Search
Generic filters

TEST : Tre chromebooks

Hurtige, lette – og uden bøvl

Mac eller PC? Hvad med at vælge en tredje vej i stedet? Vi tester tre Chromebooks i hver sin klasse. Hvilken af dem skal du have?

At vælge computer bliver ofte en diskussion om “dem” mod “os” mellem tilhængere af PC og Mac. Men selv om begge platforme har deres specielle stærke sider, kan valget for de allerfleste være underordnet. Skal du “bare” skrive, regne, surfe og deltage i videomøder, er der ingen forskel. Og faktisk behøver du hverken en Mac eller PC.

Chromebooks er bygget over en variant af Linux, og Chrome-browseren udfylder den rolle, som skrivebordet har på PC og Mac. Styresystemet er udviklet af Google og er gratis at bruge for hardware-producenter.

Man kan sige, at Chromebooks er for computere, hvad Android er for smartphones. Ud over at i computerverdenen fik Microsoft lov til at beholde sin totale dominans, så Chromebooks er henvist til en tredjeplads. Og det er en meget lille tredjeplads, bortset fra i undervisningssektoren. Skolerne har nemlig taget de nemme computere til sig, og i USA sidder Chromebooks på mere end halvdelen af markedet for skolecomputere.

De første Chromebooks kom i 2011, og de var, indrømmet, meget skrabede. Man kunne kun arbejde online og kun med de programmer, der kunne afvikles i browseren. Til gengæld var prisen det halve af en iPad.

Problemet med mangel på programmer er siden blevet løst. I dag er det muligt at køre Android-apps fra Google Play, og det betyder, at du kan køre alle de programmer, du kender fra mobilen – men i fuld skærm og med mus og tastatur.

Programmer til alle formål

Takket være muligheden for at køre Android-apps er alle de undværlige programmer fra mobilen understøttet. Herunder MobilePay (og Vipps og Swish for vores norske og svenske broderfolk). Og kan du ikke lide Googles web-baserede kontorsuite, Google Docs, kan du få alle Microsoft Office-programmerne i Android-udgaver. De ikke så avancerede som Windows- og Mac-versionerne, men til gengæld er de gratis.

Heller ikke i fritiden lades du i stikken. Både TV-stationer og streaming-tjenester har apps i Play-butikken. Faktisk er sandsynligheden for at finde en Android streaming-app større end på smart-TV-platformene.

Læs også Laptops til studiestart Din nye bedste ven til en lang dag på skolebænken.

Ikke til de tunge opgaver

Chromebooks er lette og oftest billige, og de dækker de flestes behov. Men hvis du er professionelt kreativ, er svaret stadig en PC eller en Mac. De tunge programmer til grafik, animation, lyd og video finder man ikke i web- eller Android-udgaver. Og der skal desuden tungere hardware til.

Gamerne skal også lede andre steder. For det første laves de største spiltitler slet ikke til Android, og for det andet rimer heftig 3D-grafik ikke med letvægts-hardware. I alle tre maskiner er grafikprocessoren en Intel UHD Graphics 615, der ikke har andre fordele end lav pris og lavt strømforbrug. Selv sammenlignet med smartphones er grafikken på de tre Chromebooks langsom.

(Foto: Asus)

Lynhurtigt i gang

Chromebooks er måske ikke lavet til det tunge, seje træk. Til gengæld er de formidable sprintere, der kommer hurtigere fra start end alle andre computere. Fra du trykker på power-knappen, til maskinen er klar, går der kun få sekunder. Hvis du da overhovedet slukker – for en Chromebook kan ligge og slumre med lukket låg i dagevis, uden at det kan ses på batteristanden. Det gør dem fuldkommen perfekte som studie- eller underholdningscomputere.

Ikke kun discount

Chromebooks har ry for at være billige, og det er heller ikke forkert. Det gratis styresystem barberer en god del af prisen til at begynde med, og oven i dette kan det Linux-baserede Chrome OS klare sig med mere beskeden hardware end Windows og MacOS.

