Search
Generic filters

TEST : Sonos Outdoor

Alt for dyre

Sonos Outdoor fungerer til det meste og gør ikke meget galt. Desværre lyder de kedeligt, og prisen er helt ved siden af.

Sonos outdoor
Sonos Outdoor

Lyd & Billede mener

Behagelig mellemtone på sangstemmer, og lyden er rimelig fyldig. Det er også klart nok i toppen til, at det fungerer udmærket.
Det lyder fladt og tamt. Det er især dynamik, der mangler, og det bliver simpelthen for kedeligt. Prisen er galimatias.
 • Type: 2-vejs lukket
 • Anbefalet forstærkereffekt: 5-100 W
 • Følsomhed og impedans: Ca. 90 dB / 6-8 ohm
 • Mål og vægt: 19,1 x 32,9 x 19,9 cm / 4 kg
 • Finish: Hvid
 • Vandtæthed: (ikke opgivet)
 • Andet: Rotérbart vægbeslag
 • Web: sonos.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6599 kr

Sonos er lidt i ukendt farvand her, da det er første gang, de prøver at lave passive højttalere. Det, de kan, er jo aktive, trådløse multirumshøjttalere. Men fordi mange kunder, der vil have multirum, samtidig gerne vil beholde de eksisterende stereohøjttalere i stuen, har Sonos også altid tilbudt forstærkere med indbygget streaming i en eller anden form. Lige nu hedder den kort og godt Amp.

Men så har nogen hos Sonos vel tænkt: “Hvorfor ikke blive totalleverandør?” Det, der mangler på deres menukort, er passive højttalere, som kan drives af Amp. Valget er så faldet på højttalere til væg- og loftsmontering, da multirumskunder ofte vil have skjult installation.

Og så har Sonos gjort noget smart. I stedet for at prøve at lave deres egne højttalere, som mange sikkert kan gøre bedre, har de valgt en producent at samarbejde med. Nærmere bestemt Sonance, som er kendt for indbygnings-og udendørshøjttalere i alle former og af høj kvalitet.

Baseret på Mariner

Sonos Outdoor er baseret på Mariner-serien fra Sonance og lægger sig størrelsesmæssigt mellem de to største modeller, 66 og 86. Af udseende er de næsten identiske, med samme type svingbare stativløsning og med kabelklemmer foran, skjult bag et dæksel.

Men hvor Sonances egne højttalere har basmembraner beklædt med Kevlar/Nomex for at reducere forvrængning, finder man ikke sådan noget på Sonos-højttalerne. Her er der en billig polypropylen-membran.

Højttalerne er vejrbestandige, men har ikke nogen officiel IP-certificering. Vi kan dog se, at Sonance Mariner-serien er IP66-certificeret, hvilket vil sige, at de er helt støvtætte og også kan tåle en kraftig vandstråle fra alle sider.

Det skal også nævnes, at mens Sonance tilbyder deres højttalere i sort eller hvid, har Sonos valgt kun at tilbyde deres i hvid. Hvilket nok vil sortere nogle potentielle kunder fra.

Sonos Outdoor
Sonos Outdoor fås kun i hvid. (Foto: Sonos)

Ingen åbenlyse fordele med Sonos Amp

Hvor Sonos’ indbygningshøjttalere til væg og loft – In-Wall og In-Ceiling – aktiverer den automatiske rumkorrektion Trueplay i Amp-forstærkeren, får man ingen af den slags fordele med Outdoor. Det eneste, der sker, når forstærkeren registrerer, at disse højttalere er sluttet til, er at man får at vide, at en Sonos Architectural-højttaler er tilsluttet. Men ingen ekstra brugerfunktioner dukker op i app’en.

Der sker dog en impedansregistrering, som kobler en overspændingsbeskytter til og desuden gør, at forstærkeren kan drive tre par højttalere i stedet for kun to, som den ellers er specificeret til. Men lydmæssigt er der ingen fordele ved at parre Outdoor med Amp.

Lyden af Sonos Outdoor

At Sonos-højttaleren er dyrere end Sonances tilsvarende højttalere, er ikke let at forstå, når man kan se, at der er brugt billigere bas-enheder. Og det bliver endnu sværere at forstå, når man hører dem.

Det er ikke, fordi højttalerne gør noget særligt galt. Musikken lyder klart nok, sangstemmer lyder omtrent som forventet, og det er ikke sådan, at bassen rumler og overdøver mellemområdet, eller at de lægger en misfarvning over musikken.

Problemet med Sonos er, at de er så anonyme. Mac Millers stemme er klar nok, men mangler punch og fysisk format. Der er ikke samme snert og drive i mellemtonen som på Monitor Audio Climate 60, og Sonos har ikke Focal 100 OD8’s flotte spredning og enorme lydbillede. Violiner bider aldrig ordentligt fra sig; der er ikke noget, der fænger.

Bassen er sådan set afbalanceret og fyldig nok. Men hvor er kontrollen? Ariana Grandes basrytmer får højttalerne til at flade ud, hvis man skruer lidt op, og et kammerorkester har ikke dynamik nok til, at det fænger. Sonos må se sig slået af Focal og jordet af Bowers & Wilkins.

“Fladt og kedeligt,” er redaktør Lasse Svendsens dom. Det er svært at være uenig.

Konklusion

Sonos Outdoor er en lidt svær nød at knække. På den ene side gør højttalerne ikke meget forkert; der er ingen unoder her. Men hvor er dynamikken? Der sker simpelthen for lidt. Det svinger aldrig rigtig, og vi får ikke lyst til at danse. Bassen er tam, det samme er mellemtonen, og der mangler også lidt opløsning i diskanten.

Alt dette kunne have været tilgivet, og vi havde nok givet Sonos Outdoor fire stjerner i dette felt, hvis de havde kostet det samme som resten. Men med et pristillæg på 50 procent kan det ikke forsvares. Så er vi i stedet nede på en halvsløj treer. Sorry, not sorry.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Canton pro_xl.3 xl3
  Canton Pro XL.3 - Anonyme og uengagerende
  Canton følger en gammel højttaleropskrift, men der er noget, der skurrer.
  Monitor Audio Climate 60 svart
  Monitor Audio Climate 60 - Spilleglæden vejer op
  Monitor Audio Climate 60 har en energisk spillestil, der fungerer til det meste.
  Klipsch AW-525
  Klipsch AW-525 - Meget sjov for pengene
  Lad dig ikke narre af størrelsen. Disse Klipsch-højttalere elsker at spille højt.
  Focal 100 OD 8
  Focal 100 OD8 - Højttalere til havefester
  Focal-højttalerne er det bedste valg, hvis man har brug for højttalere med tryk på.
  B&W Bowes & Wilkins AM-1
  Bowers & Wilkins AM-1 - Hi-fi-lyd i haven
  Bowers & Wilkins’ udendørshøjttalere er meget velgjorte, og det samme er lyden.

  Læs også

  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.
  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Klipsch The Fives

  Vejl.pris 7499 kr Trådløse stereohøjttalere

  Denon Home 350

  Vejl.pris 6998 kr Nobelt ydre – magtfuldt indre

  Monitor Audio Climate 60

  Vejl.pris 3798 kr Spilleglæden vejer op

  Klipsch AW-525

  Vejl.pris 3999 kr Meget sjov for pengene
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.