Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste hovedtelefoner og hørepropper 2022-2023

Her er de bedste hovedtelefoner – og sådan vælger du de rigtige.

Skrevet af / 01/11/2022 - 12:06
Årets bedste hovedtelefoner og hørepropper 2022-2023

Det er ikke alle, der ved det, men den allerbedste lyd får du med et par hovedtelefoner. På den måde slipper du for alt, hvad der har med rummet at gøre, som kan forvandle lyden fra selv de bedste højttalere til grød. Hovedtelefoner er det nærmeste, du kommer på direkte indsprøjtning af musik! 

Hovedtelefon-junglen ser ikke ud til at stoppe med at vokse, men hvor trådløse hovedtelefoner med støjreduktion var den største kategori indtil for nylig, har fuldt trådløse hørepropper taget føringen. De er simpelthen meget nemmere at have med sig, og batteritiden er blevet så god, at du ikke længere skal bekymre dig om at løbe tør for strøm. 

Hovedtelefoner eller hørepropper?

Vil du have den allerbedste støjreduktion, og vil du have noget, der er nemt at tage af og på, er hovedtelefoner stadig at foretrække frem for hørepropper. De har ofte bedre lyd – men ikke altid – og batteritiden er som regel endnu bedre. Komforten kan også være bedre, eftersom du slipper for at have noget proppet ind i øregangene. 

Årsagen til høreproppernes popularitet er, at de er så nemme at have med på farten! Derudover giver de et langt mere minimalistisk udtryk, når man bevæger sig rundt i gadebilledet. Og så gode, som de bedste er blevet, er det ikke så sært, at de fleste gerne vil have hørepropper. 

De prisbillige er blevet bedre

Uanset om du er ude efter hørepropper til hverdag eller træning, eller om du foretrækker hovedtelefoner, så har vi de bedste tips til dig her. Det seneste år har vi testet meget i alle prisklasser, og selv om vi har været udsat for en ret kraftig inflation de seneste måneder, kan vi med glæde konstatere, at selv de mere prisbillige hovedtelefoner er blevet bedre. 

Især blandt støjreducerende hovedtelefoner har vi bemærket, at selve støjdæmpningen er blevet bedre. Det gælder selvsagt topmodellerne, men interessant nok er den også blevet ganske fornuftig i den billige ende, selv når det gælder hørepropper. Hvor det for et par år siden var utænkeligt at få brugbar støjreduktion i et par hørepropper til en lille tusindlap, er det nu blevet en realitet. 

Lydkvaliteten er også begyndt at blive rigtig god blandt trådløse hvedtelefoner, og for første gang har vi modtaget tabsfri CD-kvalitet over Bluetooth! 

Nogle vil fortsat have kabel

Den allerbedste lyd får du stadig fra kablede høretelefoner, gerne sammen med en god hovedtelefonforstærker. Dem har vi også testet mange af, men som regel i den dyrere ende. Sådanne hovedtelefoner er blevet lidt som systemkameraer: De er forbeholdt entusiaster. Simpelthen fordi de fleste synes, at trådløst er godt nok. 

 

5 hurtige tips:

 

Sådan får du mest ud af hovedtelefonerne

  1. Trådløst: Vælg støjreduktion

Det er ikke længere nemt at sælge et par trådløse hovedtelefoner uden støjreduktion. Og det er ikke så mærkeligt, for hvem vil have støjende flymotorer eller larmende buspassagerer i ørerne, når man kan blive fri? Derudover betyder støjdæmpningen, at du kan lytte til musik på et lavere lydniveau, og måske endda spare dig selv for høreskader. 

  1. Hørepropper: vælg gerne vandtætte

Selv om du ikke er fitnessafhængig, kan det være en fordel med ørepropper, der tåler vand og sved. Pludselig finder du måske på at snuppe en løbetur alligevel, og eftersom vejret ikke lader sig styre, kan det også være en fordel, hvis hørepropperne kan tåle et stænk regn. Se efter minimum IPX4-certificering. 

