Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sonos Outdoor

Alt for dyre

Sonos Outdoor fungerer til det meste og gør ikke meget galt. Desværre lyder de kedeligt, og prisen er helt ved siden af.

Skrevet af / 03/07/2023 - 10:00
Sonos Outdoor
Geir Gråbein Nordby

Sonos er lidt i ukendt farvand her, da det er første gang, de prøver at lave passive højttalere. Det, de kan, er jo aktive, trådløse multirumshøjttalere. Men fordi mange kunder, der vil have multirum, samtidig gerne vil beholde de eksisterende stereohøjttalere i stuen, har Sonos også altid tilbudt forstærkere med indbygget streaming i en eller anden form. Lige nu hedder den kort og godt Amp.

Men så har nogen hos Sonos vel tænkt: “Hvorfor ikke blive totalleverandør?” Det, der mangler på deres menukort, er passive højttalere, som kan drives af Amp. Valget er så faldet på højttalere til væg- og loftsmontering, da multirumskunder ofte vil have skjult installation.

Og så har Sonos gjort noget smart. I stedet for at prøve at lave deres egne højttalere, som mange sikkert kan gøre bedre, har de valgt en producent at samarbejde med. Nærmere bestemt Sonance, som er kendt for indbygnings-og udendørshøjttalere i alle former og af høj kvalitet.

Baseret på Mariner

Sonos Outdoor er baseret på Mariner-serien fra Sonance og lægger sig størrelsesmæssigt mellem de to største modeller, 66 og 86. Af udseende er de næsten identiske, med samme type svingbare stativløsning og med kabelklemmer foran, skjult bag et dæksel.

Men hvor Sonances egne højttalere har basmembraner beklædt med Kevlar/Nomex for at reducere forvrængning, finder man ikke sådan noget på Sonos-højttalerne. Her er der en billig polypropylen-membran.

Højttalerne er vejrbestandige, men har ikke nogen officiel IP-certificering. Vi kan dog se, at Sonance Mariner-serien er IP66-certificeret, hvilket vil sige, at de er helt støvtætte og også kan tåle en kraftig vandstråle fra alle sider.

Sonos Outdoor fandtes oprindelig kun i hvid, men er nu også tilgængelige i sort.

Sonos Outdoor
Sonos Outdoor fås kun i hvid. (Foto: Sonos)

Ingen åbenlyse fordele med Sonos Amp

Hvor Sonos’ indbygningshøjttalere til væg og loft – In-Wall og In-Ceiling – aktiverer den automatiske rumkorrektion Trueplay i Amp-forstærkeren, får man ingen af den slags fordele med Outdoor. Det eneste, der sker, når forstærkeren registrerer, at disse højttalere er sluttet til, er at man får at vide, at en Sonos Architectural-højttaler er tilsluttet. Men ingen ekstra brugerfunktioner dukker op i app’en.

Der sker dog en impedansregistrering, som kobler en overspændingsbeskytter til og desuden gør, at forstærkeren kan drive tre par højttalere i stedet for kun to, som den ellers er specificeret til. Men lydmæssigt er der ingen fordele ved at parre Outdoor med Amp.

Lyden af Sonos Outdoor

At Sonos-højttaleren er dyrere end Sonances tilsvarende højttalere, er ikke let at forstå, når man kan se, at der er brugt billigere bas-enheder. Og det bliver endnu sværere at forstå, når man hører dem.

Det er ikke, fordi højttalerne gør noget særligt galt. Musikken lyder klart nok, sangstemmer lyder omtrent som forventet, og det er ikke sådan, at bassen rumler og overdøver mellemområdet, eller at de lægger en misfarvning over musikken.

Problemet med Sonos er, at de er så anonyme. Mac Millers stemme er klar nok, men mangler punch og fysisk format. Der er ikke samme snert og drive i mellemtonen som på Monitor Audio Climate 60, og Sonos har ikke Focal 100 OD8’s flotte spredning og enorme lydbillede. Violiner bider aldrig ordentligt fra sig; der er ikke noget, der fænger.

Bassen er sådan set afbalanceret og fyldig nok. Men hvor er kontrollen? Ariana Grandes basrytmer får højttalerne til at flade ud, hvis man skruer lidt op, og et kammerorkester har ikke dynamik nok til, at det fænger. Sonos må se sig slået af Focal og jordet af Bowers & Wilkins.

“Fladt og kedeligt,” er redaktør Lasse Svendsens dom. Det er svært at være uenig.

Konklusion

Sonos Outdoor er en lidt svær nød at knække. På den ene side gør højttalerne ikke meget forkert; der er ingen unoder her. Men hvor er dynamikken? Der sker simpelthen for lidt. Det svinger aldrig rigtig, og vi får ikke lyst til at danse. Bassen er tam, det samme er mellemtonen, og der mangler også lidt opløsning i diskanten.

Alt dette kunne have været tilgivet, og vi havde nok givet Sonos Outdoor fire stjerner i dette felt, hvis de havde kostet det samme som resten. Men med et pristillæg på 50 procent kan det ikke forsvares. Så er vi i stedet nede på en halvsløj treer. Sorry, not sorry.

Karakter
Sonos Outdoor
Premium

Lyd & Billede mener

Behagelig mellemtone på sangstemmer, og lyden er rimelig fyldig. Det er også klart nok i toppen til, at det fungerer udmærket. Det lyder fladt og tamt. Det er især dynamik, der mangler, og det bliver simpelthen for kedeligt. Prisen er galimatias.

Også i denne test:

6 par udendørshøjttalere

Canton Pro XL.3

Anonyme og uengagerende

Canton følger en gammel højttaleropskrift, men der er noget, der skurrer.

Mere fyldig lyd, end størrelsen tilsiger. De kompakte mål passer fint til facaden.
Indelukket lyd. Vrænger i bassen, når man skruer op for lyden. Flad dynamik.
Læs hele testen

Monitor Audio Climate 60

Spilleglæden vejer op

Monitor Audio Climate 60 har en energisk spillestil, der fungerer til det meste.

Klar lyd, godt med liv og rytme.
Lidt mørk klang på strygere, mellemtonen lyder farvet.
Læs hele testen

Klipsch AW-525

Meget sjov for pengene

Lad dig ikke narre af størrelsen. Disse Klipsch-højttalere elsker at spille højt.

Supereffektive og lette at drive, potent bas i forhold til størrelsen og sprudlende dynamik.
Lidt for uldne og grovkornede til vores smag.
Læs hele testen

Focal 100 OD8

Højttalere til havefester

Focal-højttalerne er det bedste valg, hvis man har brug for højttalere med tryk på.

Sprælsk dynamik og rigeligt med bas. Høj party-faktor.
Størrelsen kan være en ulempe, og lyden mangler raffinement.
Læs hele testen

Bowers & Wilkins AM-1

Hi-fi-lyd i haven

Bowers & Wilkins’ udendørshøjttalere er meget velgjorte, og det samme er lyden.

Fornem balance, raffineret og opløst lydbillede, rigeligt med bas og lydtryk.
Kræver en potent forstærker for at yde deres bedste.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top