Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: PLAUD Note

En sekretær i lommen – med ChatGPT

Er det slut med at lave vores egne transskriberinger? PLAUD Note er en ChatGPT-drevet stemmeoptager i lommeformat - og et stort skridt i den rigtige retning.

Skrevet af / 12/05/2024 - 13:12
PLAUD Note
Geir Gråbein Nordby

I en verden, hvor informationsstrømmen øges næsten eksponentielt i takt med at vores koncentrationsevne i det daglige mindskes, er behovet for at opfange og bearbejde al denne information blevet stadig vigtigere.   

Uanset om du er journalist, studerende eller i en anden profession, hvor det er vigtigt at bevare og dissekere samtaler og interviews, kan transskribering og sammendrag være tidskrævende og udfordrende opgaver. Transskribering af bare fem minutters tale kan nemt tage over en time.  

Det er her, PLAUD Note kommer ind i billedet: en kompakt, AI-drevet optager drevet af ChatGPT, som lover at revolutionere den måde, vi optager og bearbejder det talte ord på. 

PLAUD Note GeirNordby
Journalisten forlader ikke længere hjemmet uden PLAUD Note. Foto: Geir Gråbein Nordby

Design

PLAUD Note er en smart lille gadget, omtrent på størrelse med et kreditkort, blot en anelse tykkere. Den leveres med et magnetisk etui i kunstlæder, som nemt fastgøres på bagsiden af en iPhone med MagSafe. Til andre mobiler medfølger der en metalring, som kan limes på telefonens bagside, hvorefter PLAUD Note nemt klikkes på plads. Produktet fylder minimalt, så telefonen bliver ikke nævneværdigt tykkere eller tungere.  

PLAUD Note forbindes til mobilen via Bluetooth, hvilket er nødvendigt for at kommunikere med app’en. Plus en unik funktion, som jeg straks vender tilbage til.    

Bemærk, at PLAUD Note ikke får strøm direkte fra telefonens batteri, men skal oplades via et medfølgende magnetisk kabel. Det kan være lidt upraktisk, især hvis du er på farten og har brug for at oplade både mobilen og PLAUD Note på samme tid. Jeg troede på forhånd, at den kunne oplades via MagSafe, men det viste sig ikke at være tilfældet. 

Plaud Note 2 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Spækket med funktioner

Trods sin beskedne størrelse er PLAUD Note spækket med imponerende funktioner. Der er batteri nok til op til 30 timers optagelse. Hver enkelt optagelse kan desuden vare i op til 5 timer, før du skal trykke på optageknappen igen. Det gør den ideel til at optage længere forelæsninger, møder eller interviews.    

En af de mest imponerende funktioner ved PLAUD Note er dens AI-drevne støjreduktion. Uanset om du optager i et travlt klasseværelse eller på en støjende café, vil PLAUD Note intelligent filtrere baggrundsstøj fra og fokusere på talerne. Der skal meget til, før der er for meget larm til at få en meningsfuld transskription.

Plaud Note Phone Call Recording
Foto: PLAUD

Optager telefonsamtaler

Og nu til den unikke funktion. PLAUD Note kan også optage dine telefonsamtaler direkte. Dette fungerer også på iPhone og visse apps på sociale medier, som normalt ikke tillader dette.   

Med en skydeknap skifter den fra diktafontilstand til telefonoptagelsestilstand. På den måde kommer både din og modtagerens stemme med på optagelsen, hvilket gør det nemt at transskribere telefonsamtaler.   

Læs også Sådan bruger du ChatGPT Fra den ene dag til den anden gik kunstig intelligens fra at være noget, man læste om, til noget håndgribeligt, som alle kan bruge. AI er blevet mainstream, men hvordan bruger man det?

Magien sker efter optagelsen

Det er, når optagelsen er færdig, at magien virkelig opstår. Ved at uploade lydfilen til PLAUD’s AI-app, der er drevet af OpenAI’s Whisper-teknologi, får du en nøjagtig transskription og et automatisk genereret resumé af indholdet. Det kan spare dig for utallige timers manuel transskribering og noteskrivning.    

Samtidig genereres et mindmap, som kan være praktisk, hvis du skal lave præsentationer eller har brug for et simpelt overblik for at lære og memorere, hvad der er skrevet.     

Husk også at aktivere PLAUD Cloud, som arkiverer alle optagelser i skyen, så du kan tilgå dem via din browser. 

PLAUD Note transcript Danish PLAUD Note transcript English
<
>
Transskription på skandinaviske sprog går stort set fint – med nogle fejl. Skærmbillede: PLAUD for iOS

PLAUD Note i praksis

Jeg har brugt PLAUD Note i nogle uger nu, bl.a. på en fabriksrundvisning hos Bang & Olufsen i Struer på opgave for vores søstermagasin Lyd & Billede. I flere timer gik vi rundt på fabrikken, mens medarbejderne fortalte om deres produkter, miljøinitiativer og meget mere. Det hele blev fanget af PLAUD Note.     

