Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST MSi GS66 Stealth 10SGS-017NE

Legetøj til voksne

Flyt jer, unger! MSi har begået en gaming-laptop, der får legebarnet frem i midaldrende mænd med tegnebogen i orden.
Karakter
MSi GS66 Stealth 10SGS-017NE
Lyd & Billede mener
Vanvittig hurtig processor, vanvittig hurtigt grafikkort, vanvittig hurtig skærm. Vanvittig knivskarp stil.
Vanvittig høj pris. Spillene bliver ikke vanvittig meget hurtigere. Kun Full HD-opløsning på skærmen.
Specifikationer
  • Processor: 3,1 GHz Intel Core i9-10980HK octa-core (16 tråde)
  • Skærm: 15,6″ Fuld HD (1920 x 1080), 300 Hz
  • Hukommelse: 32 GB DDR4-RAM
  • Lager: 2 TB GB SSD
  • Grafik: Nvidia GeForce RTX 2080 Super m. 8 GB GDDR6-RAM
  • Styresystem: Windows 10 Pro, 64 bit
  • Mål og vægt: 35,8 x 1,9 x 24,8 cm / 2,1 kg
  • HD-webcam, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB-C m. DP, 3 x USB 3.0, HDMI, Ethernet, 3,5 mm audiostik, SD-kortlæser
  • Web: msi.com
Benchmarks

Vejl. pris 28 999 Produktside

Det er helt sort – på den slanke, men fede måde.

MSi GS66 Stealth svarer til sit navn, da den har samme farveskema som et radarusynligt bombefly. Hver en kvadratmillimeter af det superslanke metalkabinet er matsort. Det hele er stinkende eksklusivt – og milevidt fra de kantede kæmpekasser med metalpyntelister og tivolilys, som dominerede gaming-klassen blandt bærbare for bare et par år siden.

RGB-belysningen er det eneste, der bryder den kulsorte alvor. (Foto: MSi)

GS66 Stealth er ikke den første gaming-computer i “voksent” design, vi har set. Men aldrig før i så kompromisløs udførelse. Selv den ultrastramme forgænger GS65 Stealth Thin ligner en påfugl ved siden af.

MSi er bevidste om, at de henvender sig til et nyt publikum. Det kan man se på de pressebilleder, som stilles til rådighed. Der ser man ikke bumsede teenagere, men mænd i 30’erne med styr på livet, god økonomi – og smag for kostbare luksusprodukter. Mænd, der tager motorcyklen til arbejde – med PC’en i rygsækken. For den er pæn nok til at komme op på mødebordet – og stærk nok, hvis man arbejder i reklamebranchen eller laver 3D-grafik.

Annonce

Op på kværnen og ind på kontoret. MSi vil have sine computere ind på de professionelles arbejdsborde. (Foto: MSi)

Men lad os vende tilbage til realiteterne. Og de er hardware af nyeste generation. En Intel Core i-9 processor og et Nvidia GeForce RTX 2080 Super grafikkort. Begge blev lanceret i april i år og kan nu findes i de første virkelige computere. Den testede maskine var forsynet med 32 gigabyte RAM og intet mindre end 2 terabyte SSD-lager.

Rekordhurtig skærm

Alle teknologier i GS66 er hentet fra øverste hylde, men den mest interessante detalje er dog skærmen, der er den hurtigste, vi endnu har set på en bærbar computer: 300 Hz opdateringsfrekvens er ikke bare vildt, men fuldkommen vanvittig vildt. Retfærdigvis skal det siges, at MSi ikke står alene med nyheden. Flere af MSi’s konkurrenter har præsenteret topmodeller med 300 Hz skærme. Men GS 66 er den første maskine med den teknologi, vi har fået til test.

Tidligere var prisen for høj skærmhastighed et dårligt billede. Men ikke længere. I dag kan man have en lynhurtig skærm uden at give afkald på skarpe farver og god betragtningsvinkel. Der, hvor der stadig er en begrænsning, er på opløsningen. Samtlige udgaver af GS66 har Full HD-opløsning (1920 x 1080 pixel).

Dansk islæt: Lyden er leveret af Dynaudio og tastaturet af SteelSeries. (Foto: MSi)

Annonce

Tastaturet er, som vanligt for de dyrere MSi-modeller, fra danske SteelSeries. Det er lækkert og lige så diskret sort som resten af PC’en. Her finder man dog den eneste undtagelse fra den mørke helhed, da alle taster kan belyses med hver sin RGB-farve. Lydsiden har Dynaudio stået for, og selv om der ikke bruges samme højttaler-enheder som i den fantastiske Confidence 50, er der smæk på lyden.

