TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Sennheiser Momentum 4 Wireless

Kærkommen opdatering fra Sennheiser

Efter tre år har Sennheiser endelig opdateret sine trådløse Momentum-hovedtelefoner. Og Momentum 4 Wireless skuffer ikke.

Af / 10/08/2022 - 16:00
Sennheiser Momentum 4 Wireless

Lyd & Billede mener

  • Førsteklasses lydkvalitet, bedre end andre til samme pris. God komfort, og fantastisk batteritid!
  • Støjdæmpningen truer ikke de allerbedste. Bliver lidt varme over tid. Kun trebånds EQ.

NB! Sennheiser Momentum 4 Wireless kommer ud i butikkerne den 23. august, men kan forhåndsbestilles fra og med 9. august.

Udviklingen er gået hurtigt inden for lyddæmpende høretelefoner, og én gang om året lancerer producenterne en forbedret topmodel, der overgår forgængeren. Det gælder dog ikke hos Sennheiser. Her er udviklingen gået lidt langsommere – det er hele tre år siden, at forgængeren Momentum 3 Wireless så dagens lys.

De nye hovedtelefoner hedder ikke overraskende Momentum 4 Wireless, og det vil næppe komme som et chok, at det er fjerde generation af de trådløse Momentum-hovedtelefoner. Vi var vældig begejstrede for treeren, og forventningen til afløseren har derfor været høje. Ikke mindst fordi vi kan se, hvor langt rivalerne er kommet, hvor Sony indtil nu har haft topplaceringen, når det gælder selve støjdæmpningen.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Geir Gråbein Nordby

Seriøs konstruktion

Sennheiser hævder, at Momentum 4 leverer klassens bedste lyd, med 42 mm højttalerenheder (drivere) af høj kvalitet. Det er samme størrelse som på forgængeren, og man kan mistænke dem for at være af samme type.

Hovedtelefonerne har forbedret adaptiv støjreduktion, som tilpasser sig det miljø, du befinder dig i. Men du kan også invitere lyden fra omgivelserne indenfor med såkaldt ambient sound eller transparens, hvor støjreduktionen vendes. Vi bliver desuden lovet fantastisk komfort, og hvor forgængerne kun havde fysiske knapper og kontakter, kan man på de nye swipe til forrige og næste sang, og indstille lydniveauet.

Annonce

På lydsiden giver aptX Adaptive audio-codec bedre lyd til Android-brugere. Apple-brugere må nøjes med AAC. Man får faktisk lidt mere luft omkring tonerne med aptX Adaptive, hvilket gør, at jeg foretrækker Android til at lytte til musik.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 4
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Geir Gråbein Nordby

60 timers batteri

Batteritiden er opgivet til hele 60 timer med støjreduktion aktiveret og med lydniveauet i midterposition. Det er ret ekstremt – faktisk dobbelt så lang tid som den rivaliserende Sony WH-1000XM5 og tre gange så lang tid som med Apple AirPods Max. Og så er prisen for Sennheiser-hørebøfferne endda lavere, kun 3.800 kr. Det sætter dem på samme prisniveau som Yamaha YH-E700A, et andet fremragende par hovedtelefoner.

Hurtigopladning kan også lade sig gøre, her får du op til fire timers brug efter blot fem minutters opladning, hvis du har en god hurtiglader.

Læs også Farvel, støj! Sony overgår sig selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støjreduktion, bedre lyd og bedre komfort end nogensinde.

Nyt look

Hvor forgængeren havde et mere specielt og industrielt look med sorte eller brune ørekopper fastgjort til en metalhovedbøjle med synlige udskæringer til justering, har Momentum 4 et renere design – på godt og ondt. De nye er mere glatte og med et blødere design, men det betyder også, at de ligner de alle andre hovedtelefoner. Selve ørekopperne har en glat overflade, og hovedbøjlen er beklædt med gråt stof af samme type som på etuiet til Momentum True Wireless 3-hørepropperne. Dermed deler Momentum-familien for første gang et fælles udtryk, så du faktisk kan se, at de tilhører samme familie. Det kan vi lide!

Desværre kan Momentum 4 ikke foldes sammen som sine forgængere. Det bedste man kan gøre er at dreje kopperne 90 grader, så hovedtelefonerne ligger fladt. Der medfølger et etui, og det er i sagens natur bredere end før, men også fladere.

