TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3

Luksuriøs minimalisme

Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.

forfatter
Publiceret 14/09/2020 - 10:00
Karakter
ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3
L&B mener
Slank og velformet ultrabook, der ser dyrere ud, end den er i virkeligheden. Næsten dobbelt så hurtig som sidste års model. Fylder og vejer ikke meget.
Det ultrakompakte ydre og den lækre finish koster lidt ekstra. Ingen touch-skærm. Aluminium-finishen tiltrækker fedtfingre.
 • Processor: 2,0 GHz AMD Ryzen 7 4700U octa-core (8 tråde)
 • Skærm: 14″ Full HD (1920 x 1080), 100 % sRGB-farverum
 • Hukommelse: 16 GB RAM
 • Lager: 512 GB SSD
 • Grafik: AMD Radeon m. delt RAM
 • Styresystem: Windows 10 Home, 64 bit
 • Mål og vægt: 31,9 x 1,4 x 21 cm / 1,2 kg
 • HD-webcam, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, USB 3.2, HDMI, microSD-kortlæser, MIL-STD-810G-certificeret
 • Web: asus.com
 • Geekbench 5: 5.318 (multi-core), 1.107 (single-core)
 • PC Mark 10: 4.929
 • 3DMark Fire Strike: 2.664
 • 3DMark Time Spy: 968
 • Cinebench R15: 66 fps / 922 cb
 • HD Tach: 1.129 MB/s
 • Batteritest: 5:50 timer
Vejl. pris 9999Pr. 14/09/2020 Produktside

Asus’ ZenBook-serie er blandt de mest trofaste gæster på testbænken. De minimalistiske bærbare PC’er dukker op med en afrivningskalenders præcision. Og godt det samme, for det er ofte meget vellavede maskiner.

Asus ZenBook 14 UM251IA ligger omtrent midt i serien, hvad angår pris og udstyr. Ligesom sin forgænger virker den umiddelbart hverken skrabet eller billig. Kabinet og låg er i blågrå, poleret aluminium, og skærmen fylder kabinettet godt ud (90 procent af arealet ifølge Asus). Der er dog stadig blevet plads til et kamera og to mikrofoner i toppen af skærmen.

Skærmen er hængslet på undersiden af kabinettet. Det betyder, at den bagerste ende løftes op fra underlaget, når man åbner låget. (Foto: Asus)

Ergonomi og luft

Som vi har set det på flere modeller, er skærmen hængslet langs undersiden af maskinen. Det betyder, at kabinettet løftes omkring en centimeter op fra underlaget, når computeren åbnes. Det giver både bedre ventilation og en mere ergonomisk arbejdsstilling.

Tastaturet er klart i den bedre ende af skalaen for kompakte ultrabook-computere, og man kan arbejde forholdsvis behageligt dagen igennem. Tastaturbelysningen kan justeres i tre niveauer eller slukkes helt med et tryk på en knap. Det er ret smart – og man sparer på strømforbruget.

Taltastatur i touchpad’en

Numerisk tastatur er der ikke plads til i en så lille bærbar, men Asus har et es i ærmet til regnearksryttere. Der er nemlig indbyggede taltaster i touchpad’en: Et tryk i øverste højre hjørne får tallene til at lyse op på den ubrudte metalflade, og et swipe bringer en lommeregner frem på skærmen. Hvilket understreger, hvor nyttig en touch-skærm ville have været.

Asus har et es i ærmet til regnearksryttere. Der er nemlig indbyggede taltaster i touchpad’en. (Foto: Asus)

Tro mod Zen-navnet er der de porte på maskinen, som der er brug for – men heller ikke mere end det.

To USB-C-porte og en enkelt gammeldags USB 3-port til din eksterne harddisk eller mus samt USB-C og en HDMI-udgang i fuld størrelse (den kan lige akkurat være inden for chassiset) betyder, at man ikke skal anskaffe sig en stribe adaptere for at kunne bruge maskinen ude i virkeligheden. Der er også en SD-kortlæser. Netværksporten og hovedtelefonudgangen er dog ofret på trådløshedens alter. Men der medfølger USB-adaptere i æsken.

