TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: HP Omnibook X 14 Snap-12C

Processoren er fin, men skærmen skuffer

HP’s første ultrabook med Snapdragon X Elite er fin på de fleste punkter, men skuffer på et enkelt.

Skrevet af / 02/09/2024 - 09:00
HP Omnibook X 14 Snap-12C
John Alex Hvidlykke

For kort tid siden testede vi den første tilgængelig PC med Snapdragon-processor. Det var en ganske vellykket maskine, der viste, at PC’er ikke nødvendigvis behøver at have Intel eller AMD i maven.

Nu er den næste dukket op på testbænken i form af HP Omnibook X 14 Snap-12C.

HP Omnibook X 14 er en nydelig lille ultrabook til en pris, der ikke er skræmmende. (Foto: HP)

Der er tale om en kompakt 14-tommers ultrabook i et design, der bedst kan beskrives som afdæmpet. Det flade unibody-kabinet er i titangrå metalfinish, og ganske nydeligt – men ikke helt så eksklusivt som den lidt dyrere HP Spectre x360.

Annonce

For mat og for mørk

Skærmen er en 14” touchskærm i 16:10-format. Skærmen har altså touch-funktionalitet, hvilket er et plus. Men til prisen havde vi i 2024 faktisk ventet en QHD OLED-skærm i stedet for en IPS-skærm i den lidt spøjse 2,2K-opløsning (2.240 x 1.400 pixel), der ikke helt er QHD. Selv om det stadig er bedre end den forældede Full HD-opløsning. Det største problem er dog opdateringshastigheden på kun 60 Hz, hvor 90 Hz eller 120 Hz er normen i dag. Lysstyrken på 300 nit er heller ikke imponerende.

Læs også Er PC’en blevet klogere? Der er en ny CPU i byen! Snapdragon X Elite har de AI-kræfter, som Intels CPU’er mangler.

Tastaturet er af gennemsnitlig kvalitet. Tasterne er præcise nok, men yder ikke den samme respons som på Asus Vivobook S 15. Af indlysende grunde er der ikke noget separat numerisk tastatur.

Der er kun blevet plads til de allermest nødvendige porte i det lille kabinet: To USB-C-porte og en enkelt USB-A-port, samt en hovedtelefonudgang. Det er lige akkurat nok, men skal PC’en bruges til kontor- eller hjemmekontorarbejdet ved skrivebordet, er en USB-dock til at give flere porte næsten uundværlig.

AI-stærk processor

Processoren i HP Omnibook X 14 er anderledes end alle traditionelle PC-processorer. Selv om de processorer, der udgør hjertet i PC’er i dag, er mange tusind gange hurtigere end de, der sad i de første PC’er, er den grundliggende arkitektur den samme som i 1981. Det gælder uanset om der står Intel eller AMD på processoren. Snapdragon Elite X er fundamentalt anderledes, da den er opbygget som en ARM-processor i stedet for x86-arkitekturen i PC’er. På den måde har den mere til fælles med processorer i mobiltelefoner end med klassiske PC-processorer. Når dine programmer alligevel kan køre på Snapdragon Elite X-processoren, skyldes det i de fleste tilfælde, at den er lynhurtig til at emulere, dvs. efterligne x86-processorer.

Udvalget af porte er skrabet. (Foto: HP)

Windows ser ikke alt dette. Snapdragon X Elite-processoren optræder overfor Windows som en forholdsvis normal 12-kerners processor med en arbejdshastighed på 3,4 GHz.

Qualcomm fører på AI

Det særlige ved Qualcomm-processoren er den indbyggede neuralprocessor, der er beregnet til at afvikle kunstig intelligens. Processoren har en regnekraft på 45 TOPS. Det vil sige 45 billioner (AI-)operationer i sekundet. Kravet for at køre Microsoft Copilot+ er 40 TOPS. I skrivende stund har Intel ingen processorer, der opfylder dette. Årets Intel Ultra-processorer, der også er AI-optimerede, yder ca. 17 TOPS.

Læs også Krig på AI-processorer Intel tabte første runde af slaget om kunstig intelligens til AMD og Qualcomm. Men de får revance i sensommeren.

