Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: MSi Summit E14 A11SCST-069NE

MSi i arbejdstøjet

MSi Summit E14 er en lækker lille ultrabook, der giver rigeligt af det meste, uden at det koster direktørpriser.

Skrevet af / 12/08/2021 - 07:00
MSi Summit E14 A11SCST-069NE
John Alex Hvidlykke

Selv om MSi først og fremmest er kendt for sine gaming-computere, har det taiwanske firma fået øjnene op for, at der findes et marked for eksklusive PC’er i en mere afdæmpet stil.

MSi Summit E14 er en 14-tommers ultrabook i et stilrent design, der skriger “business!”. Hele kabinettet er i silkemat, kulsort aluminium, og linjerne er på én gang knivskarpe og afrundede. Skærmen er lige så dybsort som kabinettet, og det er svært at se, hvor den smalle ramme stopper og selve skærmen begynder.

MSi Summit E14 er stramt designet og vejer kun 1,3 kg. (Foto: MSi)

Ligesom vi har set det på flere andre slanke laptops, er skærmen hængslet langs bunden af kabinettet, så bagenden af maskinen løfter sig fra underlaget, når låget åbnes – og dermed giver både bedre ventilation og bedre arbejdsstilling. Med en vægt på 1,3 kg kan man have PC’en med i tasken hele dagen stort set uden at lægge mærke til det.

Selv om skærmen er så skarp og farverig, at man næsten kan mistænke den for at være OLED, er det dog kun et IPS-panel, og opløsningen er kun Full HD (1920 x 1080 pixel). Til gengæld har den touch, hvad jeg ser som et stort plus.

Skærmen er kun i Full HD-opløsning, hvilket er lidt skuffende. Men den er farverig – og med touch. (Foto: MSi)

Touch-skærme ses næsten udelukkede på 360 graders maskiner, hvor skærmen kan foldes rundt mod bagsiden af kabinettet og bruges som tablet. Men touch-funktion er en stor og tidsbesparende behagelighed på computer, der skal bruges til at arbejde, hvor der ikke er plads til en mus; til møder, i auditorier og i flysæder. Her er det langt nemmere at bruge fingeren til at rulle med vinduer og klikke i dialogbokse frem for at fumle med touchpad’en.

Tastaturet, der har hvid bagbelysning, fylder bredden af kabinettet helt ud. Og i et 14-tommers kabinet er der blevet plads til Enter- og Shift-taster i fuld bredde samt en ekstra kolonne med specialtaster. Selve tasterne er af gennemsnitlig kvalitet. Det er i orden til prisen, der også er i den høje ende af gennemsnittet.

Diskret blær

Touchpad’en er stor og behagelig, og den giver et tillidsvækkende klik, når man klikker på den med fingeren. At udfræsningen rundt om den er gylden, er lige så overflødigt, som det er lækkert at se på. Fingeraftrykslæseren, der er integreret i den, er til gengæld praktisk.

At udfræsningen rundt om touchpad’en er gylden, er lige så overflødigt, som det er lækkert at se på. (Foto: MSi)

Af en eller anden grund gøres der på businesscomputer nærmest en ære ud af at forsyne dem med færrest mulige tilslutninger. På MSi Summit 14 er der kun fem huller i kabinettet: To USB-C-porte, en gammeldags USB 2.0 (som en særlig feature til purister er det ikke en 3.0-port, men en klassisk USB 2.0), en 3,5 mm lydudgang og en MicroSD-kortlæser.

Det hjælper lidt på det, at begge USB-C-porte har integreret Thunderbolt og DisplayPort-forbindelse. Men hvis man både skal oplade PC’en og bruge en ekstern DisplayPort-skærm (maskinen har ingen HDMI-udgang), er der ingen ledige USB-C-porte tilbage.