  1. Brug EQ for bedre lyd

Nogle hovedtelefoner har en app med indbygget tonekontrol (EQ). Den kan du bruge til at justere lyden til dine egne præferencer. Du skal dog ikke vælge et par høretelefoner, der i udgangspunktet har den forkerte lyd til dig, da der er en grænse for, hvad en EQ kan fikse. 

  1. Bluetooth-codec: Alt er bedre end SBC!

Hvis et par hovedtelefoner kun har SBC-codec, bør du som hovedregel styre udenom – medmindre du bare leder efter et hurtigt køb til et par hundrede kroner. SBC er den dårligste lydoverførsel, der er tilgængelig via Bluetooth. Brugere af Apple-enheder bør se efter AAC-codecen, mens Android-brugere bør tjekke, om hovedtelefonene understøtter aptX, aptX HD eller LDAC. aptX Lossless er også langsomt, men sikkert på vej ind på markedet, og så kan det blive ekstra sjovt!

  1. Brug forstærker

Dette tip gælder kun for hovedtelefoner med kabel. Du vil få meget bedre og mere kraftfuld lyd, hvis du tilslutter en hovedtelefonforstærker. Gerne en med indbygget DAC. Prisen for en god, bærbar forstærker starter ved omkring 1.000 kroner, men kan også koste det femdobbelte. Stationære starter på 3.-5.000 kroner, men der er næsten ingen grænse for, hvor dyre de kan blive. 

Nominerede til Årets bedste hovedtelefoner

Vindere af Årets bedste hovedtelefoner og hørepropper 2022-2023

Årets bedste helt trådløse hovedtelefoner - Basic

Sony WH-XB910N

Superfed lyd

Ingen af de billige hovedtelefoner i det forløbne år havde hele pakken som disse fra Sony.

XB910N er et par trådløse hovedtelefoner, skabt til folk, som elsker bas. Bassen har nemlig fået en ekstra tand her, og den er fyldigere end normalt. Derfor tilføjelsen XB i navnet, for eXtra Bass. 

Støjreduktion og lydgennemslip

Sonys billigere hovedtelefoner koster ca. det halve af topmodellen WH1000XM5 og har både aktiv støjreduktion og lydgennemslip, hvilket er det modsatte af støjreduktion. Med andre ord noget, der er praktisk, hvis du vil høre, hvad nogen siger til dig. Eller hvis du er ude i trafikken og gerne vil høre, hvad der sker omkring dig. 

Multipunkt

XB910N har Bluetooth version 5.2 og understøtter såkaldt multipunktstilslutning. Det betyder, at de kan kobles til f.eks. mobilen og PC’en samtidig, så du kan bruge din PC til musik- og videokonferencer og din telefon til mobilsamtaler, uden at du skal afbryde forbindelsen undervejs. 

Har du en Android-telefon, parres den nemt til XB910N, hvis bare hovedtelefonene er i umiddelbar nærhed. Apple-brugere må oprette forbindelse på sædvanlig vis. 

Lyden af Sony WH-XB910N

Lige ud af æsken er lyden fra WH-XB910N lidt rigeligt bastung noget fattig på mellemtone, men det er ikke noget problem – med en smule justering af EQ i app’en bliver det kanongodt. 

Bassen masserer øregangene og giver nyt liv til rytmerne, samtidig er der kvaliteter opad, som også kommer akustiske instrumenter til gode. Hitlistepop har sjældent lydt så godt som her, og et og andet klassisk orkesterstykke fungerer også. 

Støjreduktionen er god, og det samme er talekvaliteten. Selv om sidstnævnte mangler lidt i diskanten.  

Ser man samlet på, hvad Sony-hovedtelefonerne leverer, både hvad angår lydkvalitet, komfort, funktioner og stabilitet, er der ingen, som truer dem i denne priskategori.

Årets bedste helt trådløse hovedtelefoner - Premium

Sennheiser Momentum 4 Wireless

Den bedste totaloplevelse

Det tog tre år, før Sennheiser opdaterede sine nyeste Momentum trådløse hovedtelefoner. Momentum 4 Wireless var værd at vente på.

