Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Kunstig intelligens til folket

Fra den ene dag til den anden gik kunstig intelligens fra at være noget, man læste om, til noget håndgribeligt, som alle kan bruge. AI er blevet mainstream, men hvordan bruger man det?

Skrevet af / 02/03/2024 - 09:26
Kunstig intelligens til folket

I de seneste år er udviklingen af kunstig intelligens (AI) eksploderet, og 2023 var året, hvor det for alvor blev mainstream. Forskellige generative AI-programmer, anført af ChatGPT, gør avancerede AI-kapaciteter tilgængelige for alle.

Vi hører næsten dagligt om, hvordan studerende har snydt til eksamen med ChatGPT, hvordan kunstig intelligens truer jobs og endda menneskets eksistens. Men hvad er det egentlig?

Imiterer mennesker

Ud over den delvist Microsoft-ejede ChatGPT findes der Gemini fra Google og Claude AI fra Anthropic. Disse såkaldte generative AI’er kan svare på spørgsmål, føre dialoger, skrive tekster og reagere på kommandoer, som mennesker ville gøre det. De bliver bedre og bedre for hver interaktion, og de kan udføre opgaver, som tidligere krævede menneskelig intelligens.

Men for mange er dette stadig ukendt farvand. Her er en hurtig introduktion til begyndere om, hvad generativ AI er, hvordan man kommer i gang med ChatGPT og dets kolleger, og ikke mindst hvordan man bruger dem på den bedst mulige måde.

Hvad er generativ AI?

Generativ AI trænes på enorme mængder data, såsom milliarder af websider, bøger, avisartikler eller Twitter-beskeder (undskyld, X-beskeder). Baseret på disse data har den lært mønstre og forbindelser i det menneskelige sprog.

Når du stiller et spørgsmål eller en opgave, der kræver et sprogligt svar, genererer AI’en sit eget svar baseret på den viden, den har tilegnet sig. Med andre ord forsøger den at svare, som et menneske sandsynligvis ville svare.

Plaud AI
Der findes også fysiske produkter, som bruger ChatGPT, f.eks. diktafonen Plaud AI. Du kan tale ind i den, og optageren optager, transskriberer med kunstig intelligens og bruger ChatGPT til at lave referater. Test kommer snart. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Generativ AI vs. søgemaskiner

Derved adskiller den sig fra traditionelle søgemaskiner som Google, der kun henter og viser eksisterende information fra nettet. Generativ AI skaber derimod helt ny tekst baseret på mønstre, den har lært.

Det giver den mulighed for at reagere på ting, den ikke har set før, foreslå kreative løsninger eller skrive hele rapporter på egen hånd. Med andre ord bliver den smartere, eller i det mindste mere informeret – med tiden.

Svar på e-mails og chatbeskeder

Du kan bruge ChatGPT, Gemini og Claude AI til alt fra at svare på e-mails og chatbeskeder til at skrive kortere udkast til rapporter eller artikler. Eller giv den en udskrift fra et møde eller et interview, og få den til at skrive et resumé. Du får den ikke til at skrive lange artikler, den fungerer blot som en personlig assistent, der aflaster dig for opgaver.

Kom i gang med ChatGPT

For mange er ChatGPT det første møde med generativ AI. Den blev lanceret i slutningen af 2022 og har fået millioner af brugere på rekordtid. ChatGPT er åben og tilgængelig for alle med en webbrowser.

Når du går ind på chat.openai.com, dukker der et chatvindue op, hvor du kan stille AI’en et hvilket som helst spørgsmål. Det kan være så simpelt som “Hvordan har du det?” eller “Hvornår kommer det næste regnvejr i København?”. Du kan også bede om mere avancerede ting som at opsummere en bog, foreslå et digt eller en sangtekst eller guide dig gennem en madopskrift.

ChatGPT svarer, så godt den kan, i hele sætninger med en overraskende menneskelignende tone. Nogle gange vil den indrømme, at den ikke har nok information til at svare.

ChatGPT - slik bruker du ChatGPT
ChatGPT er gratis i version 3.5, men du skal betale for den endnu smartere 4.0. Her forsøger version 4 at forklare, hvordan man bruger ChatGPT. (KLIK PÅ BILLEDET FOR AT LÆSE) (Screenshot: ChatGPT til Chrome)

Er ChatGPT gratis?

