Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

TEST: Asus ZenBook Pro Duo UX582 LR-H2002R

Plads til kreativ begejstring

Ingen anden bærbar har et skærmareal som Asus ZenBook Duo Pro. Men det har sin pris – og den er høj.

Skrevet af / 20/09/2021 - 07:00
Asus ZenBook Pro Duo UX582 LR-H2002R
John Alex Hvidlykke

Bærbare er praktiske at have i tasken, men pladsen på skærmen er håbløs, hvis der skal laves andet end basal tekstbehandling eller at besvare mails. Til kreativt arbejde som billedredigering eller video er der brug for plads!

Asus ZenBook Pro Duo UX581 var en fornyelse, da vi testede den første udgave. Dens helt specielle partytrick var at have en ekstra skærm oven over tastaturet som supplement til den normale fuldstørrelses OLED-skærm.

Den nye ZenBook Pro Duo, der har modelnummeret UX582, bibeholder dobbeltskærmen, men er naturligvis opgraderet med en kraftigere processor og et grafikkort af nyeste generation. Ekstraskærmen har også helt bogstaveligt fået et løft. Skærmen vippes nu opad, når låget åbnes, hvilket giver en bedre arbejdsvinkel – og lidt bedre køling.

Læs også Drømmemaskine til digitalt kreative Asus ProArt Studiobook 16 er en slank og let sværvægts-arbejdsmaskine til grafikere og videofolk. Den slags koster kassen!

Det sidste er der god brug for, da processor og grafikkort varmer betragteligt, når PC’en kommer på arbejde. Selv om blæserne kører på fuld tryk, bliver kabinettet meget varmt – og det samme gør ting, der står tæt på PC’en.

132 procent skærm

Den såkaldte screen-to-body ratio, altså forholdet mellem skærm og kabinetstørrelse, er noget, som PC-producenter ynder at prale med. 85 procent er normalt et flot tal. Men dobbeltskærmen gør ZenBook Pro Duo til absolut vinder i disciplinen med en screen-to-body ratio på 132 procent!

Ingen anden bærbar PC har et skærmareal, der nærmer sig ZenBook Pro Duos! (Foto: Asus)

Hovedskærmen er en OLED-skærm i 4K-opløsning (3840 x 2160 pixel). Den er næsten, men også kun næsten, lige så farverig og strålende som skærmen på Asus ProArt StudioBook 16, som vi netop har testet. Men den har til gengæld touch.

Det samme har ekstraskærmen, kaldet ScreenPad Plus. Den har også 4K-opløsning i det vandrette plan, men kun 1100 pixel i højden, da skærmen er i 3:1-format. Ekstraskærmen er af IPS-typen.

Dobbeltskærmen fungerer på samme måde, som når man arbejder med to separate skærme på en stationær PC eller med en ekstra skærm på en bærbar. Windows-skrivebordet kan udvides til at omfatte begge skærme, og ikoner og vinduer kan trækkes mellem de to skærme.

Dobbeltskærmen giver plads til værktøjspaletter og tidslinjer. (Foto: Asus)

Værktøjskasse

Ekstraskærmen kommer dog først rigtigt til sin ret med programmer som Photoshop, Premiere Pro og Audition, hvor værktøjspaletter og tidslinjer kan være tilgængelige hele tiden uden at optage plads på hovedskærmen.

Som vi har set på andre luksusmaskiner i ZenBook-serien, er kabinettet i marineblåt børstet aluminium. Der er ikke tale om en superslank eller superlet PC, men der er dog barberet et par millimeter og et par hundrede gram af i forhold til forrige model.

Tastaturet er udmærket (det skulle det også gerne være til den pris!), og det er smart, at touchpad’en kan fungere som numerisk tastatur. Desværre er både tastatur og touchpad anbragt lidt akavet. For at få plads til den ekstra skærm er tasterne trukket helt frem til bunden af kabinettet, og touchpad’en sidder til højre for tastaturet. Det er temmelig uergonomisk, men når der skal arbejdes seriøst, vil de fleste nok alligevel tilslutte en mus og måske også et eksternt tastatur.