Men det betyder ikke, at alle Chromebooks er discountmodeller. Der laves også lækre maskiner til krævende kunder, der bare har set charmen i at gøre tingene lidt simplere.

I denne test har vi udvalgt tre Chromebook-computere i hver sin prisklasse. Formålet er ikke at afgøre, hvilken der er bedst – det giver næsten sig selv på forhånd – men at vise, hvad man får for pengene alt efter budget. Af samme grund har vi valgt tre modeller fra samme producent, så det ikke bliver et spørgsmål om det ene mærke i forhold til det andet.

Asus C425TA-H50039

Skåret til benet

Selv om prisen er lav, får man faktisk en ganske fornuftig bærbar. Men lad være med at sætte forventningerne urealistisk højt.

Lyd & Billede mener

Du får en helt okay laptop til lavere pris end en mellemklassemobil. Den kører langt på en opladning.
Processoren er virkelig ikke hurtig! Maskinen føles som det plastic, den er bygget af.
 • Processor: 1,6 GHz Intel Pentium Gold 4415Y dual-core, 4 tråde
 • Skærm: 14″ Full HD (1920 x 1080), 60 Hz
 • Hukommelse: 4 GB
 • Grafik: Intel UHD Graphics 615
 • Styresystem: Chrome OS
 • Lager: 32 GB eMMC
 • Mål og vægt: 32,2 x 1,7 x 20,8 / 1,3 kg
 • 720p webcam, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, USB 3.0, 3,5 mm audiostik, microSD-kortlæser
 • Batteritid: Op til 12 timer
 • Web: asus.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3699 kr

 • Octane 2.0: 11.216
 • Geekbench 5: 388/743
 • 3DMark Sling Shot Extreme (OpenGL): 1.940
 • 3DMark Sling Shot: 2.501
 • PCMark Work: 11.060

“Billige” er det ord, som de fleste forbinder med Chromebooks. På den måde er Asus C425TA-H50039 en typisk Chromebook. Det kan man dog ikke se på den, for den er rigtig pæn.

Ved første øjekast kan den nemt forveksles med en ultrabook-PC i mellemklassen. Kabinettet er dog ved nærmere eftersyn ikke fræset ud af aluminium, men sprøjtestøbt i plastic. Det afsløres af “hjørnetesten”: Når man løfter den åbnede computer ved at gribe om forreste venstre hjørne, vrider hele kabinettet sig flere centimeter. Jeg er også en smule bekymret for, om skærmen med den smalle kant og plastichængslerne i længden vil holde til at blive åbnet og lukket tusindvis af gange.

Asus C425TA ser dyrere ud, end den er. Men metalkabinettet er altså af plastic. (Foto: Asus)

Billig eller ej, så er udførelsen absolut nydelig. Skærmen, som har Full HD-opløsning (1920 x 1080 pixel), er ikke overvældende lysstærk eller kontrastrig, men fuldt ud fin og formålstjenlig. Tastaturet føles ikke så stramt og præcist som på de to dyrere modeller. Men hvis du ikke skal skrive generationsromanen på det, fungerer det fint. Og trackpad’en er stor og reagerer godt.

Asus C425TA fås i flere varianter. I den testede, som er økonomimodellen blandt økonomimodeller, sidder en 1,6 GHz Pentium Gold-processor. Hvilket blot tjener til at illustrereat ikke alt, hvad der kaldes guld, er lige glimrende. Det er en langsom processor, der først og fremmest glimrer ved sin lave pris.

C425_4
Den billige Chromebook er skåret ind til benet. Men der er, hvad der skal være. (Foto: Asus)

Benchmarks

Det er let at glemme, hvor meget turbo-boost på Intels Core-processorer betyder – indtil man møder en processor uden! Den 1,6 GHz Pentium 5515Y, der sidder i Asus C425TA, er ret præcist halvt så hurtig som den 1,6 GHz i5, der sidder i den dyreste model i testen.

Geekbench 5-testen ender således med en score på 388 i single-core og 743 i multi-core. Det er på niveau med en smartphone til samme pris. Octane 2.0-testen giver en score på 11.216. Det er bestemt ikke prangende, men viser, at maskinen sådan set er hurtig nok til normal kontorbrug – hvis du ikke er alt for utålmodigt anlagt.