Det er nemt at få adgang til ChatGPT. Du skal blot gå ind på chat.openai.com og tilmelde dig. Version 3.5 er gratis, mens den smartere version 4 kræver et betalt abonnement. Bemærk, at version 3.5 er hurtigere og i nogle tilfælde bedre at bruge, f.eks. hvis du har brug for korte resuméer af længere tekster.

Få mest ud af ChatGPT

ChatGPT er imponerende godt, men langt fra perfekt. Derfor er det en god idé at bruge et par tricks for at få de bedst mulige svar:

 • Stil klare ja/nej-spørgsmål for at undgå misforståelser.
 • Hold sætningerne enkle, og spørg om én ting ad gangen.
 • Bed den om at forklare eller uddybe svar
 • Følg op med opfølgende spørgsmål for at få en bedre dialog
 • Ret forkerte svar og giv feedback undervejs i dialogen. Intelligens kan være forkert. Spørg gerne efter kildehenvisninger, hvis den kommer med vilde påstande.

Det hjælper AI’en med at forbedre sine svar over tid. Den bliver simpelthen klogere for hver interaktion.

Bard - slik bruker du Bard
Den mere faktaorienterede Bard fra Google forklarer, hvordan man bruger Bard. Googles AI har for nylig skiftet navn fra Bard til Gemini. (KLIK PÅ BILLEDET FOR AT LÆSE) (Screenshot: Bard til Chrome)

Gemini: Mere præcis

Hvis du leder efter svar med mere faktuel nøjagtighed, er det Gemini, du skal bruge. Gå ind på gemini.google.com og få informative svar, videnskabelige artikler, matematiske udtryk og kildekode. ChatGPT er trænet på et mere varieret datasæt, der inkluderer kreativ skrivning og kunstneriske udtryk, hvilket kan give et mere levende sprog, men ting, der udlægges som fakta, skal altid tjekkes. ChatGPT er ikke designet til at give korrekte svar, men snarere overbevisende svar.

En anden fordel ved Gemini er, at den er meget hurtigere end andre AI’er. Hele teksten bliver spyttet ud i løbet af nul komma fem, mens de andre genererer teksten mere som et menneske, der skriver – bare hurtigere.

Claude AI - sammendrag av PDF
Med Claude AI kan du f.eks. uploade PDF-dokumenter, som den analyserer og kan sammenfatte. Det er især nyttigt i forbindelse med f.eks. retsdokumenter eller til at lave mødereferater baseret på udskrifter og noter. (KLIK PÅ BILLEDET FOR AT LÆSE) (Screenshot: Claude AI til Chrome)

Claude AI: En mere personlig AI-assistent

En anden populær generativ AI i øjeblikket er Claude AI. Denne fungerer lidt anderledes, idet du “træner” den til at matche din egen skrivestil og tone. Du kan også uploade tekstdokumenter, som den kan analysere og tage referat af, lige fra retsdokumenter til mødereferater.

Desværre er Claude AI i øjeblikket ikke tilgængelig for skandinaviske brugere, men der er måder at oprette en konto på alligevel (du skal bruge et udenlandsk mobiltelefonnummer), og så kan Claude både forstå og tale alle skandinaviske sprog, inklusive dansk.

Du kan starte med at give Claude AI nogle eksempler på tekster, du selv har skrevet eller kan lide. Ud fra dem skræddersyr den en “AI-version” af dig, som kan svare på spørgsmål og skrive nye tekster i samme stil. Det fungerer nogenlunde, men vi vil ikke anbefale at lade Claude AI skruppelløst skrive et essay eller en artikel i dit navn.

Fordelen er, at Claude AI bliver mere personlig og passer bedre til dine behov. Den kan også huske tidligere samtaler, så den lærer dig bedre at kende med tiden.

Det er vigtigt at indse, at AI ikke bør bruges til andet end inspiration til at komme i gang. For eksempel under en skriveblokering. Men hvis du lægger arbejde i en artikel, vil du selv kunne gøre det bedre, og ikke mindst er du på den rigtige side af etik og moral.

Dall-E Slik bruker du ChatGPT
ChatGPT’s billedtjeneste Dall-E genererer opslagsbilledet til denne artikel: “Sådan bruger du ChatGPT”.

Dall-E: Lav billeder med AI

Du kan bruge generativ kunstig intelligens til at kommunikere og skabe tekst. Men vidste du, at du også kan bruge AI til at generere og manipulere billeder?

