TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)

Superstabilt hjemmenetværk

Glem de billige mesh-løsninger. Du bliver ikke tilfreds, før du tager skridtet op til Orbi AX4200.

Af / 11/02/2021 - 22:21
Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)

Home mener

  • Stabilt, rigtig gode hastigheder, glimrende dækning. Brugervenlig opsætning. To Ethernet-stik på noden.
  • Ikke noget særligt.

Er du træt af, at billedet hakker, når hele familien ser Netflix samtidig? Eller at du må sætte kvaliteten ned på videokonferencen, fordi en anden i huset skal streame en fodboldkamp?

Når alle arbejder hjemme, mærker man det hurtigt, hvis netværksforbindelsen er dårlig. Den fesne router, som din internetudbyder sendte dig, kan simpelthen ikke holde trit med nutidens store krav til båndbredde og stabilitet. Og det irriterer ikke bare – man kan simpelthen ikke gøre sit arbejde lige så godt.

Jeg tror ikke, at min husstand er speciel ved, at vi næsten til enhver tid bruger en hel del netværksprodukter: Flere mobiltelefoner, tablets og PC’er, trådløs printer, tre TV’er, forskellige netværksafspillere og trådløse højttalere. Samt smart dørklokke, robotstøvsuger, persienner og garageport. Med tiden kommer der vel også smarte fugtighedsmålere, røgalarmer og ditto fjernvarme. Og det er afgørende, at det hele kan tale sammen, og at det fungerer!

Netgear Orbi RBK752 AX4200 lifestyle(3)
Netgear Orbi AX4200 har en stor router og ditto node, men de er pænt afrundede og ser ikke generende ud. (Foto: Netgear)

Dengang hastighed var nok

I mange år har jeg haft et meget hurtigt trådløst hjemmenetværk, men på bekostning af bekvemmeligheden. Med en lynhurtig router sat op som access point på hver etage får man stabile hastigheder, men ulempen er, at man manuelt skal skifte fra den ene til den anden, når man bevæger sig fra én etage til en anden.

Et velfungerende smart-hjem kan man også godt glemme med flere smarte produkter spredt ud over forskellige trådløse netværk.

Annonce

Nu har du brug for mesh

Hvis du har en større bolig og har brug for mere end en enkelt router for at få fuld dækning, er et mesh-netværk derfor absolut nødvendigt, for at det smarte hjem kan fungere. Det er et netværk, der er udvidet med flere trådløse satellitter (nodes), der kan placeres, hvor man normalt har dårlig dækning, og dermed udvide netværket. Alle tilsluttede produkter fungerer så i ét fælles netværk, hvilket er nødvendigt i et smart-hjem.

Google Nest Wifi er en udmærket indgangsbillet. Et no-nonsense ac-netværk (Wi-Fi 5), som i praksis giver aktuelle trådløse hastigheder på omkring 100 Mbit/s på 5 GHz båndet. Fordelen ved Google er, at det er meget billigt, samtidig med at det er mere stabilt end andre billige mesh-netværk.

Netgear Orbi AX4200 RBK752 Netgear Orbi AX4200 RBK752(3) Netgear Orbi AX4200 RBK752(2)
<
>
Orbi AX4200 / RBK752. (Foto: Netgear)

Bevar husfreden med hurtigere netværk

Selv har jeg lynhurtigt fibernetværk med 1 Gbit/s, hvilket dog føles som spild, når jeg kun får en tiendedel af denne hastighed trådløst. Derfor glædede jeg mig som et lille barn til, at jeg fik det første Wi-Fi 6 (ax) mesh-netværk til test. Det kommunikerer på en anden måde end ældre systemer, idet flere kommandoer sendes og modtages samtidig mellem router og nodes.

Ud over at øge netværkshastigheden for Wi-Fi 6-kompatible gadgets vil hjemmenetværket også opføre sig mere stabilt med ældre gadgets. Husfreden er sikret!

