Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Ultimate Ears Hyperboom

Den ultimative udehøjttaler

Ultimate Ears Hyperboom er så latterligt god til prisen, at alle burde have en. Eller to.
Karakter
Ultimate Ears Hyperboom
Lyd & Billede mener
Sprælsk dynamik, digert lydbillede og afbalanceret klang med ikke så lidt finesse og raffinement. To Hyperboom kan spille svinehøj. Solidt kvalitetsindtryk. Sprøjtesikker.
Understøtter kun Spotify via Android. Ingen Tidal-understøttelse.
Specifikationer
 • Trådløst: Bluetooth 5.0
 • Tilslutninger: Optisk, analog, USB-opladning
 • Hovedtelefonudgang: Nej
 • App-styring: Boom-app
 • Radio: Nej
 • Bas: 2 x 114 mm + 2 x 89/190 mm passiv
 • Diskant: 2 x 25 mm
 • Frekvensområde: 45 Hz – 20 kHz
 • Batteritid: 24 timer, 2,6 timers ladetid
 • Mål og vægt: 36,4 x 19 x 19 cm / 5,9 kg
 • Andet: Sprøjtesikker (IPX4), stereo- eller multiparring (op til 8 styk)
 • Web: ultimateears.com

Markedet flyder over af trådløse højttalere, men mange er ikke klar over, at Ultimate Ears faktisk var blandt de første, som lykkedes med at lave Bluetooth-højttalere med god lyd. Før UE Boom, som den hedder, lød det meste som skrigende krager.

Man kan sige, at Boom var en milepæl for små, bærbare højttalere. For efter den virker det, som om de andre producenter oppede sig, og lyden blev generelt bedre.

I dag finder man rigtig god lyd i højttalere fra bl.a. JBL, Sony, Marshall og nytilkomne Braven, men de er for små til at sætte ordentlig fut i sommerfesten. Så må man op i størrelse, for der er intet, der trumf fysik.

Men her er det let at falde i DJ-fælden, nemlig at vælge en højttaler med masser af bas og ikke meget andet. Det fungerer fint, hvis man kan lide blinkende lygter og røgmaskine, men lyden bliver ikke særlig god.

Det bedste alternativ er den langt bedre Hyperboom, som er Ultimate Ears’ største højttaler. Den er meget større end den første Boom-højttaler og udfordrer JBL Boombox 2 og Sony GTK XB90 på rent lydtryk, men lyder bedre på et bredt udvalg af musik.

Annonce

App’en har EQ, party-mode, stereoparring og mere endnu. (Skærmskud)

App-betjening

Den 36 cm høje og næsten seks kilo tunge højttaler har et praktisk bærehåndtag og kan stå udendørs i solskin eller regn. Den er ikke helt vandtæt som de mindre UE-højttalere, men sprøjtesikker og kan godt tåle, at nogen vælter et glas Prosecco ud over den.

Den kobles til mobilen via Bluetooth som alle andre trådløse højttalere og har indgangsvælger og volumen på toppen af højttaleren. Her er det på sin plads at tilføje, at den også har optisk og analog indgang til eksterne lydkilder samt USB-stik til at oplade mobilen.

Desuden har Hyperboom app-betjening, som man kan bruge, hvis man vil justere lyden. App’en har en fembånds equalizer, så man kan dæmpe bassen lidt og hæve diskanten, hvis lydkvaliteten fra Spotify ikke er tilfredsstillende. Den har også en adaptiv EQ, altså tilpasning af balancen i lyden, alt efter hvor højttaleren er placeret.

Her kan man også oprette en party-liste til en hel aften fra streaming-tjenester som Spotify (kun på Android), Amazon Music, Apple Music eller Deezer.

Annonce

Hyperboom og Boom – stor forskel på alle måder. (Foto: Ultimate Ears)

Stereo- eller multiparring

Hyperboom har også en party-mode, som man kan aktivere, hvis andre til festen skal have adgang til højttaleren. Eller højttalerne. For hvis man har en anden UE-højttaler – Hyperboom, Megaboom eller Boom – kan de kobles sammen trådløst, så man får endnu mere lyd på terrassen.

Men det allerfedeste er at koble to Hyperboom sammen i stereo. Placér dem gerne på et bord eller en hylde, så højttalerne ikke bare spiller for gæsternes fødder, og skru op for lyden!

Seks højttaler-enheder

Med i alt seks højttaler-enheder får man et himmelsk lydtryk fra Hyperboom. UE siger, at den kan klare 100 decibel, hvilket stemmer fint med vores målinger. Rundt om den sidder der to bas-enheder, to slavebasser og to diskanter. Det kan man få meget lyd ud af.

Seks højttaler-enheder giver rigtig meget lyd. (Foto: Ultimate Ears)

Annonce

To er bedre end én

Rigtig meget lyd. En almindelig Boom drukner fuldstændig, og det tager ikke lang tid, før den ikke kan følge med, når man skruer op for volumen. Hvis man stiller en Hyperboom på jorden, kan man mærke vibrationerne fra bassen. Selv når man står på en støbt terrasse.

Men den er ikke ulden eller udefineret, selv om der rigelig bas. Basgangen på Emilie Nicolas’ fine “If I Call” er selvfølgelig ikke så veldefineret som på et par Dynaudio Special 40, men klart tydeligere defineret end på JBL Boombox 2.

Norske Dagnys “Somebody” løfter party-stemningen helt op under loftet, når jeg skruer op for volumen, og vokalen følger fint med i det rytmiske drive, selv når jeg spiller på maksimal lydstyrke.

Men det er ikke kun popmusik, der stråler på Hyperboom. Akustisk jazz som “Inside Out” med Keith Jarrett Trio viser, at højttaleren også formår at få klangdybden i et koncertflygel frem, og kontrabassen lyder klart og tydeligt i det store lydbillede, som højttaleren skaber.

Det eneste, der er bedre end én Hyperboom, er to Hyperboom. Jeg tilsluttede en mere i stereo og satte dem, som man normalt ville placere et par højttalere. Det gav både Dagnys og Emilie Nicolas’ musik en helt ny dimension. Jeg behøvede heller ikke at spille særlig højt for at få lyd nok.

Annonce

Ud over mere lydtryk fik jeg også bedre lyd. Keith Jarrett Trio voksede markant i format, og selv om stereoperspektivet er lidt diffust, kan man tydeligt høre placeringen af klaver, kontrabas og trommer foran sig.

På JBL Boombox 2 lød en gammel optagelse med Luciano Pavarotti, som om lyden kom fra en metalkasse, men Hyperboom gav vokalklangen mere varme og dybde, og orkesteret var mærkbart bedre fokuseret, da jeg skiftede fra JBL til UE.

Leon Bridges’ “Bad Bad News” løftede virkelig stemningen, da jeg skiftede fra en til to Hyperboom-højttalere. Én højttaler fyldte terrassen fint, men med to blev det næsten som et mini-PA-anlæg derude – dobbelt så sjovt.

To Hyperboom er dobbelt så fedt. (Foto: Ultimate Ears)

Konklusion

Ultimate Ears Hyperboom er den bedste bærbare højttaler i sin klasse. Det er den ultimative party-højttaler, men den klarer også klassisk og jazz bedre end konkurrenterne. Der er ikke bare bas, lydstyrke og decibel i en Hyperboom; den har også fokus og gennemsigtighed nok til at lyde klart og raffineret.

Annonce

To er selvfølgelig endnu bedre og giver musikken et helt andet format, ud over endnu mere lyd, men man kommer også længere med én Hyperboom end med nogen af konkurrenternes trådløse bærbare højttalere.

forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.