Skærmen er “kun” Full HD og uden touch. Det er i orden, der er strengt taget heller ikke behov for højere opløsning på en 14 tommers skærm. Touch er til gengæld et stort plus i tætpakkede auditorier samt fly- og togsæder. Desværre er touch-skærme stadig mere undtagelsen end reglen.

Asus ZenBook 14 ser mere lækker ud, end man skulle tro ud fra prisen. (Foto: Asus)

Benchmarks

ZenBook 14 adskiller sig fra de fleste PC’er, som vi får ind til test, ved ikke at have en Core-processor fra Intel, men derimod en Ryzen-processor fra konkurrenten AMD. Det kan der være god fornuft i. Vi testede for nylig en anden Ryzen-maskine fra Asus, og her udmærkede processoren sig ved at give voldsomt meget smæk for skillingen.

Ryzen 7 4700 er en 2 GHz processor med otte kerner og otte tråde. Hvilket burde svare til en Core i7-processor i mellemklassen eller en i5-topmodel. Den forrige ZenBook 14-model, vi testede, var udstyret med en Intel Core i5-processor.

En Geekbench 5-score på 5.318 i multi-core og 1.107 i single-core er helt respektable værdier. Det er faktisk kun en tredjedel langsommere end den tre gange så dyre MSi GS66 Stealth. Bemærk, at vi her taler ren processorkraft. Når det gælder 3D-grafik, er forskellen anderledes dramatisk.

PCMark 10 kontorprogramtesten bekræfter med en score på 4.929, at vi har at gøre med en lille arbejdshest, der vil tygge sig flittigt gennem regneark og tekstbehandling uden at stille krav om mere indhold i livet.

Til business – ikke gaming

Så meget desto større er ydmygelsen i 3D-grafiktesten 3DMark. Scoren i henholdsvis Time Spy (968) og Fire Strike (2.664) ligger på omkring en sjettedel af aktuelle gaming-maskiners. På den anden side er dette års ZenBook kun halvt så langsom på grafiksiden som sidste års model. Det er så afgjort ikke nogen gaming-maskine, men den klarer faktisk en omgang CS:GO helt fornuftigt!

Batteri til hele dagen

Batteritiden er opgivet til “op til 22 timer”. Det kommer an på anvendelsen. I PCMarks intensive batteritest klarede ZenBook 14 lige under seks timer. Og det er særdeles fornemt – og næsten dobbelt så længe som sidste års model.

Kabinettet er i blågråt, poleret aluminium i en nuance, der siger: “We mean business!” (Foto: Asus)

Konklusion

Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten. Den vejer og fylder minimalt, og batteritiden er så lang, at du aldrig behøver at have opladeren med til hverdag.

Prisen er noget højere end på de billigste PC’er, men belønningen er lav vægt og et metalkabinet, der kan tåle livet i tasken. At den så ligner noget, der koster det dobbelte, er en ekstra bonus. En berøringsfølsom skærm ville have været det sidste … touch.

Annonce

Skriv en kommentar

Nej, USA forbyder IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheders fokus er på at stoppe salget af telekommunikationsudstyr og overvågningsteknologi fra fem navngivne kinesiske virksomheder.
Smæk på skærmen hos MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, der som den første har fået skærm med bagbelysning via Mini-LED.
Koster den virkelig ikke mere? Acer Swift 5 ligner og opfører sig som et direktørlegetøj. Men den koster så lidt, at de fleste kan være med.
Få den gamle PC på det hurtige net Netgear AXE3000 giver simpel adgang til det lynhurtige Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Musestille fra Trust Hvis du - eller dine omgivelser - er generet af klaprende taster og klikkende museknapper, så har Trust et stilfærdigt bud.
Certificeret af Google Meet Kommunikationsfirmaet Poly meddeler nu, at deres videobar-serie Studio X vil være de første Android-baserede videoenheder nogensinde, som modtager certificering til Google Meet.
Følg Lyd & Billede