Læs også Morgendagens netværk til en spiselig pris Endelig et Wi-Fi 6 mesh-netværk, som de fleste har råd til. Er det så bare at spænde sikkerhedsselen og gøre klar til super nethastigheder?

Nighthawk – med plads til forbedring

Jeg havde store forhåbninger til det billigste Wi-Fi 6 mesh-netværk, da det kom, under Netgears Nighthawk-paraply. Nighthawk er et undermærke med router-produkter møntet på gaming, og derfor er boksene altid sorte med et sejt udseende.

Jeg fik testet Nighthawk MK63 (AX1800) med to nodes ud over hovedrouteren, og selv om det gjorde en del ting godt, blev jeg skuffet over hastigheden. Man kan være heldig at få ret gode hastigheder, hvis man har dækning til hovedrouteren, men det falder ganske dramatisk i rum med dækning til en node. I daglig brug havde jeg som regel omkring 100 Mbit/s, omtrent det samme som Googles ac-netværk.

Men det værste ved Nighthawk var stabiliteten i forbindelse med Google-produkter. Uanset om det var Chromecast eller Google Nest-højttalere, der skulle kobles til, var der en masse besvær med selve opkoblingen, og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg skulle genstarte diverse enheder undervejs.

Netgear Orbi AX4200 RBS750 satellite
Satellitterne i et Orbi AX4200 mesh-netværk har to Ethernet-stik til tilslutning af devices, der kræver ledning. (Foto: Netgear)

Orbi til undsætning

Jeg var alt andet end sikker på, om det ville blive anderledes med et Orbi-netværk fra samme producent. Men det kan jeg med glæde bekræfte, at det blev. Meget anderledes.

Selve opkoblingen af netværket går let. Download Orbi-app’en til din mobil, tilslut hovedrouteren til hjemmecentralen eller til din eksisterende router (du skal muligvis sætte Orbi til AP-tilstand i indstillingerne), genstart hjemmenetværket og scan QR-koden under Orbi-routeren. Sæt derefter noden til strøm der, hvor du vil have den, og scan så QR-koden på den. Og vupti, så har du et mesh-netværk. Sådan mere eller mindre.

Kraftig indmad

Der findes forskellige konfigurationer af Orbi AX4200, hvor jeg fik RBK752 til test. Det består af en hovedrouter og en node. Det findes også som et større system med to nodes under navnet RBK753, og alternativt kan man købe ekstra nodes ved siden af.

Dette mesh-system er kraftigere end Nighthawk AX1800-systemet og har seks antenner inden i hver boks – mod fire for Nighthawk. Det betyder, at det har større dækningsgrad, og jeg, der bor over tre etager, klarer mig faktisk fint med de to bokse (router og node) i dette system, hvor Nighthawk havde brug for tre bokse (MK63) for at give ordentlig dækning i hele huset.

Bare sørg for, at både router og node står fremme og ikke er dækket til. Ikke inde i et skab, f.eks.

Orbi Mesh m wifi fra node
Med PC’en i samme rum som noden fik vi omkring 650 Mbit/s med Netgear Orbi AX4200.

Ethernet

AX4200 tilbyder også stor fleksibilitet med Ethernet-stik. Tre i routeren, to i noden. Dermed får man på enkel vis tilkoblet netværksprodukter, der ikke har indbygget Wi-Fi. F.eks. fandt jeg ud af, at ved at placere noden inde på kontoret og forbinde den til PC’en med kabel i stedet for trådløst kom jeg faktisk næsten op på gigabit-hastighed. Det er ret vildt!

Indstillinger

Hvis du føler for at finjustere netværket, skal du gøre det via din browser. Her vælger du, om routeren kun skal være router eller et access point (AP-mode). Vælg sidstnævnte, hvis netværket er ustabilt, når det sluttes til en anden router i huset. Her vælger du også adgangskode, om du vil oprette et gæstenetværk, om du vil sende på en anden kanal, og om du vil forstærke eller svække signalerne.

