Gruppetest: 6 par udendørshøjttalere

Bedre lyd på terrassen eller i haven

Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!
Annonce
Annonce
forfatter

Selv om det bliver en mindre social påskefejring i år, end vi havde håbet på, føles det ikke rigtigt at tilbringe dagene indendørs. Så vi rykker udenfor, men det betyder ikke, at man må undvære musikoplevelserne. Det, der er brug for, er at flytte musikken udendørs. men hvordan gør man det uden at gå på kompromis med lydkvaliteten?

Det er selvfølgelig let at tænke, at det er fint nok med en rejsevenlig Bluetooth-højttaler, som man tager med ud på terrassen, når man skal slikke lidt sol. Men der findes en bedre løsning. En meget bedre løsning. Nemlig udendørshøjttalere til vægmontering.

Læs også
7 væghøjttalere Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Stereo

For det første er det vigtigt at have lyd i stereo, hvilket vil sige to højttalere tilstrækkelig langt fra hinanden til at tegne et stort lydbillede op. Allerede her fejler de fleste bærbare små højttalere, bortset fra dem, der kan parkobles i stereo, såsom Ultimate Ears Hyperboom.

Men det kan jo tænkes, at du gerne vil have en mere permanent løsning udendørs. Det er ikke særlig praktisk at skulle flytte to højttalere frem og tilbage, stuve dem væk, når de ikke er i brug, og så finde dem frem igen, næste gang der er anledning til det. Hvilket leder os til emnet for denne test.

Alle udendørshøjttalerne i denne test har medfølgende vægbeslag. (Foto: Canton)

Udendørshøjttalere til vægmontering

Det drejer sig om udendørshøjttalere, der monteres på væggen eller muren – eller i loftet. Det er almindelige, passive højttalere, der sluttes til en forstærker med ledning på god, gammeldags manér. De er meget lig almindelige højttalere til vægmontering, men med én vigtig forskel: De er vejrbestandige og kan tåle både vind og regn. Dog ikke frost og sne, så sørg for at have et sted at opbevare dem, når vinteren kommer.

Annonce

Næsten alle udendørshøjttalere har meget simpel montering og kan let tages af væg/loft-beslaget før vintersæsonen. Beslaget med kabler kan du lade sidde – bare sørg for at bruge billige kabler.

Placering

Undervurdér ikke højttalernes placering; tænk, før du sætter dem op. Hvis du vil have, at lyden skal nå ud over et større område, såsom en stor terrasse eller en have, kan højttalerne med fordel monteres højere end to meter oppe på væggen. Fortrinsvis under tagskægget – eller i loftet, hvis du har højttalerne på en overdækket terrasse. Så kan du let forlænge sæsonen med en terrassevarmer, når den tid kommer!

Hvis du derimod har brug for lyd til en lille stolegruppe og måske vil have det mest præcise lydbillede, når du sidder alene, kan højttalerne placeres længere nede, måske endda i ørehøjde (siddende). Så får du et bedre fokuseret stereobillede.

Alle højttalerne i denne test har justérbar vinkling langs én akse. Om højttalerne skal monteres lodret eller vandret på væggen, afhænger af, hvilken vej du gerne vil kunne justere vinklen. En tommelfingerregel er vandret montering ved høj placering og lodret montering ved placering i ørehøjde.

Bluesound Powernode 2i er en virkelig god lille forstærker, der kan anbefales til at drive udendørshøjttalere. Men den skal stå indenfor! (Foto: Bluesound)

Husk forstærker!

Da det er passive højttalere, har du også brug for en forstærker. Vi anbefaler en med indbygget streaming, hvilket gør afspilningen til en leg. Den må gerne være kompakt, men skal stadig have tilstrækkeligt med kræfter til at få liv i kludene!

Annonce

Vi kan anbefale Sonos Amp. Hvis du vil have ekstra kraft og mulighed for at afspille musik i højere opløsning (selv om det ikke er førsteprioritet her), er Bluesound Powernode 2i endnu bedre.

