Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Focal Bathys

De bedste hovedtelefoner

Focal Bathys er et 'must have’-produkt med lydkvalitet i særklasse, fantastisk komfort og glimrende støjreduktion.

Skrevet af / 04/11/2022 - 14:47
Focal Bathys
Geir Gråbein Nordby

Der er gået fem år, siden Focal lancerede sine første trådløse hovedtelefoner, Listen Wireless. Prisen var overkommelig, af Focal at være, med et prisskilt på omkring 2.200 kroner. Med god og potent lyd, blot en anelse skarp. Aktiv støjreduktion manglede derimod. 

FOCAL Bathys 3 1
Focal Bathys er et par meget lækre trådløse premiumhovedtelefoner med støjreduktion. (Foto: Focal) 

Listen Wireless var en helt reel tilføjelse til den store hovedtelefonjungle, men ikke en større succeshistorie, end at Focal efterfølgende satte trådløs lyd på hold. Den franske producent har i stedet haft fokus på kablede high-end hovedtelefoner til entusiaster. Her har succesen til gengæld været indiskutabel. 

Men nu har Focal igen klippet kablerne og givet os Bathys. Udviklet og produceret på Focals egen fabrik i St. Etienne, og med værdifulde erfaringer fra arbejdet med virksomhedens dyrere hovedtelefoner. 

Focal Bathys ser virkelig rålækre ud! Nogle af de flotteste trådløse hovedtelefoner, jeg har set, må jeg indrømme. 

FOCAL Bathys lifestyle 9
Støj fra en flykabine dæmpes elegant med Focal Bathys. (Foto: Focal) 

Støjreducerende premium-hørebøffer 

Focal Bathys har både aktiv støjreduktion, Bluetooth 5.1 med multipoint forbindelse (to enheder kan tilsluttes samtidig), og der er en separat DAC-mode, som betyder, at hovedtelefonerne kan tilsluttes PC eller Mac med et USB-kabel, så man får ægte ukomprimeret hi-fi-lyd digitalt lige ind i ørerne. Op til 24-bit / 192 kHz. De kan også forsynes med et helt normalt analogt lydkabel. 

Bathys kan styres med Focal&Naim-app’en, som bl.a. har EQ-funktion og lader dig vælge mellem to niveauer af støjreduktion. Du kan også vælge lydgennemslip, hvor støj og anden lyd udefra lukkes ind, når du rent faktisk gerne vil høre verden udenfor. Denne funktion kan også bruges til medhør (sidetone), hvis du ønsker at høre din egen stemme under telefonopkald og videokonferencer. 

Bathys har også knapper til besvarelse af opkald, ændring af støjtilstand og påkaldelse af stemmeassistent. Du kan også spole frem og tilbage i sange og podcasts. 

FOCAL Bathys det
Intet ved Focal Bathys virker billigt. (Foto: Focal)

Premium materialevalg

Bathys er kun delvist sammenfoldelige, hvilket betyder, at de kan drejes, så de ligger fladt mod underlaget, men ikke kan foldes helt sammen. Der medfølger et rejseetui, og det vil jeg anbefale at bruge for at undgå ridser og anden unødvendig slitage. 

Både hovedbøjlen og ørepuderne er beklædt med ægte læder, og der er brugt letmetaller som aluminium og magnesium i hovedbøjlen og koppernes fæste af typen ‘ønskekvist’ (yoke). Integreret statuslys markerer, hvor driverne er placeret, og hvilken vej hovedtelefonerne skal vende. Heldigvis kan lyset slukkes eller dimmes via app’en, for de bryder lidt med det ellers stilrene design.

Focal har ladet sig inspirere af sine egne kablede hovedtelefoner, som Celestee, i udviklingen af Bathys. (Foto: Focal)

Arvegods fra topmodellerne

Ligesom sine high-end kablede søskende er Bathys udstyret med en 40 mm driver med M-formet membran. Dette er en dome med en ekstra udskæring i yderkanten for at give en form, der kan minde om cirkulære krusninger i vand. Formen gør domen markant stivere, så den kan gøres tyndere og lettere (= hurtigere!) uden at miste rigiditet. 

Som et par højttalere?

Driverne er monteret skråt ind mod ørerne for at give et bedre og mere præcist stereoindtryk. Det skal give en oplevelse af at lytte til en ægte, dynamisk højttaler i et rum, hvis vi skal tro Focal. 

