TEST: Sonos Roam

Sonos-anlægget som “to-go”

Sonos’ første bærbare højttaler imponerer på integration og bekvemmelighed.
Karakter
Sonos Roam
Lyd & Billede mener
Varm og behagelig lyd med god taleforståelse. Du kan tage alle fordelene og streaming-tjenesterne fra det stationære Sonos-system med i lommen.
Forholdsvis dyr. Udynamisk lyd. Ingen basgengivelse. Oplader er ikke med i prisen.
Specifikationer
 • Bestykning: 2-vejs (størrelse ikke oplyst)
 • Frekvensområde: (ikke oplyst)
 • Forstærkereffekt: 2 x 20 W klasse H
 • Tilslutninger: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2
 • Streaming: DLNA, Spotify, Tidal, YouSee Play, Deezer og mange flere
 • Stemmestyring: Google Assistant, Amazon Alexa
 • Resistens: IP67
 • Batteritid: 10 timer
 • Opladning: USB-C, Qi
 • Mål og vægt: 6,2 x 16,8 x 6 cm / 0,43 kg
 • Web: sonos.com
Annonce
Annonce
forfatter

Det var ikke nogen stor overraskelse, da Sonos i begyndelsen af marts afslørede sin første lommebærbare højttaler, Sonos Roam. Forud for den officielle lancering havde de fleste detaljer nemlig været lækket. Hvilket sandsynligvis gav den mere opmærksomhed, end hvis den ikke var blevet lækket. Små bærbare højttalere er der mange af – men hemmeligheder er altid godt.

Men nu er den her, og vi har fået et testeksemplar i hånden, tids nok til at tage den en tur med ud i forårsvejret og hjem igen. Den er nemlig både beregnet til bærbar brug og som en del af hjemmets Sonos-system.

Roam er den absolut mindste Sonos-højttaler til dato. Med 17 cm i højden og 6 cm i bredden i en håndvenlig, blødt trekantet form er den lige til at putte i jakkelommen eller i tasken. Fire touch-knapper på toppen af enheden kan bruges til at styre lydstyrke, starte og stoppe afspilning og tænde for mikrofonen, så den kan stemmestyres med Google Assistant. Alexa understøttes også, men det er kun interessant i de store sprogområder.

Læs også
Bærbare højttalere til påsketuren Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
reisehøyttalere Portable Speakers spring 2021 SPREAD(easter theme)

Fronten er dækket af et solidt beskyttelsesgitter af metal, og højttaleren er vand- og støvtæt efter IP67. Hvilket vil sige, at den kan tåle en dukkert på op til en halv time.

Fronten er dækket af et solidt beskyttelsesgitter af metal, og højttaleren er vand- og støvtæt efter IP67. Hvilket vil sige, at den kan tåle en dukkert på op til en halv time. (Foto: Sonos)

Som der er en uheldig tradition for blandt bærbare højttalere, opgives kun meget få tekniske data. Vi får at vide, at der er en oval bas/mellemtone-enhed og en diskant-enhed. Og vi bliver også oplyst, at der er 1 gigabyte RAM og 4 gigabyte lager. Men intet om højttalerens frekvensområde eller enhedernes størrelse. Men det siger sig selv, at de må være små, og basgengivelse skal man heller ikke regne med i nævneværdig grad.

Annonce

Batteritiden er ti timer, hvilket er nogenlunde som andre småbærbare højttalere. Opladning sker enten via USB-C eller trådløst efter Qi-standarden. Sonos får point for at give mulighed for trådløs opladning, men minuspoint for ikke at medlevere nogen form for oplader, trådløs eller ej. Der ligger kun et USB-kabel i æsken.

Eksemplarisk nem opsætning

Opsætning af Sonos-højttalere har altid været eksemplarisk nemt, men det er bestemt ikke blevet sværere. Det tager under et minut at føje Roam til et eksisterende system, og man skal ikke indtaste noget som helst undervejs. Sikkerhedstjekket klares af højttaleren sammen med mobilens mikrofon.

Når Roam er tilføjet til multirumssystemet, dukker den op i app’en på linje med husets øvrige højttalere. Man har selvfølgelig også adgang til de samme streaming-tjenester som normalt. Sonos understøtter et utal af streaming-tjenester; over 100 ifølge dem selv. Vi har ikke talt efter, men alle, du bare kan overveje at forestille dig, er der.

Sonos Roam kan oplades trådløst, men den fikse magnetiske oplader er desværre ikke med i prisen. (Foto: Sonos)

To-stay eller to-go?

Så langt, så godt. Det rigtig smarte er, at du kan tage det hele med dig. Alt, hvad der virker i Sonos-app’en på mobilen, fortsætter med at virke, når du går ud ad døren. Der skiftes automatisk fra Wi-Fi til Bluetooth, men musikken fortsætter. Integrationen er ganske enkelt det stærkeste argument for at vælge Roam frem for andre – og billigere – bærbare højttalere!

Det næste trylletrick er, når man kommer hjem igen. Et langt tryk på play-knappen på Roam flytter afspilningen til den nærmeste stationære Sonos-højttaler i hjemmet, hvor man kan lytte videre med større råstyrke og basformåen, og uden at bruge batteriet. Det gælder dog kun musiktjenester, der understøttes af Sonos-systemet. Hvis man har lyttet til andre musikkilder via Bluetooth, bliver de ikke transporteret ind i en stationær Play:5-højttaler.

Annonce

“Integrationen er ganske enkelt det stærkeste argument for at vælge Roam frem for andre – og billigere – bærbare højttalere!”

 Lydkvaliteten

Sonos Roam er en lille højttaler, så de lydmæssige evner er nødvendigvis derefter. Den kan ikke spille særlig højt, og bas kan den slet ikke spille. Men den er god til at lade som om!

Sonos Roam er udstyret med en automatisk udgave af Trueplay-rumkorrektionen, som indstiller lyden efter omgivelserne, når den står stille på et sted.

Sonos Roam er lille nok til at kunne ligge i en jakkelomme, men har samme bekvemmelighed som de stationære højttalere derhjemme. (Foto: Sonos)

For en håndholdt, trådløs højttaler lyder Roam rigtig godt. Lyden er hverken tynd eller indelukket, men ganske varm og behagelig. Stemmer er klare og lette at forstå. Og det er let at høre, at den klangmæssigt er i familie med de stationære Sonos.

Selv om lyden er varm, gengiver Sonos Roam reelt ikke bas. Dybe trommer og synthesizerbas mangler stort set i afspilningen, men da resten gengives forholdsvis jævnt, tænker man ikke over det. Det er i det hele taget let at leve med manglerne, da det aldrig lyder grimt; heller ikke når Roam bliver udsat for noget, den ikke formår. Såsom dynamiske numre, der bliver fladet ud til lydtapet. Men uden hørbar forvrængning.

Konklusion

Sonos Roam er dyrere end de fleste trådløse højttalere i samme vægtklasse, og den spiller ikke nær så dybt eller for den sags skyld højt som Beosound A1. Men den gør det rigtig charmerende.

Annonce

Hvis lydkvaliteten tæller mest, og du er villig til at betale for det, er KEF Muo det stærkeste bud. Roams store force er integrationen med Sonos’ øvrige produkter, og muligheden for at kunne tage alle streaming-tjenester og bekvemmeligheder med, når du går ud ad døren – og når du kommer hjem igen – er virkelig overbevisende. Så overbevisende, at Sonos-ejere sandsynligvis gerne betaler lidt ekstra for det.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.