Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sonos Move 2

Sonos Move 2 en mindre opgradering end forventet

En mere moderne bærbar højttaler, der har fået et væsentligt løft i batterilevetid.

Skrevet af / 18/09/2023 - 15:05
Sonos Move 2
Jonas Ekelund

Da Sonos pludselig introducerede en bærbar højttaler i 2019, hvor man gik væk fra multirums- og indendørs tv-højttalere, åbnede det op for nye muligheder. Ikke alene kunne du tage den med fra rum til rum, men du kunne også stille den i haven eller for den sags skyld i badeværelset, når du tog et bad, fordi den var fugtsikker. Men den var ikke perfekt. Med nye standarder på vej og konkurrenter i hælene på Sonos, var det tid til en modernisering.

Læs også Endelig en Sonos-højttaler der kan tages med ud i haven Sonos klipper ledningerne og slipper deres første højttaler ud i det fri.

Design og byggekvalitet

På ydersiden ser den nye Move mere eller mindre identisk ud. Dimensionerne er de samme, og den vejer det samme. Du skal være opmærksom på, at dette er en ret stor og tung højttaler. Det er fint at have den med rundt i huset, men hvis vi skulle have en højttaler med på picnic, ville vi hellere vælge en Sonos Roam. Hvis vi altså skal holde os til mærket.

Move 2 fås nu i en havevenlig grøn, ud over hvid og sort. (Foto: Sonos)

Det eneste, der faktisk ser anderledes ud, er betjeningen, men det kommer vi til senere. Ud over sort og hvid, som forgængeren også var tilgængelig i, kan du nu også få den i grøn. Noget, der passer rigtig godt, når du bruger den udendørs. Den er stadig stænktæt, hvilket betyder, at den kan tåle regn, men ikke at falde i poolen. Sonos siger, at de virkelig misbrugte den under testen, og det tror vi på, for den føles ekstremt robust.

Alt styres nemt fra Sonos-appen, og du kan også se batteriprocenten. (Screenshot: L&B).

Installation

Installationen af en Move er ikke meget anderledes end en hvilken som helst anden ny Sonos-højttaler. Du installerer Sonos-appen, tænder for højttaleren og beder appen om at tilføje en ny højttaler. Den nye højttaler dukker automatisk op, og du trykker på en knap på højttaleren for at bekræfte, at det er den, du vil installere. Sådan!

Dette gælder, hvis du installerer den derhjemme på dit trådløse netværk. Her er forbindelsen blevet forbedret en hel del, idet man er gået fra Wi-Fi 4 til Wi-Fi 6, hvilket betyder bedre effektivitet, mindre interferens og højere ydeevne. På samme måde er Bluetooth blevet opgraderet til version 5 for bedre effektivitet. Du kan nu oprette forbindelse til den via Bluetooth uden at skulle slukke for Wi-Fi, så du skal bare vælge den forbindelse, der passer dig i øjeblikket.

De tidligere touch-knapper er erstattet af en skydekontrol som på Era. (Foto: Jonas Ekelund).

Håndtering

På toppen er de tidligere touch-knapper til volumenkontrol blevet erstattet af en skydekontrol, ligesom på de nye Sonos Era 100 og Era 300. Også på toppen er touch-knappen til at slå mikrofonen fra forsvundet og erstattet af en fysisk kontakt på bagsiden. Det føles på en eller anden måde mere betryggende rent faktisk at afbryde forbindelsen i stedet for at slå den fra i softwaren. Og du får lyst til at slå den fra, for Sonos har desværre fjernet Googles stemmeassistent, og den tilbageværende Alexa taler ikke skandinavisk.

Den tidligere wifi/Bluetooth-knap er erstattet af en mikrofonknap. (Foto: Jonas Ekelund).

Sonos påstår, at batteritiden er 24 timer, hvilket er betydeligt bedre end de 10 timer, som forgængeren kunne klare. Det lyder godt, og det ville betyde, at du kunne tage højttaleren med i et sommerhus uden elektricitet i en weekend. Så vi besluttede os for at prøve det. Vi lod højttaleren spille uafbrudt over en weekend. Ganske vist ikke ved høj volumen, men ved normal lyttevolumen. Da vi tjekkede den efter 24 timer, var batteristatus 48 procent! Faktisk tog det os 44 timer at tømme batteriet! Godt gået, Sonos.

Batteritid. (Måling: Jonas Ekelund, L&B)

I forbindelse med batterikapaciteten kan du nu ikke kun oplade højttaleren med USB-C, hvis du ikke har ladestationen med dig. Du kan også gøre det modsatte og oplade din mobiltelefon fra højttalerens batteri på den måde. Som med Sonos Era kan porten også bruges med en adapter til at få en linjeindgang eller en anden adapter til at forbinde med Ethernet til netværket.

Fordi den er stænktæt, behøver du ikke bekymre dig om, at Move 2 får et brusebad. (Foto: Sonos)

Lydkvaliteten

Problemet med en bærbar højttaler er, at lyden varierer, alt efter hvor du placerer den. Det har Sonos løst med en variant af den rumkalibrering, de har til stationære højttalere, hvor man ikke behøver at gå rundt med en iPhone og måle rummets karakter. Den automatiske Trueplay-løsning bruger højttalerens egne mikrofoner til at justere lyden, og den gør det automatisk, når du flytter den. Meget smidigt, og det fungerer godt.

Højttaleren indeholder nu tre klasse D-forstærkere, en mere end før, hvilket er rimeligt, da den har en ekstra diskant. De to elementer er vinklet for at skabe en stereoeffekt i stedet for den rundstrålende lyd, som forgængeren tilbød. Hvis vi skal være kritiske, og det skal vi, så oplever vi ikke stereolyd så meget som et bredere lydbillede. I Björks Hunter suser synthesizer-loopet rundt i rummet som en stresset ildflue, men fra Move føles det mere, som om det kredser løst om højttaleren.

Stereoeffekten fra de vinklede diskanter er beskeden. (Foto: Sonos).

Lyden er dog langt fra dårlig, da vi stadig sætter pris på lyden fra forgængeren. Den giver en stor og fyldig lyd med masser af bas. Du får en dejlig åbenhed med akustiske stykker, og nøgne stemmer føles tætte og intime. Lydmæssigt minder den faktisk mere om den gamle Play 5 end om nogen af de mindre stationære højttalere som Sonos One eller Sonos Era 100. Hvilket er imponerende, da Move er meget mere kompakt med færre højttalerenheder.

Konklusion

Sonos’ nye bærbare Move 2 er en modernisering, som betyder, at den understøtter nye standarder og har de samme betjeningselementer som Sonos’ andre nye modeller. De har også formået at tredoble batterilevetiden, hvilket er virkelig imponerende. Men de nye diskanthøjttalere, som skulle give os stereolyd, er en meget mere beskeden opgradering, som ikke gør den store forskel. Og udskiftningen af stemmeassistenten Google Assistant med Amazon Alexa er en decideret nedgradering.

Karakter
Sonos Move 2
Premium

Lyd & Billede mener

Kraftig og fyldig lyd. Massivt forbedret batterilevetid. Wifi og Bluetooth kan være aktive på samme tid. Brugervenlighed. Ikke mere Google Assistant stemmestyring. Moderat stereoeffekt. Tung og relativt dyr.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Scroll to Top