TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Sonos Outdoor

Alt for dyre

Sonos Outdoor fungerer til det meste og gør ikke meget galt. Desværre lyder de kedeligt, og prisen er helt ved siden af.

forfatter
Publiceret 04/07/2020 - 21:00
Karakter
Sonos Outdoor
L&B mener
Behagelig mellemtone på sangstemmer, og lyden er rimelig fyldig. Det er også klart nok i toppen til, at det fungerer udmærket.
Det lyder fladt og tamt. Det er især dynamik, der mangler, og det bliver simpelthen for kedeligt. Prisen er galimatias.
Specifikationer
  • Type: 2-vejs lukket
  • Anbefalet forstærkereffekt: 5-100 W
  • Følsomhed og impedans: Ca. 90 dB / 6-8 ohm
  • Mål og vægt: 19,1 x 32,9 x 19,9 cm / 4 kg
  • Finish: Hvid
  • Vandtæthed: (ikke opgivet)
  • Andet: Rotérbart vægbeslag
  • Web: sonos.com
Vejl. pris 6599Pr. 04/07/2020 Produktside

Sonos er lidt i ukendt farvand her, da det er første gang, de prøver at lave passive højttalere. Det, de kan, er jo aktive, trådløse multirumshøjttalere. Men fordi mange kunder, der vil have multirum, samtidig gerne vil beholde de eksisterende stereohøjttalere i stuen, har Sonos også altid tilbudt forstærkere med indbygget streaming i en eller anden form. Lige nu hedder den kort og godt Amp.

Men så har nogen hos Sonos vel tænkt: “Hvorfor ikke blive totalleverandør?” Det, der mangler på deres menukort, er passive højttalere, som kan drives af Amp. Valget er så faldet på højttalere til væg- og loftsmontering, da multirumskunder ofte vil have skjult installation.

Og så har Sonos gjort noget smart. I stedet for at prøve at lave deres egne højttalere, som mange sikkert kan gøre bedre, har de valgt en producent at samarbejde med. Nærmere bestemt Sonance, som er kendt for indbygnings-og udendørshøjttalere i alle former og af høj kvalitet.

Baseret på Mariner

Sonos Outdoor er baseret på Mariner-serien fra Sonance og lægger sig størrelsesmæssigt mellem de to største modeller, 66 og 86. Af udseende er de næsten identiske, med samme type svingbare stativløsning og med kabelklemmer foran, skjult bag et dæksel.

Men hvor Sonances egne højttalere har basmembraner beklædt med Kevlar/Nomex for at reducere forvrængning, finder man ikke sådan noget på Sonos-højttalerne. Her er der en billig polypropylen-membran.

Højttalerne er vejrbestandige, men har ikke nogen officiel IP-certificering. Vi kan dog se, at Sonance Mariner-serien er IP66-certificeret, hvilket vil sige, at de er helt støvtætte og også kan tåle en kraftig vandstråle fra alle sider.

Det skal også nævnes, at mens Sonance tilbyder deres højttalere i sort eller hvid, har Sonos valgt kun at tilbyde deres i hvid. Hvilket nok vil sortere nogle potentielle kunder fra.

Sonos Outdoor
Sonos Outdoor fås kun i hvid. (Foto: Sonos)

Ingen åbenlyse fordele med Sonos Amp

Hvor Sonos’ indbygningshøjttalere til væg og loft – In-Wall og In-Ceiling – aktiverer den automatiske rumkorrektion Trueplay i Amp-forstærkeren, får man ingen af den slags fordele med Outdoor. Det eneste, der sker, når forstærkeren registrerer, at disse højttalere er sluttet til, er at man får at vide, at en Sonos Architectural-højttaler er tilsluttet. Men ingen ekstra brugerfunktioner dukker op i app’en.

Der sker dog en impedansregistrering, som kobler en overspændingsbeskytter til og desuden gør, at forstærkeren kan drive tre par højttalere i stedet for kun to, som den ellers er specificeret til. Men lydmæssigt er der ingen fordele ved at parre Outdoor med Amp.

Lyden af Sonos Outdoor

At Sonos-højttaleren er dyrere end Sonances tilsvarende højttalere, er ikke let at forstå, når man kan se, at der er brugt billigere bas-enheder. Og det bliver endnu sværere at forstå, når man hører dem.