Finishen er eksklusiv, og PC’en er slank. Men prisen er for de få. (Foto: Asus)

Flere porte, tak!

Dette bliver dog lidt besværligt, da udvalget af porte er skåret ind til benet. Der er ganske vist tre USB-C-porte, men kun en enkelt i gammeldags USB-A-format. Den størrelse, som stadig er normen på mus, tastaturer og eksterne harddiske.

Seriøst kreativt arbejde kræver seriøs hardware, og testudgaven af ZenBook Pro Duo UX582 var rigeligt udstyret med en ottekerners Intel Core i9 og et Nvidia GeForce RTX 2070-grafikkort samt 32 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD.

Benchmarks

Intel Core i9-10980HK er en 10. generations processor med otte kerner og 16 tråde og 2,4 GHz arbejdsfrekvens. Det er ikke af nyeste generation, men immervæk en topmodel. I det lys er en Geekbench-score på 6.709 i multi-core henholdsvis 1.234 i single-core nydeligt, men ikke overvældende. PCMark 10 kontortesten ender på 5.770, hvilket er stort det samme, som vi målte på forgængeren, selv om den havde en billigere i7-processor med seks kerner.

Grafik burde være en kreativ maskines livret, og en 3DMark Time Spy-score på 8.910 er nydeligt. Men det er en smule langsommere end f.eks. Asus Zephyrus M16, der har lignende hardware bortset fra skærmen, men koster en tredjedel mindre. Samme resultat gælder i 3DMark Fire Strike (18.003).

Touchpad’en dublerer som numerisk tastatur. Desværre er den anbragt temmelig upraktisk. (Foto: Asus)

Asus har fået godt styr på batterilevetiden i ZenBook Pro Duo UX582. PCMark batteritesten kørte knap to en halv time, før batteriet var tømt. Det er stadig ikke voldsomt længe, men det er næsten dobbelt så lang tid som forgængeren.

Asus ZenBook Pro Duo er en computer, der ikke findes magen til. Ingen anden bærbar har så stort skærmareal. Og slet ikke i et 15 tommers chassis! Flere bejler dog til det professionelle segment – ikke mindst Apple, der har siddet tungt på dette område. Apple har dog ingen modeller med OLED-skærm. Og naturligvis heller ikke med dobbelt skærm.

Konklusion

Asus ZenBook Pro Duo UX582 er, ligesom sin forgænger, en unik computer for kreative professionelle. Den ekstra skærm er perfekt til værktøjspaletter samt til de småprogrammer, som tager plads på skærmen, mens man laver sit rigtige arbejde.

Den store OLED touch-skærm er superlækker, og der er nok af regnekraft og grafiske muskler. Men prisen er desværre tilsvarende høj. Har du ikke brug for det ekstreme skærmareal, er Asus’ egen ProArt StudioBook 16 et interessant og mindre kostbart alternativ.

Karakter
Asus ZenBook Pro Duo UX582 LR-H2002R
High End

Home mener

To lækre skærme i ultrahøj opløsning, processor fra øverste hylde og et godt grafikkort. Denne PC har alt! Prisen er i den allerhøjeste ende! Ydelsen er god, men ikke ekstrem.

2 kommentarer til “Asus ZenBook Pro Duo UX582 LR-H2002R”

 1. Michael Vogelius

  Hej John
  Tak for din test. Jeg skal bruge maskinen til 3D og VR og nu kan man købe maskinen med en i7 12700 og 3060 GPU. Asus ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582ZM

  Har du haft mulighed for at teste den og evt testet den i Cinebench R23.

  Jeg skal bruge så meget GPU og så hurtige kerne jeg har råd til 🙂
  og skærmen er fed på denne maskine

  1. John Alex Hvidlykke

   Hej Michael
   Nej, den udgave har jeg ikke haft hænderne på, så jeg kan kun gætte. Men selv om de nyeste i7’ere er pænt kvikke, så ville jeg stadig forvente en noget lavere 3D-ydelse med i7 og RTX 3060 i stedet for i9 og RTX 3070. Sandsynligvis 25-50% langsommere, afhængigt at programmerne. Men det er kun et gæt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Lyd & Billede
Scroll to Top