Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Lenovo Yoga Book 9i

Touchskærm over det hele

Lenovo Yoga Book 9i er den slankeste og letteste dobbeltskærms-PC på markedet.

Skrevet af / 01/05/2024 - 09:00
Lenovo Yoga Book 9i
John Alex Hvidlykke

Selv om de fleste PC’er fortsat er ret uniforme enheder med en skærm og et tastatur, der er samlet med et hængsel, har livet som PC-tester i dette forår været lidt mere spændende end vanligt.

Lenovo Yoga Book 9i er således den tredje PC indenfor kort tid, der bryder med normen ved at have skærm på hele sit areal. De foregående var Asus Zenbook Duo med to 14-tommer skærme og Lenovo ThinkPad X1 Fold med foldbar 16-tommer OLED-skærm.

Hele overfladen på Lenovo Yoga Book 9i er dækket med skærme. (Foto: Lenovo)

Yoga Book 9i har, ligesom Zenbook Duo, to separate skærme med et hængsel i midten. Skærmene er begge i 3K-opløsning (2.880 x 1.800 pixel). Ligesom hos Asus. Opdateringshastigheden på de i øvrigt lækre OLED-skærme er dog kun den halve, nemlig 60 Hz.

Selv om det er muligt at kalde et virtuelt tastatur frem på den ene touchskærm, får man naturligvis også et rigtigt fysisk tastatur med i pakken. Det kan lægges foran computeren eller oven på den nederste skærm, som så bliver halvt dækket.

08_Yogabook_9i_Hero_Front_Facing_Lef 11_Yogabook_9i_Hero_AIO_C
<
>
Den nederste skærm ændrer funktion, alt efter om tastaturet lægges oven på den – og hvor. (Foto: Lenovo)

Ingen touchpad

Tastaturet er i orden, men der mangler en ret væsentlig ting: Der er ingen touchpad! Man kan indvende, at man med både touch-funktionalitet og en medfølgende pen er dækket ind. Men den tilsyneladende simple operation at trække et vindue fra den ene skærm til den anden – hen over hængslet – er nærmest umulig med såvel finger som tegnepen.

Læs også Køb en – betal for tre Levovo ThinkPad X1 Fold er vildt fed, men processoren er forældet, og prisen er helt på Månen.

Hvis man lægger tastaturet på den øverste halvdel af den nederste skærm, får man en virtuel touchpad frem. Men så er det ikke længere relevant at flytte vinduer mellem skærmene …

(Foto: Lenovo)

Brugeroplevelsen er generelt behagelig og lækker, og den dobbelte OLED-skærm er superklar og farverig. Men også en lille smule tøvende, hvilket nok både kan skyldes den integrerede Intel Iris Xe-grafik og Intel Core i7-1355U-processoren, der er designet med mere henblik på lavt strømforbrug end på høj hastighed.

Magnetisk stativ

Med i kassen er også et foldbart stativ med indlejrede magneter flere steder, der gør det muligt at klodse computeren op i forskellige stillinger, så de to skærme kan bruges enten side om side eller over hinanden. Samtidig med at tastaturet holdes på plads.

03_Yogabook_9i_Hero_Keyboard _Fold Vertical_View 04_Yogabook_9i_Hero_Keyboard_Fold_Opening 10_Yogabook_9i_Hero_AIO_B
<
>
Der medfølger et foldbart stativ, som kan bruges til at klodse PC’en op i forskellige arbejdsstillinger. (Foto: Lenovo)

Systemet virker, og man må beundre det sindrige system af magneter og foldningslinjer. Men det ligner en meget kompliceret måde at udføre den samme opgave, som en indbygget støttefod kunne have løst helt simpelt.

Udvalget af porte er begrænset, hvilket er stort set tilgiveligt, eftersom de to kabinethalvdele er så tynde, at hverken HDMI eller USB-A ville kunne være der. I stedet får man tre USB-C-porte, selvfølgelig med Thunderbolt 4 – og dermed understøttelse af flere skærme, opladning med mere. Men var der virkelig ikke plads til en 3,5 mm lydbøsning?

Benchmarks

Lenovo Yoga Book 9i er en lækkert designet PC, men indmaden på testeksemplaret levede ikke helt op til det strålende ydre. Processoren var en Intel Core i7-1355U på 1,7 GHz. Altså en forholdsvis økonomisk CPU fra sidste år. Og med blot 10 kerner og 12 tråde var der ikke lagt op til de store fartoplevelser.

Dobbeltskærmen kan bruges lodret og vandret. (Foto: Lenovo)

16 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD er også mere skrabet, end hvad man forventer at finde i prisklassen. Men de to højopløste skærme har rimeligvis lagt beslag på en større del af budgettet.

I processortesten Geekbench 6 får Yoga Book 9i en score på 2.099 i single-core, hvilket er helt okay. Men 5.418 i multi-core-testen er kun halvt så meget som på typiske laptops med dette års Intel Core Ultra-processorer, der har lavere arbejdsfrekvens, men mange flere processorkerner til at deles om slæbet. HP Spectre x360 14 og Asus Zenbook 14 OLED er nye eksempler på dette. Men faktisk er selv en to år gammel Acer Swift 5 dobbelt så hurtig som Yoga Book 9i på det punkt! Og halvt så dyr oprindeligt.

Kontorsimuleringen PC Mark 10 viser lidt af samme tendens: 5.678 er ikke nogen dårlig score, men langt efter dagens konkurrenter.

Forældet grafik

Den største umiddelbare forbedring ved introduktionen af Intel Ultra-processorerne er den indbyggede grafikprocessor, Intel Arc, der faktisk er hurtig nok til at tåle sammenligning med de billigste separate grafikprocessorer fra Nvidia.

Læs også Vil du have ekstra skærm med din menu? Den nyeste udgave af Asus Zenbook Duo er den bedste i serien hidtil. Den er faktisk nærmest perfekt.

Men den er 13. generations Core i7-processoren i Lenovo Yogabook 9i ikke udstyret med. Hvilket betyder, at grafikydelsen her i gennemsnit ligger på det halve af, hvad vi har set i bærbare PC’er med en processor fra i år. Og flere tests kunne slet ikke afvikles, da de indeholder raytracing, der ikke understøttes af Iris Xe-grafikken i ældre Intel-processorer.

Batteritesten på Yoga Book 9i overrasker til gengæld positivt. Med to strålende OLED-skærme i et superslankt kabinet kunne man frygte for brugstiden. Men selv med begge skærme tændt rundede den intensive kontorsimulering fem timers brug, før batteriet var tømt. Rigeligt til en hel arbejdsdag i praksis.

Konklusion

Lenovo Yoga Book 9i er ikke så ekstrem som samme firmas ThinkPad X1 Fold, som vi testede for nylig. Til gengæld koster den kun det halve – og den fungerer bedre. De to lækre 3K OLED-skærme giver dig arbejdsplads for alle pengene. Desværre var den testede udgave udstyret med en alt for langsom processor. Løsningen med det eksterne tastatur og ditto støttefod var heller ikke lige så elegant løst som på Asus Zenbook Duo. Og der mangler en fysisk touchpad.

Karakter
Lenovo Yoga Book 9i
High End

Home mener

At få to OLED-skærme i 3K-opløsning presset ned i en kun 1,6 cm tyk PC er en ingeniørmæssig triumf. En gennemført lækker maskine. Koster det halve af ThinkPad X1 Fold. Langsom. Processoren er fra i fjor. Mangler en fungerende touchpad.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Scroll to Top