Man leder forgæves efter en DisplayPort-udgang på bagsiden af GS66. Porten er der, men den er blevet integreret i den ene USB-C-port. Det fungerer fint – ud over at man må anskaffe et adapterkabel, og der lægges beslag på en af de kun to USB-C-porte.

Der er ikke noget overflødig spræl over MSi GS66. Men du skal have en klud til at tørre fingeraftryk af tastaturet. (Foto: MSi)

Tydeligt kvik

Som tester passerer der mange computere hen over mit skrivebord, og hver generation er en lille smule bedre end den foregående. Det er dog sjældent, at forskellen er direkte mærkbar, fra det øjeblik man slår låget op og begynder.

Det er den imidlertid med GS66. Om det er den lynhurtige processor, den kvikke SSD eller den rigelige RAM, ved jeg ikke. Men Windows tøver en lille smule mindre, når man arbejder med computeren.

Annonce

Rigtig sjovt bliver det dog først, når den bruges til det, den er beregnet til: Spil. Her går det nemlig stærkt. Det lykkedes mig ikke at finde noget spil, der for alvor gav den en udfordring. I hvert fald ikke så længe 3D-grafikken kun skal klare Full HD-opløsning på den indbyggede skærm.

Omvendt skal jeg også krybe til korset og indrømme, at jeg altså ikke oplever nogen markant forbedring ved at gå fra 144 Hz skærmopdatering til 300 Hz. Der findes situationer, hvor man kan komme så hurtigt omkring et hjørne, at billedet på en 144 Hz skærm ikke bevæger sig fuldkommen glat. Men de er få. Og mange spil har indbygget maksgrænse på opdateringshastigheden.

Da MSi GS66 Stealth er den første maskine, vi har testet med den nye generation af processor og grafikkort, er de direkte konkurrenter få. Hvis lynhurtige 3D-spil ikke er din førsteprioritet, kunne en næsten lige så hurtig bærbar med 4K-skærm være et alternativ. F.eks. Alienware M15 R2 eller Asus ProArt StudioBook.

(Foto: MSi)

Benchmarks

Der banker en splinterny 10. generations Intel Core i9-processor i GS66. Med en puls på 3,1 GHz, otte processorkerner og 16 tråde er det en af de stærkeste talknusere, vi nogensinde har målt på.

Annonce

Geekbench 5 ender med en score på 7.568 i multi-core og 1.259 i single-core. For at sætte det i perspektiv er det ca. 20 procent hurtigere end Asus ProArt StudioBook, som vi testede i sidste måned. Og mere end dobbelt så hurtigt som MSi Prestige 14 fra måneden før. Til gengæld koster MSi GS66 næsten lige så meget som de to andre tilsammen.

Kontorprogramtesten PCMark 10 giver en score på 6.369. Igen ligger resultatet (selvfølgelig) højt – men ikke højere end Acer Predator Helios 700, som havde foregående generation af den samme processor.

Seriøst arbejde er sjovt nok, men det, der virkelig betyder noget, er spil. Og det vil sige 3D-grafik. Grafikprocessoren i MSi GS66 er en splinterny GeForce RTX 2080 Super. Det spænder forventningerne højt – og de indfries næsten.

I 3D-grafiktestene 3DMark Time Spy og Fire Strike demonstrerer MSi GS66, at den kan trække så godt som hvad som helst. En score på 7.418 i Time Spy-testen og 17.015 i Fire Strike er blandt de bedste, vi har set. Men den er dog ikke højere end tilsvarende tests på PC’er med den almindelige GeForce RTX 2080. Og det er selvfølgelig med PC’ens spilindstillinger skruet op til maksimal ydelse.

Batteritesten endte, som, batteritests på gaming-laptops altid er endt: Tidligt. En time og 50 minutter viser, at hurtig hardware ikke går hånd i hånd med batteriøkonomi.

Annonce

Gaming for voksne med styr på livet og smag for luksus. Vi lader, som om vi ikke har set isterningen i whiskyen … (Foto: MSi)

Konklusion

MSi GS66 Stealth er en hypereksklusiv og knivskarp sort sag, hvor der ikke er sparet på noget, der kan presse ydelsen i vejret. Det kan ses på prisen, der helt bogstaveligt ikke er for børn! GS66 er desuden det seneste eksempel på en tendens, som vi har set gennem især det sidste års tid, hvor gaming-computere henvender sig lige så meget til professionelle grafikbrugere som til spillere.

Hvis du har de mange penge – eller har et arbejde, hvor man vil betale for at lægge de voldsomme regnekræfter i dine hænder – er der ikke noget at udsætte på resultatet. Du får nemlig, hvad du betaler for. Og det i en lækker indpakning, der ikke fylder og vejer mere end en normal bærbar.

forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.