Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Chromebook Plus 514 (CB514-3H/T)

Det største kompromis er skærmen

Man får forbløffende meget computer for pengene med Plus-udgaven af Acers Chromebook. Men man får ikke alting for ingenting.

Skrevet af / 10/06/2024 - 09:00
Acer Chromebook Plus 514 (CB514-3H/T)
John Alex Hvidlykke

Du vil have ny computer? Skal det være en Mac eller en PC?

Begge platforme har sine fordele – og navnlig sine forkæmpere.

Men hvis det bare handler om at få arbejdet gjort, hvad enten det er på kontoret, i skolen eller i foreningen, er der en tredje vej, der kan være både økonomisk attraktiv og let at bruge: En Chromebook.

(Foto: Acer)

Chromebooks er bygget over en variant af Linux, og Chrome-browseren udfylder den rolle som skrivebordet har på PC og Mac. Styresystemet er udviklet af Google og er gratis at bruge for hardwareproducenter. Det er med til at gøre maskinerne billigere. Og samtidig er ChromeOS mindre hardwarekrævende end MacOS og Windows, hvilket gør det muligt at lave maskiner med fornuftig hastighed til en forholdsvis lav pris.

Billig plusmodel

Acer Chromebook Plus 514 er at betragte som en plusmodel. Den er stadig billig, men ser man sig om, er det muligt at finde Chromebook-computere til omkring den halve pris. Og også nogle PC’er. Så vi er relativt set i luksusklassen.

For prisen får man en forholdsvis upåfaldende 14-tommers bærbar med en finish, der giver associationer til poleret aluminium. Uden at nogen af den grund vil få den opfattelse, at det ikke er plastic.

En hologramlabel kundgør stolt, at processoren er AMD Ryzen. Dog kun Ryzen 3, svarende til Intels Core i3-processorer. Og med beskedne fire kerner og otte tråde.

Grafikken er AMD Radeon, som er integreret i processoren. Der er 8 gigabyte RAM og 128 gigabyte lager. Det er ikke så slemt, som det lyder, selv om det på en PC ville være en alvorlig flaskehals.

Der er det samme antal ind- og udgange som på typiske letvægts-PC’er: To USB-C, en USB-A og en HDMI-udgang. Der er også webcam og 3,5 mm. lydudgang, så det bliver ikke noget problem at deltage i Zoom- og Teams-møder.

Acer Chromebook Plus 514 er lidt mere luksuriøs end de billigste chromebooks. (Foto: Acer)

Ikke til en solskinsdag

Skærmen har en ganske hæderlig opløsning på 1.920 x 1.200 pixel, hvilket efter behag kan kaldes FHD+ eller WUXGA. Det er godt nok til ikke alt for krævende brug. Og de programmer, der fås til Chromebook-platformen er ikke skabt til krævende brug.

Det største problem ved skærmen er dog ikke opløsningen, men den overordnede kvalitet. Farveægtheden er opgivet til 45% af NTSC-farverummet, hvilket svarer til 60-70% af RGB-farverummet. Det er ikke ret meget, og det er afgjort ikke nok til billedbehandling. Lysstyrken er også den svageste, jeg har set i årevis: 250 nit. Det går an indendørs på en gråvejrsdag. Men skinner solen, bliver skærmen svær at læse.

Tastaturet er udmærket, lyden fra de opad vendte højttalere helt i orden, men skærmen kunne være bedre. (Foto: Acer)

Set i det (manglende) lys har det ikke den store betydning, at opdateringshastigheden på skærmen ikke er nævnt noget sted. Hvis det gør en forskel for dig, om billedet opdateres 60 eller 120 gange i sekundet, er dette ikke skærmen for dig.

Man kan ikke forvente en superskarp, lysstærk OLED-skærm i denne prisklasse. Men billedkvaliteten er noget, man skal være opmærksom på, inden man køber.

Lynhurtigt i gang

Chromebooks er notorisk morgenfriske. Fra man trykker på tænd/sluk-knappen, til maskinen er klar, går der få sekunder. Det var et særsyn, da de første chromebooks kom frem i 2011, men i dag er den fordel blev indhentet af næsten lige så hurtigt startende EVO-ultrabook-PC’er. Som dog koster en del mere.