Klassisk hardware

Hardware-mæssigt er MSi Summit E14 bygget over en recept, der nærmest er klassisk: En Intel Core i7-processor med fire kerner og otte tråde. Dog i en ny 11. generations udgave på 3 GHz. Der er 16 gigabyte RAM, hvad man også kan tillade sig at forvente i en ny laptop i premiumklassen. De sidste forventninger bekræftes af, at der er 1 terabyte SSD-lagring. Det er præcis så luksuriøst, som man kan tillade sig at tage for givet.

Grafikprocessoren er også en gammel kending i dette segment, nemlig Nvidia GeForce GTX 1650Ti. Den er det typiske valg, når der skal være bedre grafik end den rædselsfulde Intel HD Graphics og billigere end de egentlige gaming-grafikkort fra Nvidia. Det kan dog virke lidt som dobbeltkonfekt, da Intels 11. generations processorer har den forbedrede Intel Iris Xe Graphics indbygget.

Den eneste overraskelse i hardware-konfigurationen er faktisk touch-skærmen. Men det er en velkommen en af slagsen. Der findes desuden billigere konfigurationer med Full HD-skærm uden touch samt dyrere med skærm i 4K-opløsning.

Benchmarks

En Geekbench 5-score på 3.600 er i orden, men ikke på niveau med den billigere Asus ZenBook 14 med Ryzen 7-processor. I PCMark 10 kontorprogramtesten er resultatet mere ligeligt. En score på 4.356 er glimrende til også de lidt tungere regneark. Men ikke specielt velegnet til billedbehandling og videoredigering.

Grafikprocessoren er fra Nvidia, der er fast leverandør til gamere. Men det er ikke GeForce GTX 1650Ti, de køber. Scoren i henholdsvis Time Spy (2.536) og Fire Strike (5.633) kan tolkes sådan, at MSi Summit 14 vil vise al normal Windows-grafik kvikt og uden forsinkelse. Også når man kobler en ekstra skærm med høj opløsning til PC’en. Men lad være med at spille noget, der er ret meget tungere end Counter-Strike og Minecraft, på den.

Grafikscoren afslører også et tilsyneladende paradoks i konfigurationen. Som nævnt er Intel Iris Xe Graphics indbygget i Intels 11. generations processorer, og de Iris-maskiner, vi hidtil har haft på testbænken, f.eks. Acer Swift 3X, har ikke været voldsomt meget langsommere end Nvidia GeForce GTX 1650Ti.

Batteritiden overrasker negativt. Mens de fleste business-ultrabooks klarer fire timer eller mere med PCMarks intensive batteritest, gik der kun to en halv time, før batteriet på MSi Summit E14 var afladet. Om det er touch-skærmen eller den kraftigere grafikprocessor, der er synderen, vides ikke, men det betyder, at maskinen kun lige klarer sig gennem en arbejdsdag på en opladning.

Selv om MSi er mest kendt for sine gaming-computere, har de tydeligvis fået øjnene op for, at der er et marked for erhvervsbrugere. (Foto: MSi)

Konklusion

MSi Summit E14 er en lækker lille ultrabook til kontoret, hjemmekontoret og en hverdag med rejser og møder, som vi husker den. Hardwaren er så tilpas rigelig, at man får tingene fra hånden i steder for at sidde og ærgre sig over at vente på en langsom computer.

Det virker næsten overflødigt, at man har ofret et middelmådigt GeForce-grafikkort på den, når Intel Iris Xe-grafikken, der følger med processoren, er næsten lige så hurtig. Alt i alt får man dog ganske meget PC for pengene, og touch-skærmen retfærdiggør en pris, der er lidt højere end de billigste konkurrenter.

Karakter
MSi Summit E14 A11SCST-069NE
Premium

Home mener

Let og elegant business-PC med god touchskærm, masser af RAM og diskplads samt grafik, der er over gennemsnittet. Skærmopløsningen er desværre kun Full HD. Koster mere, end de fleste vil betale.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Lyd & Billede
Scroll to Top