Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Kombo Audio Kombo Sound System

Mobilt PA-system til kreative musikere

Kombo Sound System er et kinder-æg af et spændende, mobilt PA-anlæg. Med trådløse tilslutninger, indbyggede DSP-effekter - og Bluetooth.

Skrevet af / 17/05/2024 - 15:59
Kombo Audio Kombo Sound System
Geir Gråbein Nordby

Med sit nye Kombo Sound System har det danske firma Kombo Audio taget et spændende skridt i retning af at ændre vores syn på bærbare PA-systemer. Anlægget er ikke bare en aktiv højttaler, men en komplet trådløs lydløsning, som kan tilpasses ethvert behov. 

Kombo Sound System lifestyle 4
Foto: Kombo Audio

Trådløs og kraftfuld

Kernen i anlægget er den kraftfulde Kombo-højttaler, som med sine 120 watt og 8-tommer koaksialelement lover os imponerende lyd fra en kompakt enhed. Den kan også køre på batteri med op til 20 timers batteritid. Det er det dobbelte af Bose S1 Pro+ og burde være nok til en hel dags arbejde som gademusikant. Jeg ville dog ikke satse min løn på, at det holder hele dag to.    

Men det, der adskiller Kombo-anlægget fra mængden, er den unikke modulopbygning. 

KAS together with bg (good but a bit unsharp)
Kombo Sound System har unikke, trådløse modtagere, som dockes til magnetfæster på højttaleren og overfører lyden til denne optisk. Lyden fra instrumentet modtager de trådløst, takket være en bodypack-sender. Foto: Kombo Audio

Unikke Li-Sound-moduler

Højttaleren har nemlig fire specialudviklede Li-Sound-porte, hvor man kan tilslutte op til fire trådløse modtagermoduler. Disse dockes ved hjælp af magnetisme og overfører lyd optisk til højttaleren. 

Modulerne kaldes KAM (Kombo Audio Microphone) til mikrofoner og KAS (Kombo Audio Strings) til instrumenter, og de fungerer som trådløse modtagere for hver sin sender. Dermed kan man tilslutte både mikrofoner og instrumenter, helt uden kabler. Mikrofonmodulet har til og med phantom power til kondensatormikrofon. 

Det følger to modtagere med i kassen, en KAM og en KAS. Yderligere modtagere kan tilkøbes. 

Kombo Sound System lifestyle 3
Foto: Kombo Audio

DSP-effekter

Kombo-systemet har flere esser i ærmet. Som at hver modtagermodul har indbygget DSP med effekter tilpasset hvert enkelt instrument. For eksempel har instrumentmodulet effekter som efterklang og varme til akustisk guitar, distortion og rumklang til elguitar og forvrængning og kompressor til basguitar. Det har også tonekontrol (EQ).    

Mikrofonmodulet har kompressor og rumklang samt EQ optimeret til vokal. Alt kan nemt justeres med en intuitiv kontrolring på hvert modul. 

Kombo Sound System rear 2 GeirNordby
Kablede indgange udover de trådløse. Et kapabelt batteri sidder under tilslutningspanelet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Tilslutninger – med og uden kabel

Derudover har højttaleren diverse analoge indgange: En ubalanceret jack-indgang til instrumenter, en XLR-indgang til dynamisk mikrofon, og en stereo line-in til kilder som keyboard eller DJ-udstyr. Sidstnævnte mikses her automatisk ned til mono.  

For ekstra fleksibilitet kan du streame musik eller backingtracks trådløst via Bluetooth. Perfekt til gademusikanter eller til musikere, som vil øve til indspillet materiale. 

Speaker handle (good)
Praktisk bærehåndtag. Foto: Kombo Audio

En udgang ville have været perfekt

Højttaleren har derimod ingen udgange. Det er dog heller ikke så almindeligt, men når man får et kinder-æg som dette her, kan jeg ikke lade være med at tænke, at den ville have været komplet med en line-out, så man kunne tilslutte en optager og lave optagelser af sine øve-sessions eller optrædener.     

Og nu vi er ved drømmescenarierne, hvad så med en indbygget stereomikrofon til omgivelseslyd, så man kunne sende den ønskede lyd fra omgivelserne videre til udgangen? Så ville man have en meget enkel måde at optage sine minikoncerter på. Her ville den virkelig skille sig ud som en alt-i-en-løsning!    

Derudover ville jeg ønske, at man kunne koble to højttalere sammen i stereo. Det er rigtigt, at man kan tilslutte en trådløs instrument-transmitter til to receivere og på den måde sende sine instrumenter til to højttalere samtidig. Men man kan ikke gøre det samme med Bluetooth fra mobilen, her er man nødt til at vælge én af dem. Løsningen er så at bruge kabel og sætte det venstre stik i den ene og det højre i den anden. 