Chromebook_Plus_514_LS01_1920x1080 Chromebook_Plus_514_Enterprise_LS03_1920x1080 Chromebook_Plus_514_LS03_1920x1080 Chromebook_Plus_514_Enterprise_LS02_1920x1080
<
>
Chromebooks er skabt til studier og kontorarbejde, frem for underholdning. Derfor viser de fleste af producentens ”livsstilsbilleder” folk, der har det sjovt med regneark… (Foto: Acer)

Robust

Chromebooks er billige computere, og bliver ofte behandlet derefter. Så selv om kabinettet er af plastic, skal computeren kunne tåle at blive kastet skødesløst ned i skoletasten hundredvis af gange. Det burde Acer Chromebook Plus 514 kunne klare. Den er godkendt efter den amerikanske MIL-STD-810H-norm for robusthed. Så den tåler det også, når man ind imellem rammer ved siden af tasken.

Kan jeg køre mine programmer?

I en verden, hvor Windows og MacOS tilsammen er alt dominerende på computermarkedet, er der ikke megen plads til nummer tre. Det var et stort handicap for de tidlige Chromebooks, der kun kunne køre webbaserede applikationer.

Igennem de senere versioner af ChromeOS har Google imidlertid nærmet sig mere og mere til deres eget Android-styresystem, der har næsten lige så stor udbredelse i mobilverdenen, som Windows har på computere.

Android og ChromeOS er stadig ikke officielt det samme. Men det er muligt at køre de fleste Android-apps på en Chromebook. Herunder mobiludgaverne af Microsoft Office og Adobe Creative Cloud.

De er ikke det samme som de ”rigtige” PC- og Mac-udgaver, men de fleste vil kunne i praksis gøre alt det, som de har brug for. Så længe det ”bare” drejer sig om at udføre sit arbejde. Og man ikke er programmør, fotograf eller hardcore-gamer.

Man finder også programmer som Slack, Discord, Facebook og Twitch. Hvilket igen vil dække behovet til en kontor- og studiecomputer i de fleste tilfælde.

Da der er tale om mobilversioner, er programvinduerne ikke altid villige til at lade sig tilpasse til den større skærm i det brede format. Og nogle nægter ganske enkelt at køre.

Benchmarks

Som en chromebook kan vi ikke sammenligne den tekniske ydelse direkte med bærbare PC’er. Heldigvis findes flere af testprogrammerne dog i Android-udgaver, og Chromebook Plus CB514 er på flere måder mere sammenlignelig med mobiltelefoner end med andre laptops.

Geekbench 6 er dog fælles grund, og en score på 1.123 i single-core og 3.097 i multi-core er i orden uden at være imponerende. Det svarer nogenlunde til en Motorola Edge 50 Pro mellemklassemobil. Der er ca. en fjerdedel dyrere end Chromebook Plus.

Kontorsimuleringen PCMark Work 3.0 ender på 9.769, hvilket faktisk er rigtig brugbart. Men en tredjedel under samme Motorola Edge 50 Pro.

Kabinettet er i samme farve som aluminium, men i umiskendeligt plastic. Og det er helt OK til prisen. (Foto: Acer)

Chromebook Plus 514 bryster sig af at have Radeon-grafik. Det er dog mere af navn end af gavn, eftersom grafikprocessoren er integreret i CPU’en og heller ikke har egen RAM. Grafiktesten AnTuTu 10 ender med et resultat på 749.665. Det er på niveau med en billig mellemklassemobil som Nothing Phone (2a).

Batteritesten kunne ikke gennemføres, da PCMark-batteritesten, som vi bruger til at teste brugstiden på Android-enheder ikke fungerede på Acers Chromebook. Programmet startede fint, men lukkede hver gang uforklarligt ned efter et par timer, mens batteriet stadig var tæt på at være fyldt.

Ud fra batteriforbruget i den tid, som testen nåede at køre, vurderer vi dog, at løftet om op til 12 timers brugstid er fuldt ud troværdigt.

Konklusion

Acer Chromebook Plus CB514 er en computer, som de allerfleste har råd til, og som kan opfylde de allerflestes behov for en bærbar computer til arbejde eller studier. Den er nem at tage i brug, og den starter lynhurtigt. Lidt mere avancerede brugere vil have det mere besværligt. Skærmen er den største begrænsning, da den simpelthen er for dårlig til billeder og video. Du kan dog godt bruge den som skærm til lænestols-TV. Og her vil den lange batteritid være din ven. I sidste ende er prisen dog så høj, at en ”rigtig” PC virker som et rigtig interessant alternativ til prisen.

Karakter
Acer Chromebook Plus 514 (CB514-3H/T)
Basic

Home mener

Ret fornuftig ydelse. Takket være Android har man adgang til alle de programmer, som man i praksis har brug for. Billig. Skærmen er mørk og mat. Du kan finde lige så billige og lige så hurtige PC’er.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Scroll to Top