Min erfaring er, at vinklede enheder har en vis funktion, men uden crosstalk mellem venstre og højre højttaler, som du får i et rum, vil det alligevel aldrig kunne opleves som to højttalere, der står foran dig. 

Alligevel kan man se den ekstreme kanalseparation som en fordel, det er jo ikke uden grund, at enkelte køber balancerede XLR-kabler til deres hovedtelefoner. De har netop den fordel, at højre og venstre kanal slipper for at dele negativ pol, hvilket ellers ville føre til en vis crosstalk mellem kanalerne.

Der er tænkt på akustikken 

Designet af kopperne i Bathys er taget fra Focals lukkede high-end-modeller. Modfasebølgen fra membranens bagside ledes ud af koppen gennem et asymmetrisk Fibonnaci-mønster, hvor hvert større hul svarer til arealet af de næste to størrelser tilsammen. Mønstre med tilsvarende sekvens går igen i blomster, forgreninger på træer, sneglehuses struktur, og der er utallige andre eksempler. 

Bathys har Fibonacci-mønstret til fælles med den vidunderlige Celestee-model. Dette skal dæmpe resonanser fra høje frekvenser så godt som muligt. Konstruktionen skal også betyde, at membranerne kan bevæge sig mere frit inde i kopperne, da de ikke udsættes for samme grad af kompression, som ellers følger med lukkede høretelefoner.

Focal Bathys Graabein
Foto: Geir Gråbein Nordby

Pasform

Pasformen er særdeles god. Puderne er tykke i den retning, der tæller mest, nemlig i retningen ud fra hovedet. Pudevæggene er derimod tyndere end normalt, så kopperne kan være ret kompakte, men stadig omkranse ørerne helt. Og det betyder fremragende komfort. 

Lidt om Bluetooth vs. DAC-lyd 

Bathys understøtter aptX Adaptive på Android-mobiler, hvilket giver en lidt bedre lydkvalitet end det AAC-codec, du må nøjes med, hvis du bruger en iPhone. 

Du får endnu bedre lyd, hvis du tilslutter hovedtelefonerne til en pc med et USB-kabel. Ukomprimeret lyd giver lidt mere luft og flere klanglag. Du kan dog ikke slå støjreduktionen fra, kun vælge mellem to tilstande: Soft eller Silent (eller Transparent, som forstærker støjen). Soft dæmper mindst og har mindre hørbart støjgulv produceret af mikrofonerne end Silent, som dæmper mest. 

Men der høres et meget svagt sus, som også gør, at forskellen mellem Bluetooth og digitalt kabel bliver mindre. Jeg ville ønske, at man kunne slå lydreduktionen helt fra. 

FOCAL Bathys lifestyle 11 1
Foto: Focal

God støjreduktion 

Hele 8 mikrofoner bruges til støjreducering, for at opnå en præcis håndtering af støj fra omgivelserne. Grunden til at ANC aldrig slås helt fra er, at det ifølge Focal vil give en ujævn lydoplevelse mellem de forskellige indstillinger. 

Faktum er, at Bathys fjerner støjen meget effektivt. Soft-indstillingen fjerner en vis basstøj, men slipper noget højfrekvent støj igennem. Silent undertrykker diskantstøj udefra bedre, mens basstøj er endnu mere undertrykt. 

FOCAL Bathys buttons

Foto: FocalSony WH-1000XM5 har endnu bedre støjreduktion, men giver også en mere hermetisk lukket følelse, når du har dem på. Focal-kopperne har et knapt hørbart sus fra støjreduktionen, mens Sony’erne er endnu mere støjsvage med deres næsten totale stilhed. Men du skal virkelig fokusere for at bemærke det på Focals også. På dette punkt er Focal bedre end langt de fleste, selv hovedtelefoner fra Bose. 

Støjdæmpningen er lige så effektiv som Sennheiser Momentum 4 Wireless, B&O Beoplay H95 og B&W Px7 S2 for blot at nævne nogle få. 

Men det er ikke primært støjdæmpningen, man betaler ekstra for her. Der er materialekvalitet, detaljer i håndværket og – ikke mindst – lydkvaliteten. 

FOCAL Bathys in case
Foto: Focal
Læs også B&O’s bedste hovedtelefoner Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!

