Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Razer Kiyo Pro

Se godt ud på hjemmekontoret

Razers webkamera er ikke kun til Twitch-streamere og gamere. Det er mindst lige så godt til at sikre skarpe, velbelyste billeder fra det improviserede hjemmekontor.

Skrevet af / 18/03/2021 - 10:00
Razer Kiyo Pro
John Alex Hvidlykke

Hvad enten du er streamer med egen kanal eller bare skal deltage i arbejdsmøder fra hjemmekontoret, har du brug for et webcam. Og det eneste gode, man kan sige om det indbyggede kamera i den bærbare er, at det fulgte gratis med.

Razer Kiyo Pro er et kamera, der ikke alene henvender sig til Razers stamkunder, altså gamere, men også lover god billedkvalitet i dagslys ved møder.

Ligner en kameraoptik

Razer Kiyo Pro ligner ikke de fleste webcams. Det ligner nemlig et stykke fotoudstyr. Det syv cm brede, cylindriske kamera ligner til forveksling et objektiv til et systemkamera. Det er lidt nørdet – og som gammel amatørfotograf må jeg indrømme, at jeg er vild med det!

Billedsensoren er en Sony IMX327. Den bruges fortrinsvis i overvågningskameraer – hvad den på sin vis også gør her. Den udmærker sig ved at være ret lysfølsom. Et blændetal på f/2.0 er rigtig fint. Hvilket er ret vigtigt, da et webcam til gaming kan risikere at skulle klare sig uden andet lys i rummet end det, der kommer fra skærmen.

Det syv cm brede, cylindriske kamera ligner til forveksling et objektiv til et systemkamera. (Foto: Razer)

Beauty ring

Forgængeren, Razer Kiyo, havde en indbygget lyskilde i form af en krans af lysdioder – en såkaldt beauty ring. Det har Kiyo Pro ikke. Razer har lavet en ringformet lyskilde som tilbehør, men kunne desværre ikke nå at levere den under testen.

Opløsningen på Kiyo Pro er Full HD (1920 x 1080 punkter), og kameraet kan levere video med 60 billeder i sekundet. Eller 30 billeder i sekundet med HDR.

Læs også Webkamera til hjemmearbejde og videodrømme Hvad enten du har en youtuber i maven, eller du bare skal holde videomøder på hjemmekontoret, stiller StreamCam skarpt på dig.

Ligesom andre webcams kan Kiyo Pro monteres på toppen af skærmen med en bøjle eller på et fotostativ ved hjælp af et standardgevind i bunden. Tilslutning sker med standard USB-kabel. Kameraet er plug-and-play, men har man lyst til at lege med indstillingerne, sker det via Razers Synapse-styresoftware, der bruges til alle deres enheder.

Tre billedvinkler

Her kan man trimme farvemætning, hvidbalance og en lang række andre egenskaber, der ikke vil sige andre end kameranørder noget. Men man kan heldigvis også vælge imellem nogle få forudindstillinger.

Kameraet kan vise tre billedvinkler på henholdsvis 103, 90 og 80 grader. 80 grader er i sig selv en vidvinkel (svarende til en 28 mm optik i de gamle analogdage), og de to endnu videre indstillinger giver en synlig forvrængning af perspektivet, men er gode at have til gruppemøder. De stiller også krav til oprydning, da de får en meget stor del af rummet med på billedet!

Når indstillingerne er gjort, husker kameraet dem, så man behøver ikke at have Synapse-programmet kørende konstant. Og det er praktisk, hvis kameraet skal bruges på skiftende computere. Men brug Synapse mindst én gang, da kameraets firmware også opdateres her. Mit testeksemplar af Kiyo Pro havde et temmelig mørkt billede, da jeg brugte det direkte fra æsken, men efter en automatisk opdatering i Synapse var billedkvaliteten på plads.

Ingen 4K-video

Razer Kiyo Pro understøtter ikke 4K-opløsning, som f.eks. Logitech Brio gør, men hvornår har man i praksis brug for at transmittere sit eget åsyn i UHD-kvalitet? Det koster seriøst meget internethastighed at overføre 4K-video. Både på afsender- og modtagersiden.

Billedsensoren bruges fortrinsvis i overvågningskameraer – hvad den på sin vis også gør her. (Foto: Razer)

Afslørende skarpt

Kiyo Pro har ikke verdens hurtigste autofokus. Når billedet kommer på skærmen, går der et par sekunder, før ansigtet står skarpt. Det har jeg ikke oplevet med andre webcams. Til gengæld viser det hver en skægstub og hudpore så knivskarpt, at man hurtigt skynder sig at slå rynkeudglatteren i Zoom til!

Razer fremhæver, at kameraet ikke blot kan fungere ved sparsomt lys, men også kompensere for den uheldige belysning på hjemmekontoret, hvor stærkt lys fra siden eller direkte bagfra er hverdagskost. Adaptive Lighting kalder de det. Og det virker overbevisende godt.

Alt andet lige ser man stadig bedre ud med en diffus belysning rettet mod ansigtet. Men det er ikke længere en visuel katastrofe at deltage i et møde fra dagligstuen eller køkkenet på en solskinsdag. Aftenoptagelser i halvmørke får stadig noget billedstøj. Men billedet mister ikke sin farvemætning.

Konklusion

Razer Kiyo Pro er et lækkert, men også forholdsvis dyrt webcam, der kan præcis det samme som de mange billigere Full HD-webcams. Det gør det bare lidt bedre.

Den grundlæggende billedkvalitet er den bedste, jeg har set på et webcam i denne prisklasse, hvilket er afgørende, hvis du har en videoproducer i maven. Og kameraets store tolerance over for skiftende lysforhold vil få dig til at tage dig godt ud på Zoom- og Teams-møder.

Karakter
Razer Kiyo Pro
Premium

Home mener

Tre billedvinkler. Naturligt billede under svære lysforhold. Velfungerende autofokus. Høj pris. Ingen 4K-opløsning, men det er alligevel overkill i de fleste tilfælde.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Lyd & Billede
Scroll to Top