Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sonos Ace

Hovedtelefoner med biograf

Sonos’ længe ventede hovedtelefoner er ikke som de andre. Og det er faktisk en god ide.

Skrevet af / 03/06/2024 - 15:00
Sonos Ace
John Alex Hvidlykke

Når det gælder trådløse multirumshøjttalere til musikstreaming i hjemmet, er Sonos den ubestridte konge. Der findes konkurrenter, men de er i bedste fald blot kandidater til tronen.

Hovedtelefoner er til gengæld helt nyt territorium for Sonos, som kun forsøgsvis har vovet sig udenfor hjemmets fire vægge (med højttalerne Move og Roam).

(Foto: Sonos)

Sonos Ace har været ventet i årevis, og talrige gange har rygtet sagt, at nu ville den blive en realitet. Men denne gang er det endelig sandt. Vi har haft lejlighed til at teste dem inden lanceringen – og de var værd at vente på.

Sonos Ace har et slankt og ganske elegant design. Ørekopperne er flade og ovale, og bøjlen er foret med kunstlæderbeklædt skum. I stedet for et gaffelformet ophæng går metalbøjlen ind i ørekopperne. Det hele er underspillet og diskret, og den eneste ”kontrast” er Sonos’ logo, der er trykt med blank lakering, men i samme farve som ørekoppen.

Den eneste ”kontrast” er Sonos’ logo, der er trykt med blank lakering, men i samme farve som ørekoppen. (Foto: Sonos)

Der medfølger et rejseetui, der takket være hovedtelefonenernes slanke design faktisk er kompakt nok til et ikke at optage unødig megen plads i håndbagagen.

Bærekomforten er tæt på at være perfekt. Sonos Ace sidder behageligt og stabilt på hovedet, og de slutter tæt til hovedet. Selv om det kan være nødvendigt med lidt justering for at passe sammen med et par briller.

SONOS_ACE_3QHERO_BLACK SONOS_ACE_3QHERO_SOFTWHITE
<
>
(Foto: Sonos)

Sonos Ace er andet og mere end bare endnu en trådløs hovedtelefon med støjreduktion. For det første understøtter de rumlig lyd, herunder Dolby Atmos. Men det handler ikke kun om at give en rumlig fornemmelse på musiknumre, der har været en tur gennem remixmaskinen. Det handler i langt højere grad om hjemmebio.

Virtuel hjemmebiograf

Man kan ikke blot nyde sin film i Atmos 3D-surround i hovedtelefonerne. Takket være headtracking kan man nyde den med samme lydoplevelse, som via hjemmebioanlæggets højttalere. Med et tryk på en knap på den ene ørekop kan man ”flytte” lyden fra højttalerne over i hovedtelefonen. Lyden bliver stående på samme sted i det virtuelle rum, når man drejer hovedet. Effekten er ret overbevisende, selv om man stadig tydeligt kan høre forskellen mellem lyd via højttalere og hovedtelefonen.

Med et tryk på en knap på den ene ørekop kan man ”flytte” lyden fra højttalerne over i hovedtelefonen. (Foto: Sonos)

Men der er en enkelt og meget afgørende begrænsning: Headtracking – og dermed den virtuelle højttalerlyd – fungerer udelukkende sammen med Sonos højttalere. Elektronikken, der gør tracking mulig, findes nemlig i soundbaren. I første omgang er det kun Sonos Arc, der er understøttet, men støtte for de mindre soundbarer, Ray og Beam, kommer senere.

For at få den virtuelle højttalerlyd i ørene skal du have en soundbar fra Sonos. (Foto: Sonos)

Det er dog ikke umuligt at lave hovedtelefoner med headtracking uden ekstern elektronik til at aflæse hovedets placering. Audeze Mobius gjorde netop det – og faktisk med en endnu mere overbevisende illusion af at lytte til et sæt højttalere foran dig.

For et større publikum var Apple først ude med at tilbyde en virtuel højttalersimulering med headtracking i AirPods. Men også hos Apple kræves der et andet produkt af samme mærke for at aktivere funktionen.

Læs også Sonos Arc: Endnu bedre med baghøjttalere og subwoofer Sonos’ bedste soundbar, Arc, bliver endnu bedre med trådløse baghøjttalere og subwoofer. Her får du ægte hjemmebiolyd.