PCMark Work 2.0-testen, der simulerer typiske kontorprogrammer, ender med et resultat på 11.060. Det er lavt, men nok.

En anæmisk processor og Intel HD Graphics integreret bundkortsgrafik er ikke vejen til hurtig 3D-grafik. Vi pudsede alligevel grafiktesten 3DMark Sling Shot Extreme på C425TA. Den kørte, men gaming er ikke det, maskinen er bedst til!

Asus C425TA koster så lidt, at det faktisk ikke er nødvendigt at deles om den. (Foto: Asus)

Konklusion

Selv om Asus C425TA-H50039 er blandt de billigste 14 tommers bærbare med Full HD-skærm, du kan finde, virker den ikke discountagtig. I hvert fald ikke så længe du husker at løfte den med begge hænder.

Processor, RAM og lagerplads er skåret ned til et absolut minimum. Men takket være det nøjsomme Chrome OS og de mindre krævende Android-apps går det an i praksis. Har du penge til bare lidt mere, bør du dog kigge på de lidt mere gavmildt udrustede udgaver.

Asus C434TA-E10008

Den gyldne middelvej

Den ligner en business-ultrabook, men koster som en økonomimodel. Du får alt, hvad du behøver – så hvorfor betale mere?

Lyd & Billede mener

Slankt og lækkert aluminiumkabinet, god 360 graders touch-skærm. Hurtig i brug.
Lidt tungere end topmodellen, der kun koster en smule mere. Ikke så fleksibel som en PC.
 • Processor: 1,3 GHz Intel Core i5-8200Y dual-core, 4 tråde
 • Skærm: 14″ Full HD (1920 x 1080), 60 Hz 100 % sRGB touch-skærm m. 360° hængsler
 • Hukommelse: 8 GB
 • Grafik: Intel UHD Graphics 615
 • Styresystem: Chrome OS
 • Lager: 128 GB eMMC
 • Mål og vægt: 32,1 x 1,6 x 20,2 / 1,5 kg
 • HD-webcam, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, USB 3.0, 3,5 mm audiostik, microSD-kortlæser
 • Batteritid: Op til 10 timer
 • Web: asus.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6999 kr

 • Octane 2.0: 27.866
 • Geekbench 5: 769/1431
 • 3DMark Sling Shot Extreme (OpenGL): 2.590
 • 3DMark Sling Shot: 3.559
 • PCMark Work: 14.759

Asus C434TA ikke blot ligner en luksus-ultrabook, den føles også sådan. Det kileformede kabinet er ikke blot aluminiumfarvet; det er den ægte vare. Det betyder også, at computeren virker betydelig mere stabil. Man kan løfte den i et hjørne, uden at den flyder ud som et af Salvador Dalis smeltende ure.

Hængslerne på skærmen er af solidt stål, der ser ud til at kunne holde til at blive vredet rundt mange gange. Og vredet rundt vil de blive, da skærmen er en 360 graders touch-skærm. Det giver mening på en computer, der let kan blive familiens foretrukne skærm nummer to – til sofaunderholdning, når fjernsynet er optaget.

Touch-skærmen har 360 graders hængsler. (Foto: Asus)

Asus C434 er den tungeste af de tre Chromebooks, men 1,5 kg for en 14-tommer med metalkabinet er stadig letvægt.

Skærmen har Full HD-opløsning og er behagelig klar og kontrastrig. Der er 8 gigabyte RAM i maskinen. Det eneste, der adskiller sig fra almindelige laptops, er at lagringen sker i Flash-RAM, og at der kun er 128 gigabyte til rådighed.

Der er de ind- og udgange, som man ville forvente på en tilsvarende konventionel laptop. To USB-C-porte, en “gammeldags” USB-port og en kortlæser. Og selv om Chrome OS ikke råder over samme gigantiske driver-bibliotek som Windows, gik det problemfrit at tilslutte en webcam og et eksternt USB-lydkort.

