TEST: HP Envy 15 (ep0813no)

Mere fornuft end fascination

Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.
Karakter
HP Envy 15 (ep0813no)
Lyd & Billede mener
Godt grafikkort og en processor i den bedre ende af mellemprisklassen.
Skærmen yder ikke de grafiske evner retfærdighed. Kedeligt design.
Specifikationer
  • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-10750H hexa-core (12 tråde)
  • Skærm: 15″ IPS, Full HD (1920 x 1080), 60 Hz opdateringshastighed, 400 nit, 100 % sRGB
  • Hukommelse: 16 GB DDR4
  • Lager: 512 GB SSD
  • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti m. 6 GB GDDR6
  • Styresystem: Windows 10 Home, 64 bit
  • Mål og vægt: 35,8 x 1,8 x 23,7 cm / 2,1 kg
  • Tilslutninger: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C 3.2 (m. Thunderbolt 3 og DisplayPort 1.4), HDMI, 2 x USB 3, 3,5 mm audiostik, microSD-kortlæser, 720p webcam
  • Web: hp.com
Benchmarks

Vejl. pris 12999 Produktside
Annonce
Annonce
forfatter

HP er verdens næststørste producent af bærbare computere, kun overgået af Lenovo. Og Envy-serien er en af HP’s mest populære til hjemmebrugere.

Hvis HP Envy 15 havde været en bil, ville den således have været en femdørs familiesedan i stationcarudgave med god bagageplads og anhængertræk. For det er, hvad folk flest har brug for. Nu er den i stedet en 15 tommers laptop-computer.

HP Envy 15 præsenteres under mottoet “Lige så grænseløs som din fantasi”. Det lyder sprælsk, men her henviser HP næppe til udseendet, da der er tale om en firkantet enhed i et ret kantet og temmelig ordinært design. Kabinettet er i metal, men ikke et udfræset unibody-design, som man ser på mange ultrabook-computere. Maskinen virker solid nok til at komme med i tasken, men kabinettet giver sig stadig, når man tager fat i det ene hjørne.

Kabinettet er i aluminium, og maskinen skal nok klare sig i tasken, selv om det ikke er så stift som udfræsede unibody-kabinetter. (Foto: HP)

Skærmen er behageligt stor, og den fylder rammen godt ud. HP er ikke hoppet med 3:2-vognen endnu, men har valgt 16:9-skærmformat. Det giver lidt mindre plads til regneark, men det klæder film. Det gør den matte skærmoverflade til gengæld ikke, men til arbejdsbrug er det rart at slippe for reflekser.

Skærmen er i Full HD (1920 x 1080 pixel) med 60 Hz opdateringshastighed og er uden touch, HDR eller andre finurligheder. Det er med andre ord så forudsigeligt og konservativt, som man i sin vildeste fantasi kan forestille sig.

Annonce

Tastaturet virker rummeligt og med god plads mellem tasterne. Det udligner lidt den korte vandring og ikke specielt præcise respons på tasterne. Det er selvfølgelig ikke et problem, som HP er alene med, men virkeligheden på de fleste bærbare. Numerisk tastatur har man ikke fundet plads til. Tasterne er bagbelyst med hvidt lys.

I stedet for at klemme et taltastatur ind er der blevet plads til fornuftige højttalere med lydtuning af Bang & Olufsen. Det betyder, at film – og for den sags skyld Zoom-møder – er nemme at følge med i.

Tastaturet er bagbelyst med hvidt LED-lys. Der er intet numerisk tastatur, men til gengæld et par okay højttalere med lydtuning fra B&O. (Foto: HP)

En stor 15 tommers skærm på en computer i premiumklassen burde efter min mening have en opløsning større end Full HD. Men selv om den skuffer på opløsning, skal den have ros for lækre, dybe farver.

Men hvad er det så, der angiveligt gør HP Envy 15 grænseoverskridende kreativ? For at opklare det må vi se under overfladen.

Skærmen har udmærkede farver. Men opløsningen, hastigheden eller helst begge dele burde være højere. (Foto: HP)

Indre værdier

Under aluminiumskallen finder man en 10. generations i7-processor med 2,6 GHz arbejdshastighed og seks kerner. Det er faktisk en pænt hurtig processor, som alle andre end de mest fanatiske gamere ville være tilfredse med.

Annonce

Grafikkortet er et Nvidia GeForce GTX 1660 Ti med 6 gigabyte hukommelse. Det er mere interessant, end det måske lyder. Hvis du ikke kan alle Nvidias grafikprocessorer på fingrene, er 1600-kortene nedskalerede udgaver af nyere grafikkort – altså moderne processorarkitektur, blot uden ray-tracing-delen fra GeForce RTX-kortene. Og Ti-udgaven er som altid luksusversionen med ekstra kræfter.

Lagerpladsen udgøres af en 512 gigabyte SSD. Det er tilstrækkeligt, men ikke imponerende.

 

Det er så forudsigeligt og konservativt, som man i sin vildeste fantasi kan forestille sig.

 

Benchmarks

Processoren i Envy 15 er en Intel Core i7-10750H; det vil sige en 2,6 GHz CPU med seks kerner og 13 tråde. Hvilket kan oversættes til rigtig meget regnekraft! Geekbench 5-testen ender med et resultat på 1.248 i single-core og – vigtigst – 6.348 i multi-core. PCMark 10 kontorprogramtesten får et resultat på 5.341, hvilket fortæller, at det ikke bliver hjemmekontoropgaverne, der giver Envy 15 hedeslag.

Annonce

For at sætte tallene i perspektiv er HP Envy 15 omkring dobbelt så kraftig som MSi Prestige 14, der kostede omtrent det samme, da vi testede den for et års tid siden. Den er dog retfærdigvis også næsten dobbelt så tung og uden 4K-skærm.

3D-grafiktestene fra UL (tidl. Futuremark) er rigtig fine for en PC i en klasse, der ikke er for de fanatiske få. Time Spy-testen lander på 5.085, og den ældre Fire Strike-test (begge i standardudgaven) får et resultat på 11.772. Det er glimrende.

Grafikydelsen er ikke på højde med de nyeste gaming-monstre. Men selv om vi er i familiesedan-klassen, går den et så langt stykke af vejen, at det vil være nok for de fleste. Og grafikkortet er under alle omstændigheder kraftigt nok til at kunne afvikle de fleste spil i en opløsning og framerate, der overgår den Full HD 60 Hz skærm, der er monteret på computeren. Så det er først, hvis du sætter en bedre ekstern skærm på ved hjælp af DisplayPort-udgangen, der er integreret i USB-C-portene, at PC’en risikerer at løbe tør for kræfter.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på 3:33 timer. Det er på niveau med typiske ultrabook-computere, så Envy 15 burde kunne klare en dag på studiet, uden at man skal have opladeren med.

Under det ret anonyme ydre skjuler sig en udmærket processor og et ganske godt grafikkort. (Foto: HP)

Konklusion

HP Envy 15 er en fornuftigt dimensioneret studie- eller arbejdsbærbar, der opfylder de opgaver, som den almindeligvis vil blive budt, uden at det på noget tidspunkt bliver ophidsende. Processoren er rigtig kvik, og grafikkortet langt bedre, end hvad man forventer at finde i en så upåfaldende computer til seriøs brug.

Annonce

Skærmen er stor, men man burde have ofret et panel, der enten var hurtigere eller havde højere opløsning. Ikke mindst da prisen er oppe i et leje, hvor man godt kan forvente lidt mere luksus.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.