Sennheiser hævder, at Momentum 4 leverer klassens bedste lyd, med 42 mm højttalerenheder (drivere) af høj kvalitet. Samme størrelse som på forgængeren, og man kan mistænke dem for at være af samme type. 

Hovedtelefonerne har forbedret adaptiv støjreduktion, som tilpasser sig det miljø, du befinder dig i. Og desuden lydgennemslip, eller transparens, hvor støjreduktionen vendes og i stedet sender omverdenen ind i ørerne.  

På lydsiden giver aptX Adaptive audio-codec bedre lyd til Android-brugere. Apple-brugere må nøjes med AAC. Man får faktisk lidt mere luft omkring tonerne med aptX Adaptive, hvilket gør, at jeg foretrækker Android med disse. 

60 timers batteri

Batteritiden er opgivet til hele 60 timer med støjreduktion aktiveret og med lydniveauet i midterposition. Det er dobbelt så lang tid som rivalen Sony WH-1000XM5 og tre gange så lang tid som med Apple AirPods Max. Og så er prisen for Sennheiser-hørebøfferne endda lavere end dem begge.  

Hurtigopladning kan også lade sig gøre, her får du op til fire timers brug efter blot fem minutters opladning, hvis du har en god hurtiglader. 

Lyden af Momentum 4 Wireless

Momentum 4 Wireless indfrier forventningerne på næsten alle plan. Lyden er bedre balanceret end i tidligere udgaver, men bliver alligevel aldrig kedelig. Det er krudt i bassen her, og faktisk vil vi påstå, at det her er den bedste lyd, du får til denne pris. Du skal betale ekstra, hvis du vil have bedre lyd end dette! 

Støjdæmpningen gør sit arbejde, selv om der findes hovedtelefoner, som reducerer støj endnu mere effektivt. Komforten er også i topklasse. 

Batteritiden er i særklasse, og med hurtig opladning skal der meget til, før du løber tør for strøm. Alt i alt en vinder til denne pris! 

Årets bedste hovedtelefoner - High-end

Audeze LCD-5

Bedre bliver det ikke

LCD-5 er mindre og meget lettere end de fleste andre i high-end-klassen. Alligevel er lyden noget af det allerbedste, vi har hørt.

Med de åbne LCD-5 har amerikanske Audeze sat sig for at lave de bedste hovedtelefoner, de kan, som samtidig er komfortable nok til, at man kan have dem på dagen lang. Og det er ikke kun vigtigt for musikelskere, men også for dem, der arbejder med lyd og musik hele dagen. 

Som alle Audeze-hovedtelefoner er disse planmagnetiske. De adskiller sig fra almindelige, dynamiske hovedtelefoner ved at bruge en tynd folie ophængt mellem to magneter, hvor folien vibrerer med det elektriske signal og producerer lyd. 

Til sammenligning har dynamiske hovedtelefoner drivere med en meget tungere membran, med mindre overflade, men til gengæld meget længere slaglængde. Dynamiske hovedtelefoner har ofte – men ikke altid – kraftigere bas og kan tåle højere lydtryk, mens planmagneter har fordelen af en meget hurtigere transientrespons og ofte lavere forvrængning – indtil de bliver overbelastet. 

Superneutral silkelyd

Da jeg første gang tog Audeze LCD-5 på, tænkte jeg: “Sikke da nogle lette hovedtelefoner!” Nu er 420 gram pænt meget, op til dobbelt så meget som de letteste trådløse hovedtelefoner. Men de føles ikke tunge overhovedet! De er superkomfortable, samtidig med at de sidder godt fast, når man headbanger til sin yndlingsmusik. Ja, for det gør du vel? 

En trompet har et nærvær, som jeg nærmest ikke har hørt før, mens den lækre klirren af strengene på kontrabassen smælder ud, samtidig med at man hele tiden er opmærksom på baggrunden, hvor man kan høre musikerne trække vejret og snøfte på god afstand af mikrofonerne. 