Bemærk, at forstærkeren ikke skal stå ude. Den skal placeres indenfor et sted, hvor der er internetdækning, så den kan streame musik uhindret. Højttalerkablerne må gerne være billige – det vigtigste er, at de er lange nok.

Seks forskellige udendørshøjttalere

Til testen har vi valgt seks højttalerpar fra seks forskellige producenter, hvor medianen ligger omkring 4.000 kroner. Man må forvente at betale lidt ekstra for vejrbestandighed, da robusthed er vigtigere her end evnen til at gengive de mindste detaljer i lydbilledet.

Det ville ikke overrasker os, hvis du næsten kan halvere prisen og stadig få lige så god lyd fra et par almindelige standerhøjttalere.

 

Annonce

Sådan testede vi

Alle højttalerne er testet både indendørs og udendørs.

Når man skal lave en gruppetest af mange produkter, er det vigtigt, at man kan skifte relativt hurtigt mellem dem, så i stedet for at montere alle højttalerparrene på væggen ét efter ét har vi sat dem på stativer, helt ind til ydervæggen. På den måde har vi kunnet skifte mellem parrene og hurtigt vende tilbage til et tidligere testet par, hvis det er noget, vi har været usikre på.

Vi har brugt de samme stativer inde i vores sædvanlige testrum, også her helt ind til bagvæggen for at simulere vægmontering så godt som muligt. De indbyrdes forskelle, vi kunne høre mellem højttalerne udendørs, kunne også høres indendørs.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Produkter i denne test

Canton Pro XL.3

Anonyme og uengagerende

Canton følger en gammel højttaleropskrift, men der er noget, der skurrer.

Mere fyldig lyd, end størrelsen tilsiger. De kompakte mål passer fint til facaden.
Indelukket lyd. Vrænger i bassen, når man skruer op for lyden. Flad dynamik.

Monitor Audio Climate 60

Spilleglæden vejer op

Monitor Audio Climate 60 har en energisk spillestil, der fungerer til det meste.

Klar lyd, godt med liv og rytme.
Lidt mørk klang på strygere, mellemtonen lyder farvet.

Klipsch AW-525

Meget sjov for pengene

Lad dig ikke narre af størrelsen. Disse Klipsch-højttalere elsker at spille højt.

Supereffektive og lette at drive, potent bas i forhold til størrelsen og sprudlende dynamik.
Lidt for uldne og grovkornede til vores smag.

Focal 100 OD8

Højttalere til havefester

Focal-højttalerne er det bedste valg, hvis man har brug for højttalere med tryk på.

Sprælsk dynamik og rigeligt med bas. Høj party-faktor.
Størrelsen kan være en ulempe, og lyden mangler raffinement.

Bowers & Wilkins AM-1

Hi-fi-lyd i haven

Bowers & Wilkins’ udendørshøjttalere er meget velgjorte, og det samme er lyden.

Fornem balance, raffineret og opløst lydbillede, rigeligt med bas og lydtryk.
Kræver en potent forstærker for at yde deres bedste.

Sonos Outdoor

Alt for dyre

Sonos Outdoor fungerer til det meste og gør ikke meget galt. Desværre lyder de kedeligt, og prisen er helt ved siden af.

Behagelig mellemtone på sangstemmer, og lyden er rimelig fyldig. Det er også klart nok i toppen til, at det fungerer udmærket.
Det lyder fladt og tamt. Det er især dynamik, der mangler, og det bliver simpelthen for kedeligt. Prisen er galimatias.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Kompakt streaming-anlæg med radio og CD-afspiller.
LydArkitekten åbner med 200m2 stort showroom i Hillerød.
Linns high-end netværksafspiller får ny DAC.
Flere af firmaets produkter understøtter nu Roon.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare højttaler imponerer på integration og bekvemmelighed.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.