Kombo Sound System lifestyle GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Kombo Sound System imponerer

Højttaleren er så intuitiv, at man ikke rigtig behøver brugervejledningen. For mig var den dog praktisk, eftersom et af de forudparrede trådløse moduler mistede forbindelsen, og jeg var nødt til at parre sender og modtager igen. Her skal nogle knapper trykkes ind og holdes nede på hver af dem, og så kører det hele igen. Sørg for, at ingen af modulerne sender på samme kanal; i dette tilfælde er den ene på kanal 1 og den anden på 3. Der er otte kanaler til rådighed pr. modul, alle på 5 GHz-båndet.    

De trådløse moduler fungerer uden nogen mærkbar forsinkelse, så man har en fuld føling med instrumentet, når man spiller.    

Anlægget lyder godt, især til guitar. Jeg måtte dog dæmpe bassen og mellemtonen en smule for at reducere farvning, hvilket jeg også gjorde på mikrofonen. Jeg blev også overrasket over, hvor meget man skal skrue op for lydniveauet, før der er nogen signifikant lyd, men højttaleren har stadig meget at byde på, når lyden er høj nok til at fylde vores ret dæmpede 30 kvadratmeter store rum.  

Kombo Sound System Instrument Bodypack with Guitar GeirNordby
Instrumenterne tilsluttes en separat bodypack. Foto: Geir Gråbein Nordby

Jeg kan bedst lide lyden af akustisk guitar med lidt ekstra tilført varme i DSP’en. Elguitareffekterne fungerer også, selv om distortion-lyden er en anelse skarp for min smag. Her kan der kompenseres for meget med EQ og valg af pickup på elguitaren, men jeg foretrækker alligevel at nøjes med at tilføre moderat effekt (wetness).     

Kompressoren på vokal fungerer nogenlunde, men min Sennheiser-mikrofon med MMD-945-kapsel (superkardioid) ville have haft godt af lidt hårdere kompression.     

Når det gælder de indbyggede klange, er jeg lidt splittet. Udklingningen (decay) sker i lidt grove trin, det lyder lidt »karaoke-agtigt«, hvis jeg må sige det. Jeg foretrækker at tilføje en smule af det, men ikke meget. Ellers lyder det kunstigt.   

Kombo Sound System Li-Sound GeirNordby
Li-Sound-modulerne kan fæstes på bagsiden eller på siderne. Foto: Geir Gråbein Nordby

Middelmådig Bluetooth-lyd

Jeg kunne ønske mig, at Kombo Sound System var endnu bedre, når det gælder baggrundsmusik via Bluetooth. Eller via kabel, for den sags skyld. Bassen går ikke dybt og er desuden ret farvet, idet den øvre bas overdøver mellemtonen. Desværre kan man ikke indstille EQ på Bluetooth- eller line-in, så man må tage, hvad man får her.    

Den lyder ikke åbent nok for mig, og jeg må sige, at jeg blev lidt skuffet over lyden af denne højttaler som en ren partyhøjttaler. Det ville have været rigtig fedt, hvis den kunne konkurrere med f.eks. Bose S1 Pro som partyhøjttaler. Desværre lyder den ikke helt godt nok til det. 

Foto: Kombo Audio

Konklusion

Kombo Sound System er en meget alsidig, kompakt og bærbar PA-løsning, som giver dig frihed til at spille og forstærke din lyd næsten hvor som helst. Med sine unikke trådløse modtagermoduler, indbyggede DSP-effekter og intuitive betjening har den alt, hvad du behøver for at skabe god lyd – hvad enten du er gademusikant, omrejsende artist eller bare vil have et enkelt og fleksibelt øveanlæg derhjemme.  

Selv om højttalerens lydkvalitet med Bluetooth og line-in ikke helt kan matche dedikerede partyhøjttalere, og vi savner nogle funktioner som tilslutning af to højttalere i stereo, er det stadig et imponerende system, der tager den mobile spiloplevelse et skridt videre. Kombo Audio har skabt et kinder-æg af et lydanlæg, der lover masser af underholdning og kreativitet i en alt-i-ét-løsning. 

Karakter
Kombo Sound System
High End

Lyd & Billede mener

Unik modulær opbygning med trådløs tilslutning af instrumenter. Indbyggede DSP-effekter tilpasset hvert instrument og mikrofon. Alsidige tilslutninger med Bluetooth og analoge indgange. God batteritid! Middelmådig lyd som partyhøjttaler til musik. Lidt kunstig klang, må ikke overdoseres. Høj pris sammenlignet med traditionelle transportable PA-højttalere eller trådløse partyhøjttalere af tilsvarende kvalitet.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Scroll to Top