Det er ikke, fordi højttalerne gør noget særligt galt. Musikken lyder klart nok, sangstemmer lyder omtrent som forventet, og det er ikke sådan, at bassen rumler og overdøver mellemområdet, eller at de lægger en misfarvning over musikken.

Problemet med Sonos er, at de er så anonyme. Mac Millers stemme er klar nok, men mangler punch og fysisk format. Der er ikke samme snert og drive i mellemtonen som på Monitor Audio Climate 60, og Sonos har ikke Focal 100 OD8’s flotte spredning og enorme lydbillede. Violiner bider aldrig ordentligt fra sig; der er ikke noget, der fænger.

Bassen er sådan set afbalanceret og fyldig nok. Men hvor er kontrollen? Ariana Grandes basrytmer får højttalerne til at flade ud, hvis man skruer lidt op, og et kammerorkester har ikke dynamik nok til, at det fænger. Sonos må se sig slået af Focal og jordet af Bowers & Wilkins.

“Fladt og kedeligt,” er redaktør Lasse Svendsens dom. Det er svært at være uenig.

Konklusion

Sonos Outdoor er en lidt svær nød at knække. På den ene side gør højttalerne ikke meget forkert; der er ingen unoder her. Men hvor er dynamikken? Der sker simpelthen for lidt. Det svinger aldrig rigtig, og vi får ikke lyst til at danse. Bassen er tam, det samme er mellemtonen, og der mangler også lidt opløsning i diskanten.

Alt dette kunne have været tilgivet, og vi havde nok givet Sonos Outdoor fire stjerner i dette felt, hvis de havde kostet det samme som resten. Men med et pristillæg på 50 procent kan det ikke forsvares. Så er vi i stedet nede på en halvsløj treer. Sorry, not sorry.

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

Også i denne test:

Canton Pro XL.3

Anonyme og uengagerende

Canton følger en gammel højttaleropskrift, men der er noget, der skurrer.

Mere fyldig lyd, end størrelsen tilsiger. De kompakte mål passer fint til facaden.
Indelukket lyd. Vrænger i bassen, når man skruer op for lyden. Flad dynamik.

Monitor Audio Climate 60

Spilleglæden vejer op

Monitor Audio Climate 60 har en energisk spillestil, der fungerer til det meste.

Klar lyd, godt med liv og rytme.
Lidt mørk klang på strygere, mellemtonen lyder farvet.

Klipsch AW-525

Meget sjov for pengene

Lad dig ikke narre af størrelsen. Disse Klipsch-højttalere elsker at spille højt.

Supereffektive og lette at drive, potent bas i forhold til størrelsen og sprudlende dynamik.
Lidt for uldne og grovkornede til vores smag.

Focal 100 OD8

Højttalere til havefester

Focal-højttalerne er det bedste valg, hvis man har brug for højttalere med tryk på.

Sprælsk dynamik og rigeligt med bas. Høj party-faktor.
Størrelsen kan være en ulempe, og lyden mangler raffinement.

Bowers & Wilkins AM-1

Hi-fi-lyd i haven

Bowers & Wilkins’ udendørshøjttalere er meget velgjorte, og det samme er lyden.

Fornem balance, raffineret og opløst lydbillede, rigeligt med bas og lydtryk.
Kræver en potent forstærker for at yde deres bedste.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
Slår Sonos på hjemmebane Audio Pro A15 er en stærk lille multirums-bordhøjttaler, som du kan tage med dig ud i haven i tørvejr.
lbpluss
Fyldig lyd og fuld streaming Gulvhøjttalerne Audio Pro A38 er et indretningsvenligt alt-i-et stereoanlæg med musikstreaming, multirum og TV-tilslutning.
lbpluss
Musik under bruseren Ikea Vappeby er en lille Bluetooth-højttaler, der tåler at komme med i bad.
lbpluss
Ikoniske B&O-højttalere klar til fremtiden Ny generation af Beosound hjemmehøjttalere.
lbpluss
Næste generation smarthøjttalere fra Sonos Rygterne var sande: De nye Sonos-højttalere kommer 28. marts, og vi har hørt dem.
Følg Lyd & Billede