Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Tre chromebooks

Hurtige, lette – og uden bøvl

Mac eller PC? Hvad med at vælge en tredje vej i stedet? Vi tester tre Chromebooks i hver sin klasse. Hvilken af dem skal du have?

Skrevet af / 03/06/2020 - 10:00
Tre chromebooks
John Alex Hvidlykke

Produkter i denne test

At vælge computer bliver ofte en diskussion om “dem” mod “os” mellem tilhængere af PC og Mac. Men selv om begge platforme har deres specielle stærke sider, kan valget for de allerfleste være underordnet. Skal du “bare” skrive, regne, surfe og deltage i videomøder, er der ingen forskel. Og faktisk behøver du hverken en Mac eller PC.

Chromebooks er bygget over en variant af Linux, og Chrome-browseren udfylder den rolle, som skrivebordet har på PC og Mac. Styresystemet er udviklet af Google og er gratis at bruge for hardware-producenter.

Man kan sige, at Chromebooks er for computere, hvad Android er for smartphones. Ud over at i computerverdenen fik Microsoft lov til at beholde sin totale dominans, så Chromebooks er henvist til en tredjeplads. Og det er en meget lille tredjeplads, bortset fra i undervisningssektoren. Skolerne har nemlig taget de nemme computere til sig, og i USA sidder Chromebooks på mere end halvdelen af markedet for skolecomputere.

De første Chromebooks kom i 2011, og de var, indrømmet, meget skrabede. Man kunne kun arbejde online og kun med de programmer, der kunne afvikles i browseren. Til gengæld var prisen det halve af en iPad.

Problemet med mangel på programmer er siden blevet løst. I dag er det muligt at køre Android-apps fra Google Play, og det betyder, at du kan køre alle de programmer, du kender fra mobilen – men i fuld skærm og med mus og tastatur.

Programmer til alle formål

Takket være muligheden for at køre Android-apps er alle de undværlige programmer fra mobilen understøttet. Herunder MobilePay (og Vipps og Swish for vores norske og svenske broderfolk). Og kan du ikke lide Googles web-baserede kontorsuite, Google Docs, kan du få alle Microsoft Office-programmerne i Android-udgaver. De ikke så avancerede som Windows- og Mac-versionerne, men til gengæld er de gratis.

Heller ikke i fritiden lades du i stikken. Både TV-stationer og streaming-tjenester har apps i Play-butikken. Faktisk er sandsynligheden for at finde en Android streaming-app større end på smart-TV-platformene.

Læs også Laptops til studiestart Din nye bedste ven til en lang dag på skolebænken.

Ikke til de tunge opgaver

Chromebooks er lette og oftest billige, og de dækker de flestes behov. Men hvis du er professionelt kreativ, er svaret stadig en PC eller en Mac. De tunge programmer til grafik, animation, lyd og video finder man ikke i web- eller Android-udgaver. Og der skal desuden tungere hardware til.

Gamerne skal også lede andre steder. For det første laves de største spiltitler slet ikke til Android, og for det andet rimer heftig 3D-grafik ikke med letvægts-hardware. I alle tre maskiner er grafikprocessoren en Intel UHD Graphics 615, der ikke har andre fordele end lav pris og lavt strømforbrug. Selv sammenlignet med smartphones er grafikken på de tre Chromebooks langsom.

(Foto: Asus)

Lynhurtigt i gang

Chromebooks er måske ikke lavet til det tunge, seje træk. Til gengæld er de formidable sprintere, der kommer hurtigere fra start end alle andre computere. Fra du trykker på power-knappen, til maskinen er klar, går der kun få sekunder. Hvis du da overhovedet slukker – for en Chromebook kan ligge og slumre med lukket låg i dagevis, uden at det kan ses på batteristanden. Det gør dem fuldkommen perfekte som studie- eller underholdningscomputere.

Ikke kun discount

Chromebooks har ry for at være billige, og det er heller ikke forkert. Det gratis styresystem barberer en god del af prisen til at begynde med, og oven i dette kan det Linux-baserede Chrome OS klare sig med mere beskeden hardware end Windows og MacOS.

Men det betyder ikke, at alle Chromebooks er discountmodeller. Der laves også lækre maskiner til krævende kunder, der bare har set charmen i at gøre tingene lidt simplere.

I denne test har vi udvalgt tre Chromebook-computere i hver sin prisklasse. Formålet er ikke at afgøre, hvilken der er bedst – det giver næsten sig selv på forhånd – men at vise, hvad man får for pengene alt efter budget. Af samme grund har vi valgt tre modeller fra samme producent, så det ikke bliver et spørgsmål om det ene mærke i forhold til det andet.

Produkter i denne test

Asus C436FA-E10035

Så kraftig som en PC

Topmodellen ligner og opfører sig som en lækker ultrabook, men koster som en mellemklasse-PC.

Overbevisende byggekvalitet og lækker touch-skærm. Processoren er hurtigere end i de fleste Windows-laptops.
Den kan stadig ikke køre Windows-programmer. Du kan få en udmærket Windows-maskine til samme pris.
Læs hele testen

Asus C434TA-E10008

Den gyldne middelvej

Den ligner en business-ultrabook, men koster som en økonomimodel. Du får alt, hvad du behøver – så hvorfor betale mere?

Slankt og lækkert aluminiumkabinet, god 360 graders touch-skærm. Hurtig i brug.
Lidt tungere end topmodellen, der kun koster en smule mere. Ikke så fleksibel som en PC.
Læs hele testen

Asus C425TA-H50039

Skåret til benet

Selv om prisen er lav, får man faktisk en ganske fornuftig bærbar. Men lad være med at sætte forventningerne urealistisk højt.

Du får en helt okay laptop til lavere pris end en mellemklassemobil. Den kører langt på en opladning.
Processoren er virkelig ikke hurtig! Maskinen føles som det plastic, den er bygget af.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Scroll to Top