TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
PÅSKE-TILBUD 6 uger for 6 kroner

TEST: Noble Audio FoKus Rex5

Enestående lydkvalitet

Noble Audio FoKus Rex5 er en spændende tilføjelse til trådløse hørepropper med fem drivere til hvert øre! Lydkvaliteten er fremragende, men hvad med prisen?

Af / 16/04/2025 - 09:03
Noble Audio FoKus Rex5

Lyd & Billede mener

  • Fabelagtig lyd. Imponerende detaljeopløsning og dynamik. Fantastiske EQ-muligheder med personlig lydtilpasning. Førsteklasses byggekvalitet. Stabil forbindelse med understøttelse af gode lydkodeks.
  • Høj pris. Ikke klasseledende støjreduktion. Personlig EQ påvirker stereoperspektivet. App’en tillader ikke redigering af eksisterende profiler.

Det britisk-amerikanske firma Noble Audio har specialiseret sig i hørepropper af høj kvalitet med fokus på kompromisløs lyd. Hovedsageligt i kablede in-ear-monitorer i high-end-segmentet, men med FoKus Rex5 tager de den samme filosofi med ind i det trådløse segment. Vi taler om ikke mindre end fem drivere pr. øre! Og et prisskilt, der matcher…

Noble Audio FoKus Rex5 exploded
Er du fristet til at betale en fyrstelig pris for fem drivere og kompromisløs lyd? (Illustration: Noble Audio)

Jo flere, jo bedre?

Hvorfor lige præcis fem drivere? Nu skal du høre. Den dynamiske 10 mm-driver tager sig af basområdet, som kræver den størst mulige vandring i membranbevægelsen. Mellemtonen håndteres af tre afbalancerede armaturer. Disse har den fordel, at de er hurtigere end dynamiske membraner, men ulempen er en lavere følsomhed. Men ved at bruge flere af dem får man mere lyd ud af det samme elektriske input – og også større dynamisk tolerance. Til diskantområdet er valget faldet på en planarmagnetisk driver, som er kendt for sin ekstreme præcision og lave forvrængning. Resultatet er forhåbentlig et lydbillede med større åbenhed og gengivelse af detaljer, samtidig med at lydtrykket og basresponsen fra dynamiske drivere bevares.

Det er en teknisk bedrift i sig selv at få plads til alt dette i et par hørepropper. Endnu mere med trådløse, hvor en stor del af den indvendige plads optages af Bluetooth-modtageren og -forstærkeren. De fleste producenter holder sig derfor til én driver for at spare plads, strøm og omkostninger. Det er også nemmere at få til at spille godt. Men Noble Audio er tydeligvis ikke interesseret i at gøre det nemt for sig selv.

Noble FoKus Rex5 EQ
En god app med 10-bånds EQ giver gode tilpasningsmuligheder, men opsætningen kunne være mere fleksibel. (Screenshot: iOS)

Funktioner

Med FoKus Rex5 får du aktiv støjreduktion, omgivelseslyd (så du kan høre verden omkring dig), en app med 10-bånds EQ – og også personlig lydtilpasning via Audiodo-teknologi. Du gennemgår en kort høretest for at fastlægge en lydkurve, der er tilpasset dine ører. Hørepropperne har touch-kontroller til at styre afspilning, besvare opkald, justere lydstyrken og skifte mellem støjreduktion og omgivelseslyd.

Læs også TEST: Noble Audio FoKus Apollo Med sin hybridløsning bestående af dynamiske og planar-magnetiske drivere leverer Noble Audio FoKus Apollo en lydoplevelse som ingen anden. Men alt er ikke bare fryd og gammen.

Lyden af Noble Audio FoKus Rex5

Da jeg satte Noble FoKus Rex5 i ørerne for første gang, blev jeg straks imponeret over lydens dybde og klarhed. Det er sjældent at høre trådløse hørepropper med så god dynamik og præcision. Den hybride driverløsning skaber et lydbillede, der simpelthen overgår det meste andet.

Annonce

Først og fremmest vil jeg gerne fremhæve mellemtonen. Vokalerne lyder klare og naturlige, og instrumenterne har plads til at ånde. På jazznummeret Dopamine Detox med Veslemøy Narvesen og Jakob Nordli Leirvik kommer kontrabassens komplekse nuancer til deres ret, mens saxofonens varme mellemtone breder sig smukt ud over lydbilledet. De overlappende vokalstemmer er nemme at adskille fra hinanden – det viser virkelig Rex5’s evne til at håndtere kompleksitet.

