Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST HP Envy 15 (ep0813no)

Mere fornuft end fascination

Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.
Karakter
HP Envy 15 (ep0813no)
Lyd & Billede mener
Godt grafikkort og en processor i den bedre ende af mellemprisklassen.
Skærmen yder ikke de grafiske evner retfærdighed. Kedeligt design.
Specifikationer
  • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-10750H hexa-core (12 tråde)
  • Skærm: 15″ IPS, Full HD (1920 x 1080), 60 Hz opdateringshastighed, 400 nit, 100 % sRGB
  • Hukommelse: 16 GB DDR4
  • Lager: 512 GB SSD
  • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti m. 6 GB GDDR6
  • Styresystem: Windows 10 Home, 64 bit
  • Mål og vægt: 35,8 x 1,8 x 23,7 cm / 2,1 kg
  • Tilslutninger: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C 3.2 (m. Thunderbolt 3 og DisplayPort 1.4), HDMI, 2 x USB 3, 3,5 mm audiostik, microSD-kortlæser, 720p webcam
  • Web: hp.com
Benchmarks

Vejl. pris 12 999 Produktside

HP er verdens næststørste producent af bærbare computere, kun overgået af Lenovo. Og Envy-serien er en af HP’s mest populære til hjemmebrugere.

Hvis HP Envy 15 havde været en bil, ville den således have været en femdørs familiesedan i stationcarudgave med god bagageplads og anhængertræk. For det er, hvad folk flest har brug for. Nu er den i stedet en 15 tommers laptop-computer.

HP Envy 15 præsenteres under mottoet “Lige så grænseløs som din fantasi”. Det lyder sprælsk, men her henviser HP næppe til udseendet, da der er tale om en firkantet enhed i et ret kantet og temmelig ordinært design. Kabinettet er i metal, men ikke et udfræset unibody-design, som man ser på mange ultrabook-computere. Maskinen virker solid nok til at komme med i tasken, men kabinettet giver sig stadig, når man tager fat i det ene hjørne.

Kabinettet er i aluminium, og maskinen skal nok klare sig i tasken, selv om det ikke er så stift som udfræsede unibody-kabinetter. (Foto: HP)

Skærmen er behageligt stor, og den fylder rammen godt ud. HP er ikke hoppet med 3:2-vognen endnu, men har valgt 16:9-skærmformat. Det giver lidt mindre plads til regneark, men det klæder film. Det gør den matte skærmoverflade til gengæld ikke, men til arbejdsbrug er det rart at slippe for reflekser.

Skærmen er i Full HD (1920 x 1080 pixel) med 60 Hz opdateringshastighed og er uden touch, HDR eller andre finurligheder. Det er med andre ord så forudsigeligt og konservativt, som man i sin vildeste fantasi kan forestille sig.

Tastaturet virker rummeligt og med god plads mellem tasterne. Det udligner lidt den korte vandring og ikke specielt præcise respons på tasterne. Det er selvfølgelig ikke et problem, som HP er alene med, men virkeligheden på de fleste bærbare. Numerisk tastatur har man ikke fundet plads til. Tasterne er bagbelyst med hvidt lys.

Annonce

I stedet for at klemme et taltastatur ind er der blevet plads til fornuftige højttalere med lydtuning af Bang & Olufsen. Det betyder, at film – og for den sags skyld Zoom-møder – er nemme at følge med i.

Tastaturet er bagbelyst med hvidt LED-lys. Der er intet numerisk tastatur, men til gengæld et par okay højttalere med lydtuning fra B&O. (Foto: HP)

En stor 15 tommers skærm på en computer i premiumklassen burde efter min mening have en opløsning større end Full HD. Men selv om den skuffer på opløsning, skal den have ros for lækre, dybe farver.

Men hvad er det så, der angiveligt gør HP Envy 15 grænseoverskridende kreativ? For at opklare det må vi se under overfladen.

