Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: 6 par udendørshøjttalere

Bedre lyd på terrassen eller i haven

Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i sommer. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!

Skrevet af / Opdateret: 03/07/2023 - 10:00 // Først publiceret: 04/07/2020
6 par udendørshøjttalere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

I sommervarmen føles det ikke rigtigt at tilbringe dagene indendørs. Så vi rykker udenfor, men det betyder ikke, at musikken skal efterlades derinde. Det, der er brug for, er at flytte musikken udendørs. men hvordan gør man det uden at gå på kompromis med lydkvaliteten?

Det er selvfølgelig let at tænke, at det er fint nok med en rejsevenlig Bluetooth-højttaler, som man tager med ud på terrassen, når man skal slikke lidt sol. Men der findes en bedre løsning. En meget bedre løsning. Nemlig udendørshøjttalere til vægmontering.

Læs også 7 væghøjttalere Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Stereo

For det første er det vigtigt at have lyd i stereo, hvilket vil sige to højttalere tilstrækkelig langt fra hinanden til at tegne et stort lydbillede op. Allerede her fejler de fleste bærbare små højttalere, bortset fra dem, der kan parkobles i stereo, såsom Ultimate Ears Hyperboom.

Men det kan jo tænkes, at du gerne vil have en mere permanent løsning udendørs. Det er ikke særlig praktisk at skulle flytte to højttalere frem og tilbage, stuve dem væk, når de ikke er i brug, og så finde dem frem igen, næste gang der er anledning til det. Hvilket leder os til emnet for denne test.

Alle udendørshøjttalerne i denne test har medfølgende vægbeslag. (Foto: Canton)

Udendørshøjttalere til vægmontering

Det drejer sig om udendørshøjttalere, der monteres på væggen eller muren – eller i loftet. Det er almindelige, passive højttalere, der sluttes til en forstærker med ledning på god, gammeldags manér. De er meget lig almindelige højttalere til vægmontering, men med én vigtig forskel: De er vejrbestandige og kan tåle både vind og regn. Dog ikke frost og sne, så sørg for at have et sted at opbevare dem, når vinteren kommer.

Næsten alle udendørshøjttalere har meget simpel montering og kan let tages af væg/loft-beslaget før vintersæsonen. Beslaget med kabler kan du lade sidde – bare sørg for at bruge billige kabler.

Placering

Undervurdér ikke højttalernes placering; tænk, før du sætter dem op. Hvis du vil have, at lyden skal nå ud over et større område, såsom en stor terrasse eller en have, kan højttalerne med fordel monteres højere end to meter oppe på væggen. Fortrinsvis under tagskægget – eller i loftet, hvis du har højttalerne på en overdækket terrasse. Så kan du let forlænge sæsonen med en terrassevarmer, når den tid kommer!

Hvis du derimod har brug for lyd til en lille stolegruppe og måske vil have det mest præcise lydbillede, når du sidder alene, kan højttalerne placeres længere nede, måske endda i ørehøjde (siddende). Så får du et bedre fokuseret stereobillede.

Alle højttalerne i denne test har justérbar vinkling langs én akse. Om højttalerne skal monteres lodret eller vandret på væggen, afhænger af, hvilken vej du gerne vil kunne justere vinklen. En tommelfingerregel er vandret montering ved høj placering og lodret montering ved placering i ørehøjde.

Bluesound Powernode 2i er en virkelig god lille forstærker, der kan anbefales til at drive udendørshøjttalere. Men den skal stå indenfor! (Foto: Bluesound)

Husk forstærker!

Da det er passive højttalere, har du også brug for en forstærker. Vi anbefaler en med indbygget streaming, hvilket gør afspilningen til en leg. Den må gerne være kompakt, men skal stadig have tilstrækkeligt med kræfter til at få liv i kludene!

Vi kan anbefale Sonos Amp. Hvis du vil have ekstra kraft og mulighed for at afspille musik i højere opløsning (selv om det ikke er førsteprioritet her), er Bluesound Powernode 2i endnu bedre.

Bemærk, at forstærkeren ikke skal stå ude. Den skal placeres indenfor et sted, hvor der er internetdækning, så den kan streame musik uhindret. Højttalerkablerne må gerne være billige – det vigtigste er, at de er lange nok.

Seks forskellige udendørshøjttalere

Til testen har vi valgt seks højttalerpar fra seks forskellige producenter, hvor medianen ligger omkring 4.000 kroner. Man må forvente at betale lidt ekstra for vejrbestandighed, da robusthed er vigtigere her end evnen til at gengive de mindste detaljer i lydbilledet.

Det ville ikke overrasker os, hvis du næsten kan halvere prisen og stadig få lige så god lyd fra et par almindelige standerhøjttalere.

 

Sådan testede vi

Alle højttalerne er testet både indendørs og udendørs.

Når man skal lave en gruppetest af mange produkter, er det vigtigt, at man kan skifte relativt hurtigt mellem dem, så i stedet for at montere alle højttalerparrene på væggen ét efter ét har vi sat dem på stativer, helt ind til ydervæggen. På den måde har vi kunnet skifte mellem parrene og hurtigt vende tilbage til et tidligere testet par, hvis det er noget, vi har været usikre på.

Vi har brugt de samme stativer inde i vores sædvanlige testrum, også her helt ind til bagvæggen for at simulere vægmontering så godt som muligt. De indbyrdes forskelle, vi kunne høre mellem højttalerne udendørs, kunne også høres indendørs.

Produkter i denne test

Canton Pro XL.3

Anonyme og uengagerende

Canton følger en gammel højttaleropskrift, men der er noget, der skurrer.

Mere fyldig lyd, end størrelsen tilsiger. De kompakte mål passer fint til facaden.
Indelukket lyd. Vrænger i bassen, når man skruer op for lyden. Flad dynamik.
Læs hele testen

Monitor Audio Climate 60

Spilleglæden vejer op

Monitor Audio Climate 60 har en energisk spillestil, der fungerer til det meste.

Klar lyd, godt med liv og rytme.
Lidt mørk klang på strygere, mellemtonen lyder farvet.
Læs hele testen

Klipsch AW-525

Meget sjov for pengene

Lad dig ikke narre af størrelsen. Disse Klipsch-højttalere elsker at spille højt.

Supereffektive og lette at drive, potent bas i forhold til størrelsen og sprudlende dynamik.
Lidt for uldne og grovkornede til vores smag.
Læs hele testen

Focal 100 OD8

Højttalere til havefester

Focal-højttalerne er det bedste valg, hvis man har brug for højttalere med tryk på.

Sprælsk dynamik og rigeligt med bas. Høj party-faktor.
Størrelsen kan være en ulempe, og lyden mangler raffinement.
Læs hele testen

Bowers & Wilkins AM-1

Hi-fi-lyd i haven

Bowers & Wilkins’ udendørshøjttalere er meget velgjorte, og det samme er lyden.

Fornem balance, raffineret og opløst lydbillede, rigeligt med bas og lydtryk.
Kræver en potent forstærker for at yde deres bedste.
Læs hele testen

Sonos Outdoor

Alt for dyre

Sonos Outdoor fungerer til det meste og gør ikke meget galt. Desværre lyder de kedeligt, og prisen er helt ved siden af.

Behagelig mellemtone på sangstemmer, og lyden er rimelig fyldig. Det er også klart nok i toppen til, at det fungerer udmærket.
Det lyder fladt og tamt. Det er især dynamik, der mangler, og det bliver simpelthen for kedeligt. Prisen er galimatias.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top