Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

Eksklusivt

c-base

Lyd & Billedes journalist har besøgt et unikt hackerspace i Berlin – en oldgammel rumstation fra fremtiden!

Skrevet af / Opdateret: 28/12/2022 - 11:44 // Først publiceret: 05/05/2021
c-base

Under Berlins centrum gemmer undergrunden på vraget af en 4,5 milliarder år gammel rumstation. De første rester blev fundet nær Alexanderplatz i 1995, og en almennyttig forening, c-base e.V., blev grundlagt med det erklærede formål at udforske og muligvis rekonstruere dette unikke arvestykke fra en fjern fortid. Eller rettere … en fjern fremtid!

Der er gået over 20 år, siden rumstationen blev fundet, og siden dengang har en gruppe frivillige fra kunstens, videnskabens og teknologiens verden arbejdet ufortrødent på at vriste hemmeligheder ud af det utal af vragdele, som ligger begravet under byen. Navnet “c-base” stammer fra et af de allerførste artefakter, der blev fundet tilbage i 1995. Herpå stod skrevet med tydeligt læsbare bogstaver fra vores eget alfabet: c-base project – be future compatible”.

Medlemsområdet er den mere private del af den underjordiske installation. Det byder bl.a. på et robotlaboratorium og en slags opholdsstue belyst i heftige farver, hvor medlemmerne sidder med deres computere, mens der bliver programmeret og gamet på livet løs. (Foto: c-base e.V.)

Tilbage til fortiden

Yderligere studier af de logbøger, som blev fundet i den først opdagede vragdel, afslørede mere information, og dermed tegnede der sig langsomt, men sikkert et billede af rumstationens historie og skæbne. c-base bliver bygget på Jorden af en avanceret menneskerace knap 4,5 milliarder år ude i fremtiden, og rumstationens formål er terraforming af andre planeter.

Men idet den gigantiske konstruktion skal af sted på sin lange rejse mellem stjernerne for at finde et nyt hjem til menneskeheden, sker der en fejl. Den rum-tid-reaktion, som skal sende c-base langt væk fra Jorden, folder tiden i stedet for at folde rummet, hvilket sender det enorme fartøj 4,5 milliarder år tilbage i tiden til en forhistorisk version af jordkloden.

c-base forlader altså aldrig sit kredsløb om Jorden, men ender i stedet med at styrte ned til overfladen et par hundrede tusind år før vor tid og senere blive begravet i muldjorden det sted, hvor Tysklands hovedstad Berlin står i dag.

Detaljeret plan over den oldgamle rumstation under Berlin, der siden 1990’erne har været omdannet til bl.a. hackerspace. (Foto: c-base e.V.)

Antennen står på Alexanderplatz

Kun få elementer af rumstationen c-base kan i dag ses med det blotte øje – herunder den store antenne, som de fleste mennesker fejlagtigt kender som fjernsynstårnet på Berlins Alexanderplatz. I virkeligheden er antennens formål modtagelse og filtrering af beskeder fra den transgalaktiske baggrundsstøj!

En anden del af rumstationen, som er i brug i dag, er den såkaldte multimodulstation, der befinder sig i Berlin Mitte omtrent en kilometer fra Alexanderplatz og huser c-base-foreningens mødested. Modulstationen er camoufleret som lokaler i to etager (stueplan og kælder), hvoraf en del af tilgængelige for alle, mens et område i kælderen er reserveret til foreningens medlemmer.

Om du tror på ovenstående, er overladt til dig selv, men ud over mytologien om den begravede rumstation er der nogle kendsgerninger om c-base, som ingen bestrider:

c-base e.V. er en almennyttig forening med 700 m2 lokaler i Rungestrasse 20, Berlin Mitte.

Foreningens lokaler består af et barområde, undervisningslokaler, et lydstudie og så en del kun for foreningens medlemmer med bl.a. værksteder og opholdsrum – men alle kan komme forbi og hænge ud med en øl og et spil bordtennis i de offentligt tilgængelige områder

Og alle kan blive medlem af c-base e.V. Blandt medlemsfordelene er adgang til alle foreningens faciliteter og områder samt rabat på øl i baren! P.t. har c-base ca. 450 medlemmer.

c-base er internationalt et af de mest kendte såkaldte hackerspaces – et mødested for hackere og aktivister – og blev grundlagt den 12. august 1995. Foreningens lokaler har haft til huse flere forskellige steder i Berlin. Lokalerne er fast mødested for bl.a. den tyske Wikipedia-gruppe, og det tyske Piratparti blev grundlagt i c-base-lokalerne i 2006.

c-base på internettet – web: www.c-base.org / Twitter: @cbase / Facebook: c-base Raumstation

På rundtur i c-base

Formanden for foreningen c-base e.V. hedder Wulf Cuolmann. Han var så venlig at give en guidet tour af c-base-lokalerne til Lyd & Billedes udsendte:

Slusen

En slags tunnel af metallisk materiale. Belysningen er blålig og kommer både fra oven og fra neden. I højre væg er indbygget en terminal, hvor man kan registrere sig, når man ankommer til basen, fortæller Wulf:

“Når du kommer ind, kan du lægge din hånd her på scanneren. Så bliver du gennemanalyseret, og afhængigt af om computeren allerede kender dig, bliver du registreret som ankommet i alle basens systemer.”

