TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: 6 førsteklasses hovedtelefoner

Jagten på den bedste lyd

Uanset om du er hi-fi-entusiast eller bare sætter pris på god lyd, bør du forkæle dig selv med et par ordentlige hovedtelefoner med ledning. Vi tester seks af den åbne type.

Af / 10/06/2024 - 12:05
6 førsteklasses hovedtelefoner

Hvis du vil have den allerbedste lyd for pengene, skal du have et par ordentlige hovedtelefoner. Det er simpelthen ikke muligt for et stereoanlæg til 8-15.000 kroner at levere lige så god lyd, som du får fra et par hovedtelefoner til 3-5.000 kroner. Ikke mindst fordi det rum, hvor anlægget er installeret, i høj grad forringer lyden.

Her tester vi seks par åbne hovedtelefoner, som henvender sig til folk, der sætter pris på god lydkvalitet, når de lytter til musik. De er alle af den åbne type, som har lydmæssige fordele, især med hensyn til dynamik og tonekvalitet. Ulempen er, at de lækker lyd ud til omgivelserne, mens støj udefra trænger igennem til lytteren. Disse er derfor beregnet til hjemmebrug eller et enkeltkontor. Hold dig fra åbne kontorlandskaber med disse.

Alle hovedtelefoner fortjener en god hovedtelefonforstærker for at yde deres bedste, men nogle modeller er letdrevne nok til at fungere tilfredsstillende med prisbillige bærbare afspillere, laptops og mobiltelefoner.

Six Headphones Boxes GeirNordby
(Foto: Geir Gråbein Nordby)
Læs også Dine hovedtelefoner fortjener denne forstærker FiiO K9 Pro ESS kan drive så godt som alle typer hovedtelefoner, og så har den desuden alt hvad du har brug for af digitale og analoge indgange. Også Bluetooth!

Forskellige typer musik

For at vurdere hovedtelefonernes kvaliteter lyttede testpanelet til et varieret udvalg af musik, herunder klavermusik fra Hoff Ensemble, akustisk musik med stor vokal og klaver fra Taylor Swift & Bon Iver samt funky popmusik fra Lizzo. Med disse forskellige musikstykker kunne vi evaluere tonalitet, lydkvalitet, dynamik og andre vigtige aspekter af hovedtelefonerne.

Vi er på udkig efter hovedtelefoner, der giver en afbalanceret og naturlig gengivelse af musikken uden at overbetone visse frekvensområder. Samtidig har vi lagt mærke til, om nogle modeller skiller sig ud med særlige kvaliteter, som kan være afgørende for lytterens præferencer og musiksmag.

Annonce

Sådan testede vi

Hovedtelefonerne blev testet med hovedtelefonudgangen på den integrerede Hegel H120-forstærker, der er kendt for sin fremragende ydeevne. Derudover blev de tilsluttet en dedikeret Auralic Taurus-hovedtelefonforstærker for at se, hvordan de klarede sig med endnu mere kraft og kontrol. Fordi der er nogle få af dem, der har brug for det.

Selvom ingen af hovedtelefonerne i testen skiller sig ud som dårlige, har de alle deres egne unikke egenskaber, som betyder, at du skal læse grundigt, før du beslutter dig. Vi har lavet en grundig vurdering af hver model med fokus på, hvilke musikgenrer de egner sig bedst til. Da alle hovedtelefonerne er gode, er testvinderen denne gang blevet vurderet ud fra sine særligt gode allround-egenskaber.

Hodetelefoner Oppslag 2
(Foto: Lasse Svendsen)

Impedans og følsomhed – ikke altid hvad du tror

Både høj og lav impedans har fordele og ulemper i en hovedtelefon, afhængigt af hvilken forstærker du bruger. Hovedtelefoner med høj impedans kræver ofte mere spænding, men er mindre følsomme over for variationer i forstærkerens udgangsimpedans. Lav impedans kan være lettere at drive, men kan give problemer med for lav dæmpningsfaktor med den forkerte forstærker.

Forstærkerens udgangsimpedans bør være 1/8 eller mindre af hovedtelefonernes impedans for at opnå den bedste baskontrol. Hvis du på den anden side spekulerer på, om dine hovedtelefoner har brug for mere forstærkereffekt for at spille højt, er det vigtigere at se på følsomheden. Hovedtelefoner med høj følsomhed har brug for mindre effekt for at spille lige så højt som dem med lav følsomhed.

Når alt kommer til alt, er der kun én ting, der tæller: Prøv og lyt. Hvis du ikke får en høj nok lyd, eller det lyder ukontrolleret og tamt, har du brug for en bedre forstærker. Det er op til dig at beslutte, hvad der fungerer bedst for dig.

Sennheiser HD 650

Stadig med i toppen

Sennheiser HD 650 begynder at nærme sig klassikerstatus. Selv efter 20 år på markedet står den sig godt i forhold til nyere konkurrenter.

God lyd i hele frekvensområdet, uden overdrivelse. Behagelig at have på i lang tid. Fremragende bygge- og materialekvalitet. Rimelig pris.
Lidt tilbageholdende dynamik. Mellemtonen kunne være mere fremtrædende.
Læs hele testen

Sony MDR-MV1

Sikke en dynamik!

Sony MDR-MV1 leverer varen til både almindelige lydentusiaster og professionelle lydteknikere, som ønsker ærlige hovedtelefoner, der er nemme at betjene.

Superkomfortable hovedtelefoner med ærlig musikgengivelse. Nemme at betjene.
Indtrykket af byggekvalitet er ikke helt i overensstemmelse med prisen. Ikke så fintmasket lyd som hos nogle konkurrenter.
Læs hele testen

Hifiman Edition XS

Som et nypudset vindue

Hifiman tilbyder den mest detaljerede og åbne lyd i sin prisklasse.

Fokuseret og detaljeret lyd med masser af luft og fine nuancer. Smuk klangfarve og en stemmeføring, der giver os gåsehud.
Mangler lidt dynamisk kontrast.
Læs hele testen

Audeze MM-100

Lidt tam studieven

Audeze MM-100 er beregnet til studiebrug med en neutral og åben lyd. Vi vil bare gerne have lidt mere dynamik.

Præcis og detaljeret. Lyder godt. God komfort.
Noget tam dynamik. Krop og punch i bassen kommer kun frem med en god forstærker.
Læs hele testen

FiiO FT5

Forbløffende afbalanceret lyd

FiiOs første åbne planar-hovedtelefon, FT5, er så tæt på perfekt, at vi næsten blev overraskede.

Usædvanligt fyldigt og dynamisk lydbillede. Spiller bas med en autoritet, der er sjælden for denne type hovedtelefoner. Solidt bygget og behagelig at have på. Godt udstyret.
Ikke så luftig og åben i toppen.
Læs hele testen

Neumann NDH 30

Studielyd til hjemmebrug

Neumann overrasker med en usædvanlig afbalanceret allrounder i NDH 30.

Smuk balance og god dynamisk kontrast. Spiller bas med kontrolleret autoritet, klangfuld mellemtone og transparent lydbillede.
Lidt afslappet på de hurtigste transienter.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

2 kommentarer til “6 førsteklasses hovedtelefoner”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?