Æsken indeholder et ladekabel, et 3,5 mm analogt lydkabel og en “flyadapter” med to monostik i den ene ende.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 6
Hovedbøjlen til Momentum 4 Wireless er betrukket med samme stof som ladeetuierne til hørepropperne i samme familie. Foto: Geir Gråbein Nordby

App-styring

Momentum 4 kan styres fra Sennheiser Smart Control-appen, som udover at holde hovedtelefonerne opdateret giver dig mulighed for at indstille en simpel tre-bånds equalizer, ligesom du kan personliggøre lyden via en lydtest ved at skifte mellem tre forudindstillinger og vælge den, du bedst kan lide. Det gør du i tre sessioner med forskellig musik, derefter gør app’en sit bedste for at indstille lyden efter dine præferencer. 

Denne feature har jeg dog ikke kunnet få til at virke på Momentum 4, da der simpelthen ikke kommer lyd gennem app’en. Jeg forventer, at dette bliver rettet i en opdatering snart.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless app

App’en giver nogle muligheder, men vi ønsker en bedre EQ.

Samtalekvalitet

Momentum 4 Wireless har to mikrofoner i hver ørekop, med beamforming for bedst muligt at skelne din stemme fra de omgivende lyde. Det er kun halvt så mange, som Sony har lagt i 1000XM5, og to færre end du finder i de nye Bowers & Wilkins Px7 S2 (test på vej).

Til trods for det fungerer tale fint gennem Momentum 4, du vil nå klart og tydeligt igennem til modtageren. Sennheiser står ikke tilbage for Sony WH-1000MX5, og Px7 S2 lyder mere kunstigt og bearbejdet. Bose NCH 700 lyder klarere, men lavere end Sennheiser. Alt i alt god lyd her.

 

Sennheiser Momentum 4 Wireless Graabein Bowers Wilkins Px7 S2 Graabein Sony WH 1000XM5 Graabein
<
>
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Sylvia Nordby

Komfort

Hovedtelefonerne sidder meget behageligt omkring ørerne, takket være de bløde puder. Jeg synes dog, at de varmer ørerne lidt mere end både B&W Px7 S2 og Sony WH-1000XM5, hvilket give svedige ører over tid. På varme sommerdage og ved indendørs brug kan det tippe over mod det ubehagelige, hvis du har dem på lang tid ad gangen. 

Støjreduktionen

Sennheiser har altid været ret god til støjreduktion, og det samme kan siges om de seneste skud på Momentum-stammen. Det ser dog ikke ud til, at der er gjort meget siden sidst. Men det fungerer godt nok, og de kan også dæmpe lyden af ​​vindstød noget.

De er nogenlunde på niveau med Px7 S2, men ikke i nærheden af ​​WH-1000XM5, som dæmper omkring 10 dB mere effektivt hele vejen igennem og op til 20 dB mere i basområdet. Det er ikke fordi Sennheiser gør et dårligt stykke arbejde, men fordi Sony er milevidt foran alle andre her. Sennheiserne gør, hvad de skal, og uanset om jeg er i nærheden af byggepladser eller i toget, minimeres støjen, så musikken kommer igennem.

Lyden af Sennheiser Momentum 4 Wireless

Og hvad musikken angår, så lyder den nye Momentum 4 meget godt. Hvor forgængerne nok havde en meget kraftig, men også lidt mudret bas, tilfører Momentum 4 også ekstra energi til basregistret. Men de opleves strammere og mere punchy, hvilket ikke mindst er fedt til elektronisk festmusik. Til sammenligning lød bassen mere “subwoofer-agtig” i forgængerne.

Mellemtonen kommer også tydeligere frem i Momentum 4, så sangstemmerne skiller sig bedre ud fra musikken. Auroras luftige stemme i A Potion For Love lyder silkeblød, samtidig med at den har en fabelagtig dynamik. B&W Px7 S2 lyder en tand mere opløst og mere neutral i bassen, men sammenlignet med Sony WH-1000XM5 er Momentum 4 mere åben i mellemtonen og ikke mindst i diskanten. Selv om Sony-hovedtelefonerne lyder mere åbne end deres forgængere. Der er noget ved Sennheisers præsentation af mellemtonen, der gør dem meget vanedannende at lytte til. Her er også mere mellemtone end hos den mere bastunge Yamaha YH-E700A, og generelt kan jeg bedre lide Sennheiserne.

