TEST: 6 par udendørshøjttalere

Stereo i al slags vejr

Du fortjener den bedste lyd, også på terrassen. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!
Utendørshøyttalere, B&W AM-1
Annonce
Annonce
forfatter

Når varmen for alvor kommer, føles det forkert at tilbringe dagene indendørs. Derfor søger vi udenfor, men det betyder ikke, at musikoplevelserne skal lades tilbage. Det, der er brug for, er at tage musikken med ud. Men hvordan kan man gøre det uden at gå på kompromis med lydkvaliteten?

Det er let at tænke, at det er smart med en rejsevenlig Bluetooth-højttaler, som du bare flytter ud på terrassen, når du skal smide dig i liggestolen. Men der findes en bedre løsning. En meget bedre løsning. Nemlig udendørshøjttalere til vægmontering.

Læs også
7 væghøjttalere Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Stereo

For det første er det vigtigt at have lyd i stereo, hvilket vil sige to højttalere tilstrækkelig langt fra hinanden til at tegne et stort lydbillede op. Allerede her fejler de fleste bærbare små højttalere, bortset fra dem, der kan parkobles i stereo, såsom Ultimate Ears Hyperboom.

Men det kan jo tænkes, at du gerne vil have en mere permanent løsning udendørs. Det er ikke særlig praktisk at skulle flytte to højttalere frem og tilbage, stuve dem væk, når de ikke er i brug, og så finde dem frem igen, næste gang der er anledning til det. Hvilket leder os til emnet for denne test.

Alle udendørshøjttalerne i denne test har medfølgende vægbeslag. (Foto: Canton)

Udendørshøjttalere til vægmontering

Det drejer sig om udendørshøjttalere, der monteres på væggen eller muren – eller i loftet. Det er almindelige, passive højttalere, der sluttes til en forstærker med ledning på god, gammeldags manér. De er meget lig almindelige højttalere til vægmontering, men med én vigtig forskel: De er vejrbestandige og kan tåle både vind og regn. Dog ikke frost og sne, så sørg for at have et sted at opbevare dem, når vinteren kommer.

Næsten alle udendørshøjttalere har meget simpel montering og kan let tages af væg/loft-beslaget før vintersæsonen. Beslaget med kabler kan du lade sidde – bare sørg for at bruge billige kabler.

Placering

Undervurdér ikke højttalernes placering; tænk, før du sætter dem op. Hvis du vil have, at lyden skal nå ud over et større område, såsom en stor terrasse eller en have, kan højttalerne med fordel monteres højere end to meter oppe på væggen. Fortrinsvis under tagskægget – eller i loftet, hvis du har højttalerne på en overdækket terrasse. Så kan du let forlænge sæsonen med en terrassevarmer, når den tid kommer!

Hvis du derimod har brug for lyd til en lille stolegruppe og måske vil have det mest præcise lydbillede, når du sidder alene, kan højttalerne placeres længere nede, måske endda i ørehøjde (siddende). Så får du et bedre fokuseret stereobillede.

Alle højttalerne i denne test har justérbar vinkling langs én akse. Om højttalerne skal monteres lodret eller vandret på væggen, afhænger af, hvilken vej du gerne vil kunne justere vinklen. En tommelfingerregel er vandret montering ved høj placering og lodret montering ved placering i ørehøjde.

Bluesound Powernode 2i er en virkelig god lille forstærker, der kan anbefales til at drive udendørshøjttalere. Men den skal stå indenfor! (Foto: Bluesound)

Husk forstærker!

Da det er passive højttalere, har du også brug for en forstærker. Vi anbefaler en med indbygget streaming, hvilket gør afspilningen til en leg. Den må gerne være kompakt, men skal stadig have tilstrækkeligt med kræfter til at få liv i kludene!

Vi kan anbefale Sonos Amp. Hvis du vil have ekstra kraft og mulighed for at afspille musik i højere opløsning (selv om det ikke er førsteprioritet her), er Bluesound Powernode 2i endnu bedre.

Bemærk, at forstærkeren ikke skal stå ude. Den skal placeres indenfor et sted, hvor der er internetdækning, så den kan streame musik uhindret. Højttalerkablerne må gerne være billige – det vigtigste er, at de er lange nok.

Seks forskellige udendørshøjttalere

Til testen har vi valgt seks højttalerpar fra seks forskellige producenter, hvor medianen ligger omkring 4.000 kroner. Man må forvente at betale lidt ekstra for vejrbestandighed, da robusthed er vigtigere her end evnen til at gengive de mindste detaljer i lydbilledet.