Opholdsrum for alle, både medlemmer af c-base e.V. og gæster. (Foto: c-base e.V.)

Baren

Her ligner c-base mest af alt en højskole eller en studentercafé med en lille bar, et bordtennisbord og bløde stole i hjørnerne. Opsigt vækker dog en stor automat, hvor man kan købe øl, når der ikke er personale i baren, samt en række gamle arkademaskiner med klassiske computerspil, som man kan spille gratis. Wulf fortæller:

“Her har vi replikatoren. Den kender du, hvis du har set Star Trek. Her kan man trække mad, hvis man er sulten, og medlemmerne kan udnytte deres medlemsfordel, nemlig billigere øl, ved at taste deres brugerkode her på panelet. Og vi har rekonstrueret disse gamle spillemaskiner, som man kan bruge uden at betale for det. Penge er overvurderet, synes vi.”

 

Herretoilettet

Et helt almindeligt offentligt toilet med båse og pissoir. Og dog … Wulf fortæller om den grønne og slangelignende alien, som breder sig under loftet:

“Her er den eneste levende enhed i stationen. Det er den såkaldte symbiont, der ernærer sig af menneskelige affaldsprodukter, som den omdanner til energi. Således forsyner den hele rumstationen med strøm.”

Soundlab

Et klassisk lydstudie, der både bruges som øvelokale og til optagelse af internetradioudsendelser, forklarer Wulf.

“Man kan lugte, at rummet her tidligere var meget fugtigt. Det har vi måttet tørlægge. Nu bruger vi det som lydlaboratorium for alt, hvad der har med akustik at gøre.”

Det såkaldte Nerd Area er kun for medlemmer. (Foto: c-base e.V.)

Members only

Indgangen til det område, som kun er for medlemmer, er endnu en sluselignende gang, og før vi går igennem, trykker Wulf på en knap, som får en alarm til lyde med ordene “Alien Alarm, Alien Alarm, Alien Alarm”. Formanden forklarer:

“Alle er hjerteligt velkommen, men vi har ikke så meget lyst til, at vildt fremmede render rundt hernede alene. I den offentlige del af basen har vi ikke så meget følsom infrastruktur, og mange medlemmer har også deres computer stående hernede.”

Medlemsområdet bød bl.a. på et robotlaboratorium, et helt almindeligt værksted, bestyrelsens kontor og så en slags stue, hvor medlemmerne sad med deres computere, mens der blev programmeret og gamet på livet løs.

Ud over de omtalte lokationer byder c-base også på et bibliotek fyldt med analoge bøger og en bogscanner, som aktive medlemmer langsomt, men sikkert bruger til at digitalisere samlingen. Derudover kan man også leje sig ind i et seminarrum med plads til 25 mennesker.

Cryptoparty

Offentligt tilgængelige møder for brugere og udviklere, der interesserer sig for kryptering og sikkerhed. Bl.a. Tor, OpenPGO og kryptering af lagringsmedier. Her kan alle, især begyndere, lære alt om at beskytte deres data fra koncerner og myndigheder.

Pure Data

1. og 3. torsdag i hver måned mødes en gruppe brugere af Pure Data (http://puredata.info/), et open-source visuelt programmeringssprog, som lader videokunstnere, musikere og andre skabe software i et grafisk interface uden at kode.

Sailfish OS & Jolla

Jolla er et finsk firma og en udløber af Nokia, hvor grundlæggerne var med til at udvikle operativsystemet MeeGo (bl.a. brugt i Nokia N9 fra 2011), inden de stiftede Jolla og udviklede Sailfish baseret på kernen i MeeGo. c-base lægger lokaler til en tysk gruppe af programmører og Sailfish-brugere, som laver deres egne modifikationer af operativsystemet.

The Telekommunist International

En revolutionær teleoperatør med aktiviteter i Montreal, New Orleans, Nottingham og altså Berlin har forbindelser til både fagforeningen ver.di og hackerscenen hos c-base. Her holder de jævnligt workshops om netpolitiske emner samt fester med revolutionær stemning.

Ubuntu

En gruppe af Ubuntu-udviklere har også deres faste mødested hos c-base.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rumstationen under Berlin!

Lyd & Billede
Scroll to Top