Search
Generic filters

TEST : 6 par udendørshøjttalere

Stereo i al slags vejr

Du fortjener den bedste lyd, også på terrassen. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!

Utendørshøyttalere, B&W AM-1

Når varmen for alvor kommer, føles det forkert at tilbringe dagene indendørs. Derfor søger vi udenfor, men det betyder ikke, at musikoplevelserne skal lades tilbage. Det, der er brug for, er at tage musikken med ud. Men hvordan kan man gøre det uden at gå på kompromis med lydkvaliteten?

Det er let at tænke, at det er smart med en rejsevenlig Bluetooth-højttaler, som du bare flytter ud på terrassen, når du skal smide dig i liggestolen. Men der findes en bedre løsning. En meget bedre løsning. Nemlig udendørshøjttalere til vægmontering.

Læs også 7 væghøjttalere Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Stereo

For det første er det vigtigt at have lyd i stereo, hvilket vil sige to højttalere tilstrækkelig langt fra hinanden til at tegne et stort lydbillede op. Allerede her fejler de fleste bærbare små højttalere, bortset fra dem, der kan parkobles i stereo, såsom Ultimate Ears Hyperboom.

Men det kan jo tænkes, at du gerne vil have en mere permanent løsning udendørs. Det er ikke særlig praktisk at skulle flytte to højttalere frem og tilbage, stuve dem væk, når de ikke er i brug, og så finde dem frem igen, næste gang der er anledning til det. Hvilket leder os til emnet for denne test.

Alle udendørshøjttalerne i denne test har medfølgende vægbeslag. (Foto: Canton)

Udendørshøjttalere til vægmontering

Det drejer sig om udendørshøjttalere, der monteres på væggen eller muren – eller i loftet. Det er almindelige, passive højttalere, der sluttes til en forstærker med ledning på god, gammeldags manér. De er meget lig almindelige højttalere til vægmontering, men med én vigtig forskel: De er vejrbestandige og kan tåle både vind og regn. Dog ikke frost og sne, så sørg for at have et sted at opbevare dem, når vinteren kommer.

Næsten alle udendørshøjttalere har meget simpel montering og kan let tages af væg/loft-beslaget før vintersæsonen. Beslaget med kabler kan du lade sidde – bare sørg for at bruge billige kabler.

Placering

Undervurdér ikke højttalernes placering; tænk, før du sætter dem op. Hvis du vil have, at lyden skal nå ud over et større område, såsom en stor terrasse eller en have, kan højttalerne med fordel monteres højere end to meter oppe på væggen. Fortrinsvis under tagskægget – eller i loftet, hvis du har højttalerne på en overdækket terrasse. Så kan du let forlænge sæsonen med en terrassevarmer, når den tid kommer!

Hvis du derimod har brug for lyd til en lille stolegruppe og måske vil have det mest præcise lydbillede, når du sidder alene, kan højttalerne placeres længere nede, måske endda i ørehøjde (siddende). Så får du et bedre fokuseret stereobillede.

Alle højttalerne i denne test har justérbar vinkling langs én akse. Om højttalerne skal monteres lodret eller vandret på væggen, afhænger af, hvilken vej du gerne vil kunne justere vinklen. En tommelfingerregel er vandret montering ved høj placering og lodret montering ved placering i ørehøjde.

Bluesound Powernode 2i er en virkelig god lille forstærker, der kan anbefales til at drive udendørshøjttalere. Men den skal stå indenfor! (Foto: Bluesound)

Husk forstærker!

Da det er passive højttalere, har du også brug for en forstærker. Vi anbefaler en med indbygget streaming, hvilket gør afspilningen til en leg. Den må gerne være kompakt, men skal stadig have tilstrækkeligt med kræfter til at få liv i kludene!

Vi kan anbefale Sonos Amp. Hvis du vil have ekstra kraft og mulighed for at afspille musik i højere opløsning (selv om det ikke er førsteprioritet her), er Bluesound Powernode 2i endnu bedre.

Bemærk, at forstærkeren ikke skal stå ude. Den skal placeres indenfor et sted, hvor der er internetdækning, så den kan streame musik uhindret. Højttalerkablerne må gerne være billige – det vigtigste er, at de er lange nok.

Seks forskellige udendørshøjttalere

Til testen har vi valgt seks højttalerpar fra seks forskellige producenter, hvor medianen ligger omkring 4.000 kroner. Man må forvente at betale lidt ekstra for vejrbestandighed, da robusthed er vigtigere her end evnen til at gengive de mindste detaljer i lydbilledet.

Det ville ikke overrasker os, hvis du næsten kan halvere prisen og stadig få lige så god lyd fra et par almindelige standerhøjttalere.

 

Sådan testede vi

Alle højttalerne er testet både indendørs og udendørs.

Når man skal lave en gruppetest af mange produkter, er det vigtigt, at man kan skifte relativt hurtigt mellem dem, så i stedet for at montere alle højttalerparrene på væggen ét efter ét har vi sat dem på stativer, helt ind til ydervæggen. På den måde har vi kunnet skifte mellem parrene og hurtigt vende tilbage til et tidligere testet par, hvis det er noget, vi har været usikre på.