Lyden af Focal Bathys

Musikken gengivet af Bathys lyder virkelig krystalklar. Diskanten er ekstremt detaljeret og tydelig. Noget af det klareste, jeg har hørt fra trådløse høretelefoner, uden at være hårde. Det vil sige, lidt sibilanter er der hist og her, og nasale sangstemmer kan blive lidt i overkanten. Steve Winwood er f.eks. en vokal, du får lyst til at skrue ned for … 

Det kan heldigvis nemt fikses i app’ens 5-bånds EQ. Træk 4 dB ned ved 4 kHz, og genvind det tabte fokus i mellemtonen ved at trække 3 dB op ved 1 kHz. Så forbliver lyden klar, men lidt blødere i den nedre diskant. 

FOCAL Bathys 6 1
Foto: Focal

Bassen er til gengæld fabelagtig. Den er både dyb og lækker, uden at være oppustet. Den tilføjer bare det ekstra bundregister, som du savner med mange andre hovedtelefoner. Bare lyt til den sære percussion i den nye Björk-sang Atopos. Her går pulserende klarinetter hånd i hånd med tunge rytmer i et mærkeligt lydbillede, som kun Björk kunne have udtænkt, og Focal-hovedtelefonerne holder det hele under perfekt kontrol. Den pumpende bas, midt i alle de bizarre detaljer. 

Ikke mindre engagerende er Tiësto’s Boom, som tordner løs og masserer kraniet. Og skulle du ikke være tilfreds med det lydniveau, som Bathys leverer, har jeg et trick til dig: Gå ind i EQ’en igen, og træk alle frekvenser op på det maksimale niveau (6 dB). Bortset fra 4 kHz, som man kun trækker 3 dB op for at begrænse skarpheden. 

Nu har du det ekstra gear, du skal bruge for at holde en fest i dit eget hoved, eller som vil kunne øge lyden på optagelser med lavere gennemsnitslyd, såsom en del klassiske stykker. 

FOCAL Bathys airplane wing
Foto: Focal

Ekstrem dynamik

Transientresponsen er måske også den bedste, jeg har hørt fra nogen trådløse hovedtelefoner. Der er spark i både lilletromme og bækkener! 

Rumfølelsen er også i en anden liga end med næsten alle andre trådløse hovedtelefoner. Her føler man virkelig, at man har et stort rum omkring hovedet, hvor musikken udfolder sig. 

Samtalekvalitet er kun OK 

Den eneste virkelige svaghed ved disse hovedtelefoner er samtalekvaliteten under telefonsamtaler og videokonferencer. Den er helt okay, og modparten hører mig helt fint. Tydeligt nok til fint at kunne gennemføre samtaler. Men brugerens stemme er lidt lukket, og også lidt lav i lydniveauet. Her er både Sony WH-1000XM5 og Sennheiser Momentum 4 væsentligt bedre. 

FOCAL Bathys beauty 2
Foto: Focal

Konklusion

Focal Bathys er et sæt virkelig luksuriøse hovedtelefoner, som oser af kvalitet og finesse. Ja, de koster, men der er heller ikke skudt nogen genveje med billig plast eller andre billige materialer. 

Pasformen er eksemplarisk, du kan have disse på i lang tid uden at føle ubehag. Støjreduktionen er også vældigt god, med et lavt sus, der er næsten umuligt at høre. 

Lyden er i særklasse, især hvad angår transientrespons og dynamik, men også bas og mellemtone er noget af det bedste, man kan forestille sig. Diskantgengivelsen er ligeledes rigtig god og bliver i vores ører endnu bedre med lidt EQ-indstilling. På den måde slipper man af med en lille hårdhed, der kommer igennem på nogle optagelser. 

Til trods for, at samtalekvaliteten kun er okay, mener vi, at Focal Bathis er en formidabel samlet pakke, som slår både Apple AirPods Max og B&O Beoplay H95. 

Karakter
Focal Bathys
Premium

Lyd & Billede mener

Fantastisk komfort, god kvalitetsfølelse, og eksemplarisk lydkvalitet. God støjreduktion med næsten uhørligt støjgulv. Kun delvist foldbare. Støjreduktion kan ikke deaktiveres helt. Der findes hovedtelefoner med blødere diskant (nemt at korrigere med EQ).

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Lyd & Billede
Scroll to Top