Alexis Ffrenchs klaver på sangen Golden lyder meget flot, med både attack i berøringerne og fylde i grundtonerne. En tand over Momentum 3 hele vejen. Med undtagelse af det maksimale lydniveau, som jeg bestemt mener var højere på forgængeren.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 2
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusion

Det er på tide, at Sennheiser kommer med et nyt par trådløse Momentum-hovedtelefoner. Og Momentum 4 Wireless leverer på næsten alle niveauer. Lyden er bedre afbalanceret end før, men bliver alligevel aldrig kedelig. Der er krudt i bassen her, og faktisk vil vi sige, at dette er den bedste lyd, du får til denne pris. Du skal betale ekstra, hvis du vil have bedre lyd end dette!

Støjdæmpningen gør sit arbejde, selv om den ikke vipper de allerbedste af tronen. Komforten er også meget god, selv om kopperne føles lidt varme ved længere tids brug.

Batteritiden er derimod i særklasse, og med hurtig opladning skal der meget til at løbe tør for strøm. Alt i alt en vinder til denne pris!

Målinger

Sennheiser Mom 4 Wireless freq resp
Frekvensrespons, Sennheiser Momentum 4 Wireless. Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhoved og REW-software. Kompenseret for subjektiv linearitet. Hovedtelefonene har en forstærket basrespons under 100 Hz, som forklarer punchen i bassen. Men der hvor forgængeren virkede lidt mudret, er Momentum 4 strammere. Kurven er da også lineær og pæn. Dæmpningen mellem 3-4 kHz er egentlig en målefejl pga. en reflektion i mikrofonhovedet, så den skal du se bort fra.
Momentum 4 vs Momentum 3 freq resp
Frekvensrespons, Sennheiser Momentum 4 Wireless (blå) mod Momentum 3 Wireless (rød): Momentum 4 har energi længere nede i frekvensområdet, hvor Momentum 3 ruller af omkring 35 Hz. Momentum 3 har også en boostet bas, helt op til langt over 100 Hz, hvor Momentum 4 balancerer ud fra omkring 80 Hz. Det betyder, at Momentum 4 lyder mindre farvet end forgængeren, da bassen påvirker mellemtonen i mindre grad. Momentum 4 er også mere neutral og afbalanceret i det lysere frekvensområde. Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhoved og REW-software. Kompenseret for subjektiv linearitet.
Sennheiser Momentum 4 vs BW Px7 S2 freq resp
Frekvensrespons, Sennheiser Momentum 4 Wireless (blå) mod B&W Px7 S2 (orange): De to er mere ens, end de er forskellige, men B&W har et ekstra boost omkring 90 Hz, der giver mere punch i bassen. Nogle vil nok mene, det kan være voldsomt, hvor Momentum 4 er mere balanceret. Rent subjektivt fremstår B&W alligevel noget mere opløst i overtonerne. Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhoved og REW-software. Kompenseret for subjektiv linearitet.
Sennheiser Momentum 4 vs Sony WH 1000XM5 freq resp
Frekvensrespons, Sennheiser Momentum 4 Wireless (blå) versus Sony WH-1000XM5 (grøn): ​​Sony’erne har endnu mere energi i basregistret og balancerer først ved 200-300 Hz. Det går ud over troværdigheden, også selv om de lyder subjektivt underholdende og godt. Enhver, der leder efter højere troværdighed på akustisk musik, bør vælge Sennheisers. Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhoved og REW-software. Kompenseret for subjektiv linearitet.
Sennheiser Momentum 4 vs Sony WH 1000XM5 vs BW Px7 S2 noise cancelling
Støjreduktion (lavt er bedst): Sennheiser dæmper ikke noget særligt under 50 Hz, men i 80-450 Hz-området er de mere effektive end B&W Px7 S2. Derfra er B&W bedre, men overordnet set er der ikke den store forskel på de to. Sony WH-1000XM5 har til gengæld mere effektiv støjreduktion end de to (og alle andre) i hele frekvensområdet. Den sorte graf er referencelyd, der afspilles fra højttalere (Dynaudio Evoke 20). Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhoved og REW-software.

 

Karakter
Sennheiser Momentum 4 Wireless
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?