Noble Audio FoKus Rex5 GeirNordby
Aluminiumshuset gør Rex5 lidt tungere end konkurrenterne, men stadig behagelig at have på.

Laura Marlings Soothing viser, hvor præcist Rex5 håndterer en karakteristisk baslinje. Marlings luftige vokal har en næsten taktil tilstedeværelse, og de orkestrale strygere, der fletter sig sammen med guitaren, er tydeligt adskilt.

Der er en anelse for meget sibilans i diskanten lige ud af æsken, hvilket bliver tydeligt på Lady Gaga og Bruno Mars’ Die With a Smile. Her går vokalen klart igennem, men især Gagas mere kraftfulde dele kan være lidt skarpe. Det er hurtigt justeret med appens fremragende 10-bånds EQ-funktion. At sangen mangler basenergi, er dog ikke høreproppernes skyld, men det kan også justeres i EQ’en.

Læs også Nyhed: FiiO FX17: Elektrostatiske hørepropper i luksusklassen FiiO vil tage musikpropper til nye højder med FX17. Det nye flagskib byder på intet mindre end 13 drivere i hver høreprop, hvoraf otte er elektrostatiske.

Faktisk lyder meget moderne popmusik meget fladt i bassen og kunne have godt af lidt ekstra energi dernede. En generelt god idé er at booste lidt ved 31 Hz og 62 Hz i EQ’en. Men træk samtidig lidt tilbage ved 250 Hz, så bassen ikke maskerer mellemtonen. Den lille skarphed i diskanten kan løses ved at reducere den lidt ved 8 kHz, hvilket giver en mere behagelig balance.

Noble Audio FoKus Rex5 case 2 scaled
(Foto: Noble Audio)

Konkurrenter

En naturlig sammenligning er Bowers & Wilkins Pi8, som er en af mine favoritter i premiumklassen. Disse har en varmere og sødere mellemtone med en fyldigere og mere tilgivende lyd. Mellembassen er behageligt fyldig, men ikke nødvendigvis den hurtigste og mest detaljerede. FoKus Rex5 er betydeligt hurtigere og bedre kontrolleret her.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 er kendt for sin afbalancerede og naturlige lydgengivelse med tilstrækkelig kraft og præcision i bassen. Også disse kommer til kort over for Rex5’s dynamik.

Kort sagt, mens Pi8 har en mere tilgivende og varm lyd, og Momentum 4 giver en neutral og afbalanceret oplevelse, giver Rex5 den mest detaljerede og dynamiske lyd af de tre. Men støjreduktion er bedst i Sennheiser, og her vil vi også inkludere Sony WF-1000XM5, som sandsynligvis har den bedste støjreduktion i klassen.

Noble FoKus Rex5 Audiodo
Audiodo-teknologien tilpasser lyden til din hørelse, men kan give nogle uønskede effekter på stereoperspektivet. (Screenshot: iOS)

Skræddersyet lyd med Audiodo

Noble Audio har indbygget personlig lydtilpasning fra Audiodo – en teknologi, der tester din hørelse og kompenserer for eventuelle afvigelser. Efter en kort test med forskellige toner skaber systemet en EQ-kurve, der er tilpasset din individuelle hørelse.

Det fungerer, men jeg opdagede en ulempe: Når systemet justerer forskellige EQ’er for venstre og højre øre, påvirkes fasegengivelsen og dermed stereoperspektivet. Det ellers præcise centrum af lydbilledet erstattes af en uklar tåge. Jeg savner muligheden for at vælge et kompromis med samme EQ for begge ører, baseret på gennemsnittet mellem højre og venstre øre.

Læs også TEST: Bowers & Wilkins Pi8 B&W har overgået sig selv med Pi8, som ikke kun er en videreudvikling af sin forgænger, men også viser, at de har lyttet til brugernes feedback.

Aktiv støjreduktion og omgivelseslyd

Støjreduktionen er effektiv, men ikke klasseledende. Den håndterer jævne, lavfrekvente lyde godt, men et lille fly, der flyver over mit hoved, gøres der ikke meget ved, og selvom fjern trafik dæmpes godt, skærer pigdæk på asfalt igennem. Vindstøj er der heller ikke styr på, men jeg oplevede ingen problemer, hvor støjen faktisk blev værre, hvilket nogle andre kæmper med.