Skærmen har udmærkede farver. Men opløsningen, hastigheden eller helst begge dele burde være højere. (Foto: HP)

Indre værdier

Under aluminiumskallen finder man en 10. generations i7-processor med 2,6 GHz arbejdshastighed og seks kerner. Det er faktisk en pænt hurtig processor, som alle andre end de mest fanatiske gamere ville være tilfredse med.

Grafikkortet er et Nvidia GeForce GTX 1660 Ti med 6 gigabyte hukommelse. Det er mere interessant, end det måske lyder. Hvis du ikke kan alle Nvidias grafikprocessorer på fingrene, er 1600-kortene nedskalerede udgaver af nyere grafikkort – altså moderne processorarkitektur, blot uden ray-tracing-delen fra GeForce RTX-kortene. Og Ti-udgaven er som altid luksusversionen med ekstra kræfter.

Lagerpladsen udgøres af en 512 gigabyte SSD. Det er tilstrækkeligt, men ikke imponerende.

Annonce

 

Det er så forudsigeligt og konservativt, som man i sin vildeste fantasi kan forestille sig.

 

Benchmarks

Processoren i Envy 15 er en Intel Core i7-10750H; det vil sige en 2,6 GHz CPU med seks kerner og 13 tråde. Hvilket kan oversættes til rigtig meget regnekraft! Geekbench 5-testen ender med et resultat på 1.248 i single-core og – vigtigst – 6.348 i multi-core. PCMark 10 kontorprogramtesten får et resultat på 5.341, hvilket fortæller, at det ikke bliver hjemmekontoropgaverne, der giver Envy 15 hedeslag.

For at sætte tallene i perspektiv er HP Envy 15 omkring dobbelt så kraftig som MSi Prestige 14, der kostede omtrent det samme, da vi testede den for et års tid siden. Den er dog retfærdigvis også næsten dobbelt så tung og uden 4K-skærm.

3D-grafiktestene fra UL (tidl. Futuremark) er rigtig fine for en PC i en klasse, der ikke er for de fanatiske få. Time Spy-testen lander på 5.085, og den ældre Fire Strike-test (begge i standardudgaven) får et resultat på 11.772. Det er glimrende.

Annonce

Grafikydelsen er ikke på højde med de nyeste gaming-monstre. Men selv om vi er i familiesedan-klassen, går den et så langt stykke af vejen, at det vil være nok for de fleste. Og grafikkortet er under alle omstændigheder kraftigt nok til at kunne afvikle de fleste spil i en opløsning og framerate, der overgår den Full HD 60 Hz skærm, der er monteret på computeren. Så det er først, hvis du sætter en bedre ekstern skærm på ved hjælp af DisplayPort-udgangen, der er integreret i USB-C-portene, at PC’en risikerer at løbe tør for kræfter.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på 3:33 timer. Det er på niveau med typiske ultrabook-computere, så Envy 15 burde kunne klare en dag på studiet, uden at man skal have opladeren med.

Under det ret anonyme ydre skjuler sig en udmærket processor og et ganske godt grafikkort. (Foto: HP)

Konklusion

HP Envy 15 er en fornuftigt dimensioneret studie- eller arbejdsbærbar, der opfylder de opgaver, som den almindeligvis vil blive budt, uden at det på noget tidspunkt bliver ophidsende. Processoren er rigtig kvik, og grafikkortet langt bedre, end hvad man forventer at finde i en så upåfaldende computer til seriøs brug.

Skærmen er stor, men man burde have ofret et panel, der enten var hurtigere eller havde højere opløsning. Ikke mindst da prisen er oppe i et leje, hvor man godt kan forvente lidt mere luksus.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 3 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 1 uge.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter
Skrevet af

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Redaktionen anbefaler

Læs også

Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.

Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.

Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.

Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.

Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.

Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.

Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.

Bag det kedelige ydre banker en kraftig processor og et udmærket grafikkort – men de kan ikke slippe fri.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2020 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.