Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: TP-Link Deco BE65 (BE9300)

Hurtigt net til hele huset

TP-Links første Wi-Fi 7-router opfylder forventningerne til fulde.

Skrevet af / 11/03/2024 - 09:00
TP-Link Deco BE65 (BE9300)
John Alex Hvidlykke

Hvis billedet på smart-TV’et hakker, og lyden i Sonos-højttaleren i køkkenet falder ud, er det nærliggende at skyde skylden på internetleverandøren, der tilsyneladende lover og lover, men ikke leverer. I virkeligheden er den skyldige sandsynligvis routeren.

Jo flere enheder, der er på det trådløse netværk, desto større krav stiller det til routeren. En router kan kun betjene et vist antal enheder ad gangen. I grove træk kan den kommunikere med lige så mange samtidige enheder, som den har antenner. Er der flere, må de vente på at blive betjent på skift.

TP-Link Deco BE65 har mange features. Levitationsfunktionen fandt vi dog ikke i testperioden. (Foto: TP-Link)

I takt med at vi får flere forbundne enheder (smarte pærer, dørlåse og overvågningskameraer tæller også med!), kan køen af udstyr, der vil have routerens opmærksomhed, blive lang. Det betyder, at en trådløs router, der var fuldt tilstrækkelig for få år siden, er ubrugelig i dag.

Et andet problem er dækning. Hastigheden på det trådløse net er størst tæt på routeren. I boligens fjerneste rum kan hastigheden nemt være faldet til en tiendedel.

9,2 gigabit – til deling

TP-Link Deco BE65 burde være løsningen på begge problemer. Routeren understøtter den splinternye Wi-Fi 7-standard, og den kan i teorien levere en samlet trådløs nethastighed på 9,2 gigabit i sekundet. Den store båndbredde er fordelt hen over tre frekvensbånd: Det gammelkendte og langsomme 2,4 GHz-bånd, det noget bedre 5 GHz-bånd og det langt hurtigere 6 GHz-bånd, der blev tilgængeligt med indførelsen af Wi-Fi 6E.

Båndbredden på de tre bånd er henholdsvis 574 Mb/s, 2,9 Gb/s og 5,8 Gb/s. Og en af fordelene ved Wi-Fi 7 er, at routeren og de tilsluttede enheder kan fordele kapaciteten mellem frekvenserne efter behov.

TP-Link Deco BE65 har fire indbyggede antenner, der tilsammen kan betjene op til seks trådløse enheder ad gangen. Og da den er beregnet til at blive brugt som meshnetværk, kan flere BE65-enheder arbejde sammen om at dække hele boligen med trådløst netværk.

Vi har fået en pakke med to meshroutere til test. De to enheder er fuldkommen identiske, og er to styk ikke tilstrækkeligt, kan flere tilføjes.

Anonym dekoration

Navnet Deco signalerer, at der er tænkt på den æstetiske side. Nogen særlig dekorativ effekt har routerne dog ikke, da hvide plasticcylindre falder komplet ubemærket i et med baggrunden. Men det var nok også meningen.

På bagsiden af routerne er der fire 2,4 Gb/s Ethernetporte, der i flæng kan bruges til at forbinde routeren med internettet, tilkoble kablede enheder, som for eksempel en NAS-disk eller en Philips Hue-bridge, eller til at trække et backhaul-kabel videre til den næste router.

TP-Link Deco BE65 er diskret, nærmere end egentlig dekorativ. (Foto: TP-Link)

To routere pr etage

TP-Link nævner ikke noget om, hvor stort et boligareal, enhederne dækker, men i min lejlighed på 100 kvadratmeter gav to routere en god dækning. Er boligen større og/eller i flere etager, skal der sandsynligvis flere enheder til.

Signalerne på 5 GHz- og 6 GHz-båndene er meget følsomme for forhindringer, og stoppes af en betonvæg. Problemet kan dog afhjælpes med en såkaldt backhhaul-forbindelse, hvor routerne forbindes indbyrdes med et netkabel. Ud over en bedre indbyrdes forbindelse mellem routerne betyder kablet backhaul også bedre trådløs kapacitet, da routerne ikke skal kommunikere trådløst med hinanden. Det er teknisk set smart – men en skuffende opvågning til virkeligheden for dem, der troede, at trådløst netværk betød et farvel til kabler.

