Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins Px7 S2e

De bedste er blevet bedre

Forgængerne var allerede de mest vellydende hovedtelefoner i klassen. De nye Px7 S2e er endnu bedre.

Skrevet af / 12/10/2023 - 09:00
Bowers & Wilkins Px7 S2e
Geir Gråbein Nordby

Bowers & Wilkins har pensioneret sine bedste hovedtelefoner i prisklassen, nemlig Px7 S2. Hvorfor er ikke godt at sige, for det var et par hamrende gode hovedtelefoner. Selvfølgelig har Sony stadig den bedste støjreduktion i WH-1000XM5, men Px7 S2 har en lydkvalitet, som ingen kan tage fra den.   

Nu erstattes de af Px7 S2e, hvor e’et står for evolved, altså videreudviklet. Man påstår altså ikke, at det er en helt ny model, og det er en god ting. For de er tæt på ens. Samme højttalerenheder, samme lydcodecs, samme batterilevetid. Og samme udseende og pasform.   

Også den hurtige parring med Android er som sidst, der er ikke meget nyt her. 

B&W - Px7 S2e Forest Green Beauty
Ny, frisk grøn farve. Foto: Bowers & Wilkins

Ny DSP

Forskellen, bortset fra en helt ny grøn farve, som desværre ikke gælder for testeksemplaret, ligger i den digitale processor. Altså DSP’en, som er blevet kraftigere og mere avanceret.  

Bowers & Wilkins hævder, at den nye DSP presser endnu flere detaljer og mere dynamik ud af de 40 mm store højttalerenheder (drivere). Som forgængeren understøtter hovedtelefonerne 24-bit / 48 kHz lyd via USB.   

Min mavefornemmelse siger mig dog, at årsagen til at skifte til en kraftigere DSP er, at man vil fremtidssikre sig, så man f.eks. på et tidspunkt kan opgradere til at understøtte rumlig lyd med Dolby Atmos. Jeg er faktisk lidt overrasket over, at dette ikke allerede er på plads, nu hvor det er ved at blive standard i premiumklassen. 

Appstyring

B&W Music-app’en har fået en lille opfriskning med bedre funktionalitet, når man afspiller musik direkte i appen. Du kan nemlig forbinde app’en med din Tidal– eller Qobuz-konto, og dermed kan du også se den digitale opløsning på den musikfil, der afspilles. Personligt foretrækker jeg dog at bruge den originale app fra den tjeneste, jeg abonnerer på. 

B&W Music app 1 B&W Music app 2
<
>
Forbedret Music-app. Skærmbillede: iOS

Støjreduktion og omgivelseslyd

Som hos forgængeren sidder der i alt seks mikrofoner i hovedtelefonerne, hvoraf to bruges til tale og fire til støjreduktion.  

Der sidder en mikrofon indeni hver kop, som lytter til hovedtelefonerne. En på ydersiden af hver kop lytter til omverdenen, og summen af disse fortolkes af DSP’en, som producerer modfasesignalet til støjen – og fjerner den bedst muligt.   

Støjdæmpningen kan vendes om, så man i stedet lukker støjen ind. Såkaldt omgivelseslyd eller transparens. Ligesom forgængeren har S2e-versionen en separat knap til støjbehandling, hvor man kan skifte mellem støjreduktion, omgivelseslyd eller ingenting.     

Heller ikke på den nye version er der nogen trin mellem nul og maksimal effekt. Her er det alt eller intet, og der er heller ingen såkaldt adaptiv støjreduktion. 

Læs også Bedst til støjreduktion Sony WF-1000XM5 viderefører arven fra den populære M4-model og leverer endnu bedre støjreduktion og lydkvalitet.

Komfort

Ørepuderne af premium memoryskum sidder komfortabelt omkring ørerne. Her dæmpes støj allerede ganske godt rent mekanisk, så du kan lytte til musik uden den aktive støjreduktion. Du behøver derfor kun at aktivere den, hvis du befinder dig i støjende omgivelser, f.eks. i et fly eller et tog.  

Batteritid og opladning

Batteritiden er opgivet til 30 timer, præcis som hos begge forgængerne. Hovedtelefonerne er fuldt opladet på to timer, og 15 minutters hurtigopladning giver hele syv timers spilletid. 