Sikrer loyalitet

For Sonos er det en bekvem måde at sikre kundernes loyalitet på. For har du ét produkt, har du taget første skridt på en vej, der ender med udstyr fra samme producent i alle rum. Du kan i forvejen ikke kombinere Sonos’ multrums-og hjemmebiohøjttalere med højttalere af andre mærker. Dog med IKEA Symfonisk som undtagelse, da de producerer kompatible højttalere på licens. Og nu har Sonos gjort det tilsvarende nemt for deres kunder at vælge, hvilken hovedtelefon, de skal have. For Ace giver nogle fordele, sammenlignet med for eksempel Bowers & Wilkins PX7 S2e eller Sony WH-1000XM5. Sonos kan ikke konkurrere med Bowers & Wilkins på lydkvalitet, og ingen slår Sony, når det gælder støjreduktion, men de integrerer sig ikke med dine højttalere.

Lydkvaliteten

Sonos Ace byder på et overordnet behageligt og åbent lydbillede. Og takket være AptX HD får man en ganske fornuftig hi-fi-kvalitet over Bluetooth.

Mange ANC-hovedtelefoner hælder mod en indelukket lyd med en klemt top. Men ikke her. Diskanten lyder frit og velopløst, og det er i det hele taget let at lytte til Sonos Ace, da der ikke er noget, der stikker ud eller distraherer. Stemmer gengives naturligt og ubekymret, uden at Ace på noget tidspunkt kan kaldes analytisk. Bassen virker også fast og passende kraftig. Og Sonos er heldigvis ikke faldet for fristelsen til at skrue ekstra op for bassen.

Sonos Ace spiller rent – og pænt. Der er ingen skarpe kanter. (Foto: Sonos)

Sonos Ace gør i det hele taget ingenting forkert. Lyden er lige så upåklagelig og diskret behagelig som hovedtelefonernes udseende. Hvis der er en mangel, ligger det i det, som Ace ikke gør: Den skiller sig ikke ud, men synes at holde igen, når der er risiko for, at begejstringen tager overhånd. MTV-liveudgaven af Eagles’ Hotel California er et sjovt og dynamisk nummer. Og det er stadig en fornøjelse at lytte til på Sonos Ace. Men hvor har jeg dog hørt det nummer lyde mere fængende før!

Bekvemmelighed

Omgivelseslyden, som Sonos kalder Aware, fungerer lige så upåklageligt som resten: Et tryk på en knap skifter mellem ANC og Aware-tilstand, og lyden er så naturlig, at man ikke fristes til bare at tage hovedtelefonerne af, når man vil høre, hvad andre siger.

Ace er bekvemme og behagelige. (Foto: Sonos

Skal man kritisere Sonos her, skal det være for, at de har gjort valgmulighederne så enkle og få, at der mangler nogle af de funktioner, som konkurrenterne tilbyder. Der er kun ét niveau af støjreduktion og én måde at få omgivelseslyd ind på. Men når de i øvrigt fungerer godt, er der strengt taget ingen grund til at tilbyde en overflod af muligheder. På det punkt kender Sonos sikkert sin målgruppe: Kunderne vil hellere have convenience end tidskrævende indstillinger. Ingen køber en Sonos-højttaler for at få den højeste lydkvalitet. Og Sonos oplyser i øvrigt aldrig detaljer som frekvensområde eller forstærkereffekt.

I praksis er støjreduktionen helt tilstrækkelig til at fjerne distraktionen fra selv støjende omgivelser som en flykabine eller en togkupe.

Konklusion

Sonos Ace er ikke som flertallet af trådløse hovedtelefoner. Integrationen med Sonos’ økosystem af multirums- og hjemmebiografhøjttalere er helt unik, og muligheden for med et tryk på en knap at flytte lyden fra højttalerne over i hovedtelefonerne – men stadig bevare rumfornemmelsen – er genial. Den er også et tveægget sværd. For har man ikke allerede købt hele pakken og forlovet sig totalt med Sonos, er det svært at finde et økonomisk argument for at købe Sonos Ace alene. Den lyder rigtig godt, men det gør også mange andre hovedtelefoner til en lavere pris.

Karakter
Sonos Ace
Premium

Lyd & Billede mener

Behagelig og velopløst lyd. Hjemmebiograffunktionerne er geniale. Som ANC-hovedtelefon betragtet er Sonos Ace dyre. De smarte hjemmebiofunktioner virker kun sammen med en Sonos-soundbar.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Scroll to Top