, vi har oplevet, at en computer med flere år forældet hardware dukker op på redaktionen. Årsagen er ofte, at PR-bureauets testmaskiner har været i cirkulation for længe. Det er ikke tilfældet her. Maskinen er identisk med dem, der i dag kan købes i Lenovos webbutik. Og Lenovo har ikke en model med nyere hardware.

Den testede ThinkPad X1 Fold havde 32 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD-lager. Det er til gengæld i orden, selv om man godt kunne ønske højere luksus i denne prisklasse.

Når den er klappet sammen, ligner X1 Fold en ultraeksklusiv notesbog. (Foto: Lenovo)

Benchmarks

Den noget forældede hardware sætter sit præg på hastigheden. Alt i alt står det sløjt til.

GeekBench 6-processortesten ender med et resultat på henholdsvis 7.647 i multi-core og 2.273 i single-core. Kontorprogramsimuleringen PCMark 10 ender på resultatet 4.898. Isoleret set er det fuldt ud rigeligt til normalt kontorarbejde, hvis man ikke netop skal lave videoredigering. Men man kan få godt og vel samme ydelse i en Acer Aspire Vero 15, der koster en femtedel af prisen!

Læs også For to år siden havde den kostet det dobbelte Asus Zenbook 14 er den første PC med Intels Core Ultra-processorer, vi tester. Og den giver smag for mere af samme slags.

12. generations-processorerne fra Intel har integreret Iris Xe-grafik. Igen er det nok til at trække Windows-brugerfladen problemfrit, men dette års Ultra-processorer med Intel Arc-grafik er omtrent dobbelt så hurtige til 3D-grafik og har desuden (simpel) raytracing indbygget. Det kan for eksempel ses på Asus Zenbook 14 OLED, der trods et stramt design stadig koster under en tredjedel.

Eksklusivitetsfølelsen er enorm. Og prisen endnu højere. (Foto: Lenovo)

Den store farverige og forholdsvis lysstærke (HDR600) OLED-skærm i det slanke kabinet er ikke opskriften på lang batteritid. To timer var alt, hvad ThinkPad X1 Fold kunne klare med kontorsimuleringen. Sandsynligvis kan PC’en lige akkurat klare sig gennem en dags arbejde på en opladning. Men de fleste moderne letvægts-laptops har dobbelt så lang batteritid.

Konklusion

I det øjeblik vi så Lenovo ThinkPad X1 Fold blive lanceret på IFA-messen, vidste vi, at den måtte vi teste. Vi har ventet længe på, at det kunne blive muligt. Men vi havde ærlig talt regnet med, at den PC, der endelig dukkede op på redaktionen, ville være opdateret i takt med hardwareudviklingen. Det er ikke tilfældet. Konfigurationen på den X1 Fold, der sælges i dag, er præcis den samme som ved præsentationen i 2022!

(Foto: Lenovo)

Resultatet er, at vi står med en laptop, der er designmæssigt banebrydende, men med en ydelse som en billig computer til skoletasken. Man kan med lethed købe tre lækre ultrabook-computere for det, en X1 Fold koster. Og de vil hver især være dobbelt så kraftige!

Selvfølgelig må det godt koste noget at være på forkant, og en 16-tommers foldbar OLED-skærm er rimeligvis kostbar at fremstille. Men prisen er i dette tilfælde så ekstrem, at medmindre du har en helt særlig grund til at ville have netop denne model, og penge i øvrigt intet betyder for dig, er det ikke muligt at finde en grund til at anbefale computeren.

Karakter
Lenovo ThinkPad X1 Fold
High End

Home mener

Stilskabende design. Lækkerhedsfølelsen fås ikke større. Den koster vanvittigt, vanvittigt mange penge. Ydelsen står på ingen måde mål med prisen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Scroll to Top