Bowers & Wilkins Px7 S2e-Graabein
Px7 S2e byder på komfort i topklasse. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden af Bowers & Wilkins Px7 S2e

Lyden er umiskendeligt Bowers & Wilkins. Musikken har en dejlig varme over sig, samtidig med at dynamikken er velkontrolleret. Der er god hastighed på transienterne, måske endda bedre end før, og til sammenligning lyder Sony WH-1000XM5 temmelig trist.   

Lyt bare til Mathilde Storms fortolkning af The September Whens’ gamle klassiker Cries Like a Baby. Der er en dejlig klang fra guitarkroppen, og Mathildes stemme står fint og luftigt i midten. Sony’erne får slet ikke dette frem med samme magi.  

Bruce Springsteens smukke ballade Addicted to Romance er godt gengivet med Springsteens karakteristiske raspende stemme, som dog ikke får for meget opmærksomhed. Alle “byggestenene” i lydbilledet får den fornødne opmærksomhed, og man kan selv bestemme, hvad man vil fokusere på.   

Der er ekstra fylde i den nedre mellemtone her, hvilket er ret typisk for Bowers & Wilkins. Men jeg synes ikke, det går ud over hastigheden. Hvis man da ikke sammenligner med de meget dyrere Focal Bathys, som virkelig viser, hvor skabet skal stå, når det gælder hurtighed og detaljer. 

B&W - Px7 S2e buttons
Fysiske knapper og en dedikeret skyder til Bluetooth-parring. Foto: Bowers & Wilkins

Begrænset EQ

Noget, jeg altid har savnet på hovedtelefonerne fra B&W, og hvor også Px7 S2e skuffer, er EQ-indstillingerne. Her får du kun bas og diskant, der er ingen mulighed for at indstille præcise frekvenser. Dermed er man stort set låst til B&W’s lydfilosofi. På godt og ondt – for det meste godt. 

Konkurrenter

Jeg har ikke haft forgængerne inde til sammenligning, men jeg har derimod sammenlignet med storebror Px8. Og jeg må sige, at det er meget tæt løb. Klangbalancen er meget ens, og selv om der nok er flere detaljer og mere vægtløshed i toppen af Px8, er det svært at retfærdiggøre den 40 procent højere pris. Px7 S2e er et meget bedre køb.  

De førnævnte Sony WH-1000XM5 har bedre støjreduktion, men er ikke i nærheden af lydkvaliteten fra Px7 S2e. Sennheiser Momentum 4 Wireless er også rigtig gode og har sandsynligvis endnu bedre samtalekvalitet end B&W’erne. Men musik har ikke den samme magi i mellemtonen som her.  

Og så er der jo Bose Quiet Comfort Ultra, som i skrivende stund endnu ikke har fundet vej til redaktionen. 

B&W - Px7 S2e Ocean Blue Beauty
Foto: Bowers & Wilkins

Konklusion

Bowers & Wilkins Px7 S2e er, som e’et i navnet antyder, en videreudvikling af Px7 S2. Der er ikke mange nye tricks her, men den kraftigere DSP giver måske endnu en smule bedre lyd. Den er i hvert fald meget tæt på lyden fra sin de væsentligt dyrere Px8! Vi har på fornemmelsen, at vi senere kommer til at høre mere om, hvorfor DSP’en er blevet opgraderet. Måske får vi på et tidspunkt understøttelse af rumlig lyd?    

Hovedtelefonerne lyder rigtig godt med Bluetooth og endnu bedre med et USB-kabel, der er tilsluttet direkte til PC’en. Her får du fuld lydkvalitet op til 24-bit / 48 kHz.  

Px7 S2e er fantastisk komfortable, de føles virkelig førsteklasses og har en lydkvalitet, som kun få andre kan matche. Hvis du da ikke går efter noget endnu dyrere. Er lydkvalitet vigtigere for dig end den allerbedste støjreduktion (som også er rigtig god her), er dette nok de bedste hovedtelefoner til prisen lige nu. 

Karakter
Bowers & Wilkins Px7 S2e
Premium

Lyd & Billede mener

Stadig klassens bedste lyd. Glimrende komfort. Støjdæmpningen er god, men stadig ikke bedst. Begrænset EQ.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Scroll to Top