Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Aspire 5 (A515-45-R3YX)

Til hjemmekontor og studier

Du får, hvad du betaler for, med denne billige PC – og mere til.

Skrevet af / 03/06/2021 - 09:35
Acer Aspire 5 (A515-45-R3YX)
John Alex Hvidlykke

Der er PC’er, der er skabt til at opnå store resultater. Som at vinde spilturneringer eller beregne banebrydende filmanimationer. Og så er der PC’er, der er tilfredse med at lægge krop til de mere ydmyge opgaver på hjemmekontoret eller studiet. Acer Aspire 5 tilhører sidstnævnte kategori.

Acer Aspire 5 med modelnavnet A515 er en stor og ganske nydelig 15 tommers maskine, der umiddelbart ser dyrere ud, end den er. Låget er af sandblæst aluminium, men det, der på resten af computeren ligner metal, er sølvfarvet plastic. Det er okay, da vi er i den ende af prisskalaen, hvor der skal spares nådesløst på noget. Og så skal det hellere være pynten, der spares væk.

Acer Aspire 5 ser dyrere ud, end den er i virkeligheden. Låget er dækket med aluminium, men resten er af plastic. (Foto: Acer)

Der er alle de ind- og udgange, som der er behov for, så længe behovene ikke bliver for sofistikerede: HDMI til ekstern skærm (men ikke DisplayPort) og USB-C (men kun én og uden Thunderbolt). To af de tre USB-A-porte er af type 3.1. Det betyder, at de kan overføre op til 5 Gbit/s.

Stor, men mat skærm

Skærmen er stor, hvilket er rart, da computeren nok især skal bruges som alternativ til en stationær PC. Man kan få plads til flere åbne dokumenter på én gang. Til gengæld er Full HD-opløsningen (1920 x 1080 punkter) i underkanten til 15 tommer. Lysstyrken på 220 nit er lige akkurat tilstrækkelig til indendørs brug, men skærmen er svær at aflæse i solskin. Og uanset at der reklameres med en bred betragtningsvinkel, taber skærmen hurtigt lysstyrke, når man kommer væk fra aksen.

Også tastaturet er stort og behageligt, og der er god afstand mellem tasterne, hvilket gør det let at skrive på. Der er også et separat numerisk tastatur til glæde for regnearksryttere. Men tasterne er kun i okay kvalitet. Hvis du ikke som jeg skal skrive på det i mange timer hver dag, er det dog fuldt tilstrækkeligt – og man skal op i mindst den dobbelte pris, før man kan regne med at møde bedre taster.

Tastaturet er behageligt, og skærmen er stor. Ingen af delene er dog i særlig god kvalitet. Men til prisen er det meget mere end i orden. (Foto: Acer)

Alternativ til Intel

Vi har i den senere tid testet flere PC’er med AMD Ryzen-processorer i stedet for de ellers dominerende Intel. Og de har imponeret på hastighed til en rimelig pris. Sådan en finder man også i Acer Aspire 5, der bruger en 2,1 GHz Ryzen 5 5500U-processor. At man kan finde en sekskerners processor i en så billig PC, er lidt af et mirakel.

Grafikken er også fra AMD. Der er dog ikke tale om en separat grafikprocessor, men om Radeon-grafik, der er indbygget i hovedprocessoren. Grafikdelen deler dermed også RAM-hukommelse med (resten af) processoren. Det er en økonomisk, men normalt ikke særlig hurtig løsning.

Det bekræftes i praksis. Så længe man holder sig til almindelige kontorprogrammer, går det glimrende, og maskinen har masser af kræfter. Men billedbehandling er ikke dens livret. Og man kommer ikke til at bruge pauserne i arbejdet på 3D-spil. Radeon-grafikkredsløbet understøtter faktisk 3D-grafik, men det går langsomt. Selv en ældgammel titel som CS:GO, der har ry for at kunne køre på næsten hvad som helst, er uspillelig.

Benchmarks

AMD’s nyere Ryzen-processorer er virkelig hurtige til prisen. Selv om Ryzen 5 5500U er en billig mobiludgave, er den stort set lige så hurtig som den 10. generations Intel Core i7, der sad i den dobbelt så dyre HP Envy 15, vi testede for nylig.

Geekbench 5-testen ender med et resultat på 1.147 i single-core og 5.081 i multi-core. Det er absolut fornemt. Kontorprogramtesten PCMark 10 giver et resultat på 5.073. Aspire 5 er med andre ord klar til seriøst kontorarbejde.

Som nævnt er integreret grafik med delt hukommelse ikke måden at opnå høj grafisk ydelse på. Radeon-grafikken i Acer Aspire 5 er ikke bare langsom, men virkelig langsom! Til de fleste kontorprogrammer (video- og billedredigering undtaget) er det irrelevant. Og kyniske IT-administratorer kunne endda se en fordel i, at udleverede arbejdscomputere ikke bruges til spil. Det er man sikret imod her!

Det er i sig selv imponerende, at 3D-grafiktestene fra UL kan afvikles. Men en score på 1.147 i Time Spy og 2.979 i Fire Strike beviser, at det ikke er på det felt, maskinen har sin force.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på 4:15 timer. Det er rigeligt til en arbejdsdag væk fra opladeren.

Takket være en kvik processor og RAM i fornuftige mængder er Acer Aspire 5 en fin maskine til hjemmekontor og studier. (Foto: Acer)

Konklusion

Acer Aspire 5 er i denne udgave en computer, der giver masser af regnekraft for meget få penge. Med 16 gigabyte RAM kan man køre så mange samtidige programmer, at de færreste vil opleve flaskehalse. Uanset Radeon-navnet er grafikken langsom, og spil skal man holde sig fra.

Skærmen er det sted, hvor man tydeligst mærker den lave pris. Men som en arbejdshest til (hjemme)kontoret eller til studiebrug er den et fremragende køb. Og skal du længere ned i pris, bliver alternativet sandsynligvis en Chromebook.

Karakter
Acer Aspire 5 (A515-45-R3YX)
Basic

Home mener

Skærmen er stor, processoren er hurtig, og prisen er knivskarp. Grafikken er sløv, skærmen er middelmådig, og kabinettet er af plastic.

1 kommentar til “Acer Aspire 5 (A515-45-R3YX)”

  1. Hans J. Valenta

    Denne Acer og den nyere model Vero AV15-51-7555 frister, men hvilken model- eller fabrikat- skal man vælge/se på når man vil et trin op i “indhold og udstyr”?
    Mvh, Hans

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Lyd & Billede
Scroll to Top