Jeg kan godt lide, at støjgulvet er meget lavt – jeg oplever næsten ingen baggrundsstøj, når støjreduceringen er aktiveret, noget, der plager flere konkurrerende produkter.

Ambient mode fungerer godt, men verden omkring mig præsenteres i mono i stedet for stereo, hvilket giver en mindre naturlig ambient oplevelse end nogle af konkurrenterne.

Noble Audio FoKus Rex5 Graabein
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

App og brugervenlighed

Jeg kan godt lide, at Noble-appen er enkel og intuitiv med få funktioner. EQ-indstillingerne gemmes direkte i hørepropperne, og der kan gemmes flere personlige EQ-kurver. Jeg må dog kritisere app’en for ikke at give mig mulighed for at redigere eksisterende profiler. Hver gang jeg foretager ændringer, skal de gemmes i en ny profil. Det er besværligt.

Jeg opdagede et smart “trick” med EQ’en: Hvis man som jeg synes, at den maksimale lydstyrke på trådløse hørepropper og hovedtelefoner er for lav, kan man med Rex5 skrue op for alle EQ-båndene til det maksimale niveau, hvilket effektivt overskrider EU-direktivernes lydstyrkegrænse på 85 dB. Det er selvfølgelig på eget ansvar, men jeg oplevede, at hørepropperne sagtens kunne klare højere niveauer, og det er her, de mange drivere virkelig kommer til deres ret!

Den trådløse forbindelse er stabil, og hørepropperne understøtter LDAC, AAC, aptX og aptX Lossless, hvilket sikrer lydtransmission i høj kvalitet. Med multipunktsforbindelse kan du have forbindelse til to enheder på samme tid.

Noble Audio FoKus Rex5 eartips
12 par ørepuder burde være nok til at finde noget, der fungerer…

Komfort og batteritid

Med et aluminiumshus er Rex5 noget tungere end sine konkurrenter, men de sidder stadig rigtig godt i mine ører. De medfølgende ørepuder i forskellige størrelser bidrager til en god forsegling, hvilket er afgørende for både lydkvalitet og støjreduktion.

Batterilevetiden er omkring 5 timer med ANC aktiveret og 7 timer uden, hvilket er godt, men ikke fantastisk. Men i betragtning af alle de drivere, der skal håndteres, er jeg stadig imponeret over spilletiden. Etuiet giver yderligere 18-25 timers brugstid.

Læs også TEST: Bang & Olufsen Beoplay EX Beoplay EX er blandt de dyreste trådløse hørepropper. Når de er bedst, er de også rigtig gode.

Samtalekvalitet

Opkaldskvaliteten er overraskende god. Stemmegengivelsen er klar og tydelig, og systemet håndterer baggrundsstøj effektivt. Det er nemt at høre forskel på S og F, og ordene kommer klart ud. Det kan ikke sammenlignes med en ekstern mikrofon, men det er bestemt i toppen af trådløse hørepropper.

Noble Audio FoKus Rex5 GeirNordby 6
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Med en pris på omkring 4.000 kroner er Noble Audio FoKus Rex5 i den absolutte premiumklasse. Det er hørepropper til den kræsne lytter, som prioriterer lydkvalitet over alt andet.

De imponerer med deres unikke hybriddriverløsning, som leverer uovertrufne detaljer og dynamik. Personlig EQ-tilpasning via Audiodo-teknologi er et plus, selvom jeg gerne ville have haft flere justeringsmuligheder her.

For dem, der er på udkig efter den absolut bedste lydkvalitet i trådløse hørepropper og er villige til at betale for det, kan Noble Audio FoKus Rex5 være investeringen værd. Men hvis du vil have klasseledende støjreduktion eller maksimal batterilevetid, er der andre muligheder til en lavere pris.

Karakter
Noble Audio FoKus Rex5
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

TILBUD Tilbud - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

49 kr / første mnd
108 kr / mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Sonys budget-hørepropper overrasker positivt

Lydmagi fra Noble Audio

6 hovedtelefoner: Endnu bedre lyd med kabel

En fremtidig klassiker er født

Fire topmodeller øverst i premiumklassen

6 åbne hørepropper: Er det fremtiden?

Hvilken slags hørepropper passer bedst til dig?

Tyske hovedtelefoner med tabsfri lyd

Dyson-hovedtelefoner imponerer og skuffer

Styr udenom hørepropper fra Temu

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til