Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Computex 2024: Nye MEMS-hørepropper fra Creative

Creative Labs og xMEMS i samarbejde om hørepropper med chipbaserede drivere.

Skrevet af / 07/06/2024 - 09:00
Computex 2024: Nye MEMS-hørepropper fra Creative

Computex-messen i Taiwan hovedstad, Taipei, finder sted i denne uge. Messen er den største teknologimesse i Asien, og mens computerne trækker den største opmærksomhed (det kan du læse om på vores søstermedie L&B Home), er der også nyheder på andre områder.

Creative havde ikke en stand på selve messeområdet, men var alligevel taget til Taipei for at præsentere deres nyeste produkter for en indbudt presse – og give en forsmag på dem, der er på vej.

Creative har de senere år især gjort sig bemærket med sine hovedtelefoner, både in-ear og fuldvoksne, samt med soundbars.

Ved eventet torsdag handlede det om hovedtelefoner og hørepropper. Zen Hybrid SXFI og Zen Air SXFI er henholdsvis over-ear-hovedtelefoner og helt trådløse hørepropper. Og som navnet antyder, er de udstyret med Creatives Super X-Fi-teknologi til rumlig lyd. SXFI bruges i en række af Creatives produkter, fra hørepropper til soudbars, og softwaren bag den kommer om kort tid i version 4.0, der skulle give simuleret 9.1.4 surroundlyd.

Creatives præsentation fandt ikke sted på selve Computex-messen, men på en restaurant i centrum af Taipei. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Men tilbage til de to hovedtelefonnyheder. Zen Hybrid SXFI er ANC-hovedtelefoner med SXFI og en batteritid på impoerende 70 timer. Så du kan ikke alene bruge dem på en flyvetur til Asien, men også nyde musik på hele ferien og på turen hjem – uden at lade op i mellemtiden. Prisen er €100.

Zen Air SXFI er tilsvarende hørepropper med ANC og SXFI virtuel surround. Her er battertiden “kun” 12 timer i propperne og i alt 39 timer med ladeetuiet. Prisen er €80.

Også soundbaren Katana får SXFI. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Chip-baseret lyd

Men Creative havde også en nok så spændende forsmag på kommende produkter – og ikke mindst teknologien bag dem: MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems), der populært sagt er chip-baserede drivere. Creative har allieret sig med amerikansk-singaporeanske xMEMS, der leverer teknologi til firmaets nyeste hørepropper. I propperne sidder en driver uden noget magnesystem og svingspole, men en 10 mm stor, flad transducer, baseret på xMEMS’ chipteknologi. Basområdet dækkes dog stadig af en konventionel dynamisk driver.

De første hørepropper med xMEMS-driver har vi allerede hørt, nemlig Creative Aurvana Ace, som begejstrede vores hovedtelefonekspert, Geir Nordby.

Næste skud på stammen bliver Creative Aurvana Ace SXFI, hvad der lyder som en opgraderet Aurvana-topmodel, men nu også med SXFI. Vi fik vist billeder af de kommende hørepropper, men ikke noget tidspukt for, hvornår de bliver virkelighed.

Læs også Nye hørepropper med hybrid-drivere Fra Creative kommer et par hørepropper med en helt ny type driver.

Og så alligevel: I hvad der må kaldes en kontrolleret læk lå der pludselig et etui på bordet.
“Dem her har du aldrig set, men de kommer i sensommeren…”

“Dem her har du aldrig set, men de kommer i sensommeren…” (Foto: John Alex Hvidlykke)

xMEMS-højttaler på vej

Hvad jeg heller ikke så, men dog hørte rygter om, var, at xMEMS arbejder på at opskalere deres chipbaserede driver til at kunne bruges i højttalere. Der bliver sandsynligvis tale om ultraflad (1 mm tyk), håndfladestor højttaler. Om det bliver en fuldtonehøjttaler, eller MEMS-teknologien kun kan bringes til at virke i diskantområdet, melder rygtet ikke noget om.

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Head-fi: Tjek disse hovedtelefoner!

Nye produkter - og nye rygter - fra Creative

Hovedtelefoner vil revolutionere måden du lytter på

Oplev Sennheiser indefra

Sonos havde et es i ærmet

Med en kilopris som safran

Stax-elektrostater til folkelig pris

Lukkede hovedtelefoner til audiofile

Hovedtelefoner bygget som højttalere

Tjek disse hovedtelefoner fra Focal

Sådan ser Sonos' nye hovedtelefoner ud

Din egen personlige hjemmebio-oplevelse

Scroll to Top