Et godt eksempel er værktøjet Dall-E fra OpenAI, som kan skabe unikke billeder baseret på simple tekstbeskrivelser, du indtaster. Du kan for eksempel prøve at skrive: “En panda spiser pizza og læser L&B Home”, eller “En astronaut har hovedtelefoner på”.

Dall-E panda leser L&B Home Dall-E astronaut wearing headphones-topaz
<
>
Dall-E genererer bildet: "En panda som spiser pizza og leser Lyd & Bilde".

Baseret på datasæt med milliarder af billeder formår Dall-E at sammensætte nye avancerede varianter, der næsten ser ægte ud. Medmindre du beder den om at efterligne en bestemt kunstners stil, eller om at skabe billedet som en tegning eller karikatur.

Man skal vide, at billeder kræver en enorm mængde maskinlæring, og der er så meget information, der skal inkorporeres i et billede, at AI’en let kan skabe det, der kaldes hallucinationer. Det vil sige, at den frembringer artefakter i billedet, som ikke har noget med det at gøre. Et par hovedtelefoner kan pludselig have frisbee’er i stedet for ørepropper, eller et menneske kan have seks fingre eller tre arme. Ansigter kan også se kunstige ud, men ikke altid.

Der er dog ingen tvivl om, at billedgenerering er kommet langt på bare et par år, og det er let at forudsige, at det snart vil være svært at skelne mellem ægte og falsk. Dette felt vil sandsynligvis eksplodere i fremtiden og ændre alt fra design, kunst og reklame til produktionen af falske nyheder.

Konklusion: AI er værd at sætte sig ind i

Når vi ser, at generativ AI er vokset næsten ind i himlen på bare lidt over et år, er det både spændende og fascinerende, men også utroligt skræmmende at tænke på, hvor denne teknologi vil være om bare et par år. Vi har ikke engang talt om, hvad teknologien kan bruges til inden for lyd- og videoproduktion.

Hvem kan skelne ægte fra falsk i fremtiden? Vil kunstig intelligens tage vores job? Ja, helt sikkert nogle af dem. Men hvor der kommer ny teknologi, vil der også blive skabt nye jobs. Det, der er sikkert er, at en person, der kan bruge kunstig intelligens, vil være mere eftertragtet end en, der ikke kan. Så begynd at lære nu!

Nogle eksempler på, hvad ChatGPT kan gøre

Sådan får du ChatGPT til at opsummere en tekst:

Dig:
“Skriv et resumé af dette juridiske dokument fra ICJ. På dansk.” (Kopier al teksten fra den fulde PDF af ICJ’s afgørelse om Israels operationer i Gaza)

ChatGPT’s svar (KLIK PÅ BILLEDET FOR AT LÆSE):

Sådan kan ChatGPT skrive et lille manuskript:

Dig:

“Skriv manuskriptet til en kortfilm, hvor hovedpersonen vågner op på en bænk i en park, uden tøj på, og undrer sig over, hvor han er. Det viser sig, at han ikke længere er i sin hjemby London, men er vågnet op i en park i Paris bag Eiffeltårnet. Han har hverken mobiltelefon eller penge og forsøger desperat at komme hjem.”

ChatGPT’s svar (KLIK PÅ BILLEDET FOR AT LÆSE):

 

Sådan kan ChatGPT skrive din jobansøgning:

Dig:

“Skriv en jobansøgning til dette jobopslag”:

Chauffør klasse CE
Arbejdsgiver: Norsk Distribusjon og Lager AS
Jobtitel: Chauffør lastbil
Deadline: Snarest
Ansættelsesform: Fastansættelse

Lidt om stillingen: Kørsel med modulvogntog mellem Oslo og Gardermoen.

Krav til stillingen:

 • Kørekort klasse CE
 • Skal hurtigt kunne bakke på plads med 25,25 meter
 • Opstart kl. 20:00
 • Være kundevenlig
 • Være fremsynet
 • Være meget selvstændig og erfaren
 • Skal have erfaring med lastning og losning på et lager
 • Skal kunne gøre dig forståelig på norsk eller engelsk

ChatGPT’s svar (KLIK PÅ BILLEDET FOR AT LÆSE):

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rumstationen under Berlin!

Lyd & Billede
Scroll to Top