Opsætningen er simpel og ret nem: Sæt den første router til strøm og internet, og lad mobilapp’en klare resten. Derefter tændes de øvrige routere en ad gangen og tilføjes til meshnetværket. Når netværket er sat op, og routere er placeret rundt om i boligen, kan man med app’en teste hastigheden og automatisk tilpasse opsætningen, så man undgår interferens fra andre netværk.

(Foto: TP-Link)

Har man mod på at rode med mere nørdede detaljer, og for eksempel opsætte en FTP-server til en tilsluttet harddisk på en af routernes USB-porte eller forwarde porte, er det fuldt ud muligt.

TP-Link Deco BE65 er også udstyret med omfattende sikkerhedsfunktioner til beskyttelse mod hackere. Man kan også opsætte børnesikring, der beskytter de yngste mod nettets mørkere aspekter. Men forvent ikke at blive populær, når ungerne regner ud, hvorfor de ikke kan installere TikTok eller gå på nettet tæt på sengetid…

God dækning – også i de fjerneste hjørner

Med to routere i en bolig med fire rum må der nødvendigvis indgås kompromisser. De to enheder blev placeret i stuen og på kontoret, hvor de fleste enheder befinder sig. Internetforbindelsen er i stuen, og udbyderen leverer i praksis 900 – 1000 Mb/s.

Tæt på routerne var den trådløse dækning ikke bare god, men direkte fremragende. I stuen blev der målt 680 Mb/s fire meter fra routeren, mens der på kontoret blev målt næsten 800 Mb/s. Meshforbindelsen til hovedrouteren var trådløs.

Tæt på routerne var den trådløse dækning ikke bare god, men direkte fremragende. (Foto: TP-Link)

I spisekøkkenet, der ligger tættest på stuen, men adskilt af en murstensvæg, blev der målt en downloadhastighed på 519 Mb/s og hele 703 Mb/s upload. Det er virkelig fornemt!

I lejlighedens fjerneste hjørne, i soveværelset, der ligger omkring 10 meter fra nærmeste router, og adskilt af betonvægge, var downloadhastigheden faldet til 308 Mb/s.Det er betydelig langsommere, men stadig fuldt ud brugbart.

Til sammenligning leverede mit normale Google Nest WiFi Pro mesh-system blot 43 Mb/s i soveværelset. Til trods for, at tre enheder burde have lettere ved at dække boligarealet end to.

Tættere på routerne var forskellen i nethastighed mellem Google Nest og TP-Link BE65 mindre, men stadig med en solid føring til TP-Link.

Stue TP Screenshot_20240205-162753 Kontor Screenshot_20240207-163129 Køkken TP Screenshot_20240205-162924 Soveværelse Screenshot_20240207-163548 Soveværelse Google Screenshot_20240205-163149
<
>
Google Nest WiFi Pro når kun med nød og næppe ud i de fjerneste hjørner. (Skærmskud: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Konklusion

TP-Link Deco BE65/BE9300 er et meshsystem, der kan dække boligen med trådløst netværk med god hastighed. Man skal dog ikke stirre sig blind på de forjættende 9,2 gigabit i sekundet. Ingen router kan give dig højere hastighed på downloads og streaming, end den internethastighed, du betaler for fra leverandøren – og i øvrigt understøtter Ethernetporten, som netværkskablet tilsluttes til, maksimalt 2,5 Gb/s.

Hvad der til gengæld betyder noget, er dækningen i boligen og ventetiden på netværket. Selv om der kun var to noder, dækkede TP-Link de fjerneste kroge betydelig bedre end Google Nest Wifi Pro gjorde med tre noder. Det er let at sætte netværket op, men har man tid og lyst, understøtter TP-Link-sættet også alle de mere nørdede netværksfunktioner.

Karakter
TP-Link Deco BE65 (BE9300)
Premium

Home mener

Simpel opsætning. Fremragende dækning. Kan også klare de nørdede behov. Ikke billigt, da du skal have mindst to-tre stykker (prisen er for to). Har du virkelig brug for Wi-Fi, der er 10 gange hurtigere end din internetforbindelse?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Lyd & Billede
Scroll to Top