Til prisen er det svært at finde lige så meget computerkraft, der er pakket så pænt ind, blandt “normale” bærbare. (Foto: Asus)

Benchmarks

Processoren i C434TA er en “rigtig” Core i5 – og ikke en forældet Pentium. Det er godt nok kun en 8. generations dual-core-processor på 1,3 GHz, men den er stadig omkring dobbelt så hurtig som den Pentium Gold, der sidder i den billige model. Udtrykt i tal opnår den en Geekbench 5-score på 769 i single-core og 1.431 i multi-core. Og den browser-baserede Octane 2.0-test topper ved 27.866. Næsten tre gange så godt som den mindste model – og kun en smule under topmodellen.

PCMark Work-testen (som blev kørt i mobiludgaven) ender med et resultat på 14.759. Det er så absolut brugbart til arbejdsbrug. Men da det er en Chromebook, må du nøjes med Android-udgaverne af kontorprogrammerne. Som er nok til de flestes behov – og ganske gratis.

3D-grafik er Intel HD Graphics-grafikprocessoren ikke skabt til. Det beviser Sling Shot Extreme-testen, som ender med en score på 2.590. Det er heller ikke det, den vil blive brugt til – snarere PowerPoint-præsentationer og Netflix-film. Og det klarer den fremragende.

Det gælder i øvrigt alle tre maskiner i testen, der bruger den samme grafikprocessor.

Hvis der ikke lige er plads i budgettet til en superslank ultrabook-PC, er Asus C434TA et godt alternativ. (Foto: Asus)

Konklusion

Asus C434TA-E10008 er dobbelt så dyr som testens billigste, men giver dig ret meget computer for pengene. Den er stort set lige så hurtig og skærmen lige så god som topmodellens – men behageligt billigere.

Sammenlignet med konventionelle bærbare til samme pris får man en lækrere og mere luksuriøs byggekvalitet og højere hastighed. Men på bekostning af muligheden for at køre de professionelle udgaver af kontor- og grafikprogrammer. Noget, der alligevel kræver en kraftigere og dyrere computer.

Asus C436FA-E10035

Så kraftig som en PC

Topmodellen ligner og opfører sig som en lækker ultrabook, men koster som en mellemklasse-PC.

Lyd & Billede mener

Overbevisende byggekvalitet og lækker touch-skærm. Processoren er hurtigere end i de fleste Windows-laptops.
Den kan stadig ikke køre Windows-programmer. Du kan få en udmærket Windows-maskine til samme pris.
 • Processor: 1,6 GHz Intel Core i5-10210U quad-core, 8 tråde
 • Skærm: 14″ Full HD (1920 x 1080), 60 Hz 100 % sRGB m. 360° hængsler
 • Hukommelse: 8 GB
 • Grafik: Intel UHD Graphics 615
 • Styresystem: Chrome OS
 • Lager: 256 GB SSD
 • Mål og vægt: 32 x 1,4 x 20,5 / 1,1 kg
 • HD-webcam, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, USB 3.0, 3,5 mm audiostik, microSD-kortlæser
 • Batteritid: Op til 12 timer
 • Web: asus.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7999 kr

 • Octane 2.0: 32.374
 • Geekbench 5: 947/3061
 • 3DMark Sling Shot Extreme (OpenGL): 3.232
 • 3DMark Sling Shot: 4.237
 • PCMark Work: 19.683

Med en vægt på 1,1 kg og et kabinet i aluminium ligner Asus C436FA-E10035 en business-ultrabook. Hvad den netop er. I topmodellen er Asus gået hele vejen og har forsynet den med hardware i bedste kvalitet. Og den får ærlig talt min egen bærbare ultrabook-PC til at se trist og bedaget ud ved siden af.

Kabinettet er i aluminium, og vægten lav. (Foto: Asus)

Kabinettet er fræset ud af ét stykke aluminium og knivskarpt slankt. 14 tommers skærmen er klar og farverig, og har kun en smal ramme omkring billedet. Og tastaturet og touchpad’en er den tand lækrere, som der skal til for at berettige prisen.