Det ville ikke overrasker os, hvis du næsten kan halvere prisen og stadig få lige så god lyd fra et par almindelige standerhøjttalere.

 

Sådan testede vi

Alle højttalerne er testet både indendørs og udendørs.

Når man skal lave en gruppetest af mange produkter, er det vigtigt, at man kan skifte relativt hurtigt mellem dem, så i stedet for at montere alle højttalerparrene på væggen ét efter ét har vi sat dem på stativer, helt ind til ydervæggen. På den måde har vi kunnet skifte mellem parrene og hurtigt vende tilbage til et tidligere testet par, hvis det er noget, vi har været usikre på.

Vi har brugt de samme stativer inde i vores sædvanlige testrum, også her helt ind til bagvæggen for at simulere vægmontering så godt som muligt. De indbyrdes forskelle, vi kunne høre mellem højttalerne udendørs, kunne også høres indendørs.

/ registrér dig for at læse denne artikel gratis

Bekræft venligst inden tilmelding

Jeg accepterer Lyd & Billedes Vilkår og betingelser. Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve og information. Dette kommer kun et par gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig.

eller tilmeld dig via e-mail

Glemt adgangskode? Indtast venligst din e-mailadresse. Du vil modtage en mail med et link til at lave en ny adgangskode.

Produkter i denne test

Canton Pro XL.3

Anonyme og uengagerende

Canton følger en gammel højttaleropskrift, men der er noget, der skurrer.

Mere fyldig lyd, end størrelsen tilsiger. De kompakte mål passer fint til facaden.
Indelukket lyd. Vrænger i bassen, når man skruer op for lyden. Flad dynamik.

Monitor Audio Climate 60

Spilleglæden vejer op

Monitor Audio Climate 60 har en energisk spillestil, der fungerer til det meste.

Klar lyd, godt med liv og rytme.
Lidt mørk klang på strygere, mellemtonen lyder farvet.

Klipsch AW-525

Meget sjov for pengene

Lad dig ikke narre af størrelsen. Disse Klipsch-højttalere elsker at spille højt.

Supereffektive og lette at drive, potent bas i forhold til størrelsen og sprudlende dynamik.
Lidt for uldne og grovkornede til vores smag.

Focal 100 OD8

Højttalere til havefester

Focal-højttalerne er det bedste valg, hvis man har brug for højttalere med tryk på.

Sprælsk dynamik og rigeligt med bas. Høj party-faktor.
Størrelsen kan være en ulempe, og lyden mangler raffinement.

Bowers & Wilkins AM-1

Hi-fi-lyd i haven

Bowers & Wilkins’ udendørshøjttalere er meget velgjorte, og det samme er lyden.

Fornem balance, raffineret og opløst lydbillede, rigeligt med bas og lydtryk.
Kræver en potent forstærker for at yde deres bedste.

Sonos Outdoor

Alt for dyre

Sonos Outdoor fungerer til det meste og gør ikke meget galt. Desværre lyder de kedeligt, og prisen er helt ved siden af.

Behagelig mellemtone på sangstemmer, og lyden er rimelig fyldig. Det er også klart nok i toppen til, at det fungerer udmærket.
Det lyder fladt og tamt. Det er især dynamik, der mangler, og det bliver simpelthen for kedeligt. Prisen er galimatias.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Efter optøjerne i Washington har de sociale medier taget grovfilen i brug. Er det censur eller rettidig omhu?
SoundBeamer er en lydenhed til skrivebordet, der udstråler lyd direkte til hvert øre.
Kan revolutionere billedoplevelsen fra VR-briller.
Ventilation? Vægkunst? Eller kan det have noget med akustikken at gøre? Vi giver svaret!
Den er ikke ligefrem sprælsk, opladning går langsomt, og den kører ikke særlig langt ad gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlæg, som mange vil misunde den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blandt de få kablede smart-ringeklokker, der duer med dansk strømforsyning. Man har heller ikke brug for et abonnement for at få fuld funktionalitet.
Audezes gaming-headset nyder godt af planar-teknologien fra firmaets luksushovedtelefoner.
Geneva er tilbage med en sprudlende stereohøjttaler i stilrent retro-kabinet.
Volvos første elbil har alt, hvad der skal til for at blive en bestseller, men der er et par ting, man skal være opmærksom på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blandt de bedste hybride bærbare, der kan købes for penge lige nu. Især skærmen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en hel del, men den tekniske ydelse gør, at prisen kan forsvares.
Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Sony har skrumpet deres bedste allround-kamera, og det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!