Der er så meget kontrol over enhver mikrotransient, at man bliver taget med på en musikalsk rejse, fra det øjeblik man tager hovedtelefonerne på, til man tager dem af igen – som regel flere timer senere. For de er så behagelige, at man glemmer tid og sted. 

Før du afviser hovedtelefoner til næsten 40.000 kroner som det glade vanvid, bør du unde dine ører at høre Audeze LCD-5. Det er måske det bedste, du nogensinde kommer til at høre.  

Årets bedste helt trådløse hørepropper - Basic

JBL Tune 130NC

Årets største røverkøb

Den glimrende EQ gør JBL Tune 130NC til det bedste køb, pænt under en tusse.

JBL har udstyret deres billige Tune 130NC med Fast Pair til Android-enheder, så de dukker automatisk op på telefonen, når de er i nærheden første gang. Der er også understøttelse af stemmeassistent, som bliver tilgængelig ved at presse på venstre høreprop. Touch-kontrollerne kan også tilpasses. 

Tune 130NC har både aktiv støjreduktion og lydgennemslip. Sidstnævnte kan fokusere på omgivelserne generelt eller specifikt på tale. Det betyder i praksis, at mellemtoneområdet fra omgivelserne fremhæves lidt mere, så man lettere kan høre, hvad folk siger. 

Når JBL Headphones-app’en desuden giver adgang til en rigtig god equalizer, er det en imponerende udstyrspakke til prisen. Du behøver ikke at bruge equalizeren, da propperne lyder fint lige ud af æsken. Men bassen er noget overdimensioneret, og mellemtonen for tilbageholdende efter min smag. For at kompensere kan du med fordel skrue op til omkring 1 kHz og sænke niveauet ved 6 kHz, så det ikke bliver for skarpt i toppen. 

Lyden af JBL Tune 130NC

Vil du gerne have et højere lydniveau, end Tune 130NC præsterer, er der et trick: Skru EQ’en op ved alle frekvenser, for derefter at dæmpe niveauet noget mellem 2-4 kHz, da det ellers kan lyde lidt nasalt. 

Lyden fra JBL-propperne er noget af det bedste, jeg har hørt til under en tusse, især efter lidt justering. EQ-funktionen i JBL-app’en er nemlig blandt de bedste. 

Talekvaliteten er fin med en lidt hård, men tilstrækkeligt tydelig stemme. Med støj i baggrunden drukner brugerens stemme derimod, og det bliver svært at høre, hvad du siger. Så sørg for, at du ikke er i støjende omgivelser, når du skal tale i telefon. 

Uanset hvad må det siges at være et kup – det er de bedste hørepropper, vi har hørt til den pris! 

Årets bedste helt trådløse hørepropper - Premium

Sennheiser Momentum True Wireless 3

Put guld i ørerne

Sennheiser Momentum True Wireless 3 er fantastiske på alle måder.

Momentum True Wireless 3 har øredutter i fire forskellige størrelser, og for første gang har propperne tilpasningsringe med små vinger, der stikker ind under det ydre øres anti-helix. Det var med medium øredutter og ringene med de største vinger, at hørepropperne sad lige i øret. 

Støjreduktionen 

Støjreduktionen gør sit arbejde i basregisteret, mens mere højfrekvente lyde, såsom klapren fra et computertastatur, slippes igennem. Ude i det fri fjerner den generende lyde fra anlægsarbejde og forbipasserende biler, mens fuglekvidder høres ganske godt. Det er faktisk ikke den dummeste form for støjreduktion, 

Sennheiser Momentum True Wireless 3 er de bedste til prisen

De helt trådløse Sennheiser Momentum True Wireless 3 er fabelagtige. De er faldet mere end 10 procent i pris siden forgængerne, og er stadig de samme fantastiske hørepropper. Forbedret på flere områder med bl.a. trådløs opladning og aptX Adaptive-codec. Men det, der virkelig sætter prikken over i’et, er tilpasningsmulighederne for pasformen. Nye fæsteringe inde i øret gør, at de sidder bedre end nogensinde, så nu kan man trygt tage dem med på løbeturene. 

Der er stadig den samme usle equalizer; kun bas, mellemtone og diskant kan justeres. Men det gør ikke så meget, når lyden er så god som udgangspunkt. Multipunktforbindelse mangler også, men skidt-pyt. 

Spekulerer du på, hvad der er de bedste trådløse hørepropper til under 2.000 kroner, så er True Wireless 3 vores klare anbefaling. 

Årets bedste kablede hørepropper - High-end

Sennheiser IE 600

De allerbedste hørepropper

Sennheisers hørepropper i high-end-klassen blæser tryllestøv ind i dine ører!

Husene i IE 600 er lavet via en særlig 3D-printproces, med en metalstruktur kaldet ZR01 amorf zirconium. En tilsvarende metalstruktur er blevet brugt af NASA i borehovedet på Mars-fartøjet Perseverance. Solide sager, altså. Og det føles også sådan, når man tager dem i hånden. Sennheiser lover, at metallet desuden har ‘banebrydende akustisk ydelse’. 

Lav forvrængning

Et særligt bagstykke skal minimere refleksioner inde i huset, og et ekstra akustisk kammer skal fjerne resonanser og reducere trykforskelle for en renere og mere detaljeret diskant. Så lytteren kommer endnu tættere på musikken. 

Skræddersyet pasform

IE 600 har guldbelagte MMCX-stik, der muliggør tredjepartskabler med en diameter på op til 4,8 mm. Både ubalanceret kabel med 3,5 mm stik, og balanceret med 4,4 mm stik medfølger, og begge er forstærket med slidstærk para-aramid (kevlar). Øredutter i både silikone og memory-skum medfølger også, hver i tre størrelser. I modsætning til IE 800 S har hørepropperne ørebøjler for bedst mulig pasform. 

Lyden af Sennheiser IE 600

Vi havde en fornemmelse af, at Sennheiser IE 600 ville være virkelig gode. Alligevel blev vioverraskede over, hvor gode de rent faktisk er. Det er for nemt at sige, at man får lyden fra forgængeren IE 800 S, bare med mere udtalt bas. For det får du, men samtidig er der bedre dynamik og mere liv over hele frekvensbåndet, og derudover virker hørepropperne mere ‘musikalske’. De nye Sennheiser-hørepropper fremstår derfor som et meget bedre køb. 

Sammenlignet med de billigere IE 300 er 600-modellen lidt mindre energisk i mellembassen, og de har lidt mindre af den heftige aggression. Det vinder de ind igen på opløsning og et detaljeniveau, som IE 300 ikke kan matche, især i diskantområdet. 

Til godt 5.000 kroner kan vi ikke komme i tanke om nogen andre hørepropper, vi hellere vil have. De er simpelthen fabelagtige. 

Årets bedste helt trådløse træningshørepropper - Premium

Jabra Elite 7 Active

Træningsmusikken tages til nye højder

Med dette prisskilt har Jabra en del at bevise. Og Elite 7 Active skuffer ikke.

I æsken finder jeg to ekstra øredutter, men ingen med vinger, hvilket kan virke lidt overraskende, da Elite 7 Active sælges som træningshørepropper. Men der er faktisk en forklaring på dette. Dutterne har et særligt overfladelag, som Jabra kalder ShakeGrip-teknologi. Det er en flydende silikonegummi, som skal hjælpe propperne med at blive i ørerne uden behov for vinger. Jeg synes, at propperne er bløde, fleksible og behagelige. De sidder rigtig godt i mine ører, selv under svedig træning. 

Du styrer hørepropperne ved at trykke på knapperne på ydersiden (ikke rigtig touch). De er følsomme, så du behøver ikke at trykke hårdt. Responsen er fin, og du kan vælge i app’en, hvilket knaptryk der skal gøre hvad. Der er også stemmefeedback, der fortæller dig, om du vælger ANC (støjreduktion) eller Hearthrough (lydgennemslip). 

Mange lydindstillinger

Takket være seks forskellige lydindstillinger, som du også kan justere manuelt, er der gode chancer for, at du kan justere dig frem til et lydbillede, der passer til dig. 

App’en har også en Soundscape-indstilling, som du kan bruge, hvis du bare ønsker at lukke verden ude for en stund uden at fokusere på musikken, teksten og rytmen. I begyndelsen undrede jeg mig måske lidt over, hvad det skulle være godt for. Men jeg kan afsløre, at under en yogatime er lyden af et vandfald i ørerne fantastisk. 

Totalt set bedst

Jabra Elite 7 Active er en rigtig god høreprop til træningen, det er der ingen tvivl om. På trods af de manglende vinger sidder den sikkert og stabilt i ørerne uden at gøre ondt.  

Lydoplevelsen er god, men der findes mere vellydende modeller derude. Vi kunne godt have tænkt os slidt mere fyldighed og tyngde, men pasformen sammen med brugervenligheden og en spilleglæde, der får det til at krible i benene, gør den sammenlagt til klassens bedste hørepropper i året, som gik.

Årets lydinnovation: Helt trådløse ørepropper - Premium

Nura NuraTrue Pro

CD-kvalitet med Bluetooth

Nura er blandt de mest innovative inden for hovedtelefoner, og med NuraTrue Pro har de overgået sig selv.

Nura har præsteret at skabe et navn for sig selv i løbet af ganske kort tid. Det har de, fordi de ikke gør som alle de andre, men i stedet tramper nye stier. 

Først fik vi hovedtelefonerne NuraPhone, et par over-ear hovedtelefoner med en høreprop i midten af hver kop. En hybrid mellem hørepropper og over-ear hovedtelefoner, med andre ord. Her giver propperne hele lydbilledet, mens kopperne sender dundrende bas gennem kraniet! 

Men den største nyskabelse var, at Nura var de første på markedet til at skræddersy lydbilledet til brugerens ører.  

Derefter kom NuraLoop og endelig også de helt trådløse NuraTrue, hvor man havde beholdt hørepropperne og droppet kopperne. Med samme smarte øretilpasning af lyden. 

NuraTrue Pro – tabsfri Bluetooth-lyd

Den nye Pro-udgave af NuraTrue er markedets første hørepropper med tabsfri Bluetooth-lyd! Det er helt nyt, for selv om både LDAC og aptX HD giver bedre Bluetooth-lyd og understøtter både 24-bit og 96 kHz opløsning, så er det faktisk ikke lossless – der fuskes med data og psykoakustiske modeller. Men med aptX Lossless er bitstrømmen, som pakkes ud i den anden ende, en tro kopi af det signal, som bliver sendt ind.  

Pro-udgaven har fået øget batteritiden fra 6 til 8 timer i hørepropperne, og fra 18 til 24 timer i etuiet. Multipunkt har den også, og den kan tilkobles to enheder samtidig. 

Innovation hele vejen igennem

NuraTrue Pro er gennemført innovation, og det på en særdeles vellykket måde. Her står teknologien i højsædet, pakket ind i en brugervenlig grænseflade – og udført, så den ikke fjerner det følelsesmæssige aspekt af musikgengivelsen. Snarere tværtimod. Efter at lyden er kalibreret til brugerens ører, får alle instrumenter fuldt fokus, samtidig med at hørepropperne har en enorm bas. Fedt! 

At hørepropperne desuden er først med lossless lyd med Bluetooth, gør dem ikke mindre spændende. Forbedringen er subtil, men alligevel vigtig, og det betyder, at man kommer endnu tættere på musikken. 

Den eneste ulempe ved NuraTrue Pro er størrelsen. Dette er digre sager. Heldigvis sidder de godt.  

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nyhed

Bliv en del af en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjælp os med at blive bedre og mere relevante - og vind flotte præmier!
Læs mere
Lyd & Billede
Scroll to Top