Ligesom på de øvrige testmodeller er skærmopløsningen Full HD, så man får ikke ekstra skærmplads ved at gå op i pris. Skærmen har touch og 360 graders hængsler, så maskinen kan bruges som tablet.

Skærmen har 360 graders hængsel, så computeren kan bruges som tablet. (Foto: Asus)

Der er præcis de samme ind- og udgange som på de to andre maskiner: Tre USB-porte (heraf to USB-C), kortlæser og 3,5 mm minijack til audio.

Som en moderne bærbar PC

Processoren er en 10. generations Intel Core i5 på 1,6 GHz og med 8 gigabyte RAM. Altså det samme, som man ville forvente at finde i en Windows ultrabook-PC i dag.

Hvor de to andre Chromebooks i testen brugte flash-RAM til lagring, har C436FA en rigtig SSD. Det betyder noget for både hastigheden og kapaciteten. Med 256 gigabyte lagerplads er vi oppe i samme klasse som almindelige bærbare computere, og det giver plads til alle de programmer og data, som du kan forestille dig at få brug for. Ikke mindst da Android-apps oftest fylder langt mindre end PC- og Mac-programmer.

Almindeligvis lukker man ikke en Chromebook ned, men klapper bare låget i. Men har man endelig haft maskinen slukket, viser C436 den stærke side af styresystemet. Opstarten tager under fem sekunder!

Business-ultrabook eller betalelig Chromebook? Lidt af begge dele. (Foto: Asus)

Benchmarks

Med en 10. generations 1,6 GHz Intel Core i5-10210U med fire kerner og otte tråde om bord er ydelsen bedre end de fleste ultrabook-PC’er. I Octane 2.0 browser-testen opnår C436FA en score på 32.374. Det er betydelig bedre end min egen i7-baserede bærbare PC. Geekbench 5-testen taler samme sprog: 947 i single-core og 3.061 i multi-core er en flot score. Multi-core-resultatet er dobbelt så godt som mellemmodellen – hvad der er rimeligt, eftersom der er dobbelt så mange processortråde om opgaven.

En Chromebook vil oftest blive brugt til kontorprogrammer. Det simuleres af PCMark Work-testen. Og 19.683 er en overbevisende score!

Selv om 3D-grafik ikke er det, Chromebooks er bygget til, skulle det prøves. En score i 3DMark Sling Shot-testen på 3.232 er ikke noget at prale af. Det er under det halve af, hvad smartphones til samme pris klarer.

Alt i alt er Asus C436FA en overbevisende computer, der vil gøre det godt i tasken. Men vi er også oppe i en prisklasse, hvor man kan finde rigtig gode konventionelle PC’er, f.eks. Acer Swift 5.

Chromebooks behøver ikke altid at være billige, anæmiske plastdimser. (Foto: Asus)

Konklusion

Asus C436FA-E10035 er en Chromebook med en ydelse, der overgår de fleste bærbare PC’er og MacBooks. Med en lækker 360 graders skærm, god lagerplads og lækker byggekvalitet har den alt det, man forventer af en seriøs bærbar computer.

Det gælder imidlertid også prisen, for du kan finde bærbare PC’er i samme kvalitet til næsten samme pris. Så du skal ikke vælge denne Chromebook for pengenes skyld. Tag den hellere for komforten og manglen på bøvl.

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.
  Nikons billigste full-frame Z-kamera er bedst i sin klasse på ét område, men har nogle mangler og koster stadig for meget.
  Samsungs topmodel Q950TS byder på rålækkert design, knivskarp billedkvalitet og imponerende lyd. Men det koster!
  Asus er rykket helt op i high-end-klassen med en sværvægtsmobil, der kan konkurrere på lige fod med de bedste på markedet. Et dette Asus’ øjeblik?

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3

  Vejl.pris 9999 kr Luksuriøs minimalisme

  Acer ConceptD CP7 (CP7271K P)

  Vejl.pris 16000 kr Dyr og dejlig skærm til grafik og video

  MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

  Vejl.pris 10297 kr Til krævende spillere på budget

  Bose Frames

  Vejl.pris 1999 kr Funky solbriller med indbygget lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.