Mange laptop-brugere arbejder på to skærme på samme tid. Det giver simpelthen meget mere plads til at få overblik over arbejdet. Hvis du har din tekstbehandling, browser og Photoshop åben på samme tid, betyder det en masse skift frem og tilbage. Alt+tab er måske en refleks i din venstre hånd, men det kan stadig ikke erstatte to skærme.

Men hvad så, når man er på farten med sin bærbare? At gå fra to skærme til en lille 13-14 tommers skærm er totalt nedtur. Enten er opløsningen for lille til at have flere vinduer åbne på samme skærmoverflade, eller hvis opløsningen er god nok, vil alle vinduer og skrifttyper være for små alligevel. Så hvad gør man?
ThinkVision M15
Det er her, den bærbare skærm Lenovo ThinkVision 15 kommer til undsætning. En 15,6-tommers fladskærm, der kun vejer 860 gram, og som får både strøm og billedsignal fra den bærbare via USB-C. Den er monteret på en sammenklappelig fod og kan vippes så meget bagud, som du ønsker. En opbevaringslomme i imiteret uldfilt beskytter skærmen, når den er pakket væk i computertasken, og der medfølger et USB-C-kabel med DisplayPort-understøttelse.
Skærmen har ens USB-C-indgange på hver side. Det betyder, at du kan placere den på den ønskede side af den bærbare, uden at kablet bliver for kort.
Hvis laptoppens strømforsyning bruger et USB-C-stik, er det ligegyldigt, om det er tilsluttet direkte til skærmen eller til PC’en. Den nødvendige strøm til opladning vil stadig blive sendt videre til den anden enhed via det medfølgende USB-C-kabel.

Full HD-skærm
Lenovo ThinkVision har Full HD-opløsning, hvilket vil sige 1.920 x 1.080 pixels. Det lyder ikke af meget i disse 4K-tider, men pixeltætheden er faktisk den samme som på en 32-tommers 4K-skærm (140 PPI).
Panelet er af den mest almindelige type, nemlig IPS. Det har en fin balance mellem kontrast og lysstyrke, og det har også en bedre indsynsvinkel end f.eks. VA-paneler. Da skærmen ikke er beregnet til gaming, er der ikke gjort noget for at opnå den lavest mulige responstid, som opgives til 6-14 millisekunder. Til sammenligning har gamingskærme ofte en responstid på mindre end et millisekund.
Gennemsnitlige specifikationer
Skærmfrekvensen på 60 Hz er middelmådig, og det samme er den angivne lysstyrke på 250 nit. Skærmen understøtter heller ikke HDR, så den er med andre ord skabt til at få arbejdet gjort, men ikke til at være imponerende og blændende på nogen måde.
Der er heller ingen billedindstillinger her, bortset fra at man kan justere lysstyrken op og ned, og man kan aktivere og deaktivere blålysfilteret. Blåt lys i for store doser siges at kunne være skadeligt, selv om denne kronik på norske Forskersonen.no faktisk siger noget andet. Min egen erfaring er dog, at det kan være mere behageligt for nattesynet at reducere det blå lys om aftenen. Lad dog være med at lave billedbehandling, da skærmen skal have neutrale farver til den slags arbejde.

Lenovo ThinkVision M15 i praksis
Lenovo-skærmen har et helt fint billede. Den har hverken det sorteste sorte eller det hvideste hvide at byde på, men i stedet behagelige farver, der er tæt på neutrale. Blot et lidt koldt billede, hvor farvemætningen godt kunne være lidt rigere. Dette bekræftes med en hurtig kalibrering med Datacolor Spyder X eller Spyder X2, som giver et rigere og varmere billede, og som viser, at man nok skal være forsigtig med den mere seriøse billedbehandling, hvis man ikke har adgang til et kalibreringsværktøj.
Når man kigger direkte på skærmen, er billedet meget skarpt og tydeligt, og den matte antirefleksbelægning forhindrer, at rummets belysning giver generende genskin. Ganske vist er kontrasten ikke den bedste i klassen, og ser man på skærmbilledet fra siden, kan man opleve vignettering, og at antirefleksfilteret gør skrift og grafik mindre skarp.
Ikke desto mindre er der flere ting, der taler til skærmens fordel. At den næsten ingenting vejer og næsten ikke fylder noget i tasken, betyder, at den altid kan være i computertasken. Dermed har man altid en 15-tommers ekstra skærm ved sin side. Som oven i købet har et lige så godt billede som de fleste bærbare.
Skærmen er meget nem at tilslutte og bruge, og min erfaring er, at den med et gennemsnitligt forbrug på 8 watt ikke driver rovdrift på den bærbares batteri, hvis du ikke har adgang til strøm.

Konklusion
Selv om Lenovo ThinkVision M15 hverken er den lyseste eller den mest kontrastrige skærm, jeg nogensinde har set, har den ændret den måde, jeg arbejder på med min laptop. Når jeg tager mit arbejde med hjem, kan jeg nu sidde og arbejde uhindret med to skærme, der giver det samme store overblik, som jeg er vant til fra min arbejdsstation.
Billedet er bestemt godt nok, med god skarphed. Selv om skærmen ikke er den bedste til noget, gør den, hvad den skal, og det på en meget brugervenlig og sømløs måde.
Da skærmen fylder og vejer meget lidt, kan man tage den med sig overalt, hvor man tager sin bærbare computer med. Og det er meget værd.

Home mener
Superpraktisk til dig, som vil udvide laptoppen med en ekstra skærm. Skarpt billede, fornuftig lysstyrke og gode farver. Blålysreduktion ved aftenarbejde. Lysstyrken aftager afhængigt af vinklen, og farverne er lidt blege i fabriksindstillingen. Lysstyrke er den eneste justeringsmulighed.
Vejl. pris 2189 kr
Specifikationer
- Størrelse: 15,6”
- Paneltype: IPS
- Opløsning / skærmformat: 1.920 x 1.080 / 16:9
- HDR: –
- Local dimming: –
- Responstid: 6-14 ms
- Opdateringsfrekvens: 60 Hz
- Kontrastforhold / lysstyrke: 1.000:1 / 250 cd/m²
- Farverum: sRGB 99,9%, AdobeRGB 74,5% (Efter kalibrering: sRGB 100%, AdobeRGB 81%)
- Synkronisering: -
- Tilslutningsmuligheder: 2 x USB-C m/ DP 1.2
- Mål / vægt: 36 cm x 24,55 cm x 10,84 cm (B x H x D) / 0,86 kg
- Web: lenovo.com
Vil du læse hele artiklen?
Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.
Allerede abonnent? Log ind.
-
Prøv LB+ i 30 dageKun 29,-
Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.
-
LB+ Total i 12 mnd93.25 kr/mnd
Du sparer 312 kr