Vi har brugt de samme stativer inde i vores sædvanlige testrum, også her helt ind til bagvæggen for at simulere vægmontering så godt som muligt. De indbyrdes forskelle, vi kunne høre mellem højttalerne udendørs, kunne også høres indendørs.

B&W Bowes & Wilkins AM-1
Bowers & Wilkins AM-1

Hi-fi-lyd i haven

Bowers & Wilkins’ udendørshøjttalere er meget velgjorte, og det samme er lyden.

Lyd & Billede mener

Fornem balance, raffineret og opløst lydbillede, rigeligt med bas og lydtryk.
Kræver en potent forstærker for at yde deres bedste.
 • Type: 2-vejs lukket kabinet
 • Anbefalet forstærkereffekt: (ikke opgivet)
 • Følsomhed og impedans: 86 dB / 8 ohm
 • Mål og vægt: 18 x 31 x 21 cm / 4 kg
 • Finish: Sort eller hvid
 • Vandtæthed: (ikke opgivet)
 • Andet: Rotérbart vægbeslag
 • Web: hifiklubben.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4998 kr

I dette felt må Bowers & Wilkins AM-1 kaldes en mellemstor højttaler. Der er dog ikke noget “mellem” over denne højttaler, som både har den fineste udførelse og den bedste lyd i testen.

Den fås i sort og hvid, kabinettet er vandtæt og robust, og den leveres med et L-formet aluminiumbeslag, der fastgøres på den ene side af højttaleren. Beslaget fungerer også som en forlænget forbindelse til kablerne, der sættes fast på indersiden af beslaget der, hvor det skrues fast i væggen eller loftet.

Beslaget er velforarbejdet, og det samme kan vi sige om højttalerne; kvalitetsindtrykket er som forventet fra B&W-højttalere. De er bestykket med B&W’s Nautilus-diskant og en 5 tommers bas med glasfibermembran. Bagsiden er én stor passiv slavebas i et vandtæt gummiophæng, men de er ikke bastunge af den grund.

Utendørshøyttalere, B&W AM-1
B&W AM-1 er de bedste udendørshøjttalerne i deres felt. (Foto: Bowers & Wilkins)

Balance er nøgleordet her. De mellemstore B&W-højttalere leverer et generøst og meget velafbalanceret lydbillede. Efter at det første indtryk har lagt sig, lægger man mærke til, at de også har mere bas, end man lige skulle tro. Det er ikke de skarpest fokuserede eller mest opløste højttalere, vi har testet, men det hænger godt sammen.

Bassen følger fint med, også når man spiller højt. Focal-højttalerne svinger måske mere, og de også kan spille højere, men det er let at blive revet med af B&W’s udendørshøjttalere. De får god hjælp af slavebassen bagpå, som giver Ariana Grande overbevisende dynamik og lydtryk.

Det er måske de mest allround højttalere i denne test og soleklart de bedste til klassisk musik. Ingen af de andre højttalere i testen er f.eks. i nærheden af AM-1’s raffinerede og opløste strygerklang.

Konklusion

Bowers & Wilkins AM-1 må se sig slået af Focal 100 OD8 på volumen og lydtryk, men har mere end rigelig bas til en havefest og lyder samtidig mere fokuseret og bedre afbalanceret end både Focal og de andre højttalere i testen.

Det er disse udendørshøjttalere, man skal have, hvis lydkvaliteten er vigtigst. Den eneste ulempe ved AM-1 er, at de har brug for en potent forstærker for rigtig at stråle på terrassen.

Canton pro_xl.3 xl3
Canton Pro XL.3
Canton følger en gammel højttaleropskrift, men der er noget, der skurrer.
Monitor Audio Climate 60 svart
Monitor Audio Climate 60
Monitor Audio Climate 60 har en energisk spillestil, der fungerer til det meste.
Klipsch AW-525
Klipsch AW-525
Lad dig ikke narre af størrelsen. Disse Klipsch-højttalere elsker at spille højt.
Focal 100 OD 8
Focal 100 OD8
Focal-højttalerne er det bedste valg, hvis man har brug for højttalere med tryk på.
Sonos outdoor
Sonos Outdoor
Sonos Outdoor fungerer til det meste og gør ikke meget galt. Desværre lyder de kedeligt, og prisen er helt ved siden af.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.
  Nikons billigste full-frame Z-kamera er bedst i sin klasse på ét område, men har nogle mangler og koster stadig for meget.
  Samsungs topmodel Q950TS byder på rålækkert design, knivskarp billedkvalitet og imponerende lyd. Men det koster!
  Asus er rykket helt op i high-end-klassen med en sværvægtsmobil, der kan konkurrere på lige fod med de bedste på markedet. Et dette Asus’ øjeblik?

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Klipsch The Fives

  Vejl.pris 7499 kr Trådløse stereohøjttalere

  Denon Home 350

  Vejl.pris 6998 kr Nobelt ydre – magtfuldt indre

  Canton Pro XL.3

  Vejl.pris 3015 kr Anonyme og uengagerende

  Monitor Audio Climate 60

  Vejl.pris 3798 kr Spilleglæden vejer op
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.