Bagefter kunne jeg uploade hver optagelse til transskribering, vælge sprog (mest dansk, nogle gange engelsk) og få en transskribering. Selv om ikke alt var 100 procent korrekt, lykkedes det opsummeringsfunktionen at fange essensen af det, der blev sagt. Det viser, hvor værdifuld PLAUD Note kan være for journalister på opgave.  

Det skal dog siges, at jeg fik mere ud af at sende de samme udskrifter gennem Claude AI, som er en konkurrent til ChatGPT. Her kunne jeg spørge tjenesten om specifikke samtaleemner, som ikke var kommet med i det første resumé, og få en mere omfattende tekst. Som jeg så kunne bruge som inspiration til at skrive den endelige artikel. 

Plaud Note vs credit card GeirNordby Plaud Note thickness GeirNordby
<
>
På størrelse med et kreditkort. Foto: Geir Gråbein Nordby

Begrænsninger

Så hvad er ulemperne ved PLAUD Note? Tja, for det første kræver det et løbende abonnement ud over købesummen på over 1.000 kroner efter en prøveperiode på tre måneder.     

Værre er det, at transskriptionen ikke p.t. kan skelne mellem flere talere, hvilket kan være en udfordring, hvis man ofte optager samtaler med flere deltagere. Det er især en udfordring, når man skal bruge direkte citater, da man ikke ved, hvem afsenderen er. Her er transskriptionstjenester som Sonix AI betydeligt bedre, idet de deler samtaleparterne ind som Taler 1, Taler 2, Taler 3 osv. På den anden side er det min erfaring, at OpenAI Whisper har en betydeligt bedre taleforståelse af ikke-engelske sprog end Sonix AI. Det stod klart, da jeg brugte Sonix til at transskribere et interview, jeg lavede med Sandnes-artisten Thomas Dybdahl.    

Whisper, som er det program, PLAUD Note bruger til at forstå tale, har også svært ved at forstå visse dialekter. Men opsummeringsfunktionen formår ofte at fange essensen alligevel. Problemet opstår, når man skal hente direkte citater ud, som nogle gange kan være så mærkeligt formuleret, at det er umuligt at gennemskue, hvad der skal stå, uden at lytte til lydfilen. Heldigvis ligger den sammen med citatet, så ved at klikke på teksten kan man lytte til lydoptagelsen fra præcis samme sted. 

For at få fuldt udbytte af PLAUD Note skal man tegne et abonnement. Eller købe enkeltpakker med et givet antal minutter til transskribering. Skærmbillede: PLAUD for iOS

Mister du enheden, er løbet kørt

En anden bekymring er den manglende sporingsfunktion, som Apples “Hvor er?” eller Tile. Mange hovedtelefoner og hørepropper har denne funktion indbygget, og et produkt så lille og vigtigt som PLAUD Note bør absolut også have det.    

Jeg oplevede faktisk selv at miste den første testenhed og måtte med hatten i hånden bede om en ny fra leverandøren. Jeg har stadig ikke fundet den første. En måde at spore enheden på ville helt sikkert give ekstra ro i sindet. 

Plaud Note in case GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusion

Trods nogle svagheder er PLAUD Note et imponerende stykke teknologi, som kan bidrage til at revolutionere den måde, vi optager og bearbejder det talte ord på. Dens unikke kombination af brugervenlighed, lydkvalitet og AI-assistance gør den til et stærkt værktøj for alle, der arbejder meget med tale, hvad enten de er journalister, studerende, forskere eller forretningsfolk.  

Ja, det er en investering med en pris på lidt over 1.000 kroner plus løbende abonnement. Men har man brug for at spare tid og kræfter på transskribering og noteskrivning, kan PLAUD Note bestemt være prisen værd.  

Vi savner først og fremmest en sporingsfunktion og muligheden for at kunne adskille flere talere fra hinanden. Men produktet får alligevel en klar anbefaling, med potentiale til at blive endnu bedre i fremtiden. 

Karakter
PLAUD Note
Premium

Home mener

Velfungerende AI-drevet transskribering og resumering. Kompakt og let design, lang batterilevetid og nem at bruge med one-touch-optagelse. AI-transskription kræver abonnement. Skelner ikke mellem flere talere i transskriptionen. Ikke ret god til a forstå dialekter. Mangler gendannelsesfunktion, hvis enheden mistes. Proprietært ladekabel.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Lyd & Billede
Scroll to Top