Benchmarks

Selv om arkitekturen er en helt anden, ser det ud til, at Snapdragon-baserede PC’er yder nogenlunde det samme som traditionelle maskiner i samme prisklasse. Det er i hvert fald det billede, der tegner sig, efter at vi har afprøvet og målt de første to maskiner.

HP Omnibook X 14 afvikler så godt som alle af vores systemiske benchmarks en lille smule langsommere end Asus Vivobook 15. Men kun en lille smule. Resultaterne ligger indenfor to til fem procent fra hinanden. Da de to PC’er har præcis samme processor, kan man tillade sig at forvente den samme hastighed. En mulig delforklaring kan være, at der kun er halvt så meget RAM i HP Omnibook X 14 som i Vivobook S 15.

(Foto: HP)

Processortesten Geekbench 6 gav et resultat på 12.979 i multicore og 2.365 i singe-core. Det svarer til, hvad vi ser i andre moderne ultrabooks.

Kontorprogramsimuleringen PCMark 10 gik ned undervejs, så her kunne vi ikke få en måling. Præcis det samme skete på Asus’ Snapdragon-maskine, da vi testede den for nylig.

Langsommere end Intels grafik

Adreno-grafikken i Snapdragon-processoren er udviklet til mobilspil, og den klarer også de ældre 3DMark-grafiktests med acceptabelt resultat. Den klarer et spil CS:GO i pausen acceptabelt, men ikke mere end det. Og Intel Arc-grafikken, der blev introduceret med Ultra-processorerne, er næsten dobbelt så hurtig. Eller måske nærmere halvt så langsom. Arc klarer en vis grad af raytracing.

HP Omnibook X 14 er en PC, man kan have med i tasken og bruge gennem en hel dag. Men regn ikke med at have batteri til overarbejdet. (Foto: HP)

Batteritiden er ret middelmådig. Lidt over fire timer i den intense batteritest svarer nogenlunde til en arbejdsdag i mere menneskeligt arbejdstempo. Men noget længere batteritid er ikke usædvanligt for små lette ultrabooks i samme prisklasse. For eksempel Acer Swift Go 14, der klarer næsten seks timer. Muligvis takket være OLED-skærmen, der ikke skal bruge strøm til bagbelysning. Da Acer-PC’en er betydelig billigere og samtidig hurtigere til alt andet end AI, er den en virkelig hård konkurrent til HP.

AI mangler en killer-app

Med 45 TOPS regnekraft i Snapdragon X Elite-processoren er HP Omnibook X 14 hurtig nok til at kunne køre Microsoft Copliot+.

Det er glimrende, og AI-værktøjer gør allerede livet lettere mange steder. For eksempel når vi som en selvfølge søger efter noget på Android-mobilen ved at tegne en ring omkring et emne eller et billede med fingeren.

Men når det gælder Copilot+, er revolutionen ikke nået frem til os endnu. Billedgenerering og svar på spørgsmål er ikke umiddelbart blevet bedre og mere begavede, end de var tidligere.

Konklusion

HP Omnibook 14 er den anden Snapdragon-PC, vi har testet indenfor kort tid. Og det meste af det, der var sandt om den første, gælder også om nummer to: Det er kvikke og velfungerende PC’er, der til almindelig kontor- og studiebrug yder lige så godt som deres Intel- og AMD-baserede fætre. Men heller ikke bedre. De ekstra AI-kræfter har ikke i skrivende stund betydet de større revolutioner, og artiklen her er stadig skrevet med gammeldags menneskelig arbejdskraft.

HP har valgt en IPS-skærm i 2,2K-opløsning. Men alle konkurrenterne tilbyder OLED-skærme – selv i billigere PC’er. (Foto: HP)

Et punkt, hvor HP’s bud på en Snapdragon-PC adskiller sig fra Asus’ ditto, er, at HP har valgt en ikke særlig lysstærk IPS-skærm i stedet for en superklar OLED med højere opløsning. Da der ikke er nogen umiddelbare fordele i HP’s favør, og man sagtens kan finde billigere konkurrenter med OLED-skærm, ender karakteren på et lidt mat firetal.

Karakter
HP Omnibook X 14 Snap-12C
Premium

Home mener

Let og kvik PC. Touchskærm i 2,2K-opløsning. Man får bedre grafikydelse i en Intel- eller AMD-PC til samme pris. Til prisen kan man forvente en OLED-skærm i dag.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

Scroll to Top