Det er f.eks. ikke altid en fordel at sende med fuld styrke, hvis nodes står for tæt på hinanden og skaber interferens. Men slap af, som regel fungerer det helt fint, uden at man behøver at pille ved disse indstillinger.

Orbi Mesh m wifi fra router i rom ved siden av
Målt fra naborummet til noden gav Orbi AX4200 en trådløs hastighed på omkring 600 Mbit/s.

Orbi i brug

Førsteindtrykket af Orbi-netværket var i en helt anden liga end med Nighthawk. Det fungerede gnidningsløst fra starten, og det blev det ved med. Jeg har faktisk brugt det i over fire måneder nu, og selv om vi altså har tre etager, er der ingen problemer med dækningen i huset med de to bokse.

Internettet er selvfølgelig hurtigst i umiddelbar nærhed af noden eller routeren (de er ligeværdige med hensyn til hastighed og dækning), men hastigheden falder aldrig under 200 Mbit/s, så i praksis er det dobbelt så hurtig som det billigere Nighthawk-system – og desuden meget mere stabilt. Jeg har ikke været nødt til at genstarte systemet én eneste gang.

Og angående alle de opkoblede devices og smart-produkter i husstanden, jeg nævnte: Ingen problemer – det virker bare! Jeg tror faktisk aldrig, jeg har haft et så stabilt netværk som nu. Et hastighedstjek på systemet viser en internethastighed på omkring 950 Mbit/s. I samme rum som noden får jeg 650 Mbit/s over Wi-Fi, mens det falder til 600 i rummet ved siden af. Det er rigtig godt. Med kabel fra noden får jeg hele hastigheden på 950 Mbit/s.

Orbi Mesh m kabel fra node
Med kabel direkte fra noden gav Orbi AX4200 op til 950 Mbit/s.

Konkurrenter

I betragtning af at det meget dyrere Orbi-system AX6000 kun er lidt bedre (6.000 kroner for RBK852)  – og de færreste får udnyttet fordelene – må AX4200 betragtes som et meget fornuftigt prissat produkt med en pris på 4.000 kroner for RBK752 – med én node. Hvis du vil have en ekstra node, koster RBK753 5.100 kroner.

Det er ikke svært at finde billigere mesh-netværk. Førnævnte Nighthawk AX1800 er et af dem og koster mindre med to nodes, end AX4200 gør med én. Men Nighthawk er mere ustabilt og giver lavere hastigheder. TP-Link Deco X60 har ligeledes fordelen af at være billigere end Netgear Orbi. Men så får man samme problem som med Nighthawk, idet nodes halverer hastigheden i forhold til routeren.

Netgear Orbi AX4200 / RBK752. Foto: Netgear
Netgear Orbi AX4200 / RBK752. (Foto: Netgear)

Konklusion

Netgear Orbi AX4200 er et dyrt mesh-netværk; mange vil nok sige megadyrt. Men det er der god grund til. Hvis du bor på mere end 150 kvadratmeter og forventer at få de fibernetværkshastigheder, du betaler for, jævnt fordelt over hele hjemmet, så holder det ikke med de billigste systemer. De er mindre stabile, og hastigheden falder som en sten, når man kommer uden for dækning fra hovedenheden.

Orbi AX4200 er et meget stabilt system, som faktisk giver de hastigheder, man forventer, og det over et stort område. Efter oplevelsen med tostykspakken RBK752 kontra den billigere trestykspakke Nighthawk MK63 fra samme producent vil jeg faktisk anbefale at gå efter AX4200-systemet.

Alternativet er at købe et billigere system, blive skuffet og senere måtte bruge timer på igen at koble alle produkterne fra ét hjemmenetværk til et andet. For ja, du kommer før eller siden til at ville opgradere fra noget middelmådigt til noget godt. Jeg ved det, for jeg har selv været der.

Karakter
Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

1 kommentar til “Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)”

  1. Hvorfor er dine testresultater fra maj 2020, når artiklen er fra februar 2021. Hvad med aktuelle målinger ?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv