Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

IFA 2022: NuraTrue Pro først med aptX Lossless

Nura lover tabsfri lydkvalitet med Bluetooth - vi har prøvelyttet.

Skrevet af / 03/09/2022 - 16:45
IFA 2022: NuraTrue Pro først med aptX Lossless

Den største begrænsning med Bluetooth er ikke rækkevidden. Det er lydkvaliteten. Selv med aptX HD får du ikke andet end komprimerede lydfiler over Bluetooth, og så hjælper det ikke, at hovedtelefonerne har overdådig lydteknologi.

Alternativet til Bluetooth er selvfølgelig Wi-Fi, som ikke har samme begrænsninger i båndbredde, men hvornår har du sidst set trådløse hovedtelefoner med Wi-Fi?

Nura mener, at de har fundet løsningen på problemet med Bluetooth og begrænsningerne i lydkvalitet, og de har skabt NuraTrue Pro for at bevise det.

20220602 Nura Day3 495 RET
NuraTrue Pro

De ser ud, som hørepropper gør flest, men er de første i verden med Qualcomm aptX Lossless, hvilket i den korte version betyder, at man kan streame musik i såkaldt CD-kvalitet. Altså 16-bit og 44,1 kHz sampling, tabsfrit og trådløst.

Det normale er, at man kan få mellem 256 og 320 kbps trådløst over Bluetooth, hvis man streamer fra Tidal eller Spotify, men her kan man streame 1411 kbps CD-kvalitet fra Tidal Hi-Fi over Bluetooth.

Det kræver dog, at du har en mobil med en Qualcomm-chip, der understøtter aptX Lossless. Det har f.eks. ingen af ​​iPhone-modellerne, så man skal have en Android-mobil, for at aptX Lossless skal fungere.

20220529 test 0067 4 RETcropped
NuraTrue Pro

De små hørepropper har fået en ny 10 mm enhed placeret helt i den yderste kant af røret, som silikonepropperne sættes på. Det giver nemlig meget bedre frekvensrespons og et større frekvensområde, især i diskanten, fortæller dr. Luke Campbell, som er en af ​​grundlæggerne og administrerende direktør i virksomheden.

De har selvfølgelig aktiv støjreduktion, her af den tilpasningsdygtige type, hvilket i praksis betyder, at de mikrofoner, der opfanger støjen, er følsomme over et stort frekvensområde, og at processoren tilpasser støjreduktionen efter frekvens og styrke.

20220603 Nura Day4 1492 RET
NuraTrue Pro

Hørepropperne har også Spatial Audio, udviklet af Dirac, hvilket ganske vist reducerer lydkvaliteten noget, men giver lytteren en form for omsluttende 3D-lyd, der kan være meget effektiv, i hvert fald til film.

Kalibrerer lyden til dit øre

Der medfølger selvfølgelig en app, hvor man med Nura ProEQ kan indstille balancen i lyden, som man kan lide den, men før man kommer så langt, skal man igennem Nuras kalibreringsproces. Det fungerer kort og godt ved, at man sætter hørepropperne i ørerne og starter kalibreringen i appen. Så sendes et støjsignal med toner ind i ørerne, hvorefter app’en registrerer, hvordan akustikken i øregangene er, og justerer EQ derefter.

Det virker. Vi fik Luke Campbell til at demonstrere kalibreringen for os, og efter cirka et minut var vi klar til at spille musik. Og lad os sige det, som det er: Efter at have hørt musikken tabsfri (lossless) med trådløse hørepropper, er det svært at gå tilbage til almindelige Bluetooth-hørepropper.

Lyden har et væld af detaljer, man mister med almindelig aptX Bluetooth, og bassen er strammere, mere dynamisk og meget bedre defineret end fra eksempelvis Sony WF-1000M4.

Men det fortæller vi meget mere om, når vi får testet dem ordentligt.

Nura opgiver en batterilevetid på otte timer for hørepropperne plus 24 timer fra etuiet, som oplades med USB-C-kabel.

Pro-hørepropperne kan bestilles på Kickstarter, prisen er opgivet til 359 Euro.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Uhørt lang batteritid til prisen!

Jabras bedste hørepropper bliver endnu bedre

Head-fi: Tjek disse hovedtelefoner!

Nye produkter - og nye rygter - fra Creative

Hovedtelefoner vil revolutionere måden du lytter på

Oplev Sennheiser indefra

Sonos havde et es i ærmet

Med en kilopris som safran

Stax-elektrostater til folkelig pris

Lukkede hovedtelefoner til audiofile

Hovedtelefoner bygget som højttalere

Tjek disse